Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Anti-westerse 'moraalpolitie' mishandelt Russische Greenpeace-leden

  •  
09-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-09-09-om-12.43.38
Een groep ecologen van Greenpeace is donderdagnacht aangevallen nadat zij hulp hadden geboden bij het bestrijden van een bosbrand. Dat laat de milieubeweging weten via een verklaring op de eigen site. De leden van Greenpeace werden samen met enkele andere vrijwilligers in hun tentenkamp aangevallen door acht gewapende, gemaskerde mannen. De reden: de hulpverleners zouden pro-westers zijn.
Het voorval vond plaats in de zuidelijke regio Kuban, donderdagnacht. De hulpverleners kregen eerst van de beheerder van de camping waar zij verbleven te horen dat ze hun spullen moesten pakken en direct de regio moesten verlaten. Een verdere uitleg werd niet gegeven. Niet veel later werden de hulpverleners belaagd met vuurwapens, messen en knuppels. De tenten en auto’s werden vernield en de hulpverleners beroofd en in elkaar geslagen. Twee Russische ecologen moesten voor hun verwondingen naar een ziekenhuis.
De daders zouden Kozakken zijn, die in toenemende mate optreden als een vrijwillige “ moraalpolitie ”. In het zuiden van Rusland, waar elk jaar grote natuurbranden woeden en waar Greenpeace nu hielp bij de bestrijding, stellen de Kozakken zich op als grensbewakers. Daar zouden zij met harde hand vluchtelingen uit het gebied verdrijven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 sep. 2016 - 11:42

'Wel weer ‘grappig’ dat dit incident zonder bewijzen door menigeen (direct) aan het Kremlin wordt gelinkt.' Leuk dat je reageerders tracht te framen. Vooralsnog ben jij echter de enige die hier met het 'K' op de proppen komt. Kortom wie linkt er hier nou eigenlijk met het K??

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst10 sep. 2016 - 9:03

Voor Cappen, Roos en andere complottheoretici, hier een deel van de tekst van de Greenpeace site: " Greenpeace Russia hopes that the perpetrators will be found. It is important to help local environmental organizations and public services to fight the fire, which causes great damage to the Kuban ecosystems. Obstruction of our work is harmful to all residents of the region." Greenpeace werkt daar samen met de plaatselijke overheid om branden te blussen. De zgn. "kozakken" zijn een soort van PVV die wat hersenloos herrie komen schoppen.

1 Reactie
Pater
Pater11 sep. 2016 - 4:25

TerHorst maakt me nieuwsgierig. Zijn die kozakken "zgn"kozakken? Werkt Greenpeace echt samen met de regionale autoriteiten om branden te blussen? Het tegendeel blijkt het geval. Citaat uit goed gedocumenteerde artikel van Eva Hartog in Moscow Timers: "Inside Russia, Cossack patrols have become a kind of volunteer morality police. In Krasnodar, the southern region where the attack on Navalny and his team took place, they were even put on the region's payroll in 2012. " Niet Greenpeace maar de Kozakken staan op de payrol van de lokale autoriteiten, en dat zijn helemaal geen "zgn." Kozakken, het zijn echte. Tamelijk brutaal om de waarheid om te keren. Waarom doet hij dat, opzettelijk, kwaadwillend? Ik heb een diep wantrouwen t.a.v. de motieven van deze Ter Horst.

ljhbouwman
ljhbouwman9 sep. 2016 - 14:30

Het gebied tussen de Wolga en de Don is inderdaad het gebied waar veel Kozakken wonen. Vroeger waren we hier doodsbenauwd voor ze, als er geroepen werd dat ze kwamen werden terstond de vrouwen en de was binnengehaald. Er blijkt niets veranderd, nog steeds heerst er in Rusland ten oosten van de straat van Kersjt en in nog veel meer oorden nog de echte onversneden ouderwetse barbarij. En dat schijnt heel aantrekkelijk te zijn.

Andy Capp
Andy Capp9 sep. 2016 - 14:04

Ik wist niet dat ze in Rusland ook al een soort PVV hebben.

5 Reacties
Andreas Cappen
Andreas Cappen9 sep. 2016 - 15:32

Vreemd dat je dat als kritisch nieuwsvolger niet weet. De PVV zou nog jaloers zijn op de praktijken van Putin en co.

Tom Meijer
Tom Meijer9 sep. 2016 - 19:49

Dan loop je toch zeker 20 jaar achter Andy.

janwijn
janwijn9 sep. 2016 - 23:01

De PVV en Denk zijn onze Kozakken.

Arie Roos
Arie Roos10 sep. 2016 - 3:13

Tsjonge ... Rusland staat juist bekend om zijn extreem-nationalistische bewegingen ...

Andy Capp
Andy Capp10 sep. 2016 - 4:55

En nou blijk Poetin ook al een Kozak te zijn, -zo leer je nog eens wat.

Andreas Cappen
Andreas Cappen9 sep. 2016 - 13:50

Dit is allemaal propaganda van de westerse 'MSM', gestuurd door superschurk Soros, de NATO (sic!), Nuland (5 miljard) en 900 Amerikaanse bases (waaronder Soesterberg) met als enige doel om het arme Rusland weer eens zwart te maken. Geloof het niet, mensen.

