Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Apothekers vangen miljoenen voor te dure medicijnen

  •  
10-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
apotheek1_300.jpg
Verzekeraars betaalden 75 miljoen euro teveel voor medicijnen
Apothekerskoepel KNMP eiste van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) onlangs nog een extra hoge vergoeding voor hun inkoop- en praktijkvergoeding, maar na berekeningen van NZa blijkt de financiële situatie van de apothekers verre van benauwd. De al reeds vastgestelde vergoeding van NZa was al veel te hoog, waardoor de verzekeraar te veel heeft betaald.
“De werkelijke inkoopvoordelen van de apothekers zijn hoger dan was aangenomen”, schrijft de NZa in een intern document dat in het bezit is van Trouw. In 2009 verdienden apothekers 75 miljoen euro meer dan vooraf was ingeschat, schrijft Trouw. Voor 2010 schat de NZa dezelfde overschrijding in waardoor het totaal aan extra inkomsten op 150 miljoen komt. Die meevaller wordt mede veroorzaakt door lage personeelskosten en hoge bonussen op inkoopkortingen van geneesmiddelgroothandels en de farmaceutische industrie.
Onlangs verhoogde de NZa de prijs per recept van 7,28 naar 7,91 euro. Maar die vergoeding zou nog veel te laag zijn vond de Apothekerskoepel KNMP. Ze eiste nog een hogere vergoeding. De rechter stelde NZa in het gelijk. Achteraf blijkt dat de NZa de apothekers al teveel spaarde.
KNMP wil niet reageren op de cijfers van NZa. “De cijfers staan nog ter discussie”, reageert een woordvoerder in Trouw. Ook is nog niet duidelijk of demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink de 150 miljoen aan extra inkomsten terugvordert. Lees verder bij Trouw: Apothekers ontvangen miljoenen meer
cc-foto: Josem Rus

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort10 sep. 2010 - 16:49

Alsof de verzekeraars het in ons voordeel gaan laten uitpakken als dit teruggedraaid wordt ;-)

HugoSpanje
HugoSpanje10 sep. 2010 - 16:49

Voor de liefhebbers en degenen die het nog niet wisten, zo'n gaper bij een apotheek stelt het hoofd voor van een Moor of muzelman. Medicinale kruiden kwamen van oorsprong uit midden Azie en Afrika. Een keertje een positief geluid mag ook wel eens natuurlijk.

BATikker
BATikker10 sep. 2010 - 16:49

Een pleidooi voor marktwerking, leuk om dat hier eens te lezen.

culex30
culex3010 sep. 2010 - 16:49

@Rob van Koot "Dat hadden we vroeger toch ook niet nodig die onzin" Nee precies. een behoorlijke gezondheidszorg hadden we vroeger ook niet. Weg ermee. En wat hadden we vroeger nog meer allemaal niet.? Oplichters zijn er in ieder beroepsgroep. dat is nog geen reden om het kind met het badwater weg te gooien. Jammer genoeg bepaalt de financieringsmethode op dit moment nog steeds welke zorg en handelingen er wel en niet geleverd worden. De grootste makke op dit moment is de preventieve geneeskunde en zorg. Goedbedoelde uitgangspunten vallen volledig in het tegendeel uit. Preventie biedt ladingen (alternatieve) gezondheid- en zorgverleners een excuus om allerlei overbodige diensten aan te bieden. En die mallote verzkeraars stinken daar ook nog in: NIET te geloven.