Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ankara roept Nederlandse ambassadeur op het matje door koranverscheuring door Pegida-voorman

  •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2866 keer bekeken
  •  
ANP-445947958

Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur Joep Wijnands op het matje geroepen vanwege een actie van de anti-islamgroep Pegida. Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida, verscheurde zondag voor het tijdelijke Tweede Kamergebouw een koran uit protestactie tegen de islam.

‘’De Nederlandse ambassadeur in Ankara wordt ontboden op ons ministerie. We veroordelen en protesteren tegen deze gruwelijke en verachtelijke daad, en eisen dat Nederland dergelijke provocaties niet toestaat”, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Ook verwees het naar de koranverbranding die vorige week plaatsvond in Zweden. ‘’Deze verachtelijke daden beledigen onze heilige waarden. Het is een haatmisdrijf, een duidelijk signaal dat islamofobie, discriminatie en xenofobie geen grenzen kennen in Europa.” 

Wagensveld vernielde zondagmiddag het heilige boek van de islam tijdens een aangekondigde protestactie. Hij stampte op de verscheurde bladzijdes en stond op een tweede koran. De agenten grepen niet in en Wagensveld werd ook niet opgepakt. 

Op Facebook plaatste de Haagse burgemeester Van Zanen een brief waaruit blijkt dat de gemeente op de hoogte was van het gebruik van een koran en dat toestond. Wel met de voorwaarde dat het heilige boek niet in brand gestoken mocht worden – wat Wagensveld eerder had aangekondigd.  "Mede gelet op uw eerdere uitlatingen, attendeer ik u er, wellicht ten overvloede, op dat het verbranden van voorwerpen in principe niet is toegestaan, omdat dit gevaar kan opleveren’’, aldus de gemeente Den Haag. 

Turkije wil dat Nederland optreedt tegen de Pegida-voorman, zodat dergelijke acties niet meer zullen voorkomen.  

Wagensveld is niet te spreken over het feit dat de Nederlandse ambassadeur naar het Turkse ministerie gaat. De reactie van Turkije is, volgens hem, ‘typisch’. ‘’Turkije bemoeit zich constant met zaken die in Europese landen gebeuren en Turkije niets aangaan, maar als het andersom gebeurt, is dat opeens ongepast.”

Meer over:

turkije, nieuws, pegida
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (103)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 jan. 2023 - 13:05

Erdogan werpt zich op als de paus van moslims, wil van alle walletjes eten zo van kijk mij m'n eigen koers varen en die koers is onveranderlijk strontvervelend, vriendjes met Poetin terwijl hij in de NAVO zit, levert wel drones aan Oekraïne, koopt tegen advies van de NAVO SS300 russische lucht afweer, kortom die vent is niet te handhaven binnen onze orde, heeft een ziekelijke koerden obsessie, de hoogste tijd om unanimiteit af te schaffen, het is niet democratisch omdat 1 lid de boel kan verstieren, iets wat in zijn dna zit, op het moment dat we laten zien dat Turkije niet belangrijk is, de Oekraïne kan die rol naadloos overnemen zal hij erachter komen dat Turkije alleen staat, misschien wat steun uit de moslimwereld maar daar zal hij weinig voor kopen, kortom weg met die vent, hij is helemaal niets zonder ons.

Fons Lammers
Fons Lammers25 jan. 2023 - 7:40

Dat bidmatje zal de Nederlandse ambassadeur namens ons zeker niet doen knielen.

zeeman aan wal
zeeman aan wal25 jan. 2023 - 6:42

Erdogan krijg je gemakkelijk op de kast, zeker als hij daar verkiezingsvoordeel uit denkt te halen. Verder een domme en respectloze actie, een koran verscheuren.

