Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Antisemitisme steeds vaker in de openbare ruimte

  •  
05-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
36140198114_35cc7903e9_z
Hoewel vandaag op veel plekken bevrijdingsdag wordt gevierd, komt de aanleiding voor die vreugde steeds vaker in de beknelling. Antisemitisme is nooit echt verdwenen en blijkt steeds lastiger te weren uit de openbare ruimte. Dit schrijft De Volkskrant.
Olaf Tempelman schrijft in zijn artikel:
‘Er zijn weinig overeenkomsten tussen Front National-vader Jean Marie Le Pen, de Belgisch-Libanese activist Dyab Abu Jahjah, de Hongaarse premier Victor Orbán, Labourleider Jeremy Corbyn, de Haagse salafistische imam Fawaz Jneid of de Amerikaanse alt-rightdenker Jared Taylor – behalve verhuld of minder verhuld antisemitisme waarvan het gebruik wordt ontkend. Wij leven na de Holocaust, zij ook.’
Dat het onderwerp nog altijd voor verhitte discussies zorgt is duidelijk. Ombudsman Jean Pierre Geelen schrijft verderop in dezelfde krant over een cartoon van Jos Collignon die 21 april in De Volkskrant verscheen. De tekening is als volgt: een militair met een davidster op zijn rug en zijn mitrailleur gericht op een ongewapende Palestijn tegen een muur aan de grens van de Gazastrook. Er zijn al enkele slachtoffers gevallen, op de muur staat in ­kogelgaten geschreven ‘Happy birthday to me’. Reacties bleven niet uit:
‘Op deze wijze wordt Israël afgeschilderd als een moorddadig regime dat erop uit is weerloze Palestijnen uit te moorden’, schrijft de voorzitter van het Centraal Joods Overleg. De organisatie ‘deelt de ­mening van het Simon Wiesenthal Centrum dat deze cartoon ‘niet alleen een zeer foutieve en dubieuze afspiegeling van de feiten is, maar ook antisemitische trekken vertoont.’ Het CJO verzoekt de krant ‘gepaste maatregelen te nemen en ons van de vorderingen op de hoogte te houden’.
Geelen antwoordt: ‘tekenaars verdienen en genieten net als columnisten en commentatoren de grootst mogelijke vrijheid in hun uitingen, hoe uitgesproken of karikaturaal ook. De grenzen liggen bij het juridisch (on)toelaatbare.’
Hiermee is de discussie waar kritiek op Israël eindigt en antisemitisme begint nog niet beslecht. Het is triest dat daar anno 2018 in sommige gevallen nog altijd een rechter voor nodig is.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.