Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Antifascisme is niet alleen voor links, maar voor alle democraten

  •  
17-01-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2432 keer bekeken
  •  
baudetwilders

Voor het GroenLinks partijcongres van 4 februari 2023 hebben Sybren Kooistra en ik een motievoorstel opgesteld dat leden tot 25 januari kunnen mede-ondertekenen om een begin te maken aan een georganiseerd antifascisme in Nederland tegen de opmars van radicaal-rechts.

Kunnen wij zelfs nog van een “opmars” spreken, van die donkere krachten op rechts? Het is ondertussen niets nieuws meer in Nederland en Europa. Waar we tien jaar geleden nog spraken van een “populistische opstand” zijn radicaal-rechts en aanverwanten ondertussen een vast onderdeel geworden van ons politieke landschap. En daarmee hebben ze ook aan baldadigheid gewonnen. Waar vroeger op gezinspeeld werd of wat achter gesloten deuren werd gehouden, wordt vandaag publiekelijk gezegd of zelfs tot beleid gemaakt.

Waar aan de macht, zoals in Hongarije, ondermijnen zij de persvrijheid, de rechtsstaat en de liberale democratie. Waar in oppositie dreigen zij met tribunalen en zelfs met geweld. Racistische en antisemitische complottheorieën worden, nog geen tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog, opnieuw gepropageerd. In Duitsland, de Verenigde Staten en Brazilië is de afgelopen jaren het parlement bestormd met als doel de democratie omver te werpen en in Nederland hebben we een partij in de Staten-Generaal die daar openlijk van droomt.

Ook voor hen die zich zelfs nu nog vastklampen aan het motto van “het redelijke midden” wordt het onderhand onhoudbaar om te spreken van “populisme aan de uiteinden”. Met, om maar twee voorbeelden te noemen, in Italië een zelfverklaarde fascist als Senaatsvoorzitter en in Nederland een bewezen nazisympathisant – Freek Jansen – als parlementariër zou het misplaatst zijn nog langer een blad voor de mond te nemen. Het fascisme heeft zich hernieuwd.

Daarmee hoeven wij niet alle bewegingen aan de rechterflank over één kam te scheren. Ook in de vorige eeuw waren er fascistische, reactionaire en radicaal-rechtse bewegingen die zich wellicht in dezelfde richting bewogen maar daarmee niet één pot nat waren. Maar laten we onszelf niet in de nuance verliezen. We hoeven niet te wachten op nóg een “hebbes”-moment. De richting, die kennen we, en dáár gaat het om. Die vraagt om een antwoord: een hernieuwd antifascisme. Hoe moet dit er uit zien?

Het uitgangspunt is het opbouwen van een cordon sanitaire rondom het FvD en de PVV door alle partijen in de Staten-Generaal. Twijfelen wij terecht, zoals bij de PVV, om hen fascistisch te noemen, dan twijfelen wij net zo terecht niet om te stellen dat zij zich in dezelfde richting bewegen. Om te voorkomen dat zij hun doelen kunnen verwezenlijken, moeten alle andere partijen ervan overtuigd worden geen enkele samenwerking met hen aan te gaan. Want antifascisme is niet alleen voor links, maar voor alle democraten.

Samenwerking normaliseert niet slechts deze partijen, maar ook hun ideeën en daar ligt een tweede gevaar. Een cordon sanitaire verlamt het FvD en de PVV politiek en houdt partijen scherp om ideeën die niet in een democratie passen buiten de deur te houden.

Als aanzet tot een cordon sanitaire willen wij dat GroenLinks zelf de interactie binnen de Staten-Generaal minimaliseert door interrupties zoveel mogelijk te beperken en geen wetsvoorstellen of moties te mede-ondertekenen. Dit verleent slechts media-aandacht en legitimiteit aan deze partijen.

Wij roepen GroenLinks op om haar strategische positie in het Nederlands politieke landschap te gebruiken. Dit door, per geval, te overwegen uit coalities van gemeentes binnen een gegeven provincie of uit coalities in de Provinciale Staten te stappen met partijen die op dat moment een coalitie aangaan met de PVV of het FvD. Het uitgangspunt van de VVD en het CDA is veelal nog “wij sluiten op voorhand niemand uit” zonder oog voor dit nieuwe politieke landschap waarin sommige partijen het democratische bestel zelf teniet willen doen. Zolang de VVD en het CDA nog niet tot dit inzicht zijn gekomen, moet GroenLinks haar deel doen door kosten te verbinden aan dit soort coalities.

