Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Het antivluchtelingen-hek met de chique naam aan de Bulgaars-Turkse grens

  •  
15-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
38998912244_3f2172f857_k

© cc-foto: William John Gauthier.

Er komt vrijwel niemand meer op eigen kracht over die grens heen
Europarlementariër Judith Sargentini is op werkbezoek in Bulgarije en blogt daarover. Dit artikel is overgenomen van de site van GroenLinks
De Europese grenswachters van Frontex assisteren de Bulgaarse collega’s aan de Turkse grens bij het plaatsje Kapitan Andreevo. Ik ging met Europese collega’s bij de drukste Europese buitengrens kijken hoe grensbewaking in zijn werk gaat.
Tijdens de grote vluchtelingencrisis van 2015 en 2016 gebruikten veel Syrische vluchtelingen de landroute via Turkije, Bulgarije en Servië. Net zoals Macedonië en Griekenland wist Bulgarije niet wat het overkwam. De vluchtelingenopvang was er niet op berekend en Sofia en Brussel besloten dat de grens dicht moest.
Er werd een hek geplaatst langs vrijwel de hele grens met Turkije. Alleen onbegaanbare stukken moeras en berggebied zijn nog hekloos. Ze noemen het dubbele hek met vele rollen prikkeldraad en camera’s een ‘temporary engineering obstruction facility’. Een zeer omfloerste omschrijving die bovendien nog suggereert dat het hek maar tijdelijk is.
Controle opgevoerd Aan de reguliere grensovergangen is de controle opgevoerd. Alle vrachtwagens die Europa inkomen worden met een zuurstofmeter gecontroleerd op verstekelingen en koelwagens worden aan een hartslagmeter gelegd. Er zijn specialisten aanwezig die paspoorten op echtheid kunnen controleren. Een Oostenrijkse en een Duitse beambte, uitgeleend aan de Europese agentschap voor grensbewaking Frontex, lieten ons een nauwkeurig bijgehouden database zien van echtheidskenmerken van identiteitsbewijzen wereldwijd.
Die nauwkeurige controle is nuttig, laat daar geen misverstand over bestaan. Zo zijn er al enkele keren terugkerende jihadi’s onderschept. Een Bulgaarse beambte liet ons een vals Frans identiteitsbewijs zien van een waarschijnlijk Congolese man. ‘s Middags kwamen collega-parlementariërs die man tegen in het detentiecentrum.
Het werkt dus. Er komt vrijwel niemand meer op eigen kracht over die grens heen. De Bulgaren kunnen kilometers diep het Noord-Turkse laagland in kijken. Als ze mensen zien naderen aan de groene grens – dat is jargon voor een landgrens tussen twee grensposten in; de zee is een blauwe grens – dan bellen ze de collega’s aan de andere kant en dan komen de Turken die mensen onderscheppen.
Asiel aanvragen Frontex en de Bulgaren zijn er trots op dat de grens dicht zit. En natuurlijk moeten we de Europese buitengrens goed bewaken en moeten we weten wie er binnenkomt en vertrekt. Maar het is een probleem dat vluchtelingen geen asiel meer in Europa kunnen aanvragen.
Wat gebeurt er met mensen die door de Bulgaren bij de Turken worden aangegeven? Er zitten misschien zelfs wel Turken bij die voor Erdogan op de vlucht zijn. Vluchtelingen kunnen geen reguliere grensovergangen gebruiken, want ze moeten eerst mogen uitreizen uit Turkije voor ze mogen inreizen in Europa. En zonder geldige papieren mag je niet uitreizen.
Hoe moeilijker het is de grens te passeren, hoe duurder en gevaarlijker het wordt om dat illegaal te doen. Smokkelaars en corrupte grensbewakers verdienen daar aan. Hulporganisaties vertellen ons dat vluchtelingen en migranten worden afgeperst en mishandeld. Als Frontex er bij is, verloopt alles netjes, maar zonder buitenlandse ogen gaat er veel mis.
Zolang vluchtelingen nauwelijks kans maken om op Europese uitnodiging een veilige plek te vinden, zullen ze afhankelijk blijven van smokkelaars. Hekken kunnen altijd hoger, maar daarmee stijgen ook de prijzen en de risico’s.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Pakeha
Pakeha16 feb. 2018 - 9:51

