Staat de stijging van het homo gerelateerd geweld in Amsterdam los van het Marokkaans (of moslim) anti-homo sentiment?
Het is algemeen bekend dat Marokkaanse jongens niet met modieuze kinderbakfietsen rondrijden. De man die vorige week een homo met een fietsslot sloeg bij de homo-ontmoetingsplaats bij het Nieuwe Meer, paste dan ook niet in de voorspelbare categorie anti-homo geweld.
De wakkere regeringskrant meldt dat de bakfietser zich heeft gemeld bij de politie. Het zou om een ‘verkeersconflict’ gaan. Ja, er is nogal wat verkeer daar bij het Nieuwe Meer. Dat de bromfietser geparkeerd en al was voordat hij het slot tegen zijn hoofd kreeg, pleit tegen deze interpretatie van de agressieve fietser.
Geeft dit incident aan dat homo gerelateerd geweld in Amsterdam inderdaad stijgt, zoals vaak wordt betoogd? Mogelijk, maar dan is dit ook een goed moment om de vraag te stellen of deze stijging misschien los staat van Marokkaans (of moslim) anti-homo sentiment. Misschien moeten we daar inderdaad eens over nadenken. In de kleedkamer van de voetbalclub van mijn jongens werd vijf of zes jaar geleden al routinematig ‘homo’ als scheldwoord gebruikt. Niet door de allochtone voetballertjes maar door de gymnasiasten. Ik kon niet ontdekken waar dat vandaan kwam en de jongens bedoelden er niets mee; het was gewoon een scheldwoord dat ze vaak gebruikten. Het verbieden was, helaas, vechten tegen de bierkaai.
Ik wil geweld tegen homo’s niet bagetalliseren maar wel loskoppelen van de Marokkaanse jongeren die er meestal voor verantwoordelijk worden gehouden. We moeten de bakfietser dan ook dankbaar zijn dat hij een voortwoekerend sentiment in de betere kringen in Amsterdam expliciet heeft gemaakt. De politiek mag er ook goede nota van nemen. Misschien wat cursussen in Oud-Zuid?
Waarom neemt ergernis en daardoor verbaal en ander geweld tegen homo’s toe? Ik weet het niet. Misschien heeft het verharde klimaat in de samenleving ermee te maken. Als alles mag dan mag je ook weer uitspreken wat je vindt maar een tijdlang onderdrukte omdat het niet netjes was. Misschien is het een natuurlijk ebben van de overdreven homovriendelijkheid (ik opper dit voorzichtig) die blijkt uit het modieuze flauwekul gedoe rondom de gay parade.
Moet Amsterdam homo bestemming worden voor toeristen? Ik weet dat niet zo precies. In die vorm en zo geformuleerd lijkt het me overdreven. Dat Amsterdam een open en vriendelijke reputatie moet hebben staat buiten kijf. Maar misschien is het tijd die in een bredere toeristen campagne te gieten dan een ‘haal de homo naar Amsterdam’ actie. Feit is dat de gevoelens van onveiligheid toenemen en zoals Fortuyn en Wilders ons hebben geleerd: gevoelens van onveiligheid zijn cruciaal, ook als er geen reden voor is. Daarom is dit incident een goede aanleiding om er eens open en eerlijk over te praten in plaats van in de verstarde context van een integratieprobleem. Zoals zo vaak blijkt een probleem dat meestal in die sfeer wordt gebracht gewoon een breed maatschappelijk probleem.