2 Reacties
ATM2
ATM29 sep. 2016 - 17:25

Soesterberg is al 20 jaar geen militaire basis meer en maakt al veel langer geen deel meer uit van het NATO netwerk nadat de yanks er zijn verdwenen.

Andreas Cappen
Andreas Cappen9 sep. 2016 - 20:50

@ ATM Ik zal de volgende keer er expliciet bijzetten dat het sarcastisch bedoeld was.

Tom Meijer
Tom Meijer9 sep. 2016 - 12:24

Goeie actie! Het gaat echt heel goed met Poetins Rusland. Echt een voorbeeld voor ons allen in het verweekte Westen.

ikdus2
ikdus29 sep. 2016 - 12:11

vreselijk!!! Dit mogen we niet accepteren. roep de de Russische ambassadeur op het matje. groenlinks Kamervragen a.u.b.

geen-mening
geen-mening9 sep. 2016 - 12:09

Geweld is nooit de oplossing en/of goed te praten maar vermoed dat er geen "jungle" aan de Russische grens staat waar mensen die gewoon hun werk willen doen of om andere redenen een reisje maken worden belaagd en bekogeld.

Piet de Geus
Piet de Geus9 sep. 2016 - 11:54

Greenpeace zal volgens de poetinistas wel subsidie krijgen van Soros en dan vraag je erom.

6 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen9 sep. 2016 - 16:29

@filantroop Ik moet eerlijk zeggen dat ik je niet helemaal begrijp. Zoals ik het lees pleit je ervoor dat Greenpeace het gebied verlaat omdat er echte of namaak- kozakken bezwaren tegen hun optreden hebben en wil je dat er plaatselijke actiegroepen opstaan. Dat zal natuurlijk nooit gebeuren, gezien het optreden van de echte en namaak-kozakken.

JanB2
JanB29 sep. 2016 - 22:38

Nog nooit gehoord van deze complottheorie. Dank voor de info.

Arie Roos
Arie Roos10 sep. 2016 - 3:15

[Het gaat niet om kozakken maar om het feit dat Soros met zijn verboden Open Society wel of niet Greenpeace sponsort. Deze club is zeker niet zonder reden tot een vijandelijke buitenlandse NGO verklaard, omdat ze zich aantoonbaar aan subversie schuldig hebben gemaakt.] Tsja, opkomen voor burgerrechten, persvrijheid en transparantie in de politiek wordt inderdaad vaak subversie genoemd door repressieve regimes. [Mw Roesseff ...] Ehm, jongetje ... Brazilie ligt op een compleet ander continent.

Andy Capp
Andy Capp10 sep. 2016 - 5:05

Ja, Poetin de Kozak ziet liever zijn eigen bos afbranden dan de brandweer van Soros zijn gang te laten gaan. Dr. Clavan is weer aan het woord - http://tinyurl.com/hf24gto

Piet de Geus
Piet de Geus10 sep. 2016 - 23:46

"Poetin de Kozak ziet liever zijn eigen bos afbranden dan de brandweer van Soros zijn gang te laten gaan." Hij moet toch iets doen om zijn standbeeld waard te zijn: http://nos.nl/artikel/2036064-video-romeins-beeld-van-poetin-onthuld.html

Pater
Pater11 sep. 2016 - 4:39

@Filantroop De Geus zal genoten hebben van het succes van zijn sarcastische opmerking. Filantroop denkt dat dat wel eens waar kan zijn dat Soros Greenpeace sponsort, en als het niet waar is (hij heeft het niet eens nagezocht) is het toch goed dat Greenpeace in Rusland wordt opgeheven. "Deze club (Soros, toevoeging Pater) is zeker niet zonder reden tot een vijandelijke buitenlandse NGO verklaard, omdat ze zich aantoonbaar aan subversie schuldig hebben gemaakt." Interessant, welke subversie? Aantoonbaar? Waar zijn de bronnen? Ik zou zeggen dat Poetin zich schuldig maakt aan subversie wegens steun aan Kozakken die in meer gebieden in Rusland een soort semi-officiële Burgerwacht vormt die erop slaat als dat bij de politie wat vreemd zou staan, gesteund door Poetin. (Zie artikel Eva Hartog in Moscow Times). Filantroop is kennelijk, net als Jos ter Horst, één van die gelovigen van de Russische websites met desinformatie.

johannn2
johannn29 sep. 2016 - 11:01

Burgerwachten. Dit is de reden waarom die in Nederland verboden zijn. .

Scolopax
Scolopax9 sep. 2016 - 10:57

De natte droom van de PVV. Ze zouden eigenlijk alvast eens naar Rusland toe moeten gaan om het vak te leren....

1 Reactie
Demotje
Demotje9 sep. 2016 - 12:04

Scol, het zou prachtig zijn dat u alvast inZaandamorde op zaken zou stellen,is vlak bij uw deur, of laat u de bewoners liever met een nachtmerrie achter?