Ook is er noodzaak aan wetgeving die de Nederlandse democratie weerbaarder maakt en het opereren van fascistische partijen en organisaties zal bemoeilijken. Er is recentelijk al veel gezegd over het uitbreiden van het partijverbod, een technisch delicaat onderwerp en mogelijk een mes dat aan twee kanten snijdt. Er moet dan ook niet gekeken worden in de richting van het inperken van het verenigingsrecht – wat terecht zeer sterk is in Nederland – maar op de gebieden van, bijvoorbeeld, partijfinanciering en politieke advertenties.

Ten slotte roepen wij GroenLinks op tot het bouwen aan een maatschappelijke gedragen antifascisme door het te benoemen, door bewustwording te bevorderen en door het steunen van naar democratie strevende antifascistische bewegingen. Net als alle andere politiek komt fascisme namelijk niet in de eerste plaats uit de Kamer, maar uit de samenleving.

Tot dusver de motie, die al door veel GroenLinks-leden mede-ondertekend is en waarvoor wij op nog meer steun rekenen voor het aankomende partijcongres. Maar des te meer hopen wij dat deze oproep ook buiten de partij en buiten links niet in dovemans oren valt. Daarvoor is de dreiging van het hernieuwde fascisme te groot en staat er teveel op het spel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger19 jan. 2023 - 8:42

Ooit had de kiezer in dit land altijd gelijk. Wat hier radicaal rechts wordt genoemd heeft inmiddels in de peilingen pakweg 1/3 van het electoraat achter zich. Tel daar dan de achterban van VVD, CDA en SGP bij op en je komt al op zo’n 90 zetels. Als Omtzigt met rechts meedoet is het zelfs 2/3. Zijn we hier echt zo radicaal aan het worden? Natuurlijk niet! We zijn nog steeds een heel gematigd volkje. Ik zou zeggen dat we gewoon een keer over rechts moeten proberen. Je zal dan twee dingen zien. Allereerst zal het beleid op heel veel onderwerpen niet wezenlijk veranderen en ook zal de kiezer vrij zeker zich zoals eigenlijk altijd weer afkeren van de nieuwe regeringspartijen. Vooral voor een PvdA en GL zal het profileren een stuk gemakkelijker worden bij een rechtse regering. Nu worden ze vooral vaak gezien als de gedogers van Rutte4. Kiezers van de PVV zullen daarnaast veelal wat teleurgesteld verkassen naar de SP.

3 Reacties
Yannick Leusink
Yannick Leusink19 jan. 2023 - 13:03

Rechts een keer proberen? Rechts is al decennia aan de macht! De status quo is zelfs zo enorm rechts geworden, dat men nu niet snapt waarom daadwerkelijke fascisten door links als extreemrechts worden bestempeld. De Centrum Partij van Jan Maat werd destijds als extreem gezien, nu zou hij als een gematigd alternatief voor Geert Wilders worden bestempeld. Dus nee, we zijn zijn echt niet zo'n "gematigd volkje." We zijn al decennia lang steeds rechtser geworden, en alleen omdat veel Nederlanders dit blijkbaar prima vinden betekent nog niet dat de we dan maar de empirische feiten moeten gaan verdraaien omdat men deze liever niet onder ogen wilt zien.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger19 jan. 2023 - 18:37

@Yannick: Je hebt kennelijk totaal geen benul wat rechts of liberaal of links is. Dat de kiezer (!) steeds rechtser stemt is wel waar. Dat komt niet omdat deze mensen rechtser zijn geworden, maar omdat ze het gevoerde beleid te links vinden. Steeds als de VVD met de PvdA regeerde profiteerde het CDA en als het CDA met de PvdA regeerde profiteerde de VVD. Kiezers die het spelletje doorhadden haakten af tot de PVV kwam met een alternatief. Overigens is de PVV uitsluitend op het immigratiedossier rechts. Sociaal economisch staan ze duidelijk links van de PvdA of Groen Links. Overigens moeten we nog maar afwachten of wat ze zeggen daadwerkelijk is wat ze willen. Ik vraag me overigens wel af als je de PvdA, CU en D66 zo rechts vindt welke partijen je WEL links vindt? Mijn mening daarbij is dat links en rechts al tijden achterhaalde tegenstellingen zijn in ons land.

vdbemt
vdbemt20 jan. 2023 - 9:43

@Polarisario. "Dat de kiezer (!) steeds rechtser stemt is wel waar." Jij hebt er kennelijk geen benul van dat je dan ook steeds rechtser beleid krijgt. (vrij logisch, toch?) En dat dat al decennialang zo is.

Satya
Satya18 jan. 2023 - 8:57

Te laat. Heb ze al veel te ver laten komen. De veroordelingen van Janmaat waren volkomen terecht, dat had de grens moeten blijven. Het is zover gekomen dat de gifbeker eerst leeg moet.

