Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Anti-vaxxer gearresteerd na dodelijke mazelenuitbraak

  •  
07-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De ‘alternatieve genezer’ Edwin Tamasese is op Samoa gearresteerd nadat hij zich uitsprak tegen de vaccinatiecampagne van de regering om een dodelijke uitbraak van mazelen te stoppen. Inmiddels zijn er meer dan 60 mensen, voornamelijk kinderen , overleden in de 200.000 zielen tellende eilandenstaat in de Stille Oceaan. Tamasese wordt verdacht van het overtreden van een wet uit 2013 die het strafbaar stelt om vijandigheid aan te moedigen tegen de regering onder omstandigheden waarin er sprake is van wetteloosheid, geweld of verstoring van de openbare orde.
Schermafbeelding-2019-12-07-om-21.13.33
Tamasese, wiens kinderen beiden zijn ingeënt evenals hijzelf, zou de vaccinatiecampagne een ‘moordpartij’ hebben genoemd. Hij adviseerde zijn klanten , van wie er enkelen in het ziekenhuis zijn beland, vitamines te slikken in plaats van zich tegen de dodelijke ziekte te laten vaccineren. Tamasese heeft geen wetenschappelijke noch medische opleiding en is afgestudeerd aan de kunstacademie maar heeft wel een alternatieve praktijk.
Premier Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi zegt dat er sprake is van een zero tolerance beleid ten aanzien van de anti-vaxxers nu er mensen sterven. “Er zijn ook anderen die mensen actief aanmoedigen niet naar het ziekenhuis te gaan.” Hij wijst er op dat de anti-vaccinatiebeweging, zowel lokaal als internationaal, zeer actief is. De premier sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen.
Medische hulpverleners voeren een race tegen de klok om de bevolking gevaccineerd te krijgen. Samoa kent een zeer lage vaccinatiegraad nadat enkele jaren terug door een medische fout twee kinderen overleden.
Ondertussen is de overheid in België gestart met het gratis vaccineren om een uitbraak van mazelen te voorkomen, meldt de VRT :
"Inwoners van zes gemeenten in Zuid-Oost Limburg kunnen zich vandaag laten inenten tegen mazelen. De actie richt zich naar wie geboren is tussen 1970 en 1985, de generatie die nog niet systematisch gevaccineerd werd. Mazelen zijn wereldwijd aan een opmars bezig, ook in ons land. De vaccinaties vandaag in Limburg zijn vrijwillig en gratis."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 dec. 2019 - 7:43

Je zet ze dus feitelijk gewoon 'in quarantaine', daar is niets mis mee!

Tom7
Tom78 dec. 2019 - 17:33

De reacties geven weer een mooi inkijkje in de psyche van de stoottroepen, uit het Korps der Reaguurders. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Autoritarisme_(psychologie)

1 Reactie
Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 3:23

Die link mag je gerust elke dag herhalen.

ton14024
ton140248 dec. 2019 - 15:07

no-brainer

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 dec. 2019 - 12:12

Wie is de grotere dwaas: de dwaas of de dwazen die de dwaas volgen? "Tamasese wordt verdacht van het overtreden van een wet uit 2013 die het strafbaar stelt om vijandigheid aan te moedigen tegen de regering onder omstandigheden waarin er sprake is van wetteloosheid, geweld of verstoring van de openbare orde". Dit vind ik ook eng. Om hiermee de anti-vax beweging aan te pakken is iets wat aantoont dat de regering elk ongewenst geluid kan verbieden. Waar is de wettelijke inenting daartegen? Daarnaast doet me dit denken aan Lady Di. Vooral de mensen die, door roddelblaadjes te kopen, die paparazzi betaalden, waren nu ineens de mensen die boos waren. Ook doet me het denken aan Jomanda. Mw. Millecam was echt wel bekend met dubieuze bedriegers, ze maakte er tv over. Daarom had ze zelf ook verantwoordelijkheid in het feit dat ze niet naar een echte arts stapte. Hier krijg ik dat smaakje ook. Een hoop mensen maken de fout niet naar echte artsen te luisteren en betaalden de prijs. In plaats van eigen verantwoordelijkheid wordt er één iemand alle schuld in de schoenen geschoven. Die persoon wordt aangepakt met een wet die eng is. Geen fijn gevoel hierbij: alle daders verantwoordelijk stellen. En nee, ik ben geen anti-vaxxer. Ik ben vaxxen en pro-eigen verantwoordelijkheid. (Wel ben ik voor vaccinatieplicht. Kinderen mogen niet de dupe worden van domme ouders).

