Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Antisemitisme en penislengte

  •  
09-03-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1148 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Wie denkt dat antisemitisme in Nederland beperkt blijft tot moslims, houdt zich voor de gek
Wie dacht dat wij in Nederland in een postraciale maatschappij leven, zal op zijn laatst deze week uit een naïeve wensdroom zijn ontwaakt. De traditionele media en blogosfeer ontploften de afgelopen weken in een orgie van racisme gerelateerde controverses. Wat was er allemaal aan de hand?
Om te beginnen toonde Nederland zich geschokt door het openlijke antisemitisme van een groep scholieren van Turkse afkomst. De jongeren wonden er geen doekjes om: Wat Hitler de joden had aangedaan tijdens de Holocaust was eigenlijk best oké. Het meest schokkende aan de zaak is wat mij betreft dat er zoveel Nederlanders door zijn geschokt. Het toont vooral aan hoe weinig autochtonen eigenlijk weten van het diep ingebakken antisemitisme in de normen en waarden van veel – en ja, ik zeg er nadrukkelijk bij: lang niet alle – islamitische allochtonen.
Maar wie denkt dat antisemitisme in Nederland beperkt blijft tot moslims, houdt zich voor de gek. Los van het feit dat de denkbeelden van de Turkse schoolkinderen worden gedeeld door veel autochtone klasgenootjes, komen we deze week op de website Republiek Allochtonië er een prachtvoorbeeld van tegen. Een zekere Bart Voorzanger legt ons daar uit dat Jodenhatende jongeren ons een spiegel voorhouden. En dat is helemaal niet erg want we moeten alles zien in het licht van het conflict in het Midden-Oosten. Als je bedenkt wat Israël  de Palestijnen allemaal heeft aangedaan, meent Voorzanger, zijn Holocaustwensdromen best begrijpelijk. Hoe ging het liedje ook weer? An allem sind die Juden schuld . Zelfs aan antisemitisme.
Hitler in het Adelaarsnest 
 En dan was daar de column van Elma Drayer in Trouw. Drayer beschuldigde Frontaal-Naaktcollega Peter Breedveld en zijn partner Hassnae Bouazza van antisemitisme jegens medeblogger Laurence Blik (nom de plume: Loor Schrijft). De voorbeelden die Drayer aanhaalde logen er niet om: Loor, van joodse afkomst, zou “alles neuken om geld of status. Zelfs Hitler in het Adelaarsnest” en “Joden als Loor, daar hebben ze het antisemitisme voor uitgevonden”. Hassnae Bouazza zelf en aanhangers van Breedveld wezen op de context (nooit een goed teken als je daarover moet beginnen) van een langlopende, persoonlijke vete en – niet geheel ten onrechte – op Breedvelds lange geschiedenis als strijder tegen racisme in elke vorm en antisemitisme in het bijzonder. Twee puntjes hierover. Het eerste zou betekenen dat Jodenhatende opmerkingen in orde zijn als de context maar een persoonlijk probleem tussen de betrokkenen is. Het tweede punt snijdt meer hout. Ik geloof niet dat Peter Breedveld zozeer een antisemiet is, meer iemand die bij een conflict alles tegen zijn vijanden zal gebruiken wat in hem opkomt. In Loors geval haar joodse afkomst, bij anderen een gehandicapt kind of een donkere huidskleur (geen van beide voorbeelden zijn verzonnen).
De piemel van Joost Niemöller Wie denkt dat racisme de afgelopen weken alleen van linkse of moslimzijde kwam, komt bedrogen uit. Eigenlijk wilde ik dit artikel “De Piemel van Joost Niemöller” noemen. Waar ik in het verleden de islamkritische artikelen van deze sterschrijver van De Dagelijkse Standaard soms wel kon waarderen (hoewel er vaak een hoop onzin in was te vinden, mijn persoonlijke favoriet is de klassieker “De moslim Obama steekt vuur aan tegen het Westen”), verbaas ik mij steeds meer over zijn flirt met allerlei racistische pseudowetenschap en theorieën die misschien 100 jaar geleden salonfähig waren, maar waarvoor absoluut geen plaats is in de 21e eeuw.
Eind februari schreef Niemöller een stuk getiteld “Het etnische taboe” waar de honden geen brood van lusten, gevolgd door een tweede: “Het ongelijk van de racisme gillers”. In deze twee artikelen roept Niemöller op tot meer wetenschappelijk onderzoek naar raciale, etnische en culturele verschillen als mogelijke verklaring voor crimineel en ander onwenselijk gedrag. Ik wil er inhoudelijk niet teveel op ingaan, Niemöllers stukken zijn inmiddels op vakkundige en wetenschappelijke wijze met de grond gelijk gemaakt door Johan van der Knijff in een voortreffelijk factcheck-artikel op Frontaal Naakt. (Hallo, daar is ie weer!)
Ik vind Niemöllers draai in de richting van ras als oorzaak van onwenselijk gedrag (in plaats van zijn eerdere stokpaardjes cultuur en religie) verontrustend, maar niet verrassend. Vorig jaar november al schreef Joost een artikel (“Zijn de Arabieren een ras?”) waarin hij zijn bewondering uitspreekt voor de toen net overleden Jean Philippe Rushton. Deze controversiële (een nette manier om te zeggen: ontzettend racistische) Canadese hoogleraar werd bekend door onder andere zijn theorie dat Afrikanen minder intelligent zijn omdat tijdens hun evolutie de grootte van hun hersenen ten koste is gegaan van de ontwikkeling van hun enorme penissen.
Een lachwekkende theorie, als zij niet zou inspelen op schadelijke etnische stereotypen (de neger als seksueel beest) die met name in de VS, maar zeker niet alleen daar, leven. Rushton was de afgelopen jaren een paria in de wetenschappelijke wereld, maar zette zijn onderzoek naar onder andere verschillen in seksuele gewoonten onder rassen en hoever blanken en zwarten konden ejaculeren of de verminderde vatbaarheid van Aziaten voor AIDS koppig voort.
Als ik de theorie van Rushton over de relatie tussen penislengte en intelligentie mag doortrekken en Niemöllers bewondering voor hem beschouw, moet Joost wel een erg grote hebben.
Volg Bart Schut ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (58)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 mrt. 2013 - 16:21

Tja niks nieuws aan de horizon, racisten zijn er altijd geweest. We worden er nu alleen wat meer mee lastig gevallen. Shit happens.

JoopSchouten
JoopSchouten9 mrt. 2013 - 16:21

Ik rij een klein autootje.

msj_meijerink
msj_meijerink9 mrt. 2013 - 16:21

Begrijp ik nu goed dat 'een grote lul zijn' correspondeert met 'een grote lul hebben'? Interessant.