Gimli1955
Gimli195518 jan. 2023 - 8:53

Het bekende over toepen : het begin als rechts, werd extreem rechts, daarna kwam extremistisch rechts en wordt nu radicaal rechts. De overtreffende trap maakt steeds minder indruk en als "links" geen concrete oplossingen heeft, behalve wijzen naar rechts, zullen ze nog meer steun verliezen. Anti(extreem) rechts zijn betekent niet dat je links bent, je bent links omdat je de socialistische principes aanvaard en daarnaar handelt. Dat doe je niet door in Rutte 2 te gaan zitten, of de Voorjaarsnota te steunen, of de nieuwe pensioen wet. Dat bewijs je door links te zijn, niet woke en niet bezig te zijn met identiteit, dat bewijs je door links te doen/ Terug naar de basis, zoals in de landen waar Links wel weer een factor van belang is. Beloftes voor de verkiezingen zijn geen zak waard, en voornamelijk verkiezingsretoriek om je af te zetten tegen je tegenstanders. De tegenstander van links zou moeten zijn, het huidige beleid door de neoliberale partijen, die al 40 jaar de macht in handen hebben. Waar een groot deel van links zelfs onderdeel van uitmaakte. Dat is nooit toegegeven en er zijn nooit excuses gemaakt aan die slachtoffers. Die kiezers zijn opgestapt en kiezen nu andere partijen en ja ook (extreem)rechts. Je bent mede verantwoordelijk dat dat gebeurt is. Deal with it, en leer ervan. Dat is nog steeds niet het geval en dit is voorspelbaar, maar zal niets oplossen.

13 Reacties
Satya
Satya18 jan. 2023 - 11:15

"Waar een groot deel van links zelfs onderdeel van uitmaakte. Dat is nooit toegegeven en er zijn nooit excuses gemaakt aan die slachtoffers." Dat is ook nergens voor nodig, de wereldwijde neoliberale herverdelen heeft jou geen windeieren gelegd, het tegendeel. Dat het beest zijn eigen kinderen nu opvreet was te verwachten, de instelbare honger zit in het systeem ingebakken. Europese socialisten zouden nederig hun excuses horen aan te bieden. Maar goed ik begrijp dus dat omdat jij geen excuses krijgt jij mij opoffert. Hoe dat een socialistische waarde is ontgaat mij. Nog interessanter, wat zou je voorstellen om het systeem te veranderen. Hoe vervang je neoliberalisme zonder het economisch systeem eerst te slopen en een verval in armoede? Neem aan dat je deze antwoorden hebt.

vdbemt
vdbemt18 jan. 2023 - 14:19

"De tegenstander van links zou moeten zijn, het huidige beleid door de neoliberale partijen, die al 40 jaar de macht in handen hebben. " Daar kan ik best in meegaan. Terecht dat je zegt: deal with it en leer ervan. Aangezien links niet aan de macht is, kunnen ze daar niet anders mee beginnen dan met woorden. Vertellen wat ze gaan doen. Als iedereen dat, zoals jij, alsvolgt BLIJFT benaderen: "Beloftes voor de verkiezingen zijn geen zak waard, en voornamelijk verkiezingsretoriek om je af te zetten tegen je tegenstanders." dan zullen ze nooit de KANS krijgen sociaal beleid uit te gaan voeren. Wat jou medeschuldig maakt aan de voortzetting van het rechtse beleid waar je zo graag van af wilt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 jan. 2023 - 15:34

Ja, het is een beetje alsof je een man of vrouw leuk vind. En dan ga je zijn/haar vriend/vriendin afkraken, in de hoop dat hij/zij voor jou zal vallen. Maar zo werkt het niet. Zo kraakt GL/D66 het FVD af, in de hoop dat de kiezers dan voor GL/D66 zullen vallen Maar, de kiezers zijn niet geinterreseerd in de vage, verwende, wereldvreemde woke politiek van D66/GL. Omdat deze kiezers échte problemen hebben. Te hoge rekeningen, etc. Een aanval op een andere partij, is van zichzelf nog niets. Schrijf nog zeventig stukjes, over het gevaar van het fascistische FVD. Alsof iemand dat iets kan schelen. Jij zal er niet meer kiezers mee krijgen en FVD ook niet. Deal with it, en leer ervan. Dit heeft te maken, met een soort machismo, van de GL/D66 mannen. Ze hebben hun gelijk en weigeren om naar andere te luisteren, of verder te kijken dan hun neus lang is. Wij zijn goed, FVD is slecht, zwart/wit. Er zijn geen grijstinten en/of sociale dynamieken gaande.

