Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Annie M.G. Schmidt voorzag de huidige wereld al in 1977

  •  
01-08-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55494 keer bekeken
  •  
ANP-300939246

Een collage:

Straks gaan de lichten uit
Dit is de laatste kans
In heel Europa gaan de lichten uit
Dit wordt de laatste dans

Dit is de laatste keer
Dit is de zwanenzang
De muggen dansen bij zonsondergang
Morgen zijn we er niet meer


Er is maar weinig tijd
Dus doe je mooiste kleren aan
Laten we nog één keer dansen gaan
Dansen op een vulkaan

Racistische aanval op Duitse politica… Aanpak agressie in het openbaar vervoer… Oppositie kraakt afhandeling toeslagenaffaire… Zorgwekkend hoge staatsschuld… Ultrarechts rukt op.. vluchtelingenstroom in Europa vraagt om effectieve maatregelen…

Allemaal om de krater
Het rommelt overal
De uitbarsting komt later
Met een boem en een flits en een knal

Maar we trekken ons er niets van aan
We beginnen weer van voren af aan
Het is altijd zo gegaan
Nooit iets anders gedaan
Dansen op een vulkaan

Allemaal om de krater
En wie de dans ontsprong
Die las het jaren later
Bij dokter L. de Jong

Veertig jaren later
Nog altijd niks geleerd
Allemaal om de krater
Want het gaat alweer verkeerd

Poetin herhaalt eisen wapenstilstand… Oekraïense drone filmt aanval... Russen slaan toe… Israëlische minister dreigt Hezbollah… Luchtaanvallen op Jemen… Britten bombarderen Houthi-doelwitten... De Nederlandse krijgsmacht krijgt de komende jaren miljarden extra te besteden… 1,8 miljoen Soedanezen vluchtten naar buurlanden… humanitaire omstandigheden in Myanmar verder verslechterd… een einde maken aan de eindeloze oorlog in Congo...

Gijzelen kapen mag
Als het gaat om een ideaal
Als je maar zwaait met een vlag
Dan mag het allemaal

De menselijke soort
Heeft nooit iets anders gedaan
Dan elkander uitgemoord
En gedanst op een vulkaan

Holland op zijn smalst
De verzorgingsmaatschappij
Volledig platgewalst
En niemand is ooit blij

De vergrijzende bevolking zal deze problemen vergroten als we niets doen...  De zorg voor kinderen en de mantelzorg voor eigen ouders zorgt voor een onmogelijke spagaat... De kosten voor het huis, de energierekening, kinderopvang en sport zorgen voor hoofdbrekens… De eigen bijdragen voor zorg zijn voor ouderen zo hoog, dat ze nauwelijks geld overhouden… Het systeem piept en kraakt... De roep om de terugkeer van het vroegere bejaardenhuis klinkt steeds luider...

Tekort aan energie
We hebben nog zeven jaar
En de hele westerse economie
Die lazert in mekaar

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt het broeikasgas CO2 vrij. Dat is slecht voor het klimaat. Daarom stimuleert de Rijksoverheid energiebesparing en de stapsgewijze overgang naar duurzame energie. In 2050 moet het energiesysteem CO2-vrij zijn.

Allemaal om de krater
We komen ieder uur
Weer een stapje nader
Tot de dictatuur


Die van links of die van rechts
Dat kunnen we nog niet weten
Door de kat of door de hond
Maar we worden gebeten

Maar we trekken ons er niets van aan
We beginnen weer van voren af aan
Het is altijd zo gegaan
Nooit iets anders gedaan
Dansen op een vulkaan

En alles laten waaien en plaatjes draaien
En graaien en snaaien en drinken en naaien
En nog gauw naar de Costa Brava
Lava, lava, lava, lava,
Op blote voeten door de lava,
Lava, lava, lava, lava

Klimaatverandering staat overal ter wereld hoog op de agenda van politici, bedrijven en burgers... Toerisme is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering en éen van 's werelds grootste en nog steeds groeiende economische sectoren... Meer dan 1,3 miljard internationale toeristen genereren wereldwijd één op de tien banen… Deze enorme groei leidt tot problemen en uitdagingen op maatschappelijk en milieugebied die niet genegeerd kunnen worden...


