Joop

Anti-apartheidsheld Desmond Tutu overleden

  •  
26-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
DENMARK - UN - CLIMATE - WARMING

© Archbishop Desmond Tutu speaks during an Oxfam international climate hearing at the Bella center of Copenhagen on December 15, 2009 on the 9th day of the COP15 UN Climate Change Conference.

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu is overleden. Tutu (1931) was aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk van Zuid-Afrika en verwierf grote faam vanwege zijn strijd tegen de apartheid in het land. In 1984 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de anti-apartheidsbeweging. Twee jaar later promoveerde hij tot het hoofd van de Anglicaanse kerk van Zuid-Afrika, waarmee hij de eerste Zwarte Zuid-Afrikaan was die deze functie bekleedde.
NRC Handelsblad schrijft:
" Met het overlijden dit weekeinde van ‘The Arch’, zoals Zuid-Afrikanen Desmond Tutu graag noemden, verloor Zuid-Afrika niet alleen zijn interim-leider in de tijd dat Nelson Mandela met een levenslange celstraf het zwijgen was opgelegd. Tutu was tot aan Mandela’s vrijlating de gids in de strijd tegen de apartheid buiten de muren van de gevangenis. De zwarte geestelijke die onaanraakbaar was voor het diep gelovige witte apartheidsregime."
Ook nadat het ANC aan de macht was gekomen, bleef Tutu alert op wat er mis ging in Zuid-Afrika. Zo uitte hij forse kritiek op de desastreuze aanpak van de hiv/aids-epidemie ten tijde van president Thabo Mbeki. Ook internationale leiders als de Amerikaanse president George W. Bush en de Britse premier Tony Blair kregen vanwege de Irak-oorlog van onderuit de zak van Tutu.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Farmer 2.0
Farmer 2.026 dec. 2021 - 19:00

Tutu en Mandela de enige twee leiders waarvan ik kippenvel kreeg als ik ze hoorde spreken. Alleen hun verschijning al. Niet van deze wereld betreffende wijsheid en vergevingsgezindheid.

Ivan61
Ivan6126 dec. 2021 - 17:02

Fantastische man. Rust in vrede.

loh
loh26 dec. 2021 - 12:45

Eén van de (veel te) weinige religieuze leiders die vanuit een overtuiging daadwerkelijk vocht voor een betere en eerlijkere globale maatschappij. Zijn overlijden is een verlies voor de wereld.

watcher3
watcher326 dec. 2021 - 12:05

Een held is heen gegaan.

Mark Huysman
Mark Huysman26 dec. 2021 - 11:52

De Israëlische krant Haaretz heeft n.a.v. Tutu’s dood een artikel geplaatst uit 2014 waarin Tutu pleit voor een internationale boycot van Israël. Hij gaat in dit artikel in op de parallellen tussen Zuid-Afrika t.t.v. de Apartheid en Israël en maakt duidelijk dat BDS een machtig vreedzaam wapen is om tot een rechtvaardige oplossing te komen: https://www.haaretz.com/israel-news/desmond-tutu-to-haaretz-this-is-my-plea-to-the-people-of-israel-1.10494007

2 Reacties
Lopez
Lopez27 dec. 2021 - 1:11

@Mark Huysman IJzersterk betoog van Tutu, en helaas zeven jaar later nog actueler dan destijds. ‘Het wordt steeds duidelijker dat politici en diplomaten niet met een oplossing komen, en dat die uit de samenleving moet komen’, schreef hij in 2014. Sindsdien hebben de politici en diplomaten letterlijk geen poot uitgestoken om een eind te maken aan bezetting en oorlogsmisdaden. Erger: ze doen er alles aan de machtsverhoudingen in stand te houden. Blijft over: BDS. De gotspe van de dag kwam van Gert-Jan Segers, die Tutu roemde vanwege zijn ‘strijd tegen onrecht en apartheid’. Zelf steunt Segers de Israëlische apartheid, die volgens Tutu kwalijker is dan de Zuid-Afrikaanse van destijds, door dik en dun. Zie hier de tweet van Segers: https://twitter.com/gertjansegers/status/1475023523362095107 In de reacties onder de tweet wordt hij terecht afgebrand.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2021 - 1:33

Die hebben toch zo'n groep 'Christenen voor Israel' Triest; Ik zal mijn graf ingaan zonder dat er in Israel en de Palestijnse gebieden ook maar iets opgelost is of veranderd is ten goede, integendeel, het wordt steeds erger. Ik had dat niet kunnen denken.

jantje
jantje26 dec. 2021 - 9:11

Wat zonde..Ik hoop dat Tutu een net zo sterke en goede opvolger zal krijgen. R.I.P. Desmond.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje327 dec. 2021 - 0:44

@Jannie: De huidige opvolgers van Mandela en Tutu zijn alweer wat jaren aan de macht en maken er helaas in veel opzichten een puinhoop van. Mandela was een Held (met hoofdletter inderdaad), Tutu was gedreven, maar al wat minder de man van de verbinding en daarna was het gedaan met een prachtig mooi land. Dankzij Mandela en Tutu was er wel een aantal jaren hoop op een mooie toekomst voor Zuid Afrika.