Gimli1955
Gimli195518 jan. 2023 - 15:42

@vdbemt Ik wijs op de realiteit en het nabije verleden van 10 jaar geleden als mede de beloftes van Kaag, waarmee ze ongetwijfeld stemmers mee getrokken heeft. Die nu zich afwenden van de loze beloftes en andere partijen een kans bieden on te zien of die zich wel aan hun beloftes houden. @Satya Excuses zonder effectieve oplossing is nietszeggend en zeker als de "linkse" partijen wel afstand hebben genomen, maar hun politici nog steeds de positieve vruchten plukken van hun leugens en afbraak. Aan beiden: Ik heb al vaker gezegd dat we terug moeten naar de basis, en hoe langer het duurt, hoe groter de armoedeval. Links zal opnieuw het coöperatieve systeem moeten opzetten met lokale instanties. Net als dat de boeren nu hun producten lokaal verkopen buiten de supermarkten om. ontwikkel een visie om je los te maken uit het neoliberale systeem. Wij eten alleen nog maar seizoensgroenten bijvoorbeeld en kopen vaak bij de boer en markt. Wees eens tevreden met wat minder, koop kwalitiet in plaats van kwantiteit. Het financiële systeem gaat zo wie zo imploderen, of mogelijk in een langzame langdurige crisis een uitweg zoeken. Bij crises betalen de kwetsbaren altijd de rekening, de zwaksten gingen het eerst met Covid. Stil blijven zitten en niet verroeren, zal niets oplossen. Als links effectief wil zijn en een ideologie voor de toekomst, zullen ze een visie moeten hebben. Dan is anti(extreem)rechts niet afdoende en woke en identiteit ook niet.

Gimli1955
Gimli195518 jan. 2023 - 15:47

Kiezers moeten overtuigd worden om op links te stemmen, en dat gebeurt niet door naar anderen te wijzen als de zondebok, of de verschrikkelijke toekomst als er op hen gestemd worden. Dan moet er een plan zijn, een stip op de horizon. Links moet een alternatief zijn en een perspectief. Dat werkt in andere landen wel, en dat komt omdat ze daar een alternatief bieden. Kijk naar de vakbondsman in de VK, daar staat iemand die gelooft in wat hij te bieden heeft en daar zijn de Tory's de vijand en die moet hij verslaan met een alternatief. Ik ben links en ik blijf links, maar ik ben ook kritisch op mezelf en de manier waarop links zich nu profileert.

vdbemt
vdbemt18 jan. 2023 - 18:50

@Gimli. Maar daar wijs je altijd op. Jij blijft links de schuld geven van de ellende van decennia liberaal tot neo-liberaal beleid. Als je ze nu blijft wantrouwen, wat is dan jouw oplossing? Rechts deugt niet. Links deugt nog meer niet, want ze geven rechts teveel ruimte. Dus zijn ZIJ schuldig aan de crises (volgens jou_) En je wilt ze voor de toekomst ook niet vertrouwen. Wat dan? WAT is NU jouw keuze?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 jan. 2023 - 20:06

vdbemt Er zijn meerdere politieke alternatieven, voor neoliberalisme. Neoliberlaisme is ook maar één systeem. Neoliberalisme was eigenlijk een soort expiriment, waarvan de resultaten niet zo mooi zijn. Wat zou een alternatief zijn, voor neoliberalisme? Een sociaal liberalisme/sociaal democratie, bijvoorbeeld. Waarin de overheid nutsvoorzieningen faciliteert, maar de markt verder wel vrij houd. De staat regels sociale huisvesting, naast een woningmarkt, met woningen in het duurdere segment Zoiets zou niet 'extreem links' of 'gevaarlijk' zijn. Het zou slechts een kleine aanpassing zijn Als D66/PVDA meer open zouden staan voor hun politieke roots, zou dat veel verschil maken.

vdbemt
vdbemt18 jan. 2023 - 22:05

Dank je Baloem, voor je reactie. Het is niet dat ik geen alternatieven zie. Wat jij beschrijft, is zeker niet 'extreem' links. Dat hebben we even gehad. Dat is na de 2e WO zo opgebouwd. Maar sinds liberaal weer afgebroken. En ja, daar zouden we weer terug naar moeten. In ieder geval moet je overheidsverantwoordelijkheden (zorg, huisvesting, OV, onderwijs, veiligheid) op geen enkele manier aan de markt overlaten. De markt vindt winst het belangrijkste. En dat gaat ten koste van die overheidstaken. Wat ik me nu afvraag, is wat Gimli NU als oplossing ziet en wie hij die oplossing ziet brengen, als NOCH links, NOCH rechts in zijn ogen niet deugt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa19 jan. 2023 - 13:11

vdbemt Ja, dus men kan het sociaal democratische model gaan toepassen, opnieuw Of het libertarisme model. Libertarisme, dan aan : decentralisatie, het opbreken van monopolies en bestemmingsplannen, het invoeren van echte markten. Dit model, zal niet snel in Europa toegepast worden, maar in Amerika zou het kans hebben, denk ik. Omdat de Amerikaanse cultuur anders is. Ik denk dat sociaal democratie beter bij Europa past Ja, Gimli is een SPer, dus een klassieke sociaal democraat.