De sirenes zijn allang gegaan
Maar we trekken ons er niks van aan
Het is altijd zo gegaan
Nooit iets anders gedaan
Dansen op een vulkaan...!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Fotosynthiserend
Fotosynthiserend
2 aug. 2024 - 9:51
Ik weet nog wel een tekst waar je deze logica fantastisch kunt toepassen. Nostradamus. Kun je lekker vrij blijven associëren.
Radio-Head
Radio-Head
2 aug. 2024 - 6:05
Verheffing via individuatie (Erich Fromm, Jung) tot Nietzsche,s "Übermensch", als ontsnapping (Midnight Express) uit de Wederkerigheid. Want het vast blijven zitten in die Wederkerigheid zal uiteindelijk tot een uitgedoofde Aarde leiden. P.S. Zag afgelopen Zondag een inspirerende aflevering van Zomergasten met Sana Valiulina, waarin op allerlei manieren Verheffing en de noodzaak daarvan beeldend werd gemaakt. https://www.vpro.nl/programmas/zomergasten/kijk/afleveringen/2024/sana-valiulina.html
android1984
android1984
2 aug. 2024 - 5:23
Ja de boomers wisten het allemaal zo goed. Bejaarden stopte je in een bejaardenhuis, surinamers in de bijlmer en molukkers in een oud concentratiekamp. Wegwerpspullen werden populair. En in 1967 sprak Joop den Uyl zijn inmiddels beroemd geworden woorden dat iedereen op den duur auto moest kunnen rijden. De gewone man had immers ook recht op een auto. Echt een tijd om nu met nostalgie naar terug te kijken.
1 Reactie
LaBou
LaBou 2 aug. 2024 - 10:24
Inderdaad, tegenwoordig is alles beter. Die millenials weten hoe je dat regelt. Zo mag je bijv. zonder enige hulp in de stront zakken als je niet helemaal aan de eisen voldoet. Want je weet: nieuw is altijd beter, en waarom? Het is nieuw, dat is waarom.
arculariuz
arculariuz
1 aug. 2024 - 22:00
De jaren 70 waren de beste van vele decennia. Er werd nog echt muziek gemaakt. Talent kwam uit hersenen en niet uit computers, Nog steeds onge-evenaard. Naar de kroeg of disco gaan was relaxed. Niet allemaal van die korte lontjes die je niet verkeerd aan mocht kijken. Meisjes werden niet lastig gevallen op het strand. Na het voetballen douchen zonder onderbroek. De politie werd gerespecteerd, de rechters hielpen mee. Touwtje uit de brievenbus, fiets niet op slot. Kerst was kerst. Piet was piet. Links was tegen het christendom en verder ook alle geloven. Zucht....
6 Reacties
LaBou
LaBou 2 aug. 2024 - 10:28
"Meisjes werden niet lastig gevallen op het strand. Na het voetballen douchen zonder onderbroek. De politie werd gerespecteerd, de rechters hielpen mee. Touwtje uit de brievenbus, fiets niet op slot. Kerst was kerst. Piet was piet. " Meisjes werden toen ook lastig gevallen, er hingen verrekte weing touwtjes uit de brievenbus en je fiets moest je ook toen al op slot zetten. Kortom, je praat mensen na die geen flauw benul hebben.
Anna R. Chist
Anna R. Chist2 aug. 2024 - 10:45
@labou ligt er denk ik aan waar je woonde. Mijn opa weigerde tot in de jaren '90 zijn fiets op slot te zetten in zijn dorp. Tot ie eindelijk eens gestolen werd. Touwtjes hadden wij ook uit de brievenbus in de jaren '80 in een buitenwijk. Meisjes lastigvallen, volgens mij is dat van alle tijden. Respect voor de politie? Ik betwijfel het. Wellicht waren ze toen minder agressief dan ze nu zijn en dat zal wel wat uitmaken.
arculariuz
arculariuz2 aug. 2024 - 11:18
De zoveelste voorspelbare reactie van BlaBou. Ik hoef niemand na te praten, ik heb de jaren 70 heel bewust mee gemaakt.
LaBou
LaBou 2 aug. 2024 - 16:13
@anarchist: waar ik woon war ook 60 jaar geleden het touwtje uit de brievenbus niet gebruikelijk Arcularius: als je geen betere argumenten hebt kun je beter de klep houden. Die touwtjes, dat respect voor meisjes en de fiets niet op slot is dikke duimwerk. En ja, ik heb die tijd heel bewust meegemaakt.
arculariuz
arculariuz3 aug. 2024 - 8:33
Dat jij hier ipv argumentatie de fatsoensnormen mag overtreden is me al vaker opgevallen.
