Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Anti-abortuskruistocht VS dwingt VN om resolutie over verkrachting af te zwakken

  •  
24-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CSW63

© Groups gather for the CSW63 Townhall Meeting of Civil Society and United Nations Secretary-General António Guterres: The townhall, moderated by Phumzile Mlambo-Ngcuka, UN Women Executive Di

De VS heeft een VN-resolutie tegen verkrachting als oorlogswapen tot twee keer toe laten afzwakken door te dreigen met een veto in de Veiligheidsraad. Amerika leidt onder Trump een internationale  conservatieve kruistocht tegen vrouwenrechten en LHBTQ-rechten en claimt dat de passage over ‘seksuele gezondheid’ in de VN-resolutie een verkapt pleidooi voor abortus zou bevatten. Eerder werd de tekst al aangepast omdat het woord ‘gender’ volgens de VS over ‘gender-ideologie’ zou gaan en daarmee transgender-rechten zou promoten.
Resolutie 2106 gaat over vrouwen in conflictgebieden die verkracht worden en stelt dat verkrachting niet als wapen gebruikt mag worden. De resolutie is onderdeel van de reeks over vrouwen, vrede en veiligheid die begon met resolutie 1325, die de rol van vrouwen bij het oplossen van conflict eindelijk erkent. Het nieuwe feministische platform Lilith sprak met Anne Kwakkenbos van ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Kwakkenbos was aanwezig bij de urenlange onderhandelingen en maakt zich grote zorgen over de druk die de VS op de VN uitoefent om conservatieve keuzes te maken:
"De aangepaste resolutie staat nog niet online. Maar wat we wel weten is dat er geen referentie is naar seksuele gezondheid en reproductieve rechten. Wat dit zegt is dat het hoogste orgaan ter wereld dat over vrede en veiligheid gaat vrouwenrechten op een zijlijn zet. Je neemt de keuze weg van vrouwen weg om te beslissen wat ze willen doen met hun lichaam. Ook woorden als ‘gender’ moesten eruit want het kon wel eens een cover zijn voor ‘transgender’, volgens de VS. Het gaat nergens meer over… Iemand zei: “Een groepje witte mannen in het Witte Huis bepaalt nu de toekomst van vrouwen wereldwijd.” Een van mijn partners in Zuid-Soedan die hier aanwezig is, vroeg: wie zijn onze partners nog in de wereld. Op wie kunnen we leunen voor verandering?’"
Het afzwakken van de resolutie betekent dat organisaties die zich richten op seksuele gezondheid en reproductieve rechten van vrouwen en meisjes in conflictgebieden buiten de maatregelen vallen. Meisjes die verkracht worden in oorlog- en conflictgebieden en daardoor ongewenst zwanger raken, worden nu gedwongen de zwangerschap te doorstaan of zich te wenden tot alternatieve – en levensgevaarlijke – methodes voor abortus.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Me, Myself and I
Me, Myself and I25 apr. 2019 - 9:28

Dit laat dan mooi de onafhankelijkheid en het nut van de VN zien... Opdoeken die rommel. Kost alleen maar geld en luistert alleen maar naar Amerika.

1 Reactie
Quibus2
Quibus225 apr. 2019 - 20:51

We doeken Nederland ook niet op, hoewel daar regelmatig uiterst domme dingen gebeuren en diverse mensen op suffe droeftoeters stemmen. De UNHCR, UNICEF, WHO en diverse andere VN-organisaties doen uitstekend en onmisbaar werk.

Yellowsama
Yellowsama24 apr. 2019 - 20:44

Eng dat de religieuze christen gekkies (nofi) ook buiten het VS hun wil begint door te drukken. Zo super is die Christelijke beschaving kennelijk.. gross.

harmmeijer
harmmeijer24 apr. 2019 - 15:51

Ondanks dat de VS het machtigste land ter wereld zijn, is het merendeel van de bevolking als het op wellevendheid aankomt nog ongelooflijk achterlijk.

1 Reactie
toshiba
toshiba24 apr. 2019 - 20:57

ach hier in nederland is het niet veel beter gesteld als je kijkt naar wat er op vvd/ pvv/ fvd stemt. die zijn geen haar beter.

Bert de Vries
Bert de Vries24 apr. 2019 - 13:47

Laten we ons maar onthouden van morele oordelen over de positie van de vrouw totdat we van de VN eisen dat die niet zwichten voor de vulgaire eisen van de VS.

Paul250371
Paul25037124 apr. 2019 - 12:16

Onze Joods Christelijke beschaving verheft zich weer eens.

2 Reacties
Satya
Satya24 apr. 2019 - 13:26

Oh wat superieur. Hahahaha dat mensen die conservatieven serious blijven nemen.

toshiba
toshiba24 apr. 2019 - 20:57

spot on