1 Reactie
Willem van der Decken
Willem van der Decken25 jan. 2023 - 19:38

Het is maar een boek hè. Bedrukte blaadjes in een kaft.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 21:28

Toch een raar standpunt dat sommige atheïsten innemen. Omdat in het recente verleden de bespotting van het christendom en het sarren van de gelovigen zo succesvol is verlopen moeten daar nu ook de moslims maar aan geloven en vooral wennen. Die krijgen dan ook vanzelf eelt op hun vertrapte zielen zo is de redenering. En met succesvol bedoel ik dat die gelovigen zonder veel morren en protest gelaten zich schikken in hun lot. Een beetje storend is wel dat daar kennelijk wat neo-nazi's voor nodig zijn.

5 Reacties
Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:14

Frans Er zijn anders nogal wat moslims die echt niet beter verdienen dan dat ze hele scherpe kritiek krijgen. En al helemaal mensen als Erdogan, die een religie zo gruwelijk misbruikt. Wanneer mensen het verdienen om Neo-Nazi genoemd te worden, dan heb je die per definitie nergens voor nodig. In bijbelse termen: Als je uitgangspunten fout zijn, dan is een eventueel positief effect de zegen van de duivel.

Norsemen
Norsemen25 jan. 2023 - 8:24

@Zandb Religie wordt niet misbruikt. Mensen worden misbruikt dmv religie.

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 11:00

Norsemen En dat vind ik nou toch zo knap van die religie! Dat zij een bestaan leidt dat niet afhankelijk is van mensen.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans325 jan. 2023 - 19:47

@Zandbergen Ik heb het over het sarren en treiteren van moslims, mensen die uw buren kunnen zijn. Daar ben ik tegen. Niet over politici of theologen met een eigen agenda. U denkt toch ook niet dat het Pediga gaat om godsdienstkritiek?

Norsemen
Norsemen26 jan. 2023 - 8:16

Nogmaals Zandb, de afkorting dmv

Boning
Boning24 jan. 2023 - 21:24

Het rare is dat we in het westen onze gevoeligheden en onze kwetsbaarheden met strafbaarstelling ervan onze sensitiviteit beschermen en we eisen hetzelfde van andere landen om te doen, anders zijn deze landen ondemocratisch en onvrij ... - maar wanneer het ons niet raakt, dan is dat de vrijheid... Het is idioterie, respectloos, hypocritie en laf...

1 Reactie
Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:18

Boning Ik vind het juist helemaal niet raar dat zaken als 'haatzaaien' en " opruien' in democratische rechtsstaten verboden zijn. Ik vind dat juist noodzakelijk. Dat het niet altijd zo heel zwart-wit is, wanneer er precies sprake van 'haatzaaien' en/of 'opruien' is, dat doet daar niets aan af. M.a.w.: Uw conclusie is veel te kort door de bocht.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 jan. 2023 - 19:51

Geloof is persoonlijk en doe je in eigen kring, waarom anderen daarmee lastig vallen, leven en laten leven, omgang met elkaar in de trant van de 10 geboden, meer hoeft dat niet te zijn.

3 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 20:54

U kent de tien geboden niet. Maar zes hebben betrekking op de omgang met elkaar, de overige op de omgang met God.

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:21

Doomsdayshaman Ja, lekker hoor: Dat geldt voor alles. Rook, maar val mij er niet mee lastig. Drink, maar val mij er niet mee lastig. Rijd hard maar val mij er niet mee lastig. Verdien maar val mij er niet mee lastig. Wees asociaal maar val mij er niet mee lastig. Geloof in liberalisme maar val mij er niet mee lastig.  Geloof niet in liberalisme maar val mij er niet mee lastig. Ik zou werkelijk niet weten, hoe iemand zou kunnen leven, zonder anderen lastig te vallen.

Mauricio2
Mauricio226 jan. 2023 - 15:00

@Zandb oh het is heel eenvoudig om te leven zonder andere mensen ermee lastig te vallen. Alleen u weet dat niet, vandaar dat u hier iedereen lastig valt met uw onnozele reacties op schrijfsels van anderen zonder zelf eens een keer een eigen reactie te plaatsen met een mening die ertoe doet

Middenman
Middenman24 jan. 2023 - 19:43

Inmiddels is duidelijk dat extreemrechts en extreemlinks elkaar vinden als het gaat om het bewust beledigen van bevolkingsgroepen onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Als vrijheid van meningsuiting gepaard gaat met het verlies van beschaving, dan wordt het waarden-loos.