LaBou
LaBou 4 aug. 2024 - 7:36
Wat zeurt die arcularius nou. Zijn "commentaar" staat er toch nog gewoon.
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
1 aug. 2024 - 21:43
Rhetoriek is makkelijk maar niet waar. De taal bestaat uit grammatica en gebruikt algemeenheden. Dit gaat over haar heden, maar de mens op zich verandert niet zo. De sociale politieke en economische bestellen wel wat. Het is door geschiedkundige vergelijking van wat wel en niet hetzelfde is dat je kan uitzoeken hoe het wel of niet anders zou kunnen. Een kop die klopt zou al een beginnetje zijn.
TwoTone
TwoTone
1 aug. 2024 - 18:09
Was vroeger alles beter ? Natuurlijk niet, er zijn best veel dingen er op vooruitgegaan ? Waren de jaren tachtig dan zo super (koude oorlog, te hoge rente) ? Doemdenken heeft een functie in de politiek, je probeert burgers wat te remmen en kaderen om wat makkelijker maatregelen op te leggen. Nu wordt de klimaatopwarming extreem gebruikt om maatregelen door te drukken, tijdens de kredietcrisis werd crisiswetgeving misbruikt om een windmolenpark op IJsselmeer door te drukken, Lubbers gebruikte weer de staatsfinanciën om de pensioenfondsen af te romen. Timmermans misbruikte Corona om gezamenlijke EU schulden door te drukken. Reële problemen worden dus ook misbruikt om andere doelen ernaast te behalen. Politiek is vaak niet netjes. Als burger moet je het maar zien als het weer, je verandert er niks aan maar je hebt er wel mee te maken.
4 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist1 aug. 2024 - 23:19
De burger kan ook stoppen met geloven in de macht.
Radio-Head
Radio-Head2 aug. 2024 - 5:32
@TwoTone Misschien ter aanvulling of onderbouwing. Milton Friedman: "Only a crisis - actual or perceived - produces real change. When that crisis occurs, the actions that are taken depend on the ideas that are lying around. That, I believe, is our basic function: to develop alternatives to existing policies, to keep them alive and available until the politically impossible becomes the politically inevitable.” Naomi Klein: "The shock Doctrine:The Rise of Disaster Capitalism" (trailer) https://www.youtube.com/watch?v=OPqBVSiBdxE
Backtobasics
Backtobasics2 aug. 2024 - 6:55
Vroeger had je nog niet zo veel kleinburgermannetjes die zich voor het karretje van de rechtse lobby laten spannen.
Zandb
Zandb2 aug. 2024 - 7:04
TweeToon Natuurlijk was 'vroeger niet alles beter'. Dat bewijst de geschiedenis wel die van tijd tot tijd echter verhaalt van de donkerste periodes. Bv ten tijde van een WOII. Daar gaat dit lied ook helemaal niet over. Waar het volgens mij wel om gaat, is dat de periode die aan zoiets vreselijks vooraf gaat, zich laat samenvatten als een tijd waarin te veel mensen onverschillig tegenover hun zegeningen staan. Liever laten ze zich leiden door mensen die de hemel beloven en de hel bewerkstelligen. Door Trump, door Wilders, door Orban..... Ondanks de op feiten gebaseerde en dus redelijke waarschuwingen.
Ilios
Ilios
1 aug. 2024 - 16:44
Nog maar weer een reactie op bovenstaand artikel: toen Wim de Bie overleed, las ik vaak:" ze waren hun tijd ver vooruit." De kop van dit artikel: "Ze voorzag het allemaal". Ik ben in de jaren zestig en zeventig opgeroeid en geloof mij, deze mensen verwoordden enkel wat al algemeen bekend was; we waren totaal van het pad afgeraakt met onze idiote consumptiedrang. De eerste demonstraties tegen de totaal uit de hand gelopen plasticproductie waren al begin jaren zeventig. Dikke rapporten waarschuwden in niet mis te vatten taal, welke catastrophe daarop zou volgen. De Vietnamoorlog woedde in alle hevigheid, waarover iedereen vol ongeloof het nieuws tot zich nam. We waren op het nippertje ontsnapt aan 2 atoomoorlogen: Korea en Cuba. Mijn ouders hadden een boek in de kast dat heette "Opnieuw beginnen" over hoe je je leven opnieuw zo in kon richten om aan de toen ook alom aanwezige gekte te ontsnappen, omdat het duidelijk was dat de huidige manier van leven, onze maatschappij, volledig vast zou lopen, terwijl Jenny Arian en Frans Halsema "vluchten kan niet meer" zongen. En Kansas zong:"Dust in the wind, all we are is dust in the wind and everything crumbles to the ground, that we refuse to see". Niks nieuws. We gaan er weer voor, zodat we daarna vol verbazing om kunnen kijken en ons afvragen: hoe heeft dit in godsnaam kunnen gebeuren?
