Joop

Antarctica voor het eerst getroffen door 'hittegolf'

  •    •  
31-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
49528825597_5a7d5172f1_k

© cc-foto: Martin Eckert https://flic.kr/p/2isGbhV

Australische wetenschappers hebben de eerste hittegolf geregistreerd op Antarctica in een onderzoeksstation in het oosten van het continent gedurende de zomer van 2019-2020 op het zuidelijk halfrond. Tussen 23 en 26 januari werden de hoogste temperaturen ooit gemeten. Op geen enkel moment zakte het kwik onder de 0 graden terwijl de maximumtemperaturen boven de 7,5 graden uitkwam met een uitschieter naar 9,2, dat is bijna 7 graden boven de gemiddelde maximumtemperatuur.
In februari werd in het Zuidpoolgebied een recordtemperatuur gemeten van 18,3 graden,
In Nederland wordt een hittegolf geconstateerd als de temperatuur vijf dagen achtereen boven de 25 graden komt en minstens drie dagen daarvan boven de 30. Voor andere gebieden is er sprake van een hittegolf als vijf dagen achtereen in het gebied uitzonderlijk hoge minimum en maximum temperaturen gemeten worden. Dat maakt de temperatuurstijging op de Zuidpool ook tot een hittegolf, stellen de onderzoekers.
De onderzoekers, die hun bevindingen dinsdag publiceren in het wetenschappelijk tijdschrift Global Change Biology , vrezen dat de abnormaal hoge temperaturen wereldwijd gevolgen kunnen hebben. Het klimaat op de Zuidpool is de drijvende kracht achter oceaanstromen. Antarctica is het hele jaar door bedekt met ijs, op sommige plaatsen wel 5 kilometer dik. De hogere temperaturen leiden tot het smelten van die enorme ijsbergen, schrijft de Deutsche Welle.
Vorig jaar zomer werd al voorspeld dat de hittegolf die Europa meemaakte door zou gaan werken op de Zuidpool.
cc-foto: Martin Eckert
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Berenboot2
Berenboot22 apr. 2020 - 6:59

Ja hoor en we lopen natuurlijk onder in 2040? Als we de o zo gewaardeerde wetenschappers mogen geloven.

Phil2
Phil231 mrt. 2020 - 14:10

Kon nog wel eens een Double Whammy worden. Smelt van de Groenlandse ijskap brengt de saliniteit omlaag, waardoor het conveyor effect stagneert, de toevoer van warm water staakt, en daarmee ons klimaat juist afkoelt. Daarbij dan de stijging van het oceaanwater.

1 Reactie
LaBou
LaBou 31 mrt. 2020 - 16:55

Vergeet ook niet dat Groenland gaat stijgen als de druk van de ijskap wegvalt.

Proletarier
Proletarier31 mrt. 2020 - 13:02

Ach ja, baudet zou zeggen dat wij linkse gekkies ons niet zo aan moeten stellen… Die hele klimaat onzin is allemaal bedacht door linkse mensen met alu hoedjes...

2 Reacties
Perspectief 5.0
Perspectief 5.031 mrt. 2020 - 14:41

Mogen mensen nog wel kritisch zijn over de maatregelen die ons bakken met geld gaat kosten voor een amper te meten resultaat? Een resultaat dat geen verschil gaat maken.

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2020 - 17:38

@Perspectief. " Een resultaat dat geen verschil gaat maken.". Blijf jij zelfs NU, nu de immobiliteit van de mens vanwege het Coronavirus (een ongeplande 'maatregel'), enorme 'verschonende' effecten heeft, ontkennen dat maatregelen effect hebben????

Daniel Blank
Daniel Blank31 mrt. 2020 - 12:46

Ik stoot de laatste weken al minder CO2 uit....Net als heel Europa. Als het virus nog wat dodelijk was geweest, dan zou dit helemaal een goede zijn. Sorry voor de cynische houding, maar op dit moment maakt half Nederland zich zorgen over zijn of haar gezondheid en of inkomenszekerheid. Het klimaat is van zeer groot belang, maar ik denk dat bij velen de hoeveelheid negativiteitssaturatie is bereikt. Een boodschap maakt dan geen indruk meer. Oplossingen willen wij, die wij kunnen koppelen in de huidige tijd. Dus denk aan schrappen van de veestapel, meer plantaardig voedsel....

johannn2
johannn231 mrt. 2020 - 12:08

Iemand die aan de toekomst van zichzelf en zijn gezin denkt en vooruit kijkt, zou nu al een nieuwe woonplaats moeten zoeken in een hoger gelegen buurland. Als je dat NU doet zijn die nog - enigszins - betaalbaar, maar straks onbetaalbaar als de nood voor iedereen zichtbaar en dringend wordt. Als het zover is, dan wacht je alleen nog maar een noodopvang en asielaanvraag. (Zou voor velen onder ons overigens een leerzame les zijn.) .

2 Reacties
rabdopluis
rabdopluis1 apr. 2020 - 11:48

Juist!

webmaatje
webmaatje2 apr. 2020 - 7:19

Wijze woorden. Wij waren het al plan en gaan zo gauw we weer mogelijkheid hebben ons vrij te bewegen De zeespiegel stijgt sinds 2018 niet met milimeters per jaar, maar met centimeters. Vooral het afsmelten van de Denmangletsjer op Oost-Antartica gaat heel snel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 mrt. 2020 - 11:37

Laten we hopen dat de coronacrisis als bij-effect gaat krijgen dat we deze andere crisis afzwakken .

Pater
Pater31 mrt. 2020 - 11:05

Dat is tamelijk rampzalig. Als de warme Golfstroom verandert krijgt W-Europa een heel ander klimaat, nog afgezien dan de hogere zeespiegel door het snelle smelten van landijs. Duurzame energie en isolatie worden nu prioriteiteit 1, 1 en 1.