9 Reacties
Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:27

Middenman Ik bedoel maar: Ik vind het anders een teken van beschaving wanneer je - al is het door dergelijke boeken te verbranden - je verzet tegen mensen die idiote boeken als bijbel en koran voor zichzelf als leidraad voor het leven zien en dat aan anderen willen opleggen.

Middenman
Middenman25 jan. 2023 - 8:01

@Zand - Bijvoorbeeld ook het verbranden van de boeken van Rudolf Steiner?

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 8:39

onzin. Links beledigd nooit om te beledigen en om rassenrellen uit te lokken zoals rechts dat doet

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 11:01

Middenman Jammer natuurlijk: je kan die ook bij de kringloop inlerveren.

Middenman
Middenman25 jan. 2023 - 11:35

@Oproerkraaier - Je overschat links. Het zijn net gewone mensen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 13:28

Grote aantallen boeken gaan jaarlijks door de versnipperaar, omdat niemand er nog plankruimte voor over heeft, terwijl digitalisering het weer mogelijk maakt om unieke kwetsbare boeken & manuscripten makkelijker toegankelijk te maken.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 14:23

middenman, jij bent gewoon anti-links en vanuit dat vooroordeel snap ik je opmerking wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 14:37

"Links" moet zich niet overgeven aan zelffelicitaties.

Middenman
Middenman25 jan. 2023 - 15:55

@Oproerkraaier - integendeel. Ik ben van het midden met een sympathie voor het linkse gedachtengoed. Maar ik heb het niet zo op linkse mensen die zichzelf beter voelen dan anderen. Juist omdat ik verwacht dat je bij links moet zijn voor gelijkheid, gelijkwaardigheid en respect, ook als het gaat om minderheden en mensen met een andere overtuiging.

Ivan61
Ivan6124 jan. 2023 - 19:24

2:0 voor Erdogan en Wagensveld. De Nederlandse ambassadeur moest zeker om lachen hoop ik.

BartP2
BartP224 jan. 2023 - 16:49

"De agenten grepen niet in en Wagensveld werd ook niet opgepakt. " Waarom zouden agenten moeten ingrijpen? Een boek verscheuren is niet strafbaar, ook niet in het openbaar.

6 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 18:48

Raar inderdaad, maar denk dat dit voor de eigen veiligheid van Wagensveld was.

HollandseKaas
HollandseKaas24 jan. 2023 - 19:37

Een ambassadeur op het matje roepen is ook niet strafbaar.

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 19:54

Daarom grepen ze niet in dus. duh

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 21:16

Als u de koran of de bijbel gelijkstelt met 'een boek' heeft u helemaal gelijk. Het adjectief 'heilig' heeft voor u geen bijzondere betekenis, voor anderen wel. Waarom zou je die dan willen sarren?

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:30

Bart Dat ligt er maar helemaal aan, of een boek verscheuren strafbaar is of niet. Als u meent dat agenten nooit kunnen ingrijpen omdat demonstreren niet strafbaar is, dat lijkt me dat overduidelijk een fout denken.

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:31

Frans Wanneer u zich zou realiseren dat mensen zo'n heilig boek kunnen ontheiligen door dat te misbruiken voor hun dwaze denkbeelden, dan zou u denk ik zeker niet zo'n opmerking plaatsen.

Rutger Groot
Rutger Groot24 jan. 2023 - 16:27

De kop had beter kunnen zijn "Omgekeerde wereld: president van een land dat de mensenrechten en vrijheid van meningsuiting niet respecteerd, roept de ambassadeur van een land dat dat wel doet, op het matje" En dan geen 'ja maar..' want hoeveel journalisten en activisten zitten hier in de gevangenis? https://www.amnesty.org/en/location/europe-and-central-asia/turkey/

2 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot24 jan. 2023 - 17:00

Respecteert uiteraard....