1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr2 aug. 2024 - 12:31
Inderdaad! Klopt en dan het lied, dat wat recenter werd gezongen door Frank Boeien. Denk niet zwart-wit! Heeft men een andere lading meegegeven!
Frits Jansen
Frits Jansen
1 aug. 2024 - 15:35
Dubai wil het grootste vliegveld ter wereld worden. Nuew York bouwt er nog een heel vliegveld bij, temidden van een cirkel van vliegvelden. Maar wij willen vliegvelden sluiten.
4 Reacties
BrotherV
BrotherV1 aug. 2024 - 15:55
Deze reactie is verwijderd
LaBou
LaBou 1 aug. 2024 - 15:57
Ik begrijp dat je dat sluiten dus onzin vindt want "hullie doen het ook niet".
Anna R. Chist
Anna R. Chist1 aug. 2024 - 16:02
Mooi dan hoeven wij tenminste al die overstappende toeristen niet hier te krijgen. Lijkt me eigenlijk helemaal geen slecht idee om alle overstappende vluchten te schrappen dan kunnen we helemaal flink inkrimpen.
Backtobasics
Backtobasics2 aug. 2024 - 7:23
Wij zijn natuurlijk ook net zo groot als Dubai en Amerika. En bovendien zijn het nu ook niet de meest milieubewuste landen.
Olav Meijer
Olav Meijer
1 aug. 2024 - 14:14
Dat Annie M.G. al in 1977 de huidige wereld al "voorzag", denk ik niet. En al vóór dat jaartal bestonden onderzoeken en analyses, en verhalen en gedichten met een somber toekomstperspectief. Denk b.v. ook aan de Club van Rome ("Grenzen aan de groei", 1972). De vermelde verzen dragen wel typisch haar stempel: eenvoudig, bondig en trefzeker, met vaak een flinke dosis (soms zwarte) humor.
Eigenheimer
Eigenheimer
1 aug. 2024 - 13:28
In die tijd speelde de problemen al , alleen niet zo omvangrijk. Van Kooten en de Bie en het duo Freek en Bram, hadden ook een vooruitziende blik gehad.
4 Reacties
Markzelluf
Markzelluf1 aug. 2024 - 14:21
Welke problemen bedoel je dan precies?
Frits Jansen
Frits Jansen1 aug. 2024 - 16:01
Koot & Bie voor de landspolitiek en James Bond voor wereldproblemen. Ze hadden ze snel opgelost.
tinus1969
tinus19691 aug. 2024 - 18:15
Eens, juist in die tijd (oliecrisis etc) was het milieubewustzijn in een aantal opzichten al heel groot. Alleen klimaatverandering was nog niet specifiek in beeld, maar juist uitputting van grondstoffen/olie was al goed bekend.
tinus1969
tinus19691 aug. 2024 - 18:18
@Markzelluf, milieuvervuiling en uitputting van grondstoffen. Was in de jaren 70 echt al een issue.
Woeki Hypo
Woeki Hypo
1 aug. 2024 - 12:51
Annie M.G. Schmidt voorzag de huidige wereld al in 1977 In 1973 was de staatsgreep in Chili met daar direct daarna de start van het globaal neoliberalisme (een vorm van (economisch) extreem rechts), binnen een fascistische terreur dictatuur. Dit globaal neoliberalisme is een ideologie van, voor, en door (hoogopgeleide) elites. Een opstand van de elitaire horden. Toen had hier de sociaal democratie nog betekenis en dachten velen dat we per saldo de goede kant opgingen. Elitair en elites (hiërarchie en kapitaal). Dit elitaire globaal neoliberalisme (dat de democratie uitholt en ook binnen een dictatuur kan functioneren) had een rode vlag moeten zijn voor humanisten (seculier of religieus, sociaal of liberaal). Maar o.a. niet voor de sociaal democratie helaas (met zelfs afwerpen van de ideologische veren later). Deze sociaal democratie (van hoogopgeleiden) lijkt nu zelfs niet te begrijpen dat het conflict/ de oorlog over/ in Oekraïne (filosofisch/ ethisch) past binnen dit Westerse globaal neoliberalisme met een hegemoon en militarisme (met permanente oorlogen). Wordt vervolgd.