vdbemt
vdbemt19 jan. 2023 - 18:09

@Baloem. Gimli een SPer? Ze mogen van mij regeren. Maar Gimli heeft het niet op voornemens, beloftes van politici, noch rechts noch links, waarom dan wel op die van de SP? Daarbij zijn ze zo klein, dat ze alleen met de andere, door Gimli verketterde linkse partijen zouden kunnen regeren. Ik waardeer jouw antwoorden. Maar ik ben toch echt benieuwd hoe Gimli dit opgelost ziet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa19 jan. 2023 - 19:58

vdbemt Ik geloof dat Gimli ergens zij dat hij vroeger SP lid was en nog steeds links is. Maar dan links als in SP links Ja, stel dat de PVDA weer links word en D66 weer sociaal liberaal, dan zou de SP samen met hen een Keynesiaanse sociaal democratische regering kunnen vormen. Maar, PVDA en D66 voelen zich veel meer verwant met de VVD, dan met de SP.

vdbemt
vdbemt23 jan. 2023 - 14:08

"Wat ik me nu afvraag, is wat Gimli NU als oplossing ziet en wie hij die oplossing ziet brengen, als NOCH links, NOCH rechts in zijn ogen niet deugt. " Dat was 18 januari j.l.. En toen bleef het stil.............

vdbemt
vdbemt23 jan. 2023 - 19:31

En dat laatste moet taalkundig natuurlijk zijn : dat ZOWEL links ALS rechts in zijn ogen niet deugt. (Of: dat noch links, noch rechts .... deugt)

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick17 jan. 2023 - 21:22

Met dit soort vijanden hebben Wilders en Baudet geen vrienden nodig… Ten eerste als dat antifascisme. Ten eerste is het woord fascisme zo vaak ten onpas gebruikt dat het krachteloos is geworden. Ten tweede krijgen veel mensen bij het woord antifascisme de associatie met enge gemaskerd mannetjes op straat en dus wantrouwen verdienen. Dus de schrijver moet niet denken dat met die term mensen naar de hooivorken en fakkels rennen… Ten tweede de methodes. Eerst weer de enge zaken dat bepaalde verenigingen en partijen maar beknot moeten worden om de democratie te redden. Precies wat tirannen doen, laten we als vast dat juridische net werk uitrollen en mensen er met precedenten aan laten wennen. Laten we de democratie beknotten om die te redden en verbaasd zijn als dat fout gaat. Maar dat leuke cordon sanitaire. Humor die wens om geen wetsvoorstellen, hoe zinnig ook, te steunen als er de verkeerde naam onder staat: dat zal ze leren. Dat gaat alleen in je eigen bubbel goed vallen. Goh, hadden eindelijk een parlementaire enquête naar de toeslagen affaire binnen kunnen halen maar het voorstal kwam van een stoute partij. Dus we vonden ‘foei’ zeggen belangrijker. Trouwens, Fortuyn werd pas echt groot toen men foei tegen hem zei. Cordons sanitaire werken niet. In België krijg je regeringen met als enige beleid dat CS handhaven. Prijsschieten voor de oppositie en VB is er alleen maar groter geworden. Lange formaties met maar één alternatief zijn het gevolg.

Folkward
Folkward17 jan. 2023 - 19:15

"Want antifascisme is niet alleen voor links, maar voor alle democraten." Te laat. De teerling is reeds geworpen. "Alleen bij uiterste noodzaak" is regeringsdeelname van sociaaldemocraten mogelijk, aldus Maxime Verhagen (2010), aldus Nolens (1926), waardoor wederzijds gedogen van extreemrechts mogelijk werd. "Ik ga niet met een hele linkse wolk van partijen aan tafel", dixit Rutte, 2022. Terwijl Rutte-IV ligt te creperen (de vele crises hebben de regering kreupel gemaakt, de PS verkiezingen zullen een genadeslag zijn), bezoedelt hij nog snel de nobele doelen van cultureel links met een doodsreutel (excuses voor de slavernij). Asielzoekers worden nog gepest, met een aangekondigd rechterlijk "mag-niet!", zodat duidelijk mag zijn wie verantwoordelijk is voor het verlamde land na 13 jaar Rutte: links, de asielzoekers, de rechtsstaat, de gekleurde medemens die Rutte op zijn knieën heeft gebracht om een schatting aan wit Nederland op te leggen, voor hem. Want zoals het in extreemrechtse kringen gaat: Rutte is links. Ik sta volledig achter deze motie. Tevens is er een visie nodig hoe links Nederland gaat heropbouwen als fascisten amok hebben gemaakt en we terneergeslagen de stukken weer oprapen. Dit land is al niet gaaf meer, de barsten zijn zichtbaar, het is bezig te vallen.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli195518 jan. 2023 - 9:03

Bedoel je de fascisten, die nu in de regering zitten? Ik zie alleen een grote Ongekend Onrecht, wat is uitgevoerd is door dit en vorige kabinetten. Ik zie het gebrek aan oplossingen en sterk oplopende uitvoeringskosten voor de gaswinningschade. Ik zie een veel langere en duurdere reorganisatie van de Nationale Politie, de tekorten in de zorg, jeugdzorg, en alle andere rampen. (Extreem)rechts heeft nog niets voor elkaar gekregen en de amok wordt veroorzaakt door de nalatigheid van de huidige overheid met hun institutioneel racisme en discriminatie. Het is het optrekken van een rookgordijn en het neerzetten van een bliksem afleider, terwijl de storm van incompetentie van de bewindspersonen over Nederland wordt uitgestort. Rutte is niet links, hij en zijn kabinetten zijn neoliberaal. Exact de slechte zaken van alle politieke systemen zijn opgenomen in het beleid. Geen van de goede zaken zijn terug te vinden in het huidige beleid. Maar ja, dat calvinistische vingertje moet ergens naar wijzen.

Folkward
Folkward19 jan. 2023 - 19:42

@Gimli1955 "Bedoel je de fascisten, die nu in de regering zitten?" Oh nee. Zoals je zelf al zegt: dit zijn neoliberale kabinetten, die met hun incompetentie het falen van het huidige centrumrechts bloot legt. Daardoor wordt centrumrechts niet meer gezien als competente optie om oplossingen uit te voeren. Ondertussen is (centrum)links jarenlang buiten de macht gehouden (en in Rutte II erdoor geperverteerd) door centrumrechts. Zie de uitspraken van Rutte en Verhagen hierboven. Zowel centrumrechts als extreemrechts hebben propaganda bedreven over links (die niet waar zijn). Maar dat heeft wel als gevolg dat men massaal op extremer rechts gaat stemmen (in en na maart), dat meermaals heeft laten zien geen doorgerekend plan voor Nederland te hebben, en het nog minder op te hebben met mensenrechten (en dan echt niet alleen die van buitenlanders)! Mensen zijn murw geslagen: "Hoe erg kan extreemrechts nou *echt* zijn, ten opzichte van Rutte?" En ik voorspel: heel erg. Incompetent en amoreel is erg, maar competente, slechte mensen aan het roer zijn nog erger. Dus voor de duidelijkheid, de amokmakende fascisten die ik bedoel zijn nog niet aan de macht, centrumrechts (in de persoon van Rutte) is hun wegvoorbereider. Een onwillige weliswaar, maar hij had keuzes kunnen maken die het had kunnen voorkomen, maar als eeuwige optimistische korte-termijndenker voorziet en voorzag hij niet op welk pad hij Nederland leidt en leidde. Alea iam iacta est.

RoepToeter
RoepToeter17 jan. 2023 - 18:56

''Ook voor hen die zich zelfs nu nog vastklampen aan het motto van “het redelijke midden” wordt het onderhand onhoudbaar om te spreken van “populisme aan de uiteinden”.'' En helemaal om nog te spreken van "het redelijke midden". Want zogenaamde "redelijke midden" van het rechtse Rutte4/D66, VVD, CDA,CU en gedogers GL en PvdA is allesbehalve redelijk. De kloof tussen arm en rijk wordt nog steeds groter en groter. De arme helft van Nederland mag zien rond te komen met toeslagen om bijvoorbeeld de huur te kunnen betalen aan de rijke huisbaas. Terwijl de rijke helft van Nederland de ene na de andere subsidie opstrijkt voor de eigen villa, zonnepanelen, warmtepomp, Tesla, en natuurlijk kinderopvangtoeslag etc. Hoe groot wil je de voedingsbodem voor serieus links en rechts hebben met een falend egoïstisch "redelijke midden". De salderingsregeling voor het salderen van zonnepanelenstroom is vorig jaar nog verlengd door Rutte4. Dat kost paupers die geen zonepanelen kunnen financieren dus extra dure stroom want iemand moet de rekening betalen. De vraag is hoe lang het afbouwen van de salderingsregeling voor de rijken nog gerekt kan worden. En of er een nieuwe subsidie voor de rijken komt voor het opslaan van zonnepanelenstroom in een batterij. Wie gaat die subsidie voor de rijken betalen?

Joop  den Uil
Joop den Uil17 jan. 2023 - 18:55

''''Voor het GroenLinks partijcongres van 4 februari 2023 hebben Sybren Kooistra en ik een motievoorstel opgesteld dat leden tot 25 januari kunnen mede-ondertekenen om een begin te maken aan een georganiseerd antifascisme in Nederland tegen de opmars van radicaal-rechts.'''' GL loopt weer eens achter de muziek aan; heeft Kaag niet hetzelfde behandeld afgelope week met een giga hoeveelheid media aandacht ? (ook hier) Oftewel: D66 en GL zijn 1 pot nat. Tijd voor Attje Kuiken om te verklaren : '' hier scheiden onze wegen''

Rene712
Rene71217 jan. 2023 - 15:57

Waarom zou je een cordon sanitair willen maken rondom deze partijen? Daarmee zet je kiezers die op deze partijen stemmen op een ondemocratische manier op een zijspoor. Wij leven in een democratie. Wij leven in een parlementair systeem waarbij elke gek een partij kan oprichten en vervolgens zijn of haar gal kan spuwen. Beter zou het zijn als GL en dhr Vasseur nou eens met goede plannen zouden komen om de problemen op te lossen. Hoe gaan we om met de toenemende asielaanvragen en de druk die dit op ons sociaal systeem en vooral de kosten daarvan legt. Hoe gaan we om met woningnood en de versterkende effecten door de asielaanvragen. Hoe gaan we om met inkomensverschillen en de eeuwige roep om nivellering. Moet ik net zoveel verdienen als iemand die maar 36 uur per week wil werken en alle tijd van de wereld heeft voor zijn of haar hobby's terwijl ik bereid ben om in 2 banen 60 uur per week te draaien? Hoe gaan we om met stikstofbeleid vs woningnood. Zomaar een paar onderwerpen. Maak er een haalbaar plan van en je bent als GL spekkoper. Half Nederland zal op jou stemmen. Dan hoef je niet op te roepen voor een cordon sanitair wat eigenlijk een ondemocratisch machtsmiddel van slechte verliezers is.

Westen2
Westen217 jan. 2023 - 14:55

Blijkbaar zijn onze echte problemen zo groot geworden dat ze niet meer op te lossen zijn. Althans, men mis de capaciteiten en capabele mensen daarvoor. Dus valt men terug op een oude reflex: wijs een zondebok aan en stuur hem/hen de woestijn in. Iets anders kan ik van deze oproep van dit Voormalig Bestuurslid niet maken.

10 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 15:10

Heb je weer zo iemand die het heeft over "zondebokken" als we het over nazis hebben.

vdbemt
vdbemt17 jan. 2023 - 15:12

Noem het opnieuw en steeds meer opluiken van fascisme maar geen 'echt probleem'. Dan was de 2e WO zeker ook niet 'echt erg'. Reacties als die van jou maken destemeer duidelijk dat we er serieus aandacht aan moeten besteden. En ervoor zorgen dat het niet als een olievlek verder uitrolt.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 jan. 2023 - 16:02

@oproerkraaier Ja maar jij vindt zo'n beetje iedereen, behalve jezelf, een nazi.

Rene712
Rene71217 jan. 2023 - 16:48

@oproerkraaier Je wordt steeds meer en meer ongeloofwaardig in wat je zegt. "Heb je weer zo iemand die het heeft over "zondebokken" als we het over nazis hebben." De nazi's wilden toch de Joden uitroeien? En werd of worden Wilders en zijn partij niet gesponsored door Israel of Israeli's? Dus als ik je altijd rechts werend commentaar lees, dan begrijp ik hieruit dat Wilders zijn sponsoren wil uitroeien omdat hij een nazi is? Je bent een bijzonder geval.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 jan. 2023 - 16:53

Westen, mooie analyse. Worden hiermee de getroffen belastingbetalers die in de toeslagenaffaire betrokken zijn geraakt mee geholpen? Worden de inwoners van Groningse of Limburgse huizen hiermee geholpen? Worden er hiermee mee woningen gebouwd om de aan de stijgende woningbehoefte te kunnen voorzien? Of blijft men die problemen liever vooruit schuiven?

oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 17:32

HerVoragend, wat dacht je? Dan maar een jijbak? Triest...

Rene712
Rene71217 jan. 2023 - 18:42

@oproerkraaier Mss wel een jij-bak van HerrVorragend maar laten we eerlijk zijn, van jou is hier nooit een inhoudelijke reactie te vinden. Iets dat bijdraagt zeg maar.

Satya
Satya18 jan. 2023 - 11:25

Nee rene wilders wil moslims en Afrikanen deporteren. Dankzij mensen als jij zal dit werkelijkheid worden. Dat zal het wel minder erg maken in jouw ogen dat het dit keer geen joden zijn. Bedank.