Pogingtotratio
Pogingtotratio24 jan. 2023 - 17:02

Deze reactie is verwijderd

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jan. 2023 - 15:32

Het hek is van de dam. Extreem rechts heeft een manier gevonden om tegenstanders in diskrediet te brengen. En Erdogan is opportunistisch genoeg om een handje te helpen. Het zijn twee handen op een buik.

KritischKijken
KritischKijken24 jan. 2023 - 15:31

Zal langzamerhand wel een versleten matje zijn.... Ben benieuwd waar wij Turkije telkens voor op het matje zouden moeten roepen... Schertsfiguur die de NAVO gijselt...

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2023 - 14:42

Wat heb je eraan om dat te doen? Dat is het enige dat ik denk, me afvraag. Goed het is provoceren en dat is gelukt. Echter dat is bij Erdogan niet zo moeilijk, dus vanwaar de moeite?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 14:40

Paludan doet het om de aandacht op zich zelf te vestigen en om zijn partij de Rechte Lijn te promoten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 15:09

Stram Kurs ( gewoonlijk vertaald als Harde Lijn). In Denemarken haalde hij de drempel niet.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 14:33

Valt me op hoeveel reacties er op neerkomen dat je de vrijheid moet hebben om moslims, gelovigen in het algemeen, te treiteren. En ik maar denken dat de vrijheid van meningsuiting bedoeld was om de burger te beschermen als die zijn overheid bekritiseerde. Je buurman en buurvrouw op zijn en haar ziel trappen valt er kennelijk ook onder.

16 Reacties
Norsemen
Norsemen24 jan. 2023 - 15:29

Het bespotten en belachelijk maken van religie is één van de belangrijkste vrijheden die er zijn. En zolang jij en je gelovige vrienden het verschil niet zien tussen een religie bespotten en een persoon bespotten is er nog een hele lange weg te gaan.

Rutger Groot
Rutger Groot24 jan. 2023 - 16:17

De vrijheid van meningsuiting is onbegrensd, totdat een onafhankelijke rechter daar een uutspraak over doet, althans in NL. Iedereen die zich gekwetst is over het verbranden of verscheuren van de koran of die dat niet leuk vinden hebben zeker de jaren 69 en 70 vd irige eeuw niet meegemaakt waarbij het christendom rijkelijk werd bespot. Deze selectieve verontwaardiging vooral bij links, is een slechte grap.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick24 jan. 2023 - 18:03

Een paar mensen mogen eens de geschiedenisboekjes in kijken. Vroeger was de Paus de plaatsvervanger van Christus op aarde. Deze man kroonde de koningen en dus hadden die een hemels mandaat. Die waren dus verantwoording schuldig aan god en niet aan stervelingen. Niet alleen bij ons waren de gelovigen door hun almachtige aansteller tegen kritiek door stervelingen beschermd. Het is zo oud als de farao’s. Marx zei het al: geloof is het opium voor het volk. Tegen al die hocus pocus (zoek de term maar op) waarmee men het volk wil inpakken: humor en spot. Dat slaat het beste het voetstuk weg onder religie en maakt de geestelijke kwetsbaar voor kritiek. Humor en spot relativeren immers. Dus er is geen tegenstelling dat “de vrijheid van meningsuiting bedoeld was om de burger te beschermen als die zijn overheid bekritiseerde” maar ook het mogelijk maakt om religie te bespotten. Of zelfs aan te tonen dat men geen respect verschuldigd is aan priester, koningen en dus ook heilige boeken.

Satya
Satya24 jan. 2023 - 20:10

"Het bespotten en belachelijk maken van religie is één van de belangrijkste vrijheden die er zijn." Een koran verscheuren is het belachelijk maken van een religie? Zou eerder zeggen dat je dan jezelf belachelijk maakt.