6 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist1 aug. 2024 - 13:26
Het is soms verbazend hoe makkelijk mensen zich in de luren laten leggen. En inderdaad het zijn eerder de hoogopgeleiden die erin tuinen omdat ze zelf meer profiteren van het systeem en derhalve de schaduwkanten niet ervaren.
Markzelluf
Markzelluf1 aug. 2024 - 14:32
Onzinnig stuk, Woeki. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was er enorme woningnood en een enorme (jeugd)werkloosheiden werden veel overtollige werknemers via wao geloosd en ‘de maatschappij ‘ kreeg de rekening . Lapmiddelen, zoals Atv en VUT waren vooral bedoeld om belangen van zittend personeel te beschermen. Doemdenken alom. Logisch dat er een tegenbeweging kwam die de economie aanzwengelde, tot ondernemerschap leidde en ons rijker maakte dan ooit. En ja, er zijn ook veel negatieve bijwerkingen en nee, duurzaamheid stond bepaald niet centraal. Dat moet nu anders, maar toen moest er wat gebeuren. Geen idee trouwens hoe het neoliberalisme de democratie heeft uitgehold. In grote delen van de wereld (voormalige Oostblok, Zuid- en Midden Amerika) is die juist flink versterkt.
Anna R. Chist
Anna R. Chist1 aug. 2024 - 16:05
Zuid-Amerika was de testgrond voor het neoliberalisme. De dictatuur van Pinochet was de eerste. Dat ging altijd vrolijk gepaard met doodseskaders en verdwijningen. Voor democratie hoeft u echter niet verder te kijken dan ons eigen land. Alle partijen zijn in principe neoliberaal. Ook al hoor je we wat kritiek van de laatste centrumpartij; de SP. Maar op gemeentelijk niveau doen die vrolijk mee met de bestaande orde.
Woeki Hypo
Woeki Hypo2 aug. 2024 - 15:48
“Mijn vervolg” is hier niet zichtbaar, om de één of andere reden.
Woeki Hypo
Woeki Hypo2 aug. 2024 - 15:51
@ Anna R. Chist, 1 aug. 2024 - 15:26, “… omdat ze zelf meer profiteren van het systeem en derhalve de schaduwkanten niet ervaren.” Dat lijkt mij ook een/ de (hoofd) rol te spelen. Risicotheorie. A Dit correspondeert met wat de risicotheorie (onderdeel van de econometrie en het actuariaat) suggereert: Het neoliberalisme is (risico technisch) voordelig voor 1 de rijken (vermogen), 2 de welgestelden (spaar inkomen), en 3 mensen met capaciteiten, ofwel hoogopgeleiden. Hoogopgeleiden “zullen” zowel 3 mensen met (bepaalde) capaciteiten zijn, als 2 (mogelijk) welgestelden (spaar inkomen). B Deze risicotheorie is eigenlijk ook de (financiële) basis voor de sociale verzekeringen of de sociale voorzieningen in een sociale staat of een sociaal democratie. De afbraak van deze (verworven) sociale rechten kan een (doelbewuste/ doelgerichte) negering/ ontkenning van deze kennis zijn. Woeki Hypo.
Woeki Hypo
Woeki Hypo2 aug. 2024 - 15:55
@ Markzelluf, 1 aug. 2024 - 16:32, Sinds wanneer heiligt het doel de middelen? Met als middel hier een Restauratie, welke maatschappij en wereld maximaal polariseert, in het belang van een bovenklasse. Woeki Hypo.
Gerygrr
Gerygrr
1 aug. 2024 - 11:19
Applaus! We denken, dat we vooruit zijn gegaan. We hebben geen ouderen nodig om van te leren om naar te luisteren. Je begrijpt niet hoe je bent gekoesterd, verwend en beschermd door al die oudjes. Dus trap je maar overal tegen aan. Alles moet kapot. Geen lessen geleerd, geen ervaring opgedaan. We dansen niet alleen op een vulkaan. We reizen er met steeds hogere snelheid naartoe.
1 Reactie
Adriek
Adriek1 aug. 2024 - 14:39
Geschiedenislessen op school worden als volkomen overbodig ervaren. Misschien moeten we dat toch eens heroverwegen...
haarklover
haarklover
1 aug. 2024 - 11:14
vluchten kan niet meer, 'k zou niet weten hoe. Vluchten kan niet meer, 'k zou niet weten waarnaartoe.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor