Joop

AOC: 'President Biden is veel progressiever dan ik verwachtte'

  •  
25-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aoc
Het Amerikaanse parlementslid Alexandria Ocasio-Cortez constateert dat president Biden in de eerste 100 dagen van zijn regeerperiode de verwachtingen van progressieven heeft overstegen. Komende vrijdag bereikt Biden de symbolische mijlpaal die in de jaren ’30 in het leven is geroepen door de Democratische president Franklin D. Roosevelt om te evalueren in hoeverre een president zijn beloften inlost. “Ik denk dat velen van ons een veel conservatievere regering hadden verwacht”, aldus AOC, het boegbeeld van links Amerika. Ze prijst de bereidheid en openheid van het Witte Huis om progressieve idealen onderdeel te maken van het beleid.
Biden slaagde er in een stimuleringspakket ter waarde 1,9 biljoen dollar door het Congres te loodsen, ondanks verzet binnen de Democratische partij. “Door het pakket zijn we in staat veel meer mensen te helpen.” Ze wijst er op dat er sprake is van een covid-bubble die veel beleid mogelijk maakt. Het grootste verzet tegen progressief beleid, zoals verhoging van het minimumloon, vindt plaats in de Senaat waar een deel van de Democratische senatoren dergelijk beleid tegenhoudt.
Ze is niet overal tevreden over. Zo vindt ze het plan om de infrastructuur te verbeteren niet ver genoeg gaan. “Ik ben bezorgd dat het echte budget niet voldoende is voor de ambitie van die visie, van hoe het ons verkocht wordt.” Maar over het algemeen is ze zeer te spreken over Biden: “Tot nu toe gaat het zeer goed.”
AOC vertelde dat tijdens een virtual townhall meeting als antwoord op een vraag vanuit het publiek. Te zien vanaf 1:06:00.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 6:28

Bijkomende vangst voor zover je dat positief vindt; Het jaagt de economie aan, sneller herstel!

Pater
Pater26 apr. 2021 - 16:52

AOC die Biden prijst: dan moet het wel waar zijn. Haar verbazing is vrij algemeen trouwens. Biden doet het beter en radicaler dan verwacht.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 apr. 2021 - 12:03

voor het buitenland is het net alsof Trump nog aan de macht is . Met zelfs hele enge ontwikkelingen wegens de houding tegen Rusland en China Biden is een engerd . Als u het niet van mij wil aannemen neem het dan maar aan van Chomsky https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/04/15/chomsky-bidens-buitenlandbeleid-valt-nauwelijks-te-onderscheiden-van-dat-van-trump/

3 Reacties
Pater
Pater26 apr. 2021 - 16:50

Wie het verschil in buitenlands beleid tussen Trump & Biden niet ziet is niet goed wijs. Denk alleen al aan Iran (verdrag) en Palestijnen (hervatten financiële steun). Chomsky gebruikt notabene tal van voorbeelden uit de Trump-tijd om te bewijzen dat Biden net zo erg is.

Mini2
Mini226 apr. 2021 - 21:17

@Pater En dan vergeet je de terugtrekking uit Afghanistan om China een hak te zetten nog.

EenMening
EenMening27 apr. 2021 - 8:13

@Griezel Een harde opstelling tegenover China is een constante in de Amerikaanse buitenlandse politiek sinds Obama. Het doel is te voorkomen dat China de nieuwe hegemoon wordt. Daarom wordt er militair en economisch samengewerkt met landen die China als een bedreiging zien. Het wachten is op de demografische tijdbom die China zichzelf heeft aangedaan door het invoeren van de eenkindpolitiek. De bedenker van dit systeem is de Chinese cyberneticus Song Jian. In 1975 ontmoette Song de Nederlandse populatietheoreticus *Geert Jan Olsder*. Naar aanleiding van deze ontmoeting raakte Song ervan overtuigd dat een eenkindpolitiek in China nodig was om een catastrofale groei van het bevolkingsaantal te voorkomen. Het is dus een Nederlander die er onbedoeld (?) voor gezorgd heeft dat China waarschijnlijk niet de wereldhegemonie verwerft. https://nl.wikipedia.org/wiki/Eenkindpolitiek

Mirzas
Mirzas26 apr. 2021 - 9:44

Bij Biden heb ik het gevoel dat hij bezig is met een goede nalatenschap en minder met macht en politiek spel. Ik vond hem geen goede keuze in de voorverkiezingen, maar hij verrast op een zeer positieve manier. Biden en AOC hebben authenticiteit gemeenschappelijk, vermoed ik. Good for them.

