Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AnsaldoBreda schrijft open brief aan reiziger

  •  
26-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fyra.jpg
Topman treinenbouwer: Fyra kan snel weer rijden... Oproep aan NS om weer samen te werken... NS niet onder de indruk...
In de soap rond de Fyra wordt nu ook de treinreiziger betrokken. In een open brief in de ochtendbladen richt directeur Maurizio Manfellotto van treinenbouwer AnsaldoBreda zich rechtstreeks tot de Nederlandse reizigers in een poging zijn blazoen op te poetsen.
In dit gevecht gaat het allang niet meer alleen om een trein met gebreken, maar staat het imago van twee grote bedrijven op het spel. En in Nederland zijn de Italianen de gebeten hond. Met de open brief probeert AnsaldoBreda het beeld te kantelen. Manfellotto begint de brief als volgt:
RTEmagicC_open_brief2_01.jpg
Een veilige, comfortabele en betrouwbare treinreis met een snelheid van 250 kilometer per uur is voor u helaas nog niet mogelijk. En dat terwijl onze treinen in Italië al vele jaren met snelheden van 300 kilometer per uur rijden. Hoe kan dat?”
Over het antwoord steggelen AnsaldoBreda en de de NS al maanden. De NS vindt dat de Italianen een wanproduct hebben afgeleverd, maar volgens de treinenbouwer heeft de NS alle ellende aan zichzelf te wijten. In de woorden van Manfellotto: 
AnsaldoBreda, waarvan ik de eer heb CEO te zijn, is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor dit ongemak. Dat is inmiddels duidelijk geworden. Ik verzeker u dat het mogelijk is binnen korte tijd de Fyra in dienst te nemen. Dus inclusief de aanpassingen die nodig zijn om de treinen ook in extreem slecht winterweer (zoals in januari dit jaar) te laten rijden, ook al waren deze aanpassingen niet voorzien in ons contract met de NS.”
AnsaldoBreda roept de NS op om weer samen te werken. Dan kan de trein over een half jaar weer rijden. Maar de NS is niet onder de indruk van het charme-offensief van de Italianen. Een NS-woordvoerder reageert in de Telegraaf :
“Waarom zouden we vertrouwen hebben in een bedrijf dat zegt in 6 maanden iets te kunnen wat de afgelopen 8 maanden niet is gelukt. AnsaldoBreda heeft ons bovendien laten weten snel een bodemprocedure te beginnen. Daarmee kiezen ze zelf voor de lange termijn. Dat kost zeker 1 of 2 jaar en als het komt tot een hoger beroep of cassatie zijn we zo 7 jaar verder.”
AnsaldoBreda presenteerde onlangs een nieuwe versie van de hogesnelheidstrein. De vernieuwde versie is aan de onderkant voorzien van sneeuwschuivers, zodat de trein ook in de sneeuw op hoge snelheid kan rijden. Manfellotto:
Deze trein is de beste oplossing voor u als reiziger en voor een goede, duurzame verbinding tussen Amsterdam en Brussel.”
Of de reiziger Manfellotto gelooft, is natuurlijk maar de vraag. Maar de vraag is ook of de NS kan achterblijven en zich nu ook rechtstreeks tot de reiziger gaat richten met tekst en uitleg over de Fyra-blamage.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

deltanine
deltanine26 sep. 2013 - 5:56

Een argument zou wel fijn zijn. In de brief staan alleen maar cirkelredeneringen.

deltanine
deltanine26 sep. 2013 - 5:56

Hoe kan het dat de trein nog niet rijdt? Dat komt niet door ons, maar door de NS. Wie is hier verantwoordelijk voor? Ik ben de CEO, het komt niet door ons, zoveel is duidelijk. Wanneer gaat de trein rijden? Als we gaan samenwerken gaat de trein rijden. Waarom is dit de juiste trein? Dit is de juiste trein omdat hij geschikt is. Het is een trein waar Nederlanders en Belgen tevreden over zijn. Duurzaamheid. Is gras groen? Gras, groen van aard, heeft een kleur. Wij noemen die groen. Grasgroen. -------------- Bedankt voor deze verhelderende brief, Ansaldo!

