Arts en epidemioloog Dick Bijl stelt in een interview met Trouw na onderzoek dat 98 procent van de mensen die antidepressiva slikt het middel nutteloos en schadelijk is. Van de één miljoen Nederlanders die aan de pillen zijn zou 980.000 er in negatieve zin last van hebben. Het aantal gebruikers is in vier jaar met drie procent gestegen. Dat moet anders, vindt de arts.
Volgens Bijl worden antidepressiva al veel te snel voorgeschreven. Artsen zouden geen rekening houden met andere factoren.
"Iemand wordt al aangemerkt als depressief als hij twee weken last heeft van somberte of stemmingswisselingen, en minder is gaan eten of juist meer, en nog wat van die alledaagse verschijnselen. Dat predicaat krijgt hij ook als die somberheid gevolg is van een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare."
Ook ageert Bijl tegen het te gemakkelijk voorschrijven van psychofarmaca in het algemeen en de wetenschappelijke onderbouwing die daarbij gepaard gaat. In het boek van Peter Gøtzsche -‘Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning’ – dat zaterdag in Nederlandse vertaling verschijnt schrijft de arts een inleiding.
Maandagavond om 20.30 debatteert Gøtzsche hierover in het Amsterdamse debatcentrum De Balie met o.a. psychiaters Frenk Peeters en Jim van Os.