MrOoijer
MrOoijer9 mrt. 2013 - 16:21

@Bart Schut, je maakt je bijna zelf schuldig aan laster. (a) Deze uitspraken die aan Breedveld en Bouazza worden toegeschreven, stammen alle uit 2009 en 2010. Ze komen (kwamen) allemaal voor op de blog van Loor zelf, sinds 2010 en 2012 zijn ze daar allemaal al te vinden. Voor tenminste één uitspraak is dat de enige bron. Dus... (b)In Loors geval haar joodse afkomst, bij anderen een gehandicapt kind of een donkere huidskleur (geen van beide voorbeelden zijn verzonnen). Dat is dus echt laster, zonder citaat. Laf ook.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch9 mrt. 2013 - 16:21

Ach, onder het mom van de vrijheid van meningsuiting mag je iedereen tot op het diepst van het bot beledigen. Dat noemde ik altijd polemiek. In de tijd van het medium internet, denkt een ieder dat hij/zij daarvoor de kwaliteiten heeft. Bart Schut denkt dat ook. Laat hem.

JandeBoer2
JandeBoer29 mrt. 2013 - 16:21

Anti-islamisme en anti-semitisme is al vele honderden jaren oud in Europa en het is natuurlijk onzin te veronderstellen dat het niet meer zou voorkomen. Beide zitten diep ingebakken in de normen en waarden van veel - en ja, ik zeg er naderukkelijk bij: lang niet alle - autochtonen in onze Westerse Cultuur.

JohannZuurIch
JohannZuurIch9 mrt. 2013 - 16:21

Top stuk van Dhr. Schut, die zich weer niets aan trekt van het rechtse en linkse gehuil van de zij lijn! Blijf onafhankelijk, Mr. Schut en blijf ze boos maken, dan weet U dat U het goed doet!

denmol
denmol9 mrt. 2013 - 16:21

Wat een slap artikel over boze witte mensen die elkaar voor antisemiet uitmaken waarop die ander gaat beweren dat hij of zij dat niet is en vervolgens ontstaat er een voorspelbare polemiek waarbij het modder en drek gooien naar elkaar tot kunst verheven is allemaal om het stempel antisemiet een ander juist op te spelden of deze te ontlopen. Kinderachtig gedoe waar wat mij betreft geen aandacht aan gegeven zou moeten worden.

TheoJ2
TheoJ29 mrt. 2013 - 16:21

[Wie denkt dat antisemitisme in Nederland beperkt blijft tot moslims, houdt zich voor de gek ] Ik ken niemand die dit denkt. Schut verzet zich tegen een niet-bestaande vijand.

Spelchecker2
Spelchecker29 mrt. 2013 - 16:21

Ik probeer altijd zorgvuldig de wandaden van Israël toe te schrijven aan de staat Israël en niet aan de aanhangers van het Joodse geloof. Helaas maakt de staat Israël het verduiveld moeilijk om dat onderscheid te blijven maken. Israël werpt zichzelf op als hoeder van alle Joden in de wereld en heeft - ongevraagd - alle aanhangers van het Joodse geloof automatisch een Israëlisch paspoort toegekend. En helaas zijn er nogal wat aanhangers van het Joodse geloof die niet in Israël wonen, maar die wel alle wandaden van Israël welgedaan vinden en daarvan zeer actief in de media en de politiek kond doen (denk aan CIDI cs., CU, SGP, PVV). En helaas hoor je weinig aanhangers van het Joodse geloof die zich distantiëren van Israël's wandaden. Een eloquente uitzondering daarop vormt overigens 'Een Ander Joods Geluid'. Dat laat zich wel kritisch uit over Israël's wandaden en daarom worden hun aanhangers door een deel van hun geloofsgenoten dan ook voor verraders uitgemaakt. ps. Als dit een antisemitisch stukje is dan ben ik kennelijk een antisemiet, hoewel ik dat zelf zo helemaal niet ervaar.

Spelchecker2
Spelchecker29 mrt. 2013 - 16:21

Ik probeer altijd zorgvuldig de wandaden van Israël toe te schrijven aan de staat Israël en niet aan de aanhangers van het Joodse geloof. Helaas maakt de staat Israël het verduiveld moeilijk om dat onderscheid te blijven maken. Israël werpt zichzelf op als hoeder van alle Joden in de wereld en heeft - ongevraagd - alle aanhangers van het Joodse geloof automatisch een Israëlisch paspoort toegekend. En helaas zijn er nogal wat aanhangers van het Joodse geloof die niet in Israël wonen, maar die wel alle wandaden van Israël welgedaan vinden en daarvan zeer actief in de media en de politiek kond doen (denk aan CIDI cs., CU, SGP, PVV). En helaas hoor je weinig aanhangers van het Joodse geloof die zich distantiëren van Israël's wandaden. Een eloquente uitzondering daarop vormt overigens 'Een Ander Joods Geluid'. Dat laat zich wel kritisch uit over Israël's wandaden en daarom worden hun aanhangers door een deel van hun geloofsgenoten dan ook voor verraders uitgemaakt. ps. Als dit een antisemitisch stukje is dan ben ik kennelijk een antisemiet, hoewel ik dat zelf zo helemaal niet ervaar.

