Joop

Anti-corruptiekandidaat wint eerste ronde Slowaakse verkiezingen

  •  
17-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
ZuzanaCaputovaPokracujeVKampani-Orez-IMG_0394-SF
Bij de Slowaakse presidentsverkiezingen heeft Zuzana Caputova, een anti-corruptieactivist die campagne voert voor het milieu, de eerste ronde gewonnen. Met 40,5 procent van de stemmen behaalde ze ruim twee keer zoveel stemmen als haar concurrent, de huidige vice-president van de Europese Commissie, Maros Sefcovic. Deze sociaaldemocraat, en onderdeel van de Slowaakse gevestigde orde, wist 18,7 procent van de kiezers te overtuigen, meldt AP. Een populistische, pro-Russische kandidaat, Stefan Harabin, eindigde met 14,4 procent niet ver achter Sefcovic. Opvallend is het grote aantal stemmen voor de neo-nazi Marian Kotleb ; hij kreeg 10,4 procent van de stemmen.
Caputova zou de eerste vrouwelijke president van Slowakije kunnen worden. Sinds het land onafhankelijkheid kreeg in 1993, gingen vier mannen haar voor. Dat juist Caputova de belangrijkste kandidaat is voor het hoogste ambt in haar land is een teken aan de wand. Een jaar geleden leidde de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin nog tot enorme straatprotesten. Kuciak boog zich veelvuldig over overheidscorruptie. Zijn dood is nog altijd onderwerp van een lopend politie-onderzoek. Caputova is een anti-corruptieactivist.
Hoewel het presidentschap van Slowakije veelal ceremonieel is, krijgt de bekleder van het ambt wel invloed op de benoemingen van de premier en hoge rechters. Daarnaast heeft de Slowaakse president een vetorecht over wetsvoorstellen, zij het beperkt. Of de progressieve Caputova, die voor homorechten en voor abortus is, de conservatieve Katholieke stemmen achter zich weet te krijgen wordt 30 maart duidelijk, na de tweede verkiezingsronde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Joop den Uil
Joop den Uil17 mrt. 2019 - 16:46

vreemd... Slowakije is onderdeel van de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie.... en dan zou er in dat land corruptie zijn van betekenis ? Of is dat tegenwoordig een voorwaarde om lid te zijn en te blijven. EU met de grote bek laat steeds meer oogluikend toe...

3 Reacties
Gubo2
Gubo218 mrt. 2019 - 10:04

"Of is dat tegenwoordig een voorwaarde om lid te zijn en te blijven." Corruptie is een misdrijf. De EU heeft geen politie die in lidstaten misdrijven oplost. Zou jij een voorstander zijn dat dat zou komen? Wel is er Europol, maar dat is een politie-informatie-dienst en gaat over grensoverschrijdende misdaad. Misschien dat je daarmee in de war bent?

Spanveer
Spanveer18 mrt. 2019 - 21:09

Joop lees eens wat anders dan de fabeltjeskrant. Corruptie bestaat in een aantal lidstaten en is alleen maar toegenomen na toetreding tot de EU. De reden is even banaal als triest. Met de komst van grote bedragen aan EU subsidies is de corruptie in landen als Bulgarije en Roemenië alleen maar erger geworden. Er is vrijwel geen verantwoording voor de besteding van de verleende EU subsidies. Zelfs het ontbreken van de verantwoording voor zeer aanzienlijke bedragen is voor de EU geen reden om maatregelen te nemen. De EU laat na gepaste maatregelen te nemen.

Gubo2
Gubo219 mrt. 2019 - 8:36

Toch klopt dit niet helemaal, Spanveer. Er zijn ook landen waar de corruptie is afgenomen sinds hun toetreding tot de EU. Dan hoeven we niet ver te gaan, België en Frankrijk. Enkele decennia geleden was het heel normaal om een geld briefje in je rijbewijs te stoppen. (het rijbewijs was toen opvouwbaar). Als de politie je aan hield kon hij het geldbriefje pakken, en de zaak laten zitten, of hij kon het geldbriefje niet pakken en je een bekeuring geven. (jij zou altijd kunnen zeggen dat het geldbriefje er per ongeluk zat.) Allebei kon hij niet doen, dat was te gevaarlijk, immers zou jij hem dan van diefstal beschuldigen. Vrachtwagenchauffeurs kenden deze trucjes, en in België en Frankrijk waren deze vaak succesvol. Nu niet meer. Als je het nu doet, dan wordt je keihard uitgelachen en hoef je op geen enkele clementie te rekenen.

Gerrit338
Gerrit33817 mrt. 2019 - 14:30

Maxima ?

Gubo2
Gubo217 mrt. 2019 - 11:34

Kijk, er is nog hoop. Steek dit allemaal in je hoed. 40% van de Slowaken stemmen verstandig. Het kan wel. Mooie zondag