Uit dit verslag van Sargentini blijkt dus dat hekken en bewaakte grenzen weldegelijk het op illegale wijze passeren van landsgrenzen tegen kunnen gaan. Dit in tegenstelling tot hetgeen werd en wordt beweerd door diverse politici en EU ambtenaren. Het plaatsen van hekken op en het bewaken van landsgrenzen helpt niet, het is eenvoudig te ontwijken en levert immers slechts schijnveiligheid? Ach, wellicht is het wederom slechts een op een onjuiste veronderstelling gebaseerde weergave van de feiten door Sargentini. Net zoals haar opmerking dat er geen bewijs was dat zich terroristen tussen de vluchtelingen bevonden. Dit was volgens Sargentini slechts hysterie. Helaas werd de onjuistheid van haar opmerking inmiddels aangetoond. Gelukkig is deze GroenLinks dame onlangs door de EU belast met de bestrijding van terrorisme. Ik heb er alle vertrouwen in....

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 feb. 2018 - 19:25

Met name mensen op de vlucht voor vervolging, geweld en oorlog mag je de pas niet afsnijden, zo hebben we afgesproken, dat je ongelimiteerd vluchtelingen kan toelaten tot Europa lijkt me niet begaanbaar maar zoals het nu gaat tart iedere beschrijving, oost-Europa zegt njet, west-Europa zoekt het maar uit en mag het gelag betalen, als het zo moet mag er van mij weer een ijzeren gordijn komen, we zijn er niet alleen maar om een Orban te spekken terwijl de bijdrage aan het lenigen van het nood nergens anders uit bestaat dan vluchtelingen verder de stront in trappen, nou zijn we beslist niet brandschoon, het exporteren van plichten jegens vluchtelingen naar buitengrenzen en daarbuiten waar je nog geen hond naartoe stuurt, met tomeloze inzet van oost-Europa. Ik heb begrepen dat veel syriërs weer naar huis willen, ik had het zo voor ze gehoopt, nu storten de turken zich volledig op hun obsessie, de koerden, maar ook ottomaanse aspiraties vermoed ik waar Syrië deel van uitmaakte, met de russen en amerikanen in het geding wordt de uitkomst ongewis, wie weet hoe dit zich gaat ontwikkelen waardoor syriërs hun thuisland voorlopig moeten mijden, hun buik vol van oorlog, doordat de russen de turken een vinger hebben gegeven hun vijanden en geallieerde van de amerikanen aan te vallen en amerikanen terugslaan met het bombarderen van o.a. russen op weg oliegebieden op de koerden te veroveren wordt het moeilijker voor syriërs een beslissing te nemen om hun land te helpen wederopbouwen, het lijkt een gebed zonder einde dankzij de turken die ook hun stukje glorie op niemandsland eisen, een ieder doet maar, wie zal bemiddelen ten gunste van een zo door oorlog geteisterd land en volk.

JanBeenen
JanBeenen15 feb. 2018 - 15:35

Je snijd een goed punt aan. Aan de grenzen moeten dus immigratie-asiel-opvang&detentiecentra komen. EU gefinancierd. Hier moeten alle asielaanvragen afgehandeld worden. Je komt Europa verder niet in. Want elke illegale immigrant weet ondertussen. Eens in Europa. Altijd in Europa. Maar een marginale hoeveelheid worden daadwerkelijk op een vliegtuig terug buiten de EU geplaatst. Oh en Judith. Ga je nu vertellen dat een hek echt werkt? Wat ben jij in aanzien gezakt zegt. Hoe heb je ooit kunnen geloven en pretenderen dat hekken en muren niet werken. Dan ben je dus of onwijs dom of onwijs oneerlijk. D