SergeVanErkelens
SergeVanErkelens9 mrt. 2013 - 16:21

Antisemitisme is een Fake-verhaal. Al jaren heerst er een een ware golf van uiterst zieke en lasterlijke beschuldigingen van antisemitisme tegen iedereen met doortimmerde kritiek op Israel. Die treft net zo goed holocaustoverlevenden, eerlijke mensenrechtenactivisten, integere professoren, gewetensvolle journalisten, het maakt niet uit. Het is een wereldwijde trend, maar prominent in Nederland. Wie nog niet beschuldigd wordt, telt nog niet mee. Die wordt kennelijk nog niet gezien als een gevaar voor de gangbare Nederlandse Israelpolitiek of de kinderlijke meningsvorming er over. Het is een chantagemiddel, en uiterst effectief. Geen enkele politicus of mediamaker kan het zich veroorloven om openlijk 'in opspraak' over antisemitisme te zijn. Dat kan je makkelijk je baan of positie kosten. Partijen vrezen het electoraat, en media hun lezers- of kijkerspubliek, enz. Het is daarom vrij stil over die zaak. (Zembla's “Zwijgen over israel” uit 2003, nog steeds online te zien, is nog steeds van toepassing) Als er perioden zijn waarin niemand openlijk beschuldigd wordt, betekent dat domweg, dat er niemand invloedrijk genoeg is om de discussie over de Israelische misdaad en de Nederlandse steun daarbij op gang te krijgen. Enkel kritiek leveren is niet genoeg. Daar ligt Israel niet wakker van. Discussies in de marges worden geen probleem gevonden. Men is spaarzaam met de beschuldigingen, om een cry wolfeffect te voorkomen. Onder Rosenthal was het domweg niet nodig, en onder Timmermans vermoedelijk nauwelijks. Maa Oh-wee als er iemand met een goed verhaal komt.. Gretta Duisenberg heeft het daarom volkomen terecht een oorkonde genoemd, om beschuldigd te worden van antisemitisme. Ze zijn een bewijs van moed en integriteit, en een richtingbord naar kwaliteit geworden. In vrijwel alle gevallen blijken de betrokkenen zeer grondige analyses en visies op de Israelische misdaad te produceren. En die zijn uiterst gevaarlijk voor Israel. Het woord antisemitisme is hierdoor volkomen uitgehold. Het is zogezegd geen broodje worst meer waard. De zo zorgvuldig opgebouwde nagedachtenis aan de holocaust en het antisemitisme is daardoor volledig gecorrumpeerd en op de mestvaalt beland. De kwalificatie Antisemiet is tegenwoordig voorbehouden voor eerlijke mensenrechtenactivisten, en gewetensvolle verdedigers van het internationale vredesrecht, dat de westerse beschaving met zoveel moeite opgebouwd heeft. Ook de beschuldiging van complete groepen is deel van die trend. Eén voorbeeldje.. Na de opkomst van Fortuyn en 9/11 stond Internet werkelijk jarenlang bol van de wraakzuchtige en discriminatoire uitlatingen over moslims, c.q. arabieren. Antisemitisme daarentegen, moest je met een loep zoeken. Zelfs op de Arabische sites die ervan beschuldigd werden (maroc.nl maghrebonline.nl) was er vrijwel niets van te vinden. Maar het Meldpunt Discriminatie Internet (o.l.v. De Joodse zionist Eissens), het Joodse CIDI van Naftaniel, en de Monitor Racisme van de Anne Frasnk Stichting wisten in al die jaren het Antisemitisme als het grootste (of bijna grootste) discriminatieprobleem op Internet te presenteren in vele media. Fake all over the place. Noem het gerust georganiseerde demonisering. Vrijwel geen enkele Joodse organisatie protesteert tegen dit misbruik en de teloorgang van ons gedachtegoed inzake antisemitisme, en vele werken er graag aan mee. Kennelijk domineert het zionisme in die kringen volledig. De vele Joodse commentatoren en journalisten zwegen er als het graf over, en ik zag in geen enkele krant ooit een behoorlijk artikel over dit verschijnsel. Op hun websites bleek, dat Marokkanen het bovenstaande allemaal zeer goed in de gaten te hadden. De Israelische misdaad en de westerse rol daarbij werden vaak goed in kaart gebracht. En ze zagen ook heel goed, dat journalistiek Joods-zionistisch Nederland vooral bezig was te voorkomen dat die misdaad aangepakt of behoorlijk bediscussieerd werd, en bezig was met een cultus van demonisering. Alle opmerkingen over 'kutjoden' hadden deze achtergrond. Alweer zag ik nooit een behoorlijk artikel over dit verschijnsel. Neem anders de artikelen van Janny Groen en Anieke Kranenburg over die Marokkaanse wereld van onvrede, fundamentalisme en terrorismedreiging, die jarenlang in de Volkskrant stonden. Je vindt vrijwel geen woord over die Israelische kwestie, terwijl die helemaal centraal stond bij de problemen. Knap, hoe je dat er uit gefilterd krijgt. Maar ze zijn de enigen niet. Nederlandse journalistiek over de Israelische kwestie is gewoon geen donder waard. De kwaliteit van de analyses en de commentaren haalt nog geen drie. Tot slot over Frobelen met Antisemitisme. Eén ding is Naftaniel en consorten wel gelukt: Het geloof dat je antisemitisme kunt detecteren via de “de antisemitische opmerking”. Dat is een soort alchemie. Je houdt een bepaalde opmerking tegen het licht, snijdt de context er af, haalt er wat filters door, en mengt het met met wat moraalsubstanties, en dan blijkt ineens: Meneer is Antisemiet! Bovenstaand artikel is daar een exponent van. Sorry jongens, als je antisemitisme wilt aantonen, dan moet je eerst een trend aantonen, en vervolgens aantonen dat de betrokkene daar een deel van is. Schoolvoorbeeld waren de fascisten, die een zeer duidelijke antisemitische filosofie hadden. En iedereen die dan uitlatingen uit die doos deed, mocht geacht worden een antisemiet te zijn. Het moet blíjken! De bouwdoos van Naftaniel, Evers, Likoed.nl, dat is een soort Lego, waarmee je lasterbouwsels kunt maken. Het is roddel en achterklap, en de sport is dan om die troep in de media te krijgen. Het is een hobby van de Israellobby.