2 Reacties
DanielT2
DanielT28 dec. 2019 - 14:13

Dat gevoel van "daar was je toch zelf bij" en "je bent er met open ogen ingetuind" heb ik ook bij een heleboel scam-verhalen, met name Nigeriaanse scammers die willen dat je eerst een bedragje vooruit betaald (de "advance fee scam"). Toch zien we dat ook als oplichting en dus als een misdrijf.

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 14:35

Ik ben het helaas met je eens dat het gaat om een wet met een buitengewoon twijfelachtige inhoud -als jouw weergave klopt- en dat die wet ook nog eens ingezet wordt op een wijze waarop ze niet bedoeld is. Goede raad is duur, maar de verkeerde oplossing is nog duurder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 dec. 2019 - 12:10

Idioten en aanhangers van complottheorieën heb je overal. Onder de teams die kinderen komen inenten tegen polio in Pakistan vallen regelmatig doden.

12 Reacties
Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 14:39

Er zijn ook grote problemen bij de bestrijding van ebola. Zou het misschien mogelijk zijn om voor sommige ziektes een reisbeperking in te stellen voor mensen die niet beschermd zijn om verspreiding tegen te gaan? Het is maar een ideetje dat me plots inviel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 dec. 2019 - 15:24

Reisverbod? In Pakistan betrof het locaal medisch personeel dat door extremisten om het leven werd gebracht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 dec. 2019 - 15:26

Vaccineren was volgens hen een truc om moslims onvruchtbaar te maken.

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 17:25

"Onder de teams die kinderen komen inenten..." "In Pakistan betrof het locaal medisch personeel " Komen ze nou of zijn ze er al? Ik bedoelde een reisverbod voor mensen die niet ingeënt zijn, niet een reisverbod voor het medisch personeel. (nooit gedacht dat dat nadere verklaring zou behoeven)

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 dec. 2019 - 23:44

Om geen ebola te krijgen moet je niet in contact komen met lui die al besmet zijn. Maar ik geloof niet dat de plaatsen waar ebola voorkomt populaire toeristische bestemmingen zijn.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 3:19

DanielleDefoe: "ik geloof niet dat de plaatsen waar ebola voorkomt populaire toeristische bestemmingen zijn." Je meent het. Maar ik heb wel eens gehoord dat mensen die met ebola zijn besmet soms ook hele verre reizen maken. Nou ben ik heel gastvrij, maar ik heb toch liever dat ze thuis blijven. Dat is ook verstandiger voor mensen die ziek zijn trouwens, maar soms kom je daar pas onderweg achter en dan is het al te laat. Nou is het in veel gevallen natuurlijk niet zo erg als iemand in de bus begint te niezen, alhoewel, -prettig is het natuurlijk nooit, maar in sommige gevallen..., enfin, je begrijpt waar ik naar toe wil. Of nog steeds niet?

Qizilbash2
Qizilbash29 dec. 2019 - 5:43

@ Danielle Het klopt dat er in Pakistan tientallen medisch personeel, en de politieagenten die hen beschermden, zijn vermoord omdat er complottheorieën over hen de ronde deden. Complottheorieën zoals dat de vaccinaties kinderen juist ziek maakten, ingrediënten van varkens bevatten, dat de vaccinaties onderdeel waren van een westers plot om moslims onvruchtbaar te maken of dat het ‘medisch personeel’ in het geheim spioneerde voor de Verenigde Staten en data verzamelden voor bombardementen en drone-aanvallen door de VS. Je kunt die mensen wel idioten noemen maar het helpt het vertrouwen in hulpverleners absoluut niet als blijkt dat tenminste 1 van die complottheorieën waarheid blijkt te zijn. Het is niet zo dat ik de dood van Osama Bin Laden nou zo betreur maar ik weet wel dat er in Pakistan honderden onschuldige (en schuldige) burgers (waaronder vele kinderen) zonder enige vorm van rechtspraak zijn vermoord door aanvallen van VS-drones. Gemiddeld was slechts 13% het beoogde doelwit. De VN veroordeelde die drone-aanvallen als mensenrechtenschending. https://www.theguardian.com/world/2011/jul/11/cia-fake-vaccinations-osama-bin-ladens-dna Wereldwijd worden er al decennialang (waarschijnlijk zelfs langer) zogenaamde ‘hulpverleners’ als spionnen, oproerkraaiers en saboteurs gebruikt. De landen die deze achterbakse methoden gebruiken, brengen daadwerkelijke hulpverleners in gevaar en zijn mijns inziens medeverantwoordelijk voor de dood van deze hulpverleners.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 dec. 2019 - 11:22