Satya
Satya24 jan. 2023 - 20:20

Vind het meer het recht van een klootzak op vvmu. Vind het belachelijk hoe gelovigen over vrouwen praten. Gaan we dan ook die stukken over vrouwen verbieden? Vind de rol van de vrouw in de heilige boeken kleinerend, kwetsend en schandalig. Eigenlijk trappen sommige mij wel op mijn ziel. Bedoel dit niet spottend maar is mijn gevoel. Je moet elkaar adem ruimte gunnen Frans en veel negeren. Ja, af en toe je frustratie uiten hier bv. Kan overigens prima met de gelovigen die ik ken door één deur op paar uitzonderingen na. Vind het verbijsterend hoe de atheïstisch beweging zich ontwikkeld. Hebben al massabijeenkomsten waar je tegen betaling de hedendaagse dominees kunt horen preken. Een algehele waas van kijk ons beter zijn en zendingsdrang. Hilarisch.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 20:40

@Norsemen U denkt echt dat het Pediga gaat om kritiek op de Islam en niet om moslimhaat? Dan is er inderdaad nog een lange weg te gaan. Overigens ben ik niet gelovig maar dat had ik al eens eerder gemeld.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 20:46

@Vrije Nick Er is verschil tussen het treiteren van mensen en godsdienstkritiek. U meent toch niet serieus dat het Pediga gaat om dat laatste?

Norsemen
Norsemen24 jan. 2023 - 21:26

“ Een koran verscheuren is het belachelijk maken van een religie?” Dat is een kwestie van smaak. In dit geval hele slechte smaak.

Norsemen
Norsemen24 jan. 2023 - 22:44

“ U denkt echt dat het Pediga gaat om kritiek op de Islam en niet om moslimhaat?” Nee, dat denk ik niet. Wagensveld is een domme idioot, een racist. Hij en ik denken 180 graden anders. Dat hij een koran verbrandt slaat ook helemaal nergens op. Maar daar gaat het hier niet om, mij althans niet. Mij gaat het om het recht een religie te mogen bespotten.

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:40

Frans Bepaalde moslims en christenen en joden verdienen het om niet met zachte handschoentjes aan aangepakt te worden. Ik zie niet in, hoe goedbedoelende moslims, christenen en joden daarmee getreiterd worden. Ik zou bijna zeggen: Juist worden ze daarmee serieus genomen, wanneer mensen heilige boeken voor hun onzalige karretjes spannen. Ik zou het juist een teken van inzicht vinden, wanneer moslims, christenen en joden zich solidair met dergelijke acties verklaren. (Waarmee ik dus het niet opneem voor deze specifieke actie, die alleen maar bedoeld is om haat te zaaien en/of om op te ruien.)

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:43

Norsemen Er is geen recht of er is een grens getrokken. Ook aan je recht om te bespotten en belachelijk te maken: - Er mag geen sprake zijn van smaad -Je mag niet beledigen. - Je mag niet opruien. - Je mag geen haat zaaien.

Norsemen
Norsemen25 jan. 2023 - 8:29

@Zandb Je kunt religie niet beledigen, je kunt alleen maar mensen beledigen. En dat mensen het bespotten van religie verwarren met dat ze zelf bespot worden is hun probleem, niet die van de samenleving of wet.

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 11:07

Norsemen Moet ik nu constateren dat u zichzelf tegenspreekt? Hierboven weet u de volgende onzin uit uw toetsenbord te wringen: "Religie wordt niet misbruikt. Mensen worden misbruikt dmv religie." Maar, daarvan uitgaande, zou het dan niet mogelijk zijn om een religie, die nota bene mensen misbruikt, te beledigen?

Norsemen
Norsemen25 jan. 2023 - 11:44

@Zandb De afkorting dmv. Wel eens van gehoord?

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 12:43

Satya Het zijn helaas ook niet alleen gelovigen die zich kleinerend uitlaten over vrouwen.

Norsemen
Norsemen26 jan. 2023 - 8:15

@Danielle "Het zijn helaas ook niet alleen gelovigen die zich kleinerend uitlaten over vrouwen." Je hebt natuurlijk gelijk. Maar ook dat is voor een groot gedeelte aan religie te wijten.