SergeVanErkelens
SergeVanErkelens9 mrt. 2013 - 16:21

“Am nichts sind die Juden schuld” aldus het (geinverteerde) liedje van Bart Schut, zelfs niet als zionistische Joden collectief al 100 jaar grootschalige georganiseerde misdaad plegen, en ook nog door allerlei malversaties Europese en Amerikaanse medeplichtigheid weten te mobiliseren. Die Palestijnse 'Naqba” (de ramp) zit onderhand in dezelfde kaartenbak van massale misdaden, waar ook de bezetting van Europa en de Holocaust in zitten. Maar Moraalstrijder Bart komt pas zijn bed uit, als de critici daarvan bepaalde uitlatingen doen, die na de nodige alchemie en heen-en-weer-geschuif wel eens op antisemitisme zouden kunnen lijken. Pas dan voelt hij verontwaardiging genoeg om de pen te pakken. Al die schendingen van landrechten, mensenrechten, oorlogsrecht enz enz, doen dat allemaal niet, maar dit wel. Alsof hij dat van de fascisten geleerd heeft. Zou Bart eigenlijk weten, dat al die ellende daar veroorzaakt is Europese zionistische Joden, die het een goed idee vonden om daarheen te emigreren, om daar een staat voor (vooral) Europese Joden op Palestijnse grond te vestigen? Of dat ze - toen er eenmaal genoeg waren - met de wapens die over waren van Hitler 750.000 Palestijnen verdreven hebben, en op hun grond de staat Israel opgericht hebben? (dit blijkt de essentie van die geschiedenis, nadat alle tierlantijnen, geschiedvervalsingen en drogredeneringen er vanaf gesloopt zijn.) Sindsdien komen die zionistische Joden bij ons uithuilen, dat ze maar niet met rust gelaten worden door Palestijnse 'terroristen' (die gewoon terug naar huis willen), die maar niet willen begrijpen, dat Joden na eeuwen van lijden 'niets liever willen, dan eindelijk in vrede leven'. Nee, het waren nog geen honden en varkens, die zionisten. De eerdere isolatie en de bedreiging, en de pogroms en de holocaust maken e.e.a. wel begrijpelijk, maar omgekeerd waren er overeenkomsten met de fascisten genoeg. Het Ubermensch-gevoel ten opzichte van de Palestijnen, de volstrekte ontkenning van al hun basale grondrechten, het Lebensraum-motiv, de gewelddadige methoden, en de gewetenloosheid. Gewetensvolle Joden zoals Albert Einstein of Hannah Arendt waren in 1948 een van de eersten, die ronduit stelden dat die zionisten in alle opzichten met de fascisten te vergelijken waren. Dit moet je anno 2013 in Nederland eens proberen te stellen, dan krijg je iedereen over je heen. Nederland is gemarineerd in de bullshit van het CIDI, Andries Knevel, of de karrenvrachten van informatie in de Volkskrant, waaruit de essenties van zaken voortdurend fijntjes geschrapt zijn. Het moet allemaal in het midden liggen, met name om alle kijkers, lezers, en geldschieters tevreden te houden. De Nederlander heeft ook het liefst de rol van de verstandige derde, die vanuit zijn comfortabele stoel de moraal predikt over hoe anderen vrede moeten verwezenlijken. Voeg toe, een hartverwarmend verhaal over Joden, of begrip na hun lijden, en de Nederlander 'weet' hoe die zaak in elkaar zit. Wie vergelijkingen met de fascisten maakt, krijgt al snel het verwijt van irrationele haat, en van antisemitisme. Het feit dat de meeste Nederlanders na ál die informatie uit de afgelopen 60 jaar die simpele voorgeschiedenis nog niet kennen, spreekt boekdelen. Het illustreert de macht van de Israellobby. Je kunt het op een halve pagina uitleggen: Herzl in 1896, het Sykes-Picotverdrag in 1915, de Balfourverklaring in 1917, de Volkenbond na 1920, het Engelse kolonialisme sindsdien, de malversaties rond het VN-verdelingsplan van 1917, de gewelddadige realisatie van Israel in 1948, en de Europese en Amerikaanse steun sindsdien. Geen wonder dat al die Turken en Marokkanen het in een paar minuten begrijpen, terwijl onze professoren en andere gezagsdragers zich blijven verliezen in genuanceerde nonsens er over. Geen wonder dat de moslimwereld vindt, dat wij zo leugenachtig en hypocriet als de pest in die zaak zijn. Die kunnen ons ettelijke kilo's aan internationaal vredesrecht voorhouden, om ons onze eigen moraal in te wrijven. Die discussie winnen we nooit meer. En hoe meer we dat proberen, hoe hypocrieter ze ons vinden. Dezelfde zionistische filosofie die Israel deed ontstaan, veroorzaakte 19 jaar later ook de bezetting van de overige Palestijnse gebieden, en streeft naar de inlijving ervan. Het is een 80-jarige verdrijvingsoorlog, ofwel “The Last Colonial War” zoals Robert Fisk dat noemde. De rol van de EU en de VS daarbij is niet die van vredestichter, maar die van medeplichtige: Dankzij ons is Israel sterk genoeg om deze inlijvingspolitiek voort te kunnen blijven zetten. En dankzij vooral de VS, Engeland, Duitsland, en Nederland, wordt Israel al 45 gevrijwaard van sancties tegen alle schendingen van internationaal recht. Tegelijk roepen wij hard over vrede, houden congressen enz.. En roepen dan dat het allemaal zo complex is, en dat wij niets kunnen doen. (Tony Blair – een van de hoofdverantwoordelijken voor deze misere – voorop) Geen wonder dat die Turken en Marokkanen de westerse houding samenvatten in éen gebaar: de Middelvinger.. Zij zien ook de rol, die de Nederlands-Joodse gemeenschap al tientallen jaren speelt in de zaak. Nederlanders geloven graag in genuanceerde verhalen over de verschillen binnen de Joodse wereld, maar per saldo was de grote hoofdlijn van Joden in de mainstream media, dat de critici op alle mogelijke manieren tegengewerkt werden. Je mocht bijvoorbeeld ook een golf van verontwaardiging vanuit de Joodse wereld verwachten, toen de holocaustoverlevende Hajo Meyer van antisemitisme beschuldigd werd. (Dat is zoiets als Anne Frank een nazi-hoer noemen) Maar die hele wereld was stil. Meyer is zo'n criticus, en die steun je niet, klaar. Op Marokkaanse en Turkse websites wordt/werd de normloosheid van de Joodse en Christelijke zionisten vaak goed bijgehouden. Sommigen pluizen zelfs het Reformatorisch Dagblad nog na. Het commentaar is vaak 'minder genuanceerd', om het maar zwakjes uit te drukken. Toch heeft het woord 'kutjoden' altijd betrekking op die zionistische misdaad, en de internationale machtsbolwerken, die de aanpak van die misdaad zwaar tegenwerken. De zaak lijkt een enorme voedingsbodem voor antisemitisme. Toch is het niet dat wat ontstaat. Het gaat meer om een aversie tegen Joden vanwege een verontwaardiging over de blijkende bijdrage aan de Israelische misdaad door joden in het algemeen. Er is geen sprake van een geloof, dat 'Joden' een 'gedegenereerde natuur' hebben of zoiets, zoals de fascisten dat hadden. De haat ontstaat door gebleken gedrag, niet door ideeen over Joods-zijn. Zelfs fanatieke critici, die zeer gegronde redenen voor hun verontwaardiging hebben, blijken het onderscheid nog te kunnen maken. De haat is niet racistisch, en dus ook niet antisemitisch, als een species daarvan. De haat ontstaat vanuit de meest bekende oorzaak van alle haat: zwaar onrecht. Daarnaast zal ook wel antisemitisme ontstaan. Maar wie zoals Bart Schut stelt, dat dit het hoofdkenmerk uit die wereld is, die staat gewoon weer te demoniseren. Het is een leugen, en draagt bij aan de splijtzwam. Nederlandse media deden er beter aan om goede critici uit de moslimwereld te zoeken, en die veel ruimte te geven. En die dienen gelijk te krijgen, waar ze gelijk hebben, zeker als het om de westerse bijdrage aan grootschalige misdaad gaat. En wie dat niet doet, zoals Schut, die draagt enkel bij aan toenemend antisemitisme. Wie haat zaait, zal het ook oogsten.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2013 - 16:21

" Een zekere Bart Voorzanger legt ons daar uit dat Jodenhatende jongeren ons een spiegel voorhouden. En dat is helemaal niet erg want we moeten alles zien in het licht van het conflict in het Midden-Oosten. Als je bedenkt wat Israël de Palestijnen allemaal heeft aangedaan, meent Voorzanger, zijn Holocaustwensdromen best begrijpelijk. Hoe ging het liedje ook weer? An allem sind die Juden schuld. Zelfs aan antisemitisme " Als je ziet wat Israel de Palestijnen heeft aangedaan, en nog steeds aandoet, kan dan iemand positief denken over die joden die Israel steunen ? Is er één teken dat Israel vrede wil ? Is het niet ene Netanyahu die Iran wil platgooien met atoombommen, het land Iran wat sinds het zich aan de westerse marionet shah ontworstelde, nog nooit enig land heeft aangevallen ? Daarentegen ontketenden zionisten de enige oorlog na de andere, alleen in 1973 werd Israel aangevallen, en gered door ene Kissinger, met TOW anti tank raketten. Ik begrijp dat journalisten om hun broodje moeten denken, tegelijk denk ik dat er grenzen zijn aan collaboratie.

2 Reacties
DitBenIk2
DitBenIk29 mrt. 2013 - 16:21

"Als je ziet wat Israel de Palestijnen heeft aangedaan, en nog steeds aandoet, kan dan iemand positief denken over die joden die Israel steunen " En joden in het algemeen? Ik vraag het maar, want nu blijft er een heel smerig luchtje hangen aan uw post.

