Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

'Anti-war' president Trump dropt recordaantal bommen in Afghanistan

  •  
29-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
OPERATION MAIWAN/OPERATION ENDURING FREEDOM

© cc-foto: U.S Army

Het Amerikaanse leger heeft vorig jaar in Afghanistan een recordaantal bommen laten vallen. In totaal zijn er in 2019 door de VS 7.423 bommen in het land gedropt. Het cijfer toont een dramatische toename van bomaanslagen in Afghanistan. In 2009, toen Obama nog aan de macht was, vielen er 4.147 Amerikaanse bommen.
De VS heeft meer luchtbombardementen uitgevoerd sinds Trump in 2016 aan de macht kwam. Daarvoor heeft Washington bepaalde vereisten aangepast, die een militaire operatie veroorloven.  Zo wordt er minder rekening gehouden met het voorkomen van burgerslachtoffers, gezien de voorwaarde werd opgeheven dat doelwitten in de buurt moeten zijn van Amerikaanse of Afghaanse troepen.
De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk hun zorgen geuit over de toename van luchtaanvallen in het land, die hebben geleid tot een dramatische toename van burgerslachtoffers.
Op zondag zijn ten minste zeven burgers, waaronder drie kinderen, gedood bij luchtaanvallen door de regering in de noordelijke Balkanprovincie van Afghanistan. Woedende burgers kwamen diezelfde dag bijeen om te protesteren tegen de voortdurende luchtaanvallen en de slachtoffers te herdenken. Eerder deze maand vielen er meer dan 60 burgerslachtoffers bij een Amerikaanse drone-aanval, op een hoge commandant van een afsplitsingsgroep van de Taliban in de provincie Herat.
In de eerste helft van 2019 werden 717 burgers gedood door regeringstroepen. Dat betekent een stijging van 31 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus de VN. In oktober meldde de VN vanuit betrouwbare bronnen dat er minstens 30 burgers omkwamen bij Amerikaanse luchtaanvallen op vermeende Taliban-drugslaboratoria. De Amerikaanse regering ontkent deze claim. De bombardementen waren gericht op 60 locaties in de provincie Farah en de aangrenzende provincie Nimruz.
De VS zegt zich te willen terugtrekken uit Afghanistan, op voorwaarde dat de Taliban niet langer aanslagen in het buitenland pleegt. De Amerikaanse interventie in Afghanistan duurt inmiddels 18 jaar en heeft de VS ongeveer 1000 miljard dollar en 2400 levens gekost. De vredesonderhandelingen zijn gestart op initiatief van president Trump. Voorafgaand aan de naderende presidentsverkiezingen wenst hij in ieder geval een voorlopig akkoord te bereiken over het terughalen van de 14.000 aanwezige militairen. Hij noemde de aanwezigheid in Afghanistan vorig jaar ‘belachelijk’.
In december vorig jaar kwam naar buiten dat de Amerikaanse regering de bevolking jarenlang heeft misleid over de oorlog in Afghanistan. Zo verzweeg de regering mislukkingen, manipuleerde statistieken en presenteerde niet-behaalde successen, meldde de The Washington Post.
De ruim tweeduizend pagina’s aan onthullende documenten zijn het resultaat van een onderzoeksproject van de Amerikaanse inspecteur-generaal voor Afghanistan. Het Pentagon verklaarde dat er ‘geen intentie’ was om het Congres of het publiek te misleiden. De Democraten eisen dat Trump vaart zet achter zijn pogingen om via een vredesdeal met de Taliban een terugtrekking te regelen. “De oorlog in Afghanistan is een episch falen van beide partijen”, twitterde de Democratische volksvertegenwoordiger Ted Lieu. “Het is tijd om te vertrekken uit Afghanistan. Nu.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Purper Floyd
Purper Floyd29 jan. 2020 - 19:02

Record aantal bommen ? Daar is wel het een en ander aan af te dingen. Tot zeker 2010 werden er bijna zeker jaarlijks meer bommen over dat land uitgestrooid. Alleen was het destijds niet uitsluitend de US die bombardeerde, maar ook Canada, Australie, Duitsland, Groot Brittanie, Frankrijk, Italie, Spanje en Nederland. Omdat de meeste van die landen zich hebben teruggetrokken, het shithole land aan de US overlaten en er bijna geen grondtroepen meer zijn lijkt het of er toename van bombardementen is. Niet alles is wat het lijkt.

7 Reacties
Katootje2
Katootje229 jan. 2020 - 20:56

Zonder bronvermelding is dit gewoon fact-free geouwehoer.