Van Tax
Van Tax24 jan. 2023 - 14:04

Als overtuigd atheïst kan het alleen maar aanmoedigen dat er discussie wordt gevoerd over de (on)zin van religies. Waar christenen het nu wel gewend zijn om belachelijk te worden gemaakt door hun cultuurgenoten en dat gelaten over zich heen laten komen, blijkt die vrijheid voor een deel van de islamitische gelovigen een heftig en ontregelend pijnpunt te zijn.

12 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jan. 2023 - 15:23

Tax, welke discussie wordt er gevoerd als je een boek verbrandt? Mensen belachelijk maken om wat ze geloven is toch gewoon provocatie. Daar is niets rationeels aan. Het zijn kleinzielige pesterijen. Ik kan me niet herinneren dat er in Nederland een bijbel is verbrand of verscheurd. Dit is pure haat.

Norsemen
Norsemen24 jan. 2023 - 15:23

"Waar christenen het nu wel gewend zijn om belachelijk te worden gemaakt door hun cultuurgenoten en dat gelaten over zich heen laten komen" Zoals je het nu zegt lijkt het alsof we het aan de christenen zelf te danken hebben dat wij hier god en religie mogen bespotten. En dat is natuurlijk niet zo.

KritischKijken
KritischKijken24 jan. 2023 - 15:33

De vraag is of je het geloof moet gebruiken om iemand te beledigen?

Pogingtotratio
Pogingtotratio24 jan. 2023 - 17:05

Persoonlijk kan ik mij niet voorstellen dat een almachtige god zich ook maar één sekonde druk zal maken om een mensje dat een boek verbrandt.

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 17:43

@raar, mijn identiteit haal ik niet uit wie ik haat. Dat doet die pipo van Pegida wel. Die wil het liefst iedere dag een koran verbranden, die wil wel een miljoen korans verbranden! Niet helemaal lekker in zijn vel denk ik.

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 18:27

@Martin 'Mensen belachelijk maken om wat ze geloven is toch gewoon provocatie. Daar is niets rationeels aan. Het zijn kleinzielige pesterijen. Ik kan me niet herinneren dat er in Nederland een bijbel is verbrand of verscheurd. Dit is pure haat. ' Weet je wat er gaat gebeuren als je bepaalde instanties of instituten niet kunt bekritiseren of ridiculiseren? Dan krijg je dictatoriale toestanden.

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 18:49

@oproerkraaier 'Die wil het liefst iedere dag een koran verbranden, die wil wel een miljoen korans verbranden! Niet helemaal lekker in zijn vel denk ik. Nou en? Laat hem lekker.. dan haal je je schouders op en ga over tot de orde van de dag.

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jan. 2023 - 19:02

GP, dus om te laten zien dat we geen dictatoriale toestanden krijgen gaan we boeken verbranden? Om onze vrijheid te vieren?

Norsemen
Norsemen24 jan. 2023 - 21:16

@Martin Zeggen dat Ajax een klote club is, of dat Frans Bauer een waardeloze zanger is, is ook provocatie. Maar waarom zou dat niet mogen? Het gaat erom dat er voor religie geen andere regels gelden.

Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:45

Van Tax Waarom zou je 'in godsnaam' dit soort acties willen zien, als een poging om een serieuze discussie aan te moedigen?

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 10:25

Geen probleem: "laat hem lekker". Je begrijpt dat het enige wat die man wil is dat we moslims uit hun huizen gaan slepen en uitzetten? Net als Wilders en Jansen van de FvD? Hij doet dit niet om een discussie op te starten, hij hoopt op aanslagen en doden en een burgeroorlog.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk25 jan. 2023 - 16:01

"Je begrijpt dat het enige wat die man wil is dat we moslims uit hun huizen gaan slepen en uitzetten? Net als Wilders en Jansen van de FvD?" Waar is deze bewering op gebaseerd? Wanneer is dat bijvoorbeeld gezegd of geschreven?