FYM
FYM26 apr. 2021 - 7:45

U bent van mening dat decennialang op een niet-drammerige manier waarschuwen, wel zoden aan de dijk heeft gezet?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 apr. 2021 - 23:25

Ik ben dolblij met Biden, een president die om het volk geeft, morele waarden weer op de agenda heeft gezet, en niet zo’n beetje ook, hij gaat de Armeense genocide erkennen, sleepy Joe unhinged en dat in een staat waar een deel van de bevolking de taliban naar de kroon steekt als het om fundamentalisme gaat, de minste beweging om wapenbezit een beetje te reguleren wordt opgevat als heiligschennis, een rationaliteit van moslimfundamentalisten die door het lint gaan over cartoons van hun profeet, in zo’n klimaat is behoedzaam manoeuvreren van levensbelang en op dat opzicht vind ik Biden engelen geduld opbrengen, tactisch sterk, kan ik niet van AOC zeggen, dat gelijk hebberig militant drammen kon wel eens resulteren dat je binnen dat klimaat nog minder voor elkaar krijgt en alleen maar weerstand oproept, in dat opzicht vind ik haar beslist geen aanwinst voor de democraten.

voorburg2
voorburg225 apr. 2021 - 20:44

Wij van WC Eend adviseren WC Eend. AOC is democraat. Die kan toch geen kritiek op haar baas hebben?

2 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 apr. 2021 - 23:27

Een beetje simpel beeld.

voorburg2
voorburg213 mei 2021 - 13:04

Partijdiscipline heet dat. Hebben we ook bij de Nederlandse partijen. En als je niet meedoet op ig hè eruit. Kijk maar naar Omtzigt.

Starter2
Starter225 apr. 2021 - 20:28

Het is al snel goed als het maar niet Trump is. Vooralsnog heeft Biden voor de gemiddelde Amerikaan geen enkel verschil gemaakt.

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 apr. 2021 - 23:27

Dat zuig je uit je dikke duim of je onderbuik speelt op..

Harba Lorifa2
Harba Lorifa226 apr. 2021 - 11:08

Voor de gemiddelde Amerikaan maakt het zowiezo geen verschil wie er president is. Democraat of Republikein, het leven gaat gewoon door

Frans Kwakman
Frans Kwakman26 apr. 2021 - 12:14

En voor de gemiddelde Europeaan, al dan niet onder EU, maakt het al helemaal niets uit. Maar er is ook geen enkele indicatie dat er iets veranderd is in de buitenlandse politiek van de VS. Ja de liefde van Biden voor Netamyahu is misschien minder maar geen van Trump's maatregelen zijn teruggedraaid. Naast de angst voor de corona is mij angst voor de VS even groot. En het ziet er niet naar uit dat daar verbetering in komt.

Starter2
Starter226 apr. 2021 - 18:54

@Raymond, dan heb jij vast een lijst met mooie veranderingen voor de gemiddelde Amerikaan.

EenMening
EenMening25 apr. 2021 - 20:11

De VS werd door sommigen al afgeschreven maar de dynamiek van dit land is veel groter dan die van de bureaucratische, ingeslapen EU, die niet eens voor voldoende coronavaccins kan zorgen. De VS, relatief veilig tussen friends and fish, gezegend met ruim voldoende grondstoffen, vruchtbare bodems, een groot aantal diepzeehavens, goed bevaarbare rivieren, de beste universiteiten en onderzoeksinstituten, een relatief jonge bevolking, the best and the brightest uit de hele wereld, Silicon Valley, de sterkste militaire macht, soft power, de bondgenoten. Het land kent ook veel problemen waaronder armoede, racisme, slecht onderwijs, de verkruimelende infrastructuur, de enorme polarisatie, de tekortschietende gezondheidszorg, het wapenbezit, de geweldadige politiecorpsen etc. Maar die problemen zijn oplosbaar en daar wordt door de huidige administratie hard aan gewerkt.

5 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers26 apr. 2021 - 0:01

Europa heeft die problemen die je noemt vrijwel of veel beter opgelost. De VS al meer dan een eeuw niet. Je kiest onrechtvaardigheid en onderdrukking.

korheiden2
korheiden226 apr. 2021 - 9:00

@Paul : Volgens mij benoemt @Eenmening de Amerikaanse situatie juist adequaat. Inderdaad kent Amerika veel onrechtvaardigheid en onderdrukking. Je kunt 's morgens naar je werk gaan en 's avonds ontslagen zijn. Veel Amerikanen hebben aan één baantje niet genoeg. Er zijn, kortom, problemen genoeg. Toch komen nog altijd de meeste innovaties uit de VS. Tesla met zijn elektrische auto's, Silicon Valley, Big Tech enzovoorts. Het Pfizer-vaccin (met de Duitsers ontwikkeld) blijkt in feite toch het beste. Vele goede geneesmiddelen komen uit de VS. Blijkbaar werkt de prikkel om geld te verdienen erg goed. Het lijkt me dat Joe Biden de president kan zijn die vooral voor de tientallen miljoenen arme Amerikanen verbetering in hun bestaan kan bewerkstelligen. Europa heeft doorgaans betere sociale voorzieningen, dat is zeker. Ik zou dan ook niet zo gauw naar de VS willen verhuizen.