Satya
Satya18 jan. 2023 - 11:29

"Mss wel een jij-bak van HerrVorragend maar laten we eerlijk zijn, van jou is hier nooit een inhoudelijke reactie te vinden. Iets dat bijdraagt zeg maar." Van de geef ze maar een excuus en pseudowetenschap verspreidende mensen als jij Verwacht ik niets, ja met geluk een enkele reis naar de zon, met een beetje pech een stuk minder. Mensen als jij hebben mij doen besluiten te vertrekken, hoef niet te verwachten op het gebied van solidariteit, ja zodra je m'n geld kunt krijgen beginnen jullie daarover.

Satya
Satya18 jan. 2023 - 11:32

"Dat is tegenwoordig dus al voldoende om extreemrechts genoemd te worden en richting het fascisme en dus uitsluiting geduwd te worden." Nee maar kkk ideologie acceptabel vinden, journalisten intimideren en een zondebok past daar prima binnen het proto fascisme. Waarom laat je dat buiten beschouwing en kom je met een leugen? De pvv is een antidemocratische partij, wil boeken verbieden en een politiestaat. Waarom laat je dat buiten beschouwing?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 14:52

Doe maar niet, nu zijn het FvD en PVV, maar volgende week kunnen zomaar JA21 en/of de BBB aan het lijstje zijn toegevoegd. De politiek in Nl is al verdeeld en moeilijk genoeg, laten we het niet nog moeilijker maken.

8 Reacties
vdbemt
vdbemt17 jan. 2023 - 15:18

"Doe maar niet, nu zijn het FvD en PVV, maar volgende week kunnen zomaar JA21 en/of de BBB aan het lijstje zijn toegevoegd." Dat is aan die partijen zelf. "Daarmee hoeven wij niet alle bewegingen aan de rechterflank over één kam te scheren. Ook in de vorige eeuw waren er fascistische, reactionaire en radicaal-rechtse bewegingen die zich wellicht in dezelfde richting bewogen maar daarmee niet één pot nat waren. ......We hoeven niet te wachten op nóg een “hebbes”-moment. De richting, die kennen we, en dáár gaat het om" Vooral JA21 neigt die richting ook te kiezen. Als echte democratische partij, hoeven ze alleen maar duidelijk te laten zien dat ze DAAR afstand van nemen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 17:03

@vdbemt, klinkt leuk, maar de PVV is volgens de schrijver ook (nog) niet fascistisch, maar moet toch ook maar alvast uitgesloten worden, en zoals je zelf al aangeeft is JA21 waarschijnlijk de volgende, het is een glijdende schaal.

oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 17:35

vdbemt ik zie "Dobberneger" Anabel Nanninga, die van die "mooie ovens van Hitler' waarin ze vergeten waren iemand te vergassen, geen afstand nemen, ja, misschien met de mond....

vdbemt
vdbemt17 jan. 2023 - 19:24

@ a little bit/oproerkraaier. Ik had nog maar net deze reactie hier geschreven of dit nieuwe artikel verscheen op Joop: "Alleen extreemrechts stemt tegen verbod op discrimineren van LHBTI’ers en mensen met een beperking" Tegenstemmers: FvD, PVV, JA21. Leve de übermensch. De glijdende schaal heeft JA21 al bereikt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 20:07

@vdbemt, volgens mij stemmen ze niet tegen die rechten, maar vinden ze dat ze al zijn verankerd in de grondwet, en dat een aanpassing dus niet nodig is. Dat is tegenwoordig dus al voldoende om extreemrechts genoemd te worden en richting het fascisme en dus uitsluiting geduwd te worden.

vdbemt
vdbemt17 jan. 2023 - 20:41

@a little bit. "volgens mij stemmen ze niet tegen die rechten, maar vinden ze dat ze al zijn verankerd in de grondwet, en dat een aanpassing dus niet nodig is." Ze vinden dat het al verankerd is. Als een aanpassing, waarvan het grote merendeel vindt dat het een verbetering is, geen verslechtering is, waarom stem je dan tegen? Dat moet dan toch zijn omdat je het in je eigen wereldbeeld, toch een verslechtering vindt.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick17 jan. 2023 - 21:39

@vdbemt: de katholieke kerk excommuniceerde kevers, vliegen, sprinkhanen, bloedzuigers, rupsen, wormen, mollen, muizen, ratten als plaagdieren. Misschien kunnen we ook die kant op gaan. Laten we gewoon CO2 verbieden om te veel zonlicht terug naar de aarde te kaatsen. Er is een keizer geweest die de zee, zweepslagen gaf na een verloren zeeslag. Dus laten we CO2 aanklagen en straf geven (taakstraf: het aandrijven van windmolens?). Dat zijn wetten hoewel ze geen verbetering zijn, geen verslechtering zijn. Dus invoeren. Dit of moet een wet wel iets verbeteren?

vdbemt
vdbemt19 jan. 2023 - 13:03

@Zoek...Nick. En dan NU, in 86 woorden, wél iets zinnigs brengen. Ik kijk ernaar uit.