5 Reacties
Kik Vorst
Kik Vorst15 feb. 2018 - 16:43

Ze mag ook gelijk wel even terugkomen op haar tweet aan het begin vd vluchtelingenstromen, ze stelde hierin dat er geen aanwijzingen zijn dat er terroristen tussen de vluchtelingen zaten. "Is hysterie" schreef ze er nog bij. Nu schrijft ze doodleuk dat er jihadi's worden onderschept die zich tussen de migranten begeven. Dat zag ze vast niet aankomen! Het zou haar sieren dat ze op haar destijds zeer stellige tweet terugkomt. Maar ja, u en ik weten, een fout toegeven is voor sommige politici héél moeilijk. Dit gezegd hebbende wil ik ook nog wel even duidelijk maken dat het zeer triest en treurig is dat door slecht beleid van de EU. de échte vluchtelingen nu ook geen doorgang vinden. Hadden we maar niet zo'n halfbakken zooitje in Brussel zitten.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)15 feb. 2018 - 18:44

"Oh en Judith. Ga je nu vertellen dat een hek echt werkt?" Vond ik ook grappig om te lezen, na zo vaak te hebben gehoord dat hekken en muren simpelweg niet werken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 feb. 2018 - 19:55

reactie op Kik Vorst – 15 februari 2018 at 17:43 “Ze mag ook gelijk wel even terugkomen op haar tweet aan het begin vd vluchtelingenstromen, ze stelde hierin dat er geen aanwijzingen zijn dat er terroristen tussen de vluchtelingen zaten. “Is hysterie” schreef ze er nog bij.” Ooit gehoord van voortschrijdend inzicht of simpele ontwikkelingen? “Nu schrijft ze doodleuk dat er jihadi’s worden onderschept die zich tussen de migranten begeven.” Nou en, misschien zijn het er nu meer omdat er geen eer meer te behalen valt voor jihadies, of had je cijfers. “Het zou haar sieren dat ze op haar destijds zeer stellige tweet terugkomt. Maar ja, u en ik weten, een fout toegeven is voor sommige politici héél moeilijk.” Weet je hoeveel er doorgekomen zijn en hoeveel de AIVD in de gaten houdt? “Dit gezegd hebbende wil ik ook nog wel even duidelijk maken dat het zeer triest en treurig is dat door slecht beleid van de EU. de échte vluchtelingen nu ook geen doorgang vinden.” Ik weet niet wat je onder een echte vluchteling verstaat en wat slecht EU beleid inhoudt.

KnorretjeBig
KnorretjeBig15 feb. 2018 - 23:05

@Kik Vorst “Maar ja, u en ik weten, een fout toegeven is voor sommige politici héél moeilijk.” Sommige politici lijken net op die Russen die Pechtold heeft ontmoet.

KnorretjeBig
KnorretjeBig16 feb. 2018 - 16:24

@Knorretje Big Correctie: Sommige politici lijken net op die Russen die Pechtold nog nooit heeft ontmoet.

Karingin
Karingin15 feb. 2018 - 15:17

Het is echt onmenselijk wat er gebeurt. Turkije is geen veilig land, zeker niet voor tegenstanders van Erdolf. In Griekenland en Italië vriezen mensen dood in de modder, ondanks afspraken over herverdeling. Landen die toch al op de rand van de afgrond staan. En hier klotst het geld tegen de plinten...diep treurig.

4 Reacties
JanBeenen
JanBeenen15 feb. 2018 - 15:46

Zeg. In Zuid Amerika en Zuid-Oost Azië zijn ook miljoenen mensen in totale armoede en onveiligheid. Waarom mogen zij niet komen?