Jansen7
Jansen726 apr. 2021 - 15:45

@EenMening: de VS werd vooral afgeschreven door mensen die een hekel hadden aan Trump.

EenMening
EenMening26 apr. 2021 - 19:54

@Paul Ik probeer duidelijk te maken dat ideologisch gedreven mensen de VS hebben afgeschreven, maar dat dat veel te vroeg is. De dynamiek van dit land is enorm en het is nogal altijd een magneet voor (ondernemende) immigranten. @korheiden geeft het voorbeeld van het vaccin van PfizerBionTech dat tot nu toe het beste vaccin is gebleken. De VS hebben ook het vaccineren veel beter aangepakt dan de ingedutte, weinig slagvaardige EU. Voor de door mij geschetste problemen kan de VS inderdaad een voorbeeld nemen aan West- en Noord-Europa. Maar ik weet niet of dat op korte termijn gaat lukken. De VS hebben een heel andere, veel hardere, meer op zelfredzaameid gerichte mentaliteit dan wij. Persoonlijk prefereer ik Nederland boven alle andere landen. Als je niet van arctische winters houdt, is het een van de beste landen om te wonen. Wij hebben hier toch vooral "first world" problems. De beroepsmopperaars hebben niet in de gaten wat een groot voorrecht het is om in Nederland te leven.

Jansen7
Jansen727 apr. 2021 - 11:49

@EenMening: je zei: "en daar wordt door de huidige administratie hard aan gewerkt." steeds meer Amerikanen vragen zich toch af of the Democrats niet the "good cop" zijn van het Coporate Capital / Wall Street etc.. Als een vriendelijke tegenhanger van de gemene Republikeinen, terwijl het twee handen op één buik zijn. Michael Moore was één van die mensen die dat durfden te zeggen: https://www.ewmagazine.nl/domein/americandreamers/buitenland/achtergrond/2018/09/michael-moore-heeft-opvallend-nieuw-doelwit-democraten-645972/

[verwijderd]
[verwijderd]25 apr. 2021 - 17:06

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 apr. 2021 - 23:29

Je kan niet alles in één keer hebben eikel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 apr. 2021 - 13:43

Eikel, los van dat je jouw beweringen niet onderbouwt moet je niet verwachten dat Biden de VS in no time in een Venezuela omtovert, ik word een beetje moe van mensen die (politieke) verhoudingen negeren en als een dolle daas hun politieke agenda te vuur en te zwaard opleggen, (politieke) hardlopers zijn doodlopers, mijn grootste bezwaren tegen AOC en b.v. de sp, je bereikt er bitter weinig mee, politiek is een tactisch spel waar teveel van afhangt om met schreeuwen aan de zijlijn voor mij geloofwaardig te zijn.

Mini2
Mini225 apr. 2021 - 16:13

Heel bijzonder hoe kinderen in kooien stoppen nu opeens geen probleem meer is.

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf26 apr. 2021 - 5:29

Er worden nog steeds zwarten neergeschoten door de politie.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa226 apr. 2021 - 11:06

Blijft de schuld van Trump. Ze kunnen toch slecht Biden de schuld geven?

Mokker
Mokker25 apr. 2021 - 16:07

Wat ze in de USA progressief noemen is nog steeds rechtser dan de VVD...

Sam V
Sam V25 apr. 2021 - 15:25

Het zou pas nieuws zijn als een republikein dit zou zeggen. Verder mag ze wel leren zaken bondiger te verwoorden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 apr. 2021 - 14:00

Het is opmerkelijk hoe snel en zonder gedoe de VS uit zijn as herrijst. Ondanks de vele stemmen die Trump kreeg is de publieke opinie na 100 dagen volledig omgeslagen. Biden krijgt een approval rate die nu al 2x zo hoog is als die van Trump en vergelijkbaar met van Reagan destijds. Ook blijkt dat veel hoger opgeleiden de Republikeinse partijen verlaten. Het Trumpisme is behalve conservatief vooral vulgair. Dat niveau zijn zij ontstegen. Bovendien heeft het Trumpisme geen ander antwoord op de hedendaagse problemen dan ontkenning van die problemen. In tegenstelling tot Biden die de energietransitie ontdoet van zijn ideologische veren en laat zien dat ze grote economische kansen biedt, iets dat goed aanslaat bij de economisch ingestelde Republikeinse achterban.

