Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Apothekers gooien voor 100 miljoen aan medicijnen weg'

  •  
20-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Apotheek300.jpg
Zorgverzekeraars en medicijnfabrikant voelen zich niet verantwoordelijk ... Ministerie Volksgezondheid wijst naar artsen
Apothekers gooien steeds meer medicijnen weg, terwijl die vaak nog bruikbaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De geschatte schade: 100 miljoen euro.
RTL vroeg de cijfers op van medicijnafval van apotheken:
In 2009 werd er nog 94.000 kilo aan medicijnen weggegooid. In 2010 steeg dat naar 121.000. En vorig jaar was dat maar liefst 156.000 kilo. Een stijging van 30 procent per jaar. Deskundigen schatten de kosten van de verspilling op 100 miljoen per jaar.
Volgens deskundigen zijn zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten op zoek naar oplossingen, omdat ze zich niet verantwoordelijk voelen. In een reactie laat het ministerie weten dat de oplossing ook niet van de overheid moet komen:
Het tegengaan van verspilling op korte termijn kan door goed voorschrijfgedrag van artsen. Een arts schrijft dan bijvoorbeeld niet voor 3 maanden voor als de patiënt een week later een specialist gaat bezoeken die wellicht weer andere medicatie voorschrijft.
De PvdA wil dat minister Schippers zelf initiatief neemt. Schippers moet van de partij bindende afspraken maken met alle partijen, zodat dit snel afgelopen is.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

nachtwacht2
nachtwacht220 okt. 2012 - 18:18

Les miserabele in optima forma. 100 M. is 200 M.als verlies te boeken zo dit verlies fiscaal aftrekbaar een verlies effectief voor de schatkist. Bij afweging zou een rechtbepaling zulk handelen moeten onderbinden danwel te vervolgen als misdrijf. Dit gedrag met kennis is als voordeel ten kosten van het algemeen. Technisch in juridische term als collectieve vervreemding cq.diefstal te benoemen! jk

eeweew
eeweew20 okt. 2012 - 18:18

De farmaceuten hebben heel veel macht, en hebben er belang bij dat er zoveel mogelijk wordt afgenomen. In het huidige systeem is er dus niets aan te doen.

toshiba
toshiba20 okt. 2012 - 18:18

Gaat niet alleen om voorschrijf gedrag maar ook om ondeelbaarheid van verpakkingen; Je hebt maar 10x een specifiek pil nodig,maar in de standaard verpakking zitten er 20. Eenmaal aangebroken kunnen de overige pillen niet meer gebruikt worden en verdwijnen dus in de prullenbak.

politiekistuig
politiekistuig20 okt. 2012 - 18:18

100 miljoen op een begroting van 6,5 miljard ,dat is 1,5 procent ,doe ff normaal waar hebben we het over. Als je zo ga rekenen kan een huis ook veel goedkoper gebouwd worden,als je het over verspilling van materiaal heb,ga eens op de gemiddelde bouwplaats kijken. Mensen niet te lang doorbehandelendat leverd geld op,samenvoegen van ziekenhuizen,mensen leren accepteren dat niet iedereen honderd kan worden. Het klinkt allemaal bunkerhard en sta ook niet achter mijn eigen woorden maar dit soort dingen gaat verschil maken,niet die 1,5 % weggegooide medicijnen. Lijkt wel Telegraaf berichtgeving.

Thom Holterman
Thom Holterman20 okt. 2012 - 18:18

Weggooien slecht? Voor wie is dat dan slecht? Het productiesysteem is geënt op verbruikswaarde: het gaat niet om gebruiken, maar om verkopen, want winst maken. Als apothekers voor 100 miljoen aan medicijnen weggooien, hebben ze daarmee toch een deel van hun omzet gedraaid? Dat is zo slecht niet voor hen. Het past in een neoliberaal ‘regime’, en dat heet weer goed is voor allen. Toch? Als ik er met mijn gedachte naast zit, waarom zou dan iets niet voor medicijnen gelden, wat wel voor heel veel andere geproduceerde goederen geldt, zoals portables, smartphones, tablets. Dat soort producten wordt toch vervaardigd om zo snel mogelijk weggegooid te worden, want wie de laatste nieuwe niet op zak heeft is ‘niet van deze tijd’… Dit is dragend voor het productiesysteem dat met man en macht gehandhaafd wordt. Kortom, willen we werkelijk van het weggooien af, dan moeten we het wilde kapitalisme vaarwel zeggen. De Franse econoom André Orléan liet daar zijn gedachten over gaan in het Franse dagblad Le Monde van enige tijd terug; een vertaling ervan is te vinden op: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/07/27/het-wilde-kapitalisme-het-destructieve-werk-van-neoliberalen/

beertje4
beertje420 okt. 2012 - 18:18

Bij mij zijn de medicijnen al voor de tweede keer door de apotheek meegegeven. Een probleem als ze een maand over de datum zijn als je ze mee krijgt. En daar te laat achter komt. Ook vond ik het vreemd dat de verpakking open was. Ik controleer nu de verpakkingen. Erger is dat je niet weet of de vorige medicijnhouder zich aan de bijsluiter heeft gehouden. "Koel bewaren, anders twee weken buiten de koelkast houdbaar". Ik merkte wel dat ze minder hun werk deden. Misschien is dit de reden waarom apothekers niet mee willen werken omdat ze de medicijnen nu al voor een tweede keer meegeven? Dus twee keer verdienen aan hetzelfde medicijn.

