Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Anti-zwarte piet demonstranten ten onrechte gearresteerd'

  •  
17-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
634 keer bekeken
  •  
arrestatieGario.jpg
Quinsy Gario en Jerry Afriyie krijgen gelijk van de nationale Ombudsman
De politie heeft ten onrechte de actievoerders Quinsy Gario en Jerry Afriyie gearresteerd bij de intocht van Sinterklaas van 2011 in Dordrecht. Dat staat in een rapport van de nationale Ombudsman. Het geweld van de agenten noemt hij disproportioneel, in strijd met de mensenrechten waaronder de vrijheid van meningsuiting.
Gario en Afriyie droegen T-shirts met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’ en werden vervolgens aangehouden. Volgens de agenten verstoorden ze de openbare orde. Ze werden vervolgens geboeid afgevoerd terwijl ze zich helemaal niet verzette. Ook bij het verhoor is niet alles volgens het boekje gegaan. Zo kregen de arrestanten vragen als:
RTEmagicC_arrestatieGario.jpg
Ben jij in Nederland geboren?”, “Van welke afkomst ben jij zelf dat je daar aandacht voor wil vragen?”, en “Zie je Sinterklaas niet als een stukje traditie?”.
De Ombudsman zegt daarover:
Het feit dat een politieambtenaar het mogelijk niet eens is met de mening die een verdachte verkondigt, brengt nog niet met zich mee dat hij dat sentiment mag laten doorklinken in zijn vraagstelling.
De arrestatie van Gario en Afriyie leidde tot een diepgaande discussie over Zwarte Piet die vanaf dat moment veel teweeg heeft gebracht. Ze bestrijden het slaafse voorkomen van Zwarte Piet en dat leidde uiteindelijk tot juridische procedures en tot veranderingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.