In drie landen waaronder Pakistan is polio nog steeds endemisch. Een goede reden om de bestrijding prioriteit te geven.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 13:16

En laten ze nu juist in Pakistan door het hele land heen "checkpoints" van de politie en/of het leger hebben, zodat ze niet eens een nieuwe infrastructuur op hoeven te zetten om te controleren op vaccinatiebewijzen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 dec. 2019 - 19:12

Voor polio kun je inderdaad bij checkpoints om een vaccinatiebewijs vragen bij werkt dat niet omdat er geen vaccin is. Volledig uitreisverbod dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 dec. 2019 - 19:13

bij ebola

DanielT2
DanielT210 dec. 2019 - 20:33

Dat laatste komt omdat de Talliban net zo goed tegen vaccinaties is als de SGP. Het enige verschil is dat de Taliban geweld niet schuwt.

Arend Wortel
Arend Wortel8 dec. 2019 - 10:24

Terecht. Maar de antivaxxers zullen in de arrestatie natuurlijk weer een bevestiging zien van hun idiote complottheorieën. Hopeloos. Je denkt wel eens dat die mensen niet meer te redden zijn...

Gandalf2
Gandalf28 dec. 2019 - 9:20

Ik ben niet tegen vaccinatie. Wel vind ik het belangrijk dat iedereen zelf bepaald wat er gebeurd met zijn/haar lichaam.

5 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 dec. 2019 - 12:59

Alleen gaat het bij vaccinatie dus meestal over het lichaam van de kinderen. Mogen die hun kinderen in gevaar brengen? Wel een kinderzitje en een fietshelmpje en rubberen tegels maar geen vaccinatie?

Freek3
Freek38 dec. 2019 - 15:35

Vaccinatie is een belangenafweging tussen het recht op lichamelijke integriteit van twee verschillende groepen. Heeft de te vaccineren anti-vaxxer voldoende lichamelijk integriteit om te mogen weigeren? Of heeft de groep die niet gevaccineerd KAN worden omdat ze te jong zijn of bijvoorbeeld een bloedstollingsziekte hebben het recht op lichamelijke integriteit door niet door antivaxxers besmet te kunnen raken. Het is overduidelijk dat het eerste belang ondergeschikt is aan het tweede. En het gaat in het eerste geval ook simpelweg over het recht op het veroorzaken van dood door schuld, en dat recht bestaat natuurlijk niet.

adriek
adriek8 dec. 2019 - 17:54

Maar dan mag de rest van de wereld bepalen wie die 'iedereen' in vervolgens gevaar mag brengen met zijn niet gavaccineerde lichaam. Dus: speciale scholen en kinderopvang voor niet gevaccineerde kinderen, een eigen verzekerering (de rest van de wereld hoeft geen hogere premie te betalen voor die risicogroep) enzovoorts.

Gandalf2
Gandalf29 dec. 2019 - 21:25

@Eirda Als je gevaccineerd bent loop je toch geen risico? Er is alleen een gevaar voor de niet gevaccineerde. Maar vaak kan een gevaccineerd iemand ook een niet gevaccineerd iemand besmetten. Er is ook een risico voor bijwerkingen van vaccins en soms werken ze ook niet. (Grieprik) Het is dus een persoonlijke risico afweging of je je laat vaccineren of niet. Een overheid die overduidelijk zijn oor laten hangen aan de lobbyende medische bedrijfstak, vertrouw ik niet in alles. Ik bepaal zelf wel, welke risico’s ik loop en welke niet. Ouders moeten dat recht ook over hun kinderen hebben is mijn mening. Wat je moet doen bij ouders, een zegt wel, de ander niet vaccineren? Zou ik het eerlijk niet weten...