adriek
adriek26 sep. 2013 - 5:56

"Dus inclusief de aanpassingen die nodig zijn om de treinen ook in extreem slecht winterweer (zoals in januari dit jaar) te laten rijden, ook al waren deze aanpassingen niet voorzien in ons contract met de NS." Niet voorzien?? Had de NS niet vermeldt dat de treinen in Nederland zouden rijden? En ook in de winter? Foei toch NS... (Maarreh... in Italie kan het toch ook behoorlijk winteren, blijven de Fyra;s dan binnen?) Ik koop zo nu en dan een nieuwe auto. Ik heb bij de verkoop nooit vermeldt dat ik er het hele jaar door wil gebruiken...

BakkerGerard
BakkerGerard26 sep. 2013 - 5:56

Ik denk dat het onverstandig van de NS is als ze niet richting Ansaldo beweegt (figuurlijk gesproken). Anasaldo heeft enorme steken laten vallen, maar de NS ook. Bij een (uiteraard langdurige) juridische procedure zullen deze steken van beide partijen uitgebreid aan de orde komen en zou de uitkomst kunnen zijn dan NS niet eenzijdig het contract had mogen opzeggen. Het risico van imago/finaciële schade voor NS wordt kleiner als ze in plaats van de hakken in het zand zet gezamenlijk met Ansaldo naar oplossingen kijkt. En daarbij moet de mogelijkheid dat de Fyra toch gaat rijden serieus bekeken worden.

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon26 sep. 2013 - 5:56

Ongeacht of NS fouten heeft gemaakt, neem eens de moeite om de (vernietigende!) analyse van NMBS te lezen, die liegt er niet om: http://media.rtl.nl/media/financien/rtlz/2013/NMBS-fyra.pdf Treinen die spontaan in de fik vliegen terwijl er niet eens mee gereden wordt...!!! “The vehicle end structure (up to and below coupler level) is not robust and is flawed in many aspects of its design considering its vulnerability to impact and damage. It is not considered to be suitable for long term operations.” Rapport Mott MacDonald, pagina 85 Het is een waardeloze trein, gebouwd door een bedrijf dat al een spoor van ellende heeft getrokken door heel Europa, onder andere in Zweden en Denemarken is er honderden miljoenen aan publiek geld door de plee gespoeld omdat AnsaldoBreda volstrekt ondeugdelijk materiaal leverde. En al zou NS 'richting Ansaldo' bewegen; dan beweegt de Fyra daarmee Belgie nog niet in. Wat hebben we aan een trein richting Brussel die de grens niet mag oversteken? Naar de sloop met die troep en als Ansaldo enig fatsoen heeft stort ze het geld terug en plaatst ze een paginagrote advertentie waarin ze om vergiffenis smeekt van de Nederlandse belastingbetaler.

neutralist
neutralist26 sep. 2013 - 5:56

Italianen zijn van de vormgeving, niet van techniek. Niet dat de Fyra er mooi uitziet maar ik zou nooit een Italiaans product kopen dat technische componenten bevat. Niet echt hun ding.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen26 sep. 2013 - 5:56

"Italianen zijn van de vormgeving, niet van techniek.' Italiaanse technici zijn juist erg goed in het bedenken van vaak briljante technische oplossingen. Het probleem zit het hem doorgaans in de afwerking, daar kan je beter Duitsers voor inschakelen.

ColorHugo949
ColorHugo94926 sep. 2013 - 5:56

NS heeft veel te snel eenzijdig de stekker eruit getrokken, met akkoord van min. DijsselGROEP. Beetje dom. Redelijkheid beginsel in een juridische zaak zal snel in voordeel van Fyra uitvallen als Fyra aangeeft onder volledige garantie technische kinderziektes op te lossen. Niet alleen reputatieschade ook extra miljoenen aan schadeclaims juridische kosten staan NS te wachten. Nederlanders rekenen zich te snel rijk.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen26 sep. 2013 - 5:56

Ik vermoed dat je gelijk gaat krijgen.