Willem D2
Willem D230 jan. 2020 - 0:05

Trump doet wat hij beloofde tijdens de campagne “i will bomb out the shit out of them” Neemt niet weg dat Katootje gelijk heeft: https://www.statista.com/chart/16079/weapons-released-by-the-us-coalition-over-afghanistan/

Purper Floyd
Purper Floyd30 jan. 2020 - 12:19

Katootje, je bent lui, Google zelf eens naar aantallen door genoemde landen. Verder is het gewoon een logische redenatie. Ik heb overigens destijds zelf meer dan een jaar in dat shithole gezeten en meegewerkt aan die bombardementen, dus als je echt wil, de bron ben ik zelf, de details zijn staatsgeheim.

Katootje2
Katootje230 jan. 2020 - 18:04

Inderdaad, ik ben te lui om elk dom-rechts fantasietje op zijn waarheidsgehalte te onderzoeken, omdat de dom-rechtse schrijver zelf te lui was om zijn bronnen te vermelden of er op vertrouwde dat ik elke leugen voor zoete koek zou slikken omdat ik zo lui ben. Dat je zelf hebt meegewerkt aan die bombardementen siert je niet en dat staatsgeheim dient er slechts toe om je eigen misdaden aan het oog te onttrekken.

Meer Informatie
Meer Informatie31 jan. 2020 - 11:03

@Katootje, Als het principe van projectie hier ook geldt, dan heeft u niet bepaald een hoge dunk van wat uw zelf lijkt te zijn. Maar herinnert u zich dat u niet het ego bent.

Robotnik1
Robotnik13 feb. 2020 - 16:23

Purper; dank je voor je bewezen diensten. Ja als er mensen zijn die wel echt weten waar ze over praten beginnen de standaard kliekjes te schelden of met ja maar. Camp Holland of Hadrian ?

Purper Floyd
Purper Floyd5 feb. 2020 - 18:40

@ robotnik1 KAF was mijn thuisbasis

Robotnik1
Robotnik129 jan. 2020 - 18:16

Wat hier op conto van Trump geplaatst wordt is gewoon niet correct. Heden huidige witte huis is echt qua agressie en slachtoffers niet te vergelijken en benadert de cijfers van voorgaande kabinetten cq presidenten niet. Wat een vreemde kronkels en constante herhaling dagelijks waar sommigen zelf in lijken te geloven.

3 Reacties
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 jan. 2020 - 22:13

`Wat een vreemde kronkels en constante herhaling dagelijks waar sommigen zelf in lijken te geloven.' Boeiend nietwaar? Aan de ultiem geborneerde conformistische kleinburger verschaft Joop inderdaad ongehoord shockerend gedachtengoed.

Karingin
Karingin29 jan. 2020 - 23:19

Het is natuurlijk wel MSM, maar toch: https://chicago.suntimes.com/news/2019/5/8/18619206/under-donald-trump-drone-strikes-far-exceed-obama-s-numbers

Robotnik1
Robotnik12 feb. 2020 - 18:21

@Hannes; je kraamt echt totale onzin uit. schimmelpennick classificeerde het laatst denk ik heel goed. Misschien weer eens een traject opstarten want t lijkt niet helemaal goed te gaan.

Katootje2
Katootje229 jan. 2020 - 15:58

Het probleem met de fascisten die globale dominantie nastreven is, dat ze hun tegenstanders hetzelfde geweldniveau opdringen om dat te voorkomen. Totdat uiteindelijk de grootste fascist overblijft.

1 Reactie
Robotnik1
Robotnik13 feb. 2020 - 16:24

Ja Katoo het is vast een geheim plan om de wereld over te nemen. Dat zal het zijn.

I am Legion
I am Legion29 jan. 2020 - 14:17

Zo heeft men ook een hele grote oorlog met anders nog veel meer dodelijke slachtoffers efficiënt weten te beëindigen door maar twee bommen. Trump is in navolging van Obama, die inspirator is van het zich terugtrekken uit diverse gewapende conflicten in de wereld door de VS, er ook veel meer op gericht personeel aan de grond met daarbij komende risico's voor deze Amerikaans burgers toekomstig nog verder te minimaliseren. Maar een doeltreffend bombarderen of korte treffende optredens door goed voorbereid personeel blijft natuurlijk ook toekomstig aantrekkelijk om zaken in gewenste richting te bewegen of te beëindigen.

adriek
adriek29 jan. 2020 - 13:15

Trump doet wat hij belooft, heeft hij beloofd. De mexicanen betalen de muur, Noord Korea is een democratie geworden, Israel en Palestina delen vreedzaam hetzelfde gebied, in Afghanistan en Iraq is alles pais en vree, Iran het braafste jongetje van de klas, de Amerikaanse kolenmijnen en autoindustrie draaien op volle toeren en Hillary zit in de bak, en de POTUS leeft nog lang en gelukkig in zijn informatiebubble.

