Joop

Anti-racistische programmamaker Harry de Winter (73) overleden

  •    •  
08-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1875 keer bekeken
  •  
ANP-322469864

Programmamaker, presentator en kunstenaar Harry de Winter is dinsdagavond op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt aan het ANP. Vorig jaar werd bekend dat De Winter ongeneeslijk ziek was.

De Winter brak door met het programma Wintertijd, waarin hij bekende Nederlanders en ook buitenlandse gasten uitgebreid interviewde over hun leven en de rol van muziek daarin. Ook was hij een van de initiatiefnemers van Een Ander Joods Geluid, een stichting van Nederlandse Joden die kritisch staat ten opzichte van de Israëlische apartheidspolitiek tegenover de Palestijnen.

Harry de Winter liet zich geregeld in het openbaar uit tegen racisme en discriminatie. Nadat Geert Wilders in 2008 zijn moslimhaatfilm Fitna uitbracht, liet De Winter een paginabrede advertentie plaatsen in de Volkskrant. De tekst daarvan luidde: "Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme."

Vorig jaar vertelde De Winter dat hij in 2020 de diagnose asbestkanker kreeg en ongeneeslijk ziek is. In gesprek met Eva Jinek zei hij toen niet te weten hoe lang hij nog te leven had. Eind vorig jaar werd er nog een aflevering opgenomen van TV Monument rond De Winter. Hij sprak daarin met de inmiddels ook overleden Han Peekel. De uitzending met De Winter is op 26 maart te zien op NPO1.

Update:

Omroep Max laat weten het programma TV monument met Harry de Winter woensdagavond al uit te zenden:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Bert van der Neut
Bert van der Neut9 mrt. 2023 - 13:08

Een mooi mens is niet meer. Groot verlies.

Zandb
Zandb9 mrt. 2023 - 11:37

Laten we met elkaar afspreken, dat we mensen die 'gewoon' doen en denken niet specifiek benoemen als "anti-racistisch"., alsof dat iets bijzonders zou zijn!

1 Reactie
Satya
Satya9 mrt. 2023 - 13:17

Dat is bijzonder.

Joop  den Uil
Joop den Uil9 mrt. 2023 - 10:22

Mooie stem , en een van de weinige BN-ers die de gave had zich bescheiden op te stellen. RIP.

BasTrom
BasTrom9 mrt. 2023 - 8:20

"Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme." Dus meet de wet met twee maten?

2 Reacties
Zandb
Zandb9 mrt. 2023 - 11:43

Bas "De wet meet mee twee maten": Die conclusie is gerechtvaardigd. Of het ook zo is, dat is een heel ander kwestie. Overigens wijs ik er hier nog maar even op, dat wat Wilders beweert over de islam ook niet klopt, want dan had hij die moslims allang veroordeeld gekregen voor deelname aan een terroristische organisatie. Kortom: Het ligt blijkbaar wat ingewikkelder dan ons 'normale' taalgebruik doet vermoeden.

Satya
Satya9 mrt. 2023 - 13:17

Ja dat doet de wet.

Satya
Satya9 mrt. 2023 - 8:07

Had nog nooit van deze man gehoord, iets gemist zo te lezen. "Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme." Inmiddels fantaseert Wilders over etnische zuiveringen en blijft het stil. Word een bbc sportpresentator die de ontmenselijking van vluchtelingen met de jaren 30 van nazi Duitsland vergelijkt op het matje geroepen, het recept voor massamoord is weer uit de archieven gehaald. "It's complicated when facts come slow Mass destruction mass confusion Whats the difference to the orphan Orphans of the dead When no more machine guns strike and there's silence instead Rwanda yeah your moon shines bright Rwanda over planned genocide Rwanda, won't you be strong like a lion" https://youtu.be/cOEeCFfy4oM

1 Reactie
Satya
Satya9 mrt. 2023 - 14:17

Bedankt!

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 mrt. 2023 - 23:11

Met spijt verneem ik dat een talent die wist dat humaniteit niet zonder een scherpe tong gaat ... niet meer onder ons is. Dag Harry.

Ivan61
Ivan618 mrt. 2023 - 17:48

Sterkte voor nabestaanden. Ik heb altijd genoten van Wintertijden. Dank daarvoor Harry.

∆
8 mrt. 2023 - 17:41

Rust zacht en in vrede, beste Harry. Jouw humane toon heeft mij geraakt en zo leef jij een beetje voort.

Boning
Boning8 mrt. 2023 - 17:27

Condolence voor nabestaanden...we verliezen hiermee een strijder tegen racisme en vooral een strijder het fascisme van nu net zionisme..

Mohawk2
Mohawk28 mrt. 2023 - 17:00

Rust zacht beste Harry en mijn condoleances voor de nabestaanden! ""Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme."" Tien duimen omhoog voor deze woorden en actie destijds!

2 Reacties
Satya
Satya9 mrt. 2023 - 13:18

Iets wat nu ontbreekt.

Mohawk2
Mohawk29 mrt. 2023 - 23:20

Die mensen zijn er nog wel, Satya. Maar telkens als zij zoiets uitspreken staat de Roze Plopkap met een draaiende camera bij je werkgever op de stoep, schrijft Wierd Duk een akelig stukje over je, maakt Johan Derksen een grapje over je, worden jij en jouw kinderen met de dood bedreigt op de sociale media en staat de fakkelbrigade fysiek voor je deur... of iets van gelijke strekking maar met andere individuen of omroepen dan bovengenoemde. Dat is nog eens cancelen! Met een hoofdletter C...

a.doorgeest
a.doorgeest8 mrt. 2023 - 16:58

Slecht nieuws voor een ieder. Ongelooflijk prettige man met humor, wijsheid en goed gericht engagement. (Relatief) prettig verblijf toegewenst in de bundel van het Eeuwige Licht !

Pater
Pater8 mrt. 2023 - 15:56

De Winter was antiracistisch, maar hij was ook wel wat meer. Hij had een eigen productiebedrijf, maakte tv-series en ook Lingo en Bobble.

BrotherV
BrotherV8 mrt. 2023 - 15:18

"Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme." Zo is het maar net!