JanBeenen
JanBeenen15 feb. 2018 - 15:48

Zij ik miljoenen? Maak er maar honderden miljoenen van. En waarom niet. Geld klotst toch tegen de plinten. Alle mensen in de bijstand, ww, chronisch ziek, laag tot modaal lonen kunnen er over meepraten. Het is niet dat zij van maand tot maand en rekening tot rekening leven.

JanBeenen
JanBeenen15 feb. 2018 - 15:51

Zeg Karin. Had je het over geld tegen de plinten? Waarom eis je niet dat de Golfstaten eens hun fair share van vluchtelingen opnemen ipv geld voor nieuwe moskeeën in Duitsland doneren voor de vluchtelingen hier?

Karingin
Karingin16 feb. 2018 - 3:19

Domme jij-bak. In bijv. Jordanië klotsen de vluchtelingen tegen de plinten, net als in Libanon. Ik zeg niet dat die allemaal hier moeten komen. Ik zeg dat Turkije niet veilig is, waar er overigens ook een paar miljoen zitten. En ik heb het over bestaande afspraken om Griekenland en Italië te ontlasten die niet worden nagekomen. Er is geen pasklare oplossing maar nu gebeurt er helemaal nix en dat is gewoon een schandaal.

Onruststoker
Onruststoker15 feb. 2018 - 13:59

"Wat gebeurt er met mensen die door de Bulgaren bij de Turken worden aangegeven? Er zitten misschien zelfs wel Turken bij die voor Erdogan op de vlucht zijn." Nogal onhandig dan van zo'n Turk die op de vlucht is voor Erdogan om die grens te kiezen. "Zolang vluchtelingen nauwelijks kans maken om op Europese uitnodiging een veilige plek te vinden, zullen ze afhankelijk blijven van smokkelaars." Het idee is dat alleen kanshebbende asielzoekers naar Europa komen. We kunnen de grens niet openzetten, dan raken we overspoeld. Verreweg de meeste mensen willen weg uit Syrië en uit Afrikaanse landen. Wat ik mis aan GroenLinks is een mogelijke oplossing voor deze problemen. De grenzen open zetten is zeer naïef en zal de stabiliteit van de EU in groot gevaar brengen. Dat is toch niet heel moeilijk om te bedenken?

2 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)15 feb. 2018 - 16:25

"Het idee is dat alleen kanshebbende asielzoekers naar Europa komen" Slecht idee. Of beter gezegd, egoistisch idee. De landen die je noemt zijn absoluut geen paradijs. Als we de 'kanshebbende' mensen (doctoren en wetenschappers) uit die landen weghalen zullen die landen altijd blijven zoals ze zijn. Die kanshebbende mensen moeten daar blijven, want dat zijn de mensen die zulke landen een betere plek kunnen maken voor iedereen die er woont.

Onruststoker
Onruststoker15 feb. 2018 - 18:39

"Als we de ‘kanshebbende’ mensen (doctoren en wetenschappers) uit die landen weghalen zullen die landen altijd blijven zoals ze zijn." Kanshebbend asielzoekers zijn mensen die volgens de geldende asielwetten recht hebben op asiel. Mensen die worden vervolgd, etc. Met beroep heeft dat niets te maken.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers15 feb. 2018 - 13:44

Het betreft een hek tegen illegale immigratie van mensen die een EU-land naar hun voorkeur willen bereiken, het ovegrote merendeel dus, en niet tegen de vluchtelingen die zich gewoon kunnen aanmelden als op asiel recht hebbende statusgerechtigden.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer15 feb. 2018 - 13:12

