Joop

Anti-feminist wint Zuid-Koreaanse presidentsverkiezing met minimaal verschil

  •    •  
10-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
De conservatieve Yoon Suk-Yeol, die onder meer met een zeer anti-feministische agenda campagne voerde, heeft de presidentsverkiezingen gewonnen. Het verschil met zijn tegenstander, de zittende president Moon Jae-in die 47,8 procent van de stemmen haalde in een uiterst gepolariseerde strijd, bedroeg 0,7 procent.
Yoon van de conservatieve People Power Party is een magistraat die nooit een politieke functie heeft bekleed. Hij mikte onder meer op stemmen van rancuneuze jonge mannen met de belofte dat hij met ministerie voor gender gelijkheid zal opheffen. Yoon ontkent dat er in Zuid-Korea sprake is van systematische gender discriminatie, ondanks duidelijke bewijzen van het tegendeel. Koreaanse vrouwen protesteren regelmatig tegen het aanhoudende seksueel geweld in het land. Een vrouwenrechtenactiviste stelt dat Yoon een precedent schept door als president vrouwen te ridiculiseren.
Het is mogelijk dat zijn tegen vrouwen gerichte campagne hem de overwinning heeft bezorgd. Volgens exit polls haalde Yoon 58,7 procent van de stemmen onder mannen in de twintig. Zijn tegenstander bleef bij die groep steken op 36,3 procent. Bij vrouwen in de twintig was het juist andersom. Slechts 33,8 procent van hen stemde voor hem en 58 procent voor zijn opponent. In de Ierse The Journal noemt een vrouwelijke kiezer de massale steun van jonge mannen voor Yoon “absoluut angstaanjagend, vanuit het gezichtspunt van de vrouw.”
De campagne ging ook over heel andere zaken. Zo belooft Yoon de corruptie aan te pakken, een enorm probleem in het land. Iedere nog levende president van het land is veroordeeld geweest wegens corruptie. Het is bovendien gebruikelijk dat een zittende president na vijf jaar wordt weggestemd in het zwaar verdeelde land. Yoon heeft ook beloofd een hardere politiek te voeren tegen buurland Noord-Korea wat de spanningen in het gebied mogelijk doet toenemen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Drunken Pumpkins4
Drunken Pumpkins411 mrt. 2022 - 8:36

Her is jammwe dat Zuid-Korea deze weg kiest. Anti-vrouw en anti-N-korea. Terwijl een fusie russen deze twee staten precies kan oplevern wat de wereld nodif heeft. Een communistische-democratiache staat. Het gezondheidszorg systeem en onderweisysteem van Noord-Korea en de democratie en vrijheid van Zuid-Korea. Toch wel aandoenlik dat Zuid-Korea mindew vrijheid wil geven aan de vrouw terwijl zw willen laten zien dat ae een vrij land zijn.

1 Reactie
Nuilert
Nuilert11 mrt. 2022 - 11:14

Doe je dit nou expres, of heb je hulp nodig?

pahan
pahan11 mrt. 2022 - 6:50

Anti-feminisme en fraudebestrijding, logischer is dat het laatste hem de overwinning heeft bezorgd.

Ch0k3r
Ch0k3r11 mrt. 2022 - 6:05

"Slechts 33,8 procent van hen stemde voor hem en 58 procent voor zijn opponent" Slechts? 1 op de 3 noem ik niet slechts. Dat is een flinke groep. 1 op de 3 vrouwen stemde dus op iemand die vindt dat ze teveel rechten hebben. En met dat minimale verschil in de uitslag, zou je dus ook kunnen stellen dat de vrouwen ervoor hebben gezorgd dat hij won.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mrt. 2022 - 8:08

Het verschil in stemgedrag tussen mannen en vrouwen is echter nog steeds aanzienlijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mrt. 2022 - 11:29

Noted: choker noemtt 1 op 3 niet 'slechts'. Sterker nog, hij vindt het verdedigbaar te zeggen dat 33 groter is dan 58.

Ch0k3r
Ch0k3r12 mrt. 2022 - 8:35

Nee, dat zeg ik niet. Maar als die vrouwen niet op hem hadden gestemd, dan had hij niet gewonnen. 1 op de 3 is niet slechts. 1 op de 3 is hartstikke veel. Onbegrijpelijk veel vrouwen zelfs als hij anti vrouw is. Onbegrijpelijk. @stokkickhuijzen Moet je me toch uitleggen hoe je mijn reactie leest en waar ik dat zeg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2022 - 12:47

Ook voor vrouwen is fraudebestrijding van groot belang.