Klaas Punt
Klaas Punt29 jan. 2020 - 13:03

Over verzwijgen, de firma Lockheed publiceerde goede resultaten, o.a. door de verkoop van de F35 en de bommen. Ik hoop van harte dat mijn pensioenfonds daar geen aandelen van bezit.

Karingin
Karingin29 jan. 2020 - 13:02

Is toch allang bekend. Obama had de regels voor droneaanvallen verscherpt. Dus die heeft guppie weer teruggedraaid.

6 Reacties
Meer Informatie
Meer Informatie29 jan. 2020 - 13:13

@Karingin Verliefdheid kan blind maken. Leest u dit over hem: The Guardian: "How the US justifies drone strikes: targeted killing, secrecy and the law" https://www.theguardian.com/us-news/2016/nov/15/targeted-killing-secrecy-drone-memos-excerpt

Meer Informatie
Meer Informatie29 jan. 2020 - 13:17

PS: Haat maakt zeker blind. Zodat je de fouten van degene waar je verliefd op bent niet ziet door haat voor de ander.

Freek3
Freek329 jan. 2020 - 13:42

[ Obama had de regels voor droneaanvallen verscherpt.] Dat kan zo zijn of niet. Maar Obama was Mr. Drone, geen enkele president voor Obama liet wereldwijd meer burgers ombrengen via gameconsolebesturing vanuit de luie stoel in de VS. Maar goed, na Obama kwam Trump, en die had dit record zorvuldig over 8 jaar opgebouwd binnen 8 maanden uit de boeken gereden...

Katootje2
Katootje229 jan. 2020 - 15:55

Het probleem is dat zowel Bush, als Obama als Trump Amerikanen zijn, niet wie van hen de grootste idioot was.

Karingin
Karingin29 jan. 2020 - 23:11

Meer Informatie: Lees jij dit dan ook: https://www.nytimes.com/2013/05/24/us/politics/transcript-of-obamas-speech-on-drone-policy.html En deze: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47480207

Meer Informatie
Meer Informatie31 jan. 2020 - 10:54

@Katootje Dus het probleem is Amerikaan zijn? Klinkt dat niet een beetje xenofoob? @Karingin Mooie gladde woorden van Obama. Maar die waren bedoeld om de onnozelen er mee in te laten stemmen dat er talloze slachtoffers zouden vallen ver van zijn en hun bed. Zonder enige rechtspraak. En de meeste slachtoffers ware bijstanders, waaronder veel kinderen. En Trump is wat dat betreft van een laken een pak. Het maakt niet uit voor het grote publiek want de massa media berichtten er toch al nooit over, eigendom dat die zijn van dezelfde "eite" die geld verdient aan elke afgevuurde Hell Fire Missile.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 jan. 2020 - 12:54

US-Republikeins-imperialistische implementatie van immoreel belijdingsgoed. Het heeft zelfs van de mislukte totale agressie-oorlog in Vietnam niets geleerd, waar in het laatste stadium in het geheim bommenregens op Cambodja werden geworpen op last van Nixon. Abject US-dictatendom dat in NL de neuzen de zelfde kant op wil doen wijzen, op straffe van repressailles wegens insubordinatie inzake Amerikaans gezagsproclamatie.

3 Reacties
Robotnik1
Robotnik129 jan. 2020 - 18:12

Weer een vaag samen raapsel van woorden. Wilt graag interessant doen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 jan. 2020 - 21:35

Het fulminerend falderappes van het farizeïsche fluimenspel placht hier wederom feitenvrij haar bruine bocht te lossen.

Meer Informatie
Meer Informatie31 jan. 2020 - 10:59

Al diegenen die aandelen hadden in de wapenindustrie en de bankiers die de oorlog financierde werden er nog schatrijker van dan ze al waren. Zoals aangeraden: "Follow the money" dan zie je wat de reden was voor heel veel gebeurtenissen in de wereld, de reden die geheim werd en wordt gehouden achter een mist van propaganda leugens om de bedrogen massa er mee in te laten stemmen.

MountEverest
MountEverest29 jan. 2020 - 12:47

Een oorlog beginnen is relatief eenvoudig, een oorlog beëindigen is extreem moeilijk. Als de ene partij er niet in slaagt de andere partij te dwingen tot een onvoorwaardelijke overgave zoals aan het eind van de Burgeroorlog (1865) of in mei 1945, ontstaat er vaak een patstelling, die moeilijk te overbruggen is.