Rootman
Rootman9 mrt. 2013 - 16:21

'Als je ziet wat Israel de Palestijnen heeft aangedaan, en nog steeds aandoet, kan dan iemand positief denken over die joden die Israel steunen ? ' Israel ontvangt meer en fanatieker steun van de christen Zionisten. Bovendien is er een groot percentage joden die het rechtse bewind in Israel helemaal niet steunen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2013 - 16:21

Het probleem is dat culturen en godsdiensten met elkaar leven in één land. Als we dat nu eens uit elkaar trekken en vervolgens iedereen thuis blijft. Israel voor de Joden, Egypte voor de moslims, Nederland voor de christenen, India voor de hindoes en de USA als meltingpot voor iedereen. Probleem opgelost.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 mrt. 2013 - 16:21

En voor jou de Razende Bol.

ValsPlat
ValsPlat9 mrt. 2013 - 16:21

Nederland voor de Christenen? Als er al iets typisch Nederlands is, dan is het de pluriformiteit. Al honderden jaren ruimte biedt Nederland ruimte aan Christenen, Joden, Humanisten, Atheïsten, Moslims etcetera. Wat een onnederlands voorstel van u!

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2013 - 16:21

Bart Schut heeft gelijk dat in bepaalde groep oude socialisten jodenhaat ook welig tiert, want joden die het verschil maken en succes hebben is uit den boze. Eenheidsworst troef. Alleen wezensvreemde stromingen verdienen Nederlandse steun, want 'nationaal' is not done. Zeke 'weg met onszelf' mentaliteit, alleen goed voor psychiatrie.

1 Reactie
Candide2
Candide29 mrt. 2013 - 16:21

'Zeke 'weg met onszelf' mentaliteit, alleen goed voor psychiatrie.' Ervaring mee, Wim? Vertel...

HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 mrt. 2013 - 16:21

In dit stuk figureert Peter Breedveld onder de anti-semiten. Het is denk ik goed om zijn verweer te lezen én de teksten waarnaar hij linkt. Dan ontstaat een heel ander beeld. Neem de tijd en kijk hier: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/fnexit.html

2 Reacties
jannie11
jannie119 mrt. 2013 - 16:21

Bart geeft overigens in dit stuk al aan dat hij Breedveld niet als antisemiet ziet. Ik volg de vele ruzies en persoonlijke vetes van Breedveld pas twee weken. Hij heeft een uitzonderlijk talent om mensen tegen zich in het harnas te jagen, naast zijn schrijftalent. Dat lijkt me een fatale combinatie temeer hij al zijn vetes openlijk via twitter uitvecht. Volgens Peter en zijn vriendin Hassnae boazza (die over hetzelfde uitzonderlijke talent schijnt te beschikken) is iedereen die het niet met hen eens is een domrechtse blanke racist. Gek genoeg las ik vandaag via twitter dat Peter voor hij Hassnae leerde kennen nogal anti islam was. Zo schreef hij het nawoord voor de eerste bundel van Gregorius Nekschot waar deze de hemel in geprezen werd als de enige die de Islam durfde aan te pakken en dat de islam niet genoeg geridiculiseerd kon worden. Toen Nekschot ermee op hield 2 jaar geleden vond Peter hem echter niks meer. Hoewel hij duidelijk een getroebleerde persoonlijkheid is schreef hij explosieve stukken op zijn forum die - hoewel ik het er niet altijd mee eens was - wel degelijk aanzette om 'anders' te denken. Dat kunnen er niet veel. Jammer dat hij stopt dus.

JandeBoer2
JandeBoer29 mrt. 2013 - 16:21

Dank voor de link, Han. Dit is onthutsend. Overtuigende ondersteuning is te vinden in http://ikje.blogspot.nl/2013/03/elma-drayer-giert-de-bocht-uit-met.html Ik ga mijn abonnement op Trouw opzeggen.

peterh2
peterh29 mrt. 2013 - 16:21

Je zou ook kunnen stellen dat het handelen van de staat Israël hier ook wel een factor in is. Je kunt moeilijk verwachten dat iedereen genuanceerd blijft als je dag in dag uit de mensenrechten schend...

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen9 mrt. 2013 - 16:21

' Je kunt moeilijk verwachten dat iedereen genuanceerd blijft als je dag in dag uit de mensenrechten schend...' -- Daar zit wat in. Ik neem aan dat u even principieel bent bij landen als Turkije en Marokko die ook dagelijks (en vaak nog veel ernstiger) mensenrechten schenden.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2013 - 16:21

Er is wel onderzoek uit 2005 dat concludeert dat gemiddelde IQ's 89 zijn in Afrika, 100 in het Westen en 106 in Oost-Azië. Er bleek een genetische component in te zitten die behouden blijft bij kinderen van gemengde komaf. Moeilijk verhaal en niet helemaal relevant hier. Wel relevant is een ander onderzoek over penislengten. Bart Schut noemt hier een hoogleraar die zei dat Afrikanen de langste hebben, maar dat is niet waar. De gemiddelde lengte is dan groot in Afrika, de allerlangsten zitten in Venezuela. De kortsten in China en Japan overigens.

2 Reacties
marq101
marq1019 mrt. 2013 - 16:21

Zonder bronvermelding is dit commentaar niets waard

lancelot2
lancelot29 mrt. 2013 - 16:21

Wat heeft u het over IQ?? WEl in Amsterdam heeft 1 op de 8 inwoners een IQ tussen de 70 en 85. Totaal 104.000 inwoners.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2013 - 16:21

Ik denk niet dat Elma Drayer schoolkrantschrijver Peter Breedveld als collega ziet.

1 Reactie
neeroeter
neeroeter9 mrt. 2013 - 16:21

Nee inderdaad is Breedveld van heel wat hoger niveau dan Drayer. De uitspraken met anti-semitisch karakter waar Drayer op wijst, zijn idd uit hun verband gerukt. Schut wijst daar -- te voorzichtig -- ook op. http://hassnaebouazza.nl/antisemitisme.html FN stopt er mee lijkt het nu. Da's foute boel en iets waar Drayer en geenstijl en al die andere diepbruine minkukels bewust op aangestuurd hebben. Trouw is hier ook fout > konden ze die Drayer nou niet eventjes terugroepen ? Ze schrijft een aantoonbaar beschadigend stukje zonder enige grond. Ze weet volgens mij niet eens hoeveel schade ze toebrengt. Erg dom voor een hedendaagse blogger/columnist.

ronaldronald
ronaldronald9 mrt. 2013 - 16:21

Als aanvulling / correctie van het artikel wat links: T.a.v antisemitisme: mij viel op dat er pas stennis gemaakt werd over het filmpje toen die Turk bedreigd werd die de reportage maakte, niet n.a.v. het hoog Antisemitisme gehalte onder moslims, wat idd al jaren/ eeuwen aanwezig is. Zie hiervoor talrijke UN en van AMerikaanse bodem universitaire onderzoeken. T.a.v Joost Niemöller IQ en ras: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Global_Bell_Curve etc. (Iedereen mag wel zeggen dat Chinezen en Koreanen intelligenter zijn dan Kaukasiërs, maar naar beneden toe (sic) mag er niet over gesproken worden. ) maar: de mens komt uit Afrika, waar het redelijk goed vertoeven was. Na de trek van een deel van de mens naar Europa en Azië was een aanpassing van en ontwikkeling van intelligentie nodig omdat de omstandigheden om te overleven nu eenmaal veel moeilijker waren dan in Afrika, waar alles in overvloed was. Maar dat is een ander verhaal voor een andere keer: De bio-evolutionaire noodzakelijkheid van IQ ontwikkeling in correlatie tot haar biosfeer. T.a.v. Israël en racisme: http://bit.ly/WAXsKa Geeft goed de situatie weer in het Midden Oosten, valt echter onder de Nederlandse zelfcensuur wetten en wordt her niet gepubliceerd. T.a.v. Israël en wat zij de Palestijnen aandoen: Un HRC rapport laat zien dat niet alle doden door Joden zijn gevallen, maar Hamas ook zijn aandeel had. Daarnaast een vernietigende uitspraak over Hamas haar strijdtmethoden- het gebruik van burgerplekken. Voor het eerst een wat minder anti- Israël rapport van de UN!!! http://bit.ly/WB0E8t

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 mrt. 2013 - 16:21

[Iedereen mag wel zeggen dat Chinezen en Koreanen intelligenter zijn dan Kaukasiërs, maar naar beneden toe (sic) mag er niet over gesproken worden. ] Het is net zo stupide om te beweren dat een hoger IQ van Chinezen en Koreanen (ben benieuwd waar je dat vandaan haalt; heb je het over hogere schoolprestaties in die landen?) te maken zou hebben met hun "ras" als het lagere IQ van zwarten.

JoopSchouten
JoopSchouten9 mrt. 2013 - 16:21

Wat hier van te denken.: '42 procent van de Oostenrijkers vindt dat niet alles slecht was onder Hitler'

3 Reacties
lancelot2
lancelot29 mrt. 2013 - 16:21

Dat rept de Nederlandse media, en die is voor 90% links en dan weet je het wel. ;-)

peterh2
peterh29 mrt. 2013 - 16:21

'niet alles' is op zich best een ruim begrip: dit zou dus betekenen dat 58% vindt dat echt 'alles' slechter was dan in de grote depressie daarvoor. Volgens mij wordt hier niet bedoeld dat 42% de gaskamers een goed idee vond...

ValsPlat
ValsPlat9 mrt. 2013 - 16:21

Het probleem met stellige dubbele ontkenningen zoals “niet alles was slecht onder Hitler” is dat je die vraag volkomen te goedertrouw met ja kunt beantwoorden indien je je ook maar iets goeds herinnert, zoals "de zomer van 1943 was lekker droog". En daarmee zegt het resultaat niets over wat men van Hitler of zijn gedachtengoed vindt.

FransLenaen
FransLenaen9 mrt. 2013 - 16:21

Anti-semitisme is al duizenden jaar oud en het is natuurlijk onzin te veronderstellen dat het niet meer zou voorkomen. Tegenwoordig mag je ook weer anti-semistisch zijn. Onder de drogredenering van het anti-zionisme (dat in feite hetzelfde is) is jodenhaat weer bon-ton. Tel hierbij op de virulente haat van deze lieden tegen het westen en dan met name de VS en de cirkel is rond. Met de arme Palestijnse Arabieren heeft het in ieder geval geen zak te maken. Daar heeft nog nooit iemand zich om bekommerd. Noch de reageerders hier, noch de 'broeders en zusters' in de omliggende landen.

2 Reacties
rbakels
rbakels9 mrt. 2013 - 16:21

Wat penislengte betreft: als we toch biologisch worden moet ook worden opgemerkt dat "intelligentie" een beetje een raadsel is voor biologen, die zich altijd afvragen welk nut bepaalde "features" hebben omdat anders de evolutie ze wel had doen verdwijnen op niet eens had doen ontstaan. In dit kader frappeerde mij de hypothese dat intelligentie door de evolutie of de schepper (doorhalen wat niet in uw overtuiging past) aan de mens is toebedeeld om hem/haar in staat te stellen te FLIRTEN, en dat is natuurlijk een wezenlijke stap in de voortplanting en "de instandhouding van de soort". Rest nog de vraag of een lange penis daarom samengaat met een hoge intelligentie of dat hoge intelligentie juist kan dienen als compensatie voor een klein pikkie, vice versa.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 mrt. 2013 - 16:21

[Anti-semitisme is al duizenden jaar oud] Goh, Frans, van wanneer dateert, dacht jij, het Jodendom? Of heeft antisemitisme helemaal niets te maken met Joden, misschien, volgens jou?

mees.
mees.9 mrt. 2013 - 16:21

Bart Schut moet zich schamen. Niets zegt hij over de racistische aanvallen richting Hassnae Bouazza,Peter ziet dagelijks hoe zijn vriendin daarop reageert,dat het haar zwaar aangrijpt,en er zit een reden achter,Hassnae moet vanwege haar Marokkaanse afkomst haar mond houden,zij heeft geen recht haar mening te verkondigen. Want echt,iets anders kan ik er niet van maken,de dagelijkse aanvallen richting haar op social media,lees de reakties op GeenStijl etc,je durft die reakties niet eens te herhalen want zo misselijk word je ervan. Maar de ellenlange lijst met racistische opmerkingen over Hassnae wordt met de dag langer en langer. Walgelijk.... Niets wordt daaop ondernomen door Bart Schut en de club die dit soort praktijken aanzwengelen,het is namelijk hun achterban en zijzelf die maken dat iemand om zijn achtergrond keihard wordt aangevallen. Het is misselijkmakend waar die club waar Bart Schut toebehoort zich schuldig aan maakt. Ik zou van Joop.nl stelling hierin verwachten....heb daarin tot nu toe nog niets vernomen. In alle lidstaten moet verplicht tegen racisme en xenofobie worden opgetreden. Het publiekelijk aanzetten tot geweld of haat tegen personen op grond van ras, huidskleur of godsdienst is in alle lidstaten strafbaar. Nergens in Europa mag misbruik worden gemaakt van het recht van vrijheid van meningsuiting. Taalgebruik dat aanzet tot geweld of haat tegen personen of groepen blijft niet langer onbestraft."

1 Reactie
Voice
Voice9 mrt. 2013 - 16:21

Wat uit u weer een nonsense. Hassnae Bouazza en Peter kunnen zich uiten, zoals ze willen. Niemand houdt hen tegen om te schrijven wat ze schrijven of zeggen. Dat als je iets zegt of schrijft, je een hoop rotzooi misschien over je heen krijgt,maakt niet, dat die personen niet kunnen schrijven wat ze willen. En voor Hassnae, Peter of wie dan ook: When it's to hot for you in the kitchen, stay out! Ik denk dat deze schrijvers en publicisten, precies hetzelfde mee maken, wat zij deden in de jaren 80 tegen Janmaat. Als je Janmaat vergelijkt met Fortuijn of Wilders dan is deze nog een zeer geciviliseerde man. Maar wat heeft deze man moeten lijden onder mensen zoals Peter Breedveldt, Hassnae en mensen zoals u, nu zijn de rollen alleen omgedraaid. Ik zou zeggen rug rechthouden en doorgaan met waar je voor staat en begin niet te janken, want dan lijkt het net of je om mededogen vraagt en die geven anderen je niet, omdat je die zelf ook niet gegeven hebt. Het spreekwoord luid dan ook, wie een gat graaft voor een ander valt er zelf in of wie haat zaait zal storm oogsten. En die haat is gezaaid in al die jaren voor Fortuijn, waar mensen met problemen met de multicult, weg werden gezet als nazi's, fascisten, rascisten enz.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2013 - 16:21

Het valt op dat Links veelal de hele wereld wil begrijpen en verbeteren met onwezenlijke associaties en dromen. Vervolgens wordt alles en iedereen gemaakshalve op 1 grote (puin)hoop gemieterd zonder enige nuance, want 'verschillen' zijn not done en onhanteerbaar. Zie ook deze bijdrage van Bart Schut ofwel multi.kul de gexte. Het lost geen enkel natuurlijk en re-eel probleem op.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 mrt. 2013 - 16:21

"Links" Dank voor de hoofdletter. U vergist zich echter. De laatste pakweg 25 jaar is het vooral rechts dat de wereld wil 'verbeteren'. Links ligt al tijden op zijn platte gat.

bartvoorzanger
bartvoorzanger9 mrt. 2013 - 16:21

Geachte heer Schut, Ik leg in mijn stukje (www.voorzanger.nl/weblog/voorzanger_124.html) allereerst uit dat die jongens het onderscheid tussen joden en Israëli's niet maken. En als ze al stilstaan bij het bestaan van joodse Nederlanders, zien ze die waarschijnlijk als Israëlische immigranten. Hun haat richt zich tegen Israëli's en om die haat als 'antisemitisch' aan te duiden verheldert niets en verduistert veel. Het beneemt ons het zicht zowel op wat ze drijft – hun terechte afgrijzen over misstanden in het Midden-Oosten (plus ongetwijfeld hun kinderachtige wens anderen eens lekker te jennen) – als op waar ze precies de fout in gaan. De fout van die jongens is dat ze de wandaden van individuen (ik verwees in dit verband naar het leerzame ‘The other side of Israel’ van Susan Nathan) toeschrijven aan een groep – dé Israëli's – in het algemeen. Ze houden ons (onbedoeld) een spiegel voor in de zin dat die denkfout al evenzeer gemaakt wordt door mensen die hún akelige uitspraken meteen maar toeschrijven aan Turken of moslims in het algemeen. Zeker, dat doet u niet. Hulde! Mensen met wie je het niet eens bent antisemiet noemen maakt het leven een stuk makkelijker. Je hoeft je niet meer te verdiepen in wat ze beweegt, want dat 'weet' je nu: domme bestiale haat waar geen kruid tegen gewassen is en geen argument tegenop kan. Je hoef hun stukjes niet meer te lezen, want wat daarin staat weet je al, en als er iets anders staat, staat er iets anders dan ze eigenlijk vinden. En met ze in gesprek hoef je ook niet, want dat haalt niets uit. De vraag wat je zou moeten doen om die Turkse snotjongens tot andere uitspraken en andere gedachten te brengen, hoeft u zich dan ook niet te stellen. Ze zijn antisemiet, immers. Ik moet dat wel. Daar gaat mijn stukje over. Maar omdat ook ik antisemiet ben, hoeft u dat inderdaad niet te lezen. Een vluchtige blik is genoeg om te weten welk bedorven vlees er in die kuip zit. Dat scheelt een hoop tijd en moeite. Proficiat.

1 Reactie
GingerTed
GingerTed9 mrt. 2013 - 16:21

Je schrijft eerst dat deze jongens joden verwarren met Israëli's. Er is niets wat dit staaft en is ook een miskenning van wat ze (en andere groepen) zelf zeggen; Ze hebben het net als vele anderen over joden en niets anders. Stel dat het wel zo zijn dat ze specifiek Israëli's zouden bedoelen dan zouden ze nooit alleen Israëliërs hierom kunnen haten. Juist hun focus op de kwestie Israël-Palestijen bewijst dat. Waarom veroordelen ze (en al die anderen) anders niet met evenveel vuur gelijkelijk alle andere landen en hun volken die minderheden binnen hun grenzen onrecht aandoen? Daar zijn vele voorbeelden van. Er is maar een reden. Het joodse volk wordt als ongewenst gezien, en zeker in de regio in een onafhankelijke eigen bevochten staat. Deze kijk delen deze Turkse jongens met vele andere bevolkingen, vooral de islamitische. De Palestijnen zijn slechts een excuus, in werkelijkheid kan hun deze bevolking, die ze als het eropaan komt net zo verachten als alle andere bevolkingen. Denk aan de Armenen, Koerden, Sahara-bevolking, etc. die in deze landen door dezelfde bevolkingen die zogenaamd zo begaan zouden zijn met de Palestijnen, gehaat, mishandeld, en vermoord werden en worden al eerder en meer dan Israël enig volk ooit aandeed. Deze bevolkingen die zo eensgezind zijn in hun jodenhaat zijn onderling minstens zo haatdragend racistisch. Libanon, Syrië, Egypte, en Jordanië hebben in het verleden al bewezen hoe lief ze de Palestijnen hebben. Maar het feit dat er een volk is wat in cultuur, religie, en samenhangende kracht hen overklast is alles overstijgend. Dat zie je niet alleen terug in de evident racistische houding van de bevolkingen in genoemde landen maar ook veel onder de immigranten die naar het Westen zijn gekomen. Wat nog meer kwalijk is dat veel linkse mensen hier deze eenzijdige kritische houding jegens één volk in deze regio, waar zoveel volken elkaar onrecht aandoen, overnemen. Een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Kritiek op Israël (dus niet de joden) is goed, nodig, en meer dan gerechtvaardigd, en zelfs maatregelen wanneer vruchtbaar, maar dit geldt evenzo vele andere landen en hun volken die dergelijk onrecht plegen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2013 - 16:21

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 mrt. 2013 - 16:21

[Zoals wij nog een oermens-genen patroon hebben voor voeding (prof. Muskiet), zo hebben alle rassen nog een gen-patroon in ontwikkelingspsychologie. ] Sorry Monique, maar alles wat Piaget daarover te berde heeft gebracht is al sinds vele tientallen jaren volkomen achterhaald door de biologie.

Tom Meijer
Tom Meijer9 mrt. 2013 - 16:21

"rassen" Heel hardnekkig. Ras is een andere term voor ondersoort. Bij de mens bestaat maar één ondersoort en dat is de ondersoort waartoe alle mensen behoren. Omdat er niet meer dan 1 ondersoort is kun je dus ook niet praten over rassen (mv).

JoopSchouten
JoopSchouten9 mrt. 2013 - 16:21

Wij verschillen fysiek onderling zo weinig dat de term 'ras' niet opgaat. Neanderthalers waren een mensenras. ... En titels zijn onvoldoende om iemand te geloven. Aleen empirisch bewijs geeft ondubbelzinnig duidelijkheid.

Sonia2
Sonia29 mrt. 2013 - 16:21

De enige drijveer die Laurance Blik heeft is haar frustratie over dat zij door de synagoge niet als Joodse erkend wordt. Dit heeft haar een ernstig identiteitsconflict bezorgd. En zoals iedereen die lijdt aan een identiteitsconflict (bijv. Afshin Ellian, Theodor Holman, Wim Kortenoeven) moet zij steeds harder gaan schreeuwen om zichzelf bestaansrecht te geven, deelt zij de wereld in in Joden en niet-Joden (racistisch gedrag), en is iedereen die haar 'folie' doorziet een antisemiet. En is diegene dat niet, dan zorgt zij er wel voor dat diegene als zodanig publiekelijk benoemd wordt. Want anders heeft zij geen bestaansrecht. Filosemitisme en antisemitisme zijn twee kanten aan dezelfde munt. Helder wordt dat ook wanneer je weet wie de SGP heeft opgericht: een met de nazi's collaborerende dominee, een jodenverrader, die stelde: "Zie toch niet op dien Duitscher. Hij is slechts een roede in Gods hand." Vlak na de oorlog werd hij wegens nazi-sympathieën verbannen uit het parlement, maar de SGP had niets geleerd en zette hem toch weer op de kieslijst.

1 Reactie
Spelchecker2
Spelchecker29 mrt. 2013 - 16:21

Hoe verhoudt zich die pro-nazi SGP-oprichter tot het kritiekloze pro-Irsaël geluid van de SGP van nu? Is hier misschien sprake van een overtrokken schuldgevoel bij de huidige SGP, gevolgd door overcompensatie?

clara51
clara519 mrt. 2013 - 16:21

Heel fijn maar niet heus dat Joop.nl de plaats wordt waar columnisten die ik bewust geen van allen meer wil lezen elkaar mogen komen afrekenen op hun vuiligheid die ik niet voor niets niet meer wil lezen. Iets in mij zegt dat het onderwerp antisemitisme hier wordt gebruikt als middel voor een ander doel. Schut heeft kennelijk wat oude rekeningen te vereffenen. Met mensen die antisemitisme ook inzetten voor een ander doel. Het risico ervan is dat op deze manier gebeurt wat m.i. onder geen beding mag gebeuren: dat een samenleving de gevoeligheid verliest voor werkelijke uitsluiting van bevolkingsgroepen. Joden. Islamieten. Noem ze maar op.

1 Reactie
koos3
koos39 mrt. 2013 - 16:21

Achterhoede gevechten zijn niet interessant.

JohannZuurIch
JohannZuurIch9 mrt. 2013 - 16:21

@Clara Legene Deze week hoorde ik iemand, ik weet niet meer wie op tv zeggen: 'als je tegen het homohuwelijk bent, dan trouw je toch gewoon niet met een homo'. Hetzelfde geld voor U. Als U bepaalde columnsten 'bewust' niet wilt lezen, dan doet U dat toch niet? Maar U doet dat dus wel. Dat niet alleen, U reageert er nog op ook. Ik vind dat bijzonder vreemd. Of zou U liever zien dat anti-semitisme helemaal niet meer word aan de kaak gesteld zodat wij allemaal kunnen doen alsof wij in een multicultureel paradijs leven? Dat niet willen lezen, is dat Uw variant van struisvogelpolitiek?

1 Reactie
clara51
clara519 mrt. 2013 - 16:21

["Deze week hoorde ik iemand, ik weet niet meer wie op tv zeggen: 'als je tegen het homohuwelijk bent, dan trouw je toch gewoon niet met een homo'. Hetzelfde geld voor U. Als U bepaalde columnsten 'bewust' niet wilt lezen, dan doet U dat toch niet?"] Ik ga niet meer naar bepaalde websites om bepaalde columnisten te lezen, dat klopt. Ik heb een abonnement op Trouw en sla Ephimenco en Drayer inmiddels gewoon over. Klopt ook. Maar nu schrijft iemand die ik nog wel lees (hoewel ook dat zijn langste tijd heeft gehad) dat anderen, die ik niet meer lees, hebben geschreven dat Peter Breedveld en zijn vrouw zich bezondigen aan antisemitisme. Daar word ik heel boos over. In de tijd dat ik Frontaal Naakt nog wel volgde had ik een hoop op Breedveld aan te merken, maar dat pertinent niet. Integendeel zelfs. ["Maar U doet dat dus wel. Dat niet alleen, U reageert er nog op ook. Ik vind dat bijzonder vreemd."] Ik reageer omdat de discussie wel zuiver moet blijven en dat is hij niet. En omdat ik het laag vind dat mensen op deze manier onderuit worden gehaald. ["Of zou U liever zien dat anti-semitisme helemaal niet meer word aan de kaak gesteld zodat wij allemaal kunnen doen alsof wij in een multicultureel paradijs leven? Dat niet willen lezen, is dat Uw variant van struisvogelpolitiek?"] Ik denk dat je wat ik probeer te zeggen verkeerd begrijpt. Ik maak me zeer bezorgd over het antisemitisme in onze samenleving en in andere landen. Maar wat steeds vaker gebeurt is dat mensen elkaar klem proberen te zetten en monddood proberen te maken met als wapen de beschuldiging van antisemitisme. Daar is dit een voorbeeld van. Valse beschuldigingen van antisemitisme veroorzaken een boy cries wolf-effect. Ik merk om me heen dat dit nu al gebeurt. Dat mensen de schouders ophalen bij een beschuldiging van antisemitisme. Zo verliest de samenleving haar gevoeligheid voor werkelijk antisemitisme. Dat is wat ik wilde zeggen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 mrt. 2013 - 16:21

Raar verhaal. Kennelijk weet de schrijver niet dat Arabieren ook semieten zijn en dat anti-semitisch feitelijk betekent dat je zowel Joden als tegen Moslims haat. Overigens, ik denk wel dat er een heel sterke component in rassenhaat speelt. Wat moslims en Joden lange tijd gemeenschappelijk hadden was het gegeven dat ze niet echt wilden integreren in de maatschappij waarin ze wonen als het niet hun eigen is. In de VS kwam dat in de jaren dat ik daar woonde tot uiting doordat heel veel Joodse ouders tegen hun zonen zeiden dat ze zoveel "shikses" (niet joodse meisjes) mochten *** als ze wilden zolang ze maar met een fatsoenlijk Joods meisje thuiskwamen als ze gingen trouwen. Bij moslim gezinnen zie je vaak een gelijkaardige houding. Niets met gekke dingen als penislengte te maken. Maar je zult maar een jongen zijn die smoorverliefd is op een Joods of Moslim meisje en van haar familie te horen krijgen dat je voor hen niet goed genoeg bent voor hun dochter. Dat zijn veelal vergeten componenten die volgens mij veel meer kwaad doen aan het integratieproces dan dit soort wilde verhalen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 mrt. 2013 - 16:21

[Kennelijk weet de schrijver niet dat Arabieren ook semieten zijn en dat anti-semitisch feitelijk betekent dat je zowel Joden als tegen Moslims haat.] Nee, het betekend dat je semieten haat, of die nu joods, moslim, christelijk of atheïstisch zijn.