Onne Smeets
Onne Smeets24 jan. 2023 - 13:35

Deze reactie is verwijderd

a.doorgeest
a.doorgeest24 jan. 2023 - 13:20

Blijft natuurlijk primitief en provocerend, het verscheuren van andermans heilige geschriften. Kies eens voor de koninklijke weg, zou ik zo zeggen: mochten er in de Koran passages staan die aanzetten tot haat en geweld, leg dan de zaak aan de rechter voor, of het boek niet van een bijsluitertje moet worden voorzien, of gekuist moet worden. De gemeente Den Haag was in haar aanpak weer aandoenlijk fatsoenlijk, vond ik, tot op het hilarische af: verbranden mag niet - men herinnert zich de vonkenregen in Scheveningen van vorig jaar nog ! - maar versnipperen is wel toegestaan. Jammer dat het boekwerk niet onder de koddige leiding van Van Zanen naar een papierbak is gebracht, dan had de burgervader zijn voorbeeldfunctie helemaal waar kunnen maken. Jammer ook dat Willem Engel er niet bij was, vind ik wel wat voor hem, zo'n zinloze provocerende actie; heb Wilde Geert ook gemist. Baudet - onze politieke borderliner - zat kennelijk net even intra-muraal (in deeltijdtherapie voor politici die de weg uit het oog zijn verloren) , want die was klaarblijkelijk ook verhinderd. Wagensveld heeft zijn keutel weer in het openbaar geproduceerd, en Erdogan zit weer op de kast die hij zo graag beklimt. Kortom: stormpje glaasje water, maar wel een relatief onschuldig gebeuren in een wereld die in zijn voegen kraakt...

Ditisgeenreactie
Ditisgeenreactie24 jan. 2023 - 13:19

Erdogan heeft gelijk dat het verbranden van de Koran niet alleen een demonstratie maar ook een bewuste belediging is. Het is echter een demonstratie van een hufterige anti-Islamgroep. En ook hufterige groepen hebben hier de vrijheid om te demonstreren. Erdogan draagt bij aan hun succes (en zij dragen bij aan het succes van Erdogan in Turkije, want Erdogan doet dit niet voor niets)

Raarweerhoor
Raarweerhoor24 jan. 2023 - 13:16

@Oproerkraaier, Is dat hetzelfde als dat jij helemaal niets zou zijn zonder mensen als Wagenveld? Mooi cirkeltje zo.

Goossen2
Goossen224 jan. 2023 - 13:15

Deze reactie is verwijderd

Peace ....
Peace ....24 jan. 2023 - 13:08

Vrije meningsuiting en een sprookjesboek... Waar hebben we het in godsnaam over.

1 Reactie
Zandb
Zandb25 jan. 2023 - 7:45

Peace Inderdaad: Waar heeft u het over!

tinekea2
tinekea224 jan. 2023 - 13:04

Ach ja, er komen weer verkiezingen aan voor onze grote vriend in Instanbul......

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 jan. 2023 - 12:54

Erdogan heeft gelijk. Koran verscheuren slaat nèrgens op. De rechtse kleinburger snakt naar bevestiging van zijn geborneerde visie en is bereid andersdenkenden als dè vijand te zien. Moet je hier eens trachten in het openbáár, voor publiek, al vloekend een Bijbel te mollen. Ik zie het al voor me. Vooral als een zg. `bûutn'laander' het doet. Een roedel wouten zou zo'n persoon meteen hardhandig afvoeren. En het zou leiden tot een kabinètscrisis.

5 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool24 jan. 2023 - 13:17

Beste Hannes, Werkelijk niemand zou zich druk maken als een Nederturk voor de Tweede Kamer een Bijbel zou verscheuren. En als een Turk in Ankara voor het parlement dit zou doen zou Nederland (terecht!) niet de ambassadeur ontbieden, maar zijn schouders ophalen. Ik vind de heer Wagensveld een sneu figuur, en deze ook nergens op slaan, maar dat betekent niet dat het niet màg.

Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:18

Hannes Inderdaad, dat slaat nergens op maar daar heeft Erdogan zich niet mee te bemoeien. Als zoiets al verboden is, voorziet ons recht van uitstekende mogelijkheden om dit aan te pakken. Als Erdogan zich ook zo opstelt, als moslims zich misdragen, dan zou het nog te pruimen zijn. Maar nu!

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 13:21

‘ Koran verscheuren slaat nèrgens op’ Klopt, maar betekent dit niet mag of dat het onwenselijk is?

Adaestuo
Adaestuo24 jan. 2023 - 13:33

@Hannes Achterhout 24 jan. 2023 - 13:54 Je vergat nu even dat Recep Tayyip Erdogan zelf extreemrechts is?

Martin van der Linde
Martin van der Linde24 jan. 2023 - 15:26

'Moet je hier eens trachten in het openbáár, voor publiek, al vloekend een Bijbel te mollen.' Nog sterker, als je protesteert tegen zwarte piet wordt je in elkaar geslagen door de politie.

MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 12:52

Koran verscheuring als vrije meningsuiting. Ik vraag het me af. Is de geuite mening dan wel nog de individuele mening waarvoor (terecht!) vrije meningsuiting voor moet bestaan of is het opruiing met als doel hetgeen je in woord zegt te verachten te facilitairen? Vertel het me maar. Maar het schuilen onder de paraplu van de vrijheid van meningsuiting lijkt mij hier het instrumenteel inzetten van dit concept voor het bewerkstelligen van een geheel ander doel. 'Slim' ingezet maar niet meer dan opruiing. Pegida 'provoceert' hier turkije die als een cadeautje deze provocatie aanneemt. Met het facilitairen van Turkije tracht Pegida hier te facilitairen. Dit doet ze om te polariseren (kijk hun eens) maar toont zich niet vies van dit gedrag. Het gebruikt het ook. Het maakt van het zelfde laken een pak.

9 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 13:22

De Turkse regering bestaat uit Islamistische fascisten, die zouden ons helemaal niet de les moeten lezen over vrijheid van meningsuiting.

MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 17:19

@geenprobleem Duh. Natuurlijk hebben ze daar ons de les niet over te lezen.

Sander0
Sander024 jan. 2023 - 17:41

"Pegida 'provoceert' hier turkije die als een cadeautje deze provocatie aanneemt." Laten we voor de zekerheid bij alles wat we doen en laten eerst even nadenken of we Turkije niet boos maken, want we moeten Erdogan geen cadeautjes geven.

michellekepen
michellekepen24 jan. 2023 - 20:32

MG1968-2, Tot twee keer toe scherm je met 'opruiing'.. Maar met de beste wil van de wereld kan ik geen opruiing ontdekken. Kun je daarom aangeven waar die opruiing dan precies uit zou bestaan? En wie deze dan zou plegen? Bvd. ps >> of is het OPRUIING met als doel hetgeen je in woord zegt te verachten te facilitairen? > 'Slim' ingezet maar niet meer dan OPRUIING

MG1968-2
MG1968-225 jan. 2023 - 14:00

@Michel Het is natuurlijk een principieel vraagje. Is een provocatie van partij B tot verboden handeling C in de wetenschap dat bij de gegeven provocatie B dan altijd C zal vertonen opruiing? Of zelfs een inzetten van partij B als middel (en daarmee zelf handelen). Of is het gewoon vrije meningsuiting. Er is domweg voor alles wat te zeggen.

MG1968-2
MG1968-225 jan. 2023 - 14:02

@Sander "Laten we voor de zekerheid bij alles wat we doen en laten eerst even nadenken of we Turkije niet boos maken, want we moeten Erdogan geen cadeautjes geven." Nee. Laten we vooral zelf blijven nadenken. Zou jij een koran verscheuren in groot gezelschap? En is voor het negatieve antwoord daarop Turkije nodig voor je argumentatie. Nou dat dus.

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 14:25

Geen Probleem: Wilders is ook een fascist die heeft ons ook niet de les te lezen over vrijheid van meningsuiting.

michellekepen
michellekepen25 jan. 2023 - 15:13

MG1968-2 (15:00) Vraag me af of