2 Reacties
Katootje2
Katootje229 jan. 2020 - 15:45

"ontstaat er vaak een patstelling, die moeilijk te overbruggen is." MountEverest schijnt te denken dat het gaat om een ouderwetse loopgravenoorlog: er is helemaal geen sprake van een patstelling. Het wachten is tot de bezetters onverrichter zake de benen nemen. Destijds was het verhaal dat de Amerikanen de Russen hun "Vietnam" wilden bezorgen. Dat is ze gelukt, maar zelfs daarvan hebben ze nog niets geleerd: als je een tegenstander niet kunt verslaan op het slagveld moet je ervoor zorgen dat de prijs van de overwinning te hoog wordt, cq, dat hij aan die oorlog failliet gaat. En als één Pyrrusoverwinning daarvoor onvoldoende is, dan zul je moeten zorgen voor meerdere - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pyrrusoverwinning Zij hebben horloges, wij hebben de tijd.

LaBou
LaBou 29 jan. 2020 - 17:39

Misschien getuigt het dan wel van wijsheid om eerst eens te bedenken of je wel een oorlog wilt beginnen. Maar dat kwartje wil voorlopig nog niet vallen bij de Amerikanen.

Woessie
Woessie29 jan. 2020 - 12:23

Betekent dat dan wel of geen nobelprijs voor de vrede? Ik weet niet meer zo goed waarom Obama hem kreeg. Het was of vanwege de huwelijksfeestdrones, of het aanhouden van guantanamo bay. Wie helpt?

7 Reacties
Woessie
Woessie29 jan. 2020 - 12:24

Wellicht de kooien vol gescheiden mexicaanse families aan de grens? Als ik me niet vergis begon de Obama-administratie daarmee.

Karingin
Karingin29 jan. 2020 - 13:09

Jagland verklaarde dat Obama "een nieuw klimaat heeft geschapen in de internationale politiek, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan dialoog en onderhandelingen in zelfs de moeilijkste internationale conflicten". Vanzelfsprekend doet Trump dus precies het tegenovergestelde.

Freek3
Freek329 jan. 2020 - 13:46

[Ik weet niet meer zo goed waarom Obama hem kreeg. ] Omdat het een aardige vent leek. Wat overigens een veel betere reden is dan sommige andere winnaars. Bijvoorbeeld; Moeder Theresa, voor het kidnappen van dakloze wezen om ze kost en inwoning en dwangarbeid te geven. Of Kissinger, voor het beeindigen van een oorlog die pas jaren later beeindig werd (tot Kissengers grote verdriet) Of Arafat en Begin, voor het zijn van terrorist. En ga zo maar door.

Woessie
Woessie29 jan. 2020 - 14:14

Ach karingin toch. Je bent er vast niet van op de hoogte dat de nobelprijscommissie achteraf spijt had van de uitreiking en er zelfs mensen zijn opgestapt uit d8ezelfde commissie. Het was een aanmoedigingsprijs. Veel te vroeg gegeven, aldus de commissie. Obama vond het zelf ook vreemd. En stiekem weten we allemaal waarom hij hem kreeg, toch

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos29 jan. 2020 - 15:05

Freek: De laatste terechte Nobelprijs voor de Vrede was voor Mandela en De Klerk. Daarna waren het 'moetjes'. Die van Colombia kreeg hem omdat hij twee rivaliserende Cokebendes aan tafel kreeg. Sindsdien worden we met coke overspoeld.

Karingin
Karingin29 jan. 2020 - 23:02

Woessie: Je vroeg ernaar, dus ik heb 't antwoord even voor je opgezocht. Ik vind die hele prijs een farce. En mijn laatste opmerking is behalve snerend natuurlijk gewoon een waarheid als een koe.

Freek3
Freek330 jan. 2020 - 17:01

[De laatste terechte Nobelprijs voor de Vrede was voor Mandela en De Klerk.] Je bedoelt natuurlijk De laatste terechte Nobelprijs voor de Vrede was voor Mandela, De Klerk had hem gezien zijn leiderschaprol in de apartheid nooit mogen krijgen ook al eindigde hij enigszins fatsoenlijk.

Freek3
Freek329 jan. 2020 - 12:18

‘Anti-war’ president Trump had precies 8 maanden nodig om evenveel burgerslachtoffers van wereldwijde drone aanvallen te maken als War-President Obama voor elkaar kreeg in 8 jaar. Toen dat eenmaal gepubliceerd werd door zijn ministerie van Defensie, maakte hij deze informatie classified, zodat we vanaf toen niet meer kunnen vergelijken...

1 Reactie
madbako
madbako29 jan. 2020 - 17:14

Stel voor zeg dat Obama op dat terrein zou winnen van die randdebiel