Ik deel deels het verhaal van Judith Sargentini. Ik gun werkelijk waar iedere vluchteling een eerlijke asielaanvraag en -behandeling. Maar voor een eerlijke aanvraag en behandeling vereist het ook dat afgewezen betekent dat de persoon terug gaat of in elk geval weggaat. En dat is niet het geval. Al bij binnenkomst gaat het fout. Mensen gooien hun papieren weg, vijlen hun vingerafdrukken af, mensen liegen dat ze homo zijn, liegen over hun leeftijd en over hun religie. Afhankelijk van wat het beste uitkomt. Daarna volgt een lange procedure waar mensen meerdere malen in beroep kunnen gaan. Politieke partijen maken een Generaal Pardon mogelijk waardoor afgewezen mensen alsnog mogen blijven. Gemeenten geven mensen die afgewezen zijn toch een bed, een bad en eten. En als mensen echt-echt-echt weg moeten, dan nemen landen hen niet terug, op de terugweg in het vliegtuig gaan ze spugen en vechten, of pal voor ze weg moeten verdwijnen ze in de illegaliteit. Hadden links en rechts echt meegewerkt aan ook het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers, dan hadden we ook een betere procedure kunnen hebben. Nu weten we: wie binnen is blijft voor altijd, ook al moet hij weg. Daarom is nu beter: zorgen dat mensen geen asiel aan kunnen vragen.

2 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols15 feb. 2018 - 15:09

Vergelijkbaar met ons arbeidsrecht dus, dat zo dichtgetimmerd zit met werknemersrechten dat een werkgever zich wel 5 keer bedenkt voordat hij of zij iemand aanneemt.

Karingin
Karingin15 feb. 2018 - 15:13

Doe toch normaal. Er is van pardon echt geen sprake, zie het kinderpardon waar de meest schrijnende gevallen geen aanspraak op mogen maken. Bed/bad/brood is gewoon nodig, had je liever dat ze verhongeren met alle (criminele of inhumane) gevolgen van dien? Bovendien is dat echt geen hotel of zo. Of links of rechts nou op zijn kop gaat staan, als een land mensen niet terugneemt heb je geen poot om op te staan. Overigens worden er echt wel mensen uitgezet, soms vrij hardhandig. En zeg je nou echt dat mensen geen asiel zouden moeten mogen aanvragen? Over inhumaan gesproken...walgelijk.

Edwin8
Edwin815 feb. 2018 - 12:13

Wat wil Judith met dit verhaal? 1100 kilometer naar het zuidoosten staat er een muur van bijna 900 km lang. De belofte van de EU was goede buiten grenzen. Daar is decennia geen aandacht aan geschonken maar onder druk begint het er nu eindelijk te komen. Voor vluchtelingen zal men allicht een andere oplossing moeten bedenken. En dan kan je denken aan een luchtbrug vanuit vluchtelingen kampen. (al zullen weinig landen daar op zitten te wachten.) Maar dat geeft wel een mogelijkheid om van te voren al wat te screenen wat wellicht ook wel een prettig idee is. Dat daarmee de deur op slot blijft voor economische migranten is een keerzijde. Maar laten we eerlijk zijn, you can`t have your cake and eat it too.

JasDon
JasDon15 feb. 2018 - 11:19

"Zolang vluchtelingen nauwelijks kans maken om op Europese uitnodiging een veilige plek te vinden, zullen ze afhankelijk blijven van smokkelaars. " Ik kan de uitnodiging niet helemaal plaatsen, wie heeft wie uitgenodigd? Helemaal in Oost-Europa zitten ze niet op deze mensen te wachten. Turkije is nog altijd een veilig land volgens onze regering, dus van verder vluchten is ook niet echt sprake. Ik neig het dan ook eerder als migratie te betitelen.

2 Reacties
Karingin
Karingin15 feb. 2018 - 15:05

Ach, je vertrouwen in onze regering is hartverwarmend... Heeft iemand een teiltje?

JasDon
JasDon15 feb. 2018 - 17:28

Karingin, Ik zeg niet dat de status quo correct is, maar daar lees ik in dit stuk dan ook niets over. Die paar Turkse vluchtelingen worden vooral als excuus aangevoerd om aan te geven dat het hek moet verdwijnen. Dat vind ik problematisch, want Erdogan mag ondertussen best een tiran worden genoemd, maar als land is het voor vluchtelingen relatief veilig.