cormol
cormol20 okt. 2012 - 18:18

De kop klopt natuurlijk niet. Die zou moeten luiden "patiënten gooien jaarlijks voor meer dan 100 mio medicijnen weg." Met een eigen bijdrage van bv 20% van de medicijnenkosten (marktwerking) zou dat gedrag natuurlijk direct veranderen: 1) mensen vragen niet meer pillen dan ze nodig hebben 2) de verpakkingen worden aangepast voor standaard recepten volgens protocol. Bovendien wordt natuurlijk meer weggegooid, men meet alleen wat via de apotheek wordt ingeleverd. De medicijnen die via het afvoerputje/vuilniszak in ons milieu verdwijnen worden niet meegeteld.

anjojans
anjojans20 okt. 2012 - 18:18

Nou daar gaan we weer, voor miljoenen aan eten de vuilnisbak in, brood zelfs voor 34 miljoen, hallo kunnen die medicijnen niet naar de 3e wereld sturen,dat ga je toch niet weggooien! Maar ja het bevalt de Farma Maffia wel zo he? De zorg 20 miljard winst, mijn topman bij de CZ €405.000 salarisje! en wij maar betalen!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 okt. 2012 - 18:18

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis komt te liggen, en het aantal mensen die poliklinieken bezoeken daalt. Zo zeer zelfs dat er ontslagen zullen gaan vallen in de ziekenhuizen. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/22/aantal-ziekenhuispatienten-daalt-onverwacht/ Ergens heb ik het idee dat de verzekeraars met dit erg kleine bedrag snel willen doen alsof het allemaal daar aan ligt dat de premies niet drastisch omlaag gaan. Want de enige stijging in zorgkosten is wat er bij de verzekeraars in de geldvoorraad verdwijnt en daar aan dicerse strijkstokken blijft hangen. (en ja, het is terecht om farmaceutische bedrijven te dwingen ook kleinere verpakkingen te verkopen)

JanVG2
JanVG220 okt. 2012 - 18:18

Uit ervaring weet ik dat apothekers ook erg graag aan chronisch zieken grote hoeveelheden uitreiken. Als dan een maand later de arts de medicatie wijzigt, moeten de eerder in bulk van de apotheek verkregen pillen de afvalbak in ... Allemaal om wille van de efficientie!!

ElChe
ElChe20 okt. 2012 - 18:18

Natuurlijk voelen die zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten zich niet verantwoordelijk. Zij zijn er alleen maar voor de maximale omzet en daardoor voor de maximale winst. Dat is hun belang.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 okt. 2012 - 18:18

Zo zie ik het ook.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 okt. 2012 - 18:18

[Natuurlijk voelen die zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten ...] De zorgverzekeraars betalen de medicijnen, die draaien de apothekers al een paar jaar de duimschroeven aan, apothekers hebben daardoor al een tijd met hele forse inkomensdaling te maken en klagen steen en been. Het huidige systeem werkt, misschien zelfs te goed.

MichelReiziger
MichelReiziger20 okt. 2012 - 18:18

Het is wachten op de eerste medicijnbank...

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 okt. 2012 - 18:18

Je bedoelt een instelling waar medicijnen worden uitgedeeld aan mensen die er niet voor hoeven te betalen omdat betaling door anderen geschiedt? Ofwel een Apotheek in goed Nederlands?

[verwijderd]
[verwijderd]20 okt. 2012 - 18:18

Waar eindigen al die medicijnen eigenlijk? Heeft iemand enig benul hoe dat circuit verloopt? En dan doel ik op zowel de gebruikte als de niet gebruikte medicatie. Van de verorberde versie is het al lang bekend dat dat via de wc vrij wordt gegeven maar hoe dat met de tonnen overgebleven troep afloopt is me nog niet duidelijk. Iemand?

1 Reactie
PopeyeKamper
PopeyeKamper20 okt. 2012 - 18:18

"Waar eindigen al die medicijnen eigenlijk? " Evert, Het wordt in Afrika gedumpt. En zij zijn natuurlijk over de datum. take care.

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 okt. 2012 - 18:18

Wel voor miljoenen aan een vogelgriepvirus vaccin wegsmijten, maar als er wat meer soorten antibiotica moeten worden ontwikkeld tegen "simpele" aandoeningen als een blaasontsteking is er geen geld voor. Ik vond die reportage van Labyrint erg schokkend.

1 Reactie
JanB2
JanB220 okt. 2012 - 18:18

Je moet beiden doen. Een uit de hand gelopen vogelgriep kan miljoenen slachtoffers maken, een resistente bacterie ook.