1 Reactie
Ar Mansie
Ar Mansie26 apr. 2021 - 10:59

"Het is opmerkelijk hoe snel en zonder gedoe de VS uit zijn as herrijst. Ondanks de vele stemmen die Trump kreeg is de publieke opinie na 100 dagen volledig omgeslagen. Biden krijgt een approval rate die nu al 2x zo hoog is als die van Trump en vergelijkbaar met van Reagan destijds" Geen fakenews verspreiden, want er klopt werkelijk niks van wat er hier boven staat: https://slate.com/news-and-politics/2021/04/biden-100-day-approval-poll-trump.html Wel beter dan Trump..

korheiden2
korheiden225 apr. 2021 - 12:20

Sleepy Joe blijkt inderdaad klaarwakker. Hij hoeft zich niet druk te maken over zijn herverkiezing (want na hem komt Kamala Harris) dus neemt hij flinke beslissingen. De Armeense genocide benoemen, dat durfde Angela Merkel niet eens. Nederland uiteraard ook niet. De vaccinaties gaan in de VS als een speer. De VS worden weer de leider van de vrije wereld en het besluiteloze Europa zal het nakijken hebben.

5 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman25 apr. 2021 - 12:42

Het wachten is tot ze weer ergens op de wereld in de aanval gaan en wij er hier niets van mogen zeggen omdat ze Nederland 76 jaar geleden bevrijd hebben.

Bouwman2
Bouwman225 apr. 2021 - 13:25

Nou dapper hoor, om te zeggen dat mrs Harris de opvolger is van president Biden. Hoe wett je dat nou? Je weet toch wel wat Ad Melkert overkwam? Wie aantoonbaar ontzettend dapper is, is mevrouw Merkel. Het is jammer dat ze vindt dat ze aan opstappen toe is. De nieuwe bondskanselier heet Armin Laschet., die gesteund wordt door Markus Söder van de CSU. Daar worden de rijen dus wél gesloten. De kans dat Annalena Baerbock van de Grünen (die een realo is en geen fundi) mevrouw Merkel opvolgt is imaginair. Je moet niet alles geloven wat er allemaal in de wensput wordt gedeponeerd. . .

korheiden2
korheiden225 apr. 2021 - 17:59

@Bouwman : Niets is zeker, inderdaad. Maar ik bedoel te zeggen dat Biden al heeft aangekondigd maar voor één periode te gaan en dan zou het best kunnen dat Harris hem opvolgt. Of de nieuwe Duitse bondskanselier Armin Laschet zal zijn moeten we nog even afwachten. De Groenen zijn ook erg groot bij onze oosterburen. Ik vind het ook erg jammer dat Angela Merkel stopt.

Grozny
Grozny25 apr. 2021 - 19:03

"Maar ik bedoel te zeggen dat Biden al heeft aangekondigd maar voor één periode te gaan" Biiden heeft voorige maand nog gezegd dat ie oook voor 2024 gaat.

korheiden2
korheiden225 apr. 2021 - 21:30

@Grozny : Je hebt gelijk. Ik dacht dat Biden eerder had gezegd dat hij maar voor één periode gaat maar inderdaad las ik nu dat hij ook in 2024 voor het presidentschap wil gaan, ijs en weder dienende.

Ivan61
Ivan6125 apr. 2021 - 12:01

Gelukkig is zij niet overal tevreden over. Anders zou VS af zijn.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 apr. 2021 - 13:37

Nee, als iedereen tevreden zou zijn in Nederland dan duurde het formeren van een kabinet op basis van de TK 2021 een paar maanden en geen jaren zoals nu de verwachting is. Wat je hier ziet is dat die uitslag aangevochten wordt, zoals Trump deed in de VS. . Daar werd het Capitool bestormd en ingenomen korte tijd. Hier wordt het Torentje belaagd door hen die de verkiezingen niet accepteren. Van morgen zag ik mevrouw Marijnissen op de Buitenhof. Ik dacht, die Twan, die gaat nu vast zeggen: Lilian je hebt de TK21 goed doorstaan naar ik hoor. Maar is dat inderdaad zo? Maar die vraag werd niet gesteld, de vuistslag in het gezicht van de kiezer die altijd gelijk heeft mocht rustig geplaatst. , .

Paul250371
Paul25037125 apr. 2021 - 15:07

Je klinkt alsof je dat vervelend zou vinden?

Ivan61
Ivan6125 apr. 2021 - 16:41

Paul, Wat is jouw vraag eigenlijk? Jouw eigen aanname met een vraagteken is onduidelijk.

Robert Follon
Robert Follon25 apr. 2021 - 11:52

https://youtu.be/tPSK7inXesA "Ageism is the last acceptable prejudice in this country, but Joe Biden is the right man for this moment precisely because he IS old. "