DanielT2
DanielT210 dec. 2019 - 20:43

"Als je gevaccineerd bent loop je toch geen risico? Er is alleen een gevaar voor de niet gevaccineerde. " Kunnen we eens ophouden met die drogreden? Er zijn 1) mensen die om legitieme, medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden omdat ze bijv. leukemie hebben; 2) kinderen die te jong zijn om gevaccineerd te worden. De eerste BMR-prik is bij 14 maanden, een jongere baby is dus bevattelijk voor mazelen; 3) sommige gevaccineerden worden inderdaad niet immuun. De BMR-prik faalt bij ongeveer 5%, vandaar dat er een tweede BMR-prik is. "Maar vaak kan een gevaccineerd iemand ook een niet gevaccineerd iemand besmetten." Is dit het sprookje van "shedding", dat een pas gevaccineerde besmettelijk is? Ook die is oud. Alleen bij het orale polio vaccin is dat het geval, en dat is een feature, niet een bug, want je krijgt dan twee inentingen voor de prijs van één. Deze link geeft een volledig overzicht. https://nrvs.info/faqs/can-vaccines-cause-or-spread-diseases/ Je vult me deze opmerkingen twee vakjes op mijn antivaxxer-bingokaart.

Rens2
Rens28 dec. 2019 - 9:08

Dit is maar een deel van het verhaal. Sinds 20 november zijn duizenden mensen gevaccineerd, waarbij er blijkbaar nogal wat mis ging. https://www.sbs.com.au/news/samoa-measles-epidemic-authorities-forced-to-destroy-vaccines-as-death-toll-hits-32

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij8 dec. 2019 - 13:03

Er zijn 60 doses vaccin gevonden die niet koel bewaard waren en die zijn vernietigd. Dat is het. Hoezo " er blijkbaar nogal wat mis ging. "?

DanielT2
DanielT28 dec. 2019 - 13:55

Nou, nou, overdrijven is ook een kunst. 60 doses vaccin zijn vernietigd bij een kliniek die ze niet mocht toedienen en ze niet goed gekoeld had. Ondertussen heeft UNICEF 110.000 doses geleverd. Die 60 kunnen ze echt wel missen.

Freek3
Freek38 dec. 2019 - 5:41

Dat zou met alle anti-vaxxers moeten gebeuren.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof8 dec. 2019 - 1:05

Hear, hear. Arresteren en veroordelen dat anti-vax tuig. Potentiële moordenaars van onschuldige kinderen zijn het.

2 Reacties
rvb2
rvb28 dec. 2019 - 15:08

In Samoa kan dat "potentieel" wel weggelaten worden.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof8 dec. 2019 - 15:46

@rvb, Klopt, het ging mij meer om het tuig hier wat graag kinderen ziet lijden en/of sterven. Hierboven staat ook zo iemand die liever twijfel zaait dan dat kinderen gered worden. Ik kom nog uit de tijd en de omgeving van de grote polio-epidemie. Bij mij op school zaten in iedere klas wel leerlingen waar een broertje, zusje, neefje of nichtje voor het leven gehandicapt was door vaccinweigeraars. Criminelen vind ik dat soort mensen, of ze het nu om het geloof in een of ander godje of om het geloof in complotten doen. Opsluiten en de sleutel weggooien.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal7 dec. 2019 - 20:55

Terecht dat Edwin Tamasese gearresteerd is! Wat bezielt hem??

3 Reacties
JanDuine2
JanDuine28 dec. 2019 - 9:26

Dezelfde gekte als die anti-vaxxers hier in Nederland en Europa: misleidende waandenkbeelden!

Joris B.
Joris B.9 dec. 2019 - 15:39

Wat hem bezield? Wellicht adviezen uitvoeren van CDC wat betreft vitamine A bij mazelen? CDC on Vitamin A and Measles Treatment There is no specific antiviral therapy for measles. Medical care is supportive and to help relieve symptoms and address complications such as bacterial infections. Severe measles cases among children, such as those who are hospitalized, should be treated with vitamin A. Vitamin A should be administered immediately on diagnosis and repeated the next day. The recommended age-specific daily doses are 50,000 IU for infants younger than 6 months of age 100,000 IU for infants 6–11 months of age 200,000 IU for children 12 months of age and older https://www.cdc.gov/measles/hcp/index.html

Joris B.
Joris B.9 dec. 2019 - 15:39

en de WHO: Measles is a leading cause of childhood morbidity and mortality. Vitamin A deficiency is a recognised risk factor for severe measles. The World Health Organization (WHO) recommends administration of an oral dose of 200,000 IU (or 100,000 IU in infants) of vitamin A per day for two days to children with measles in areas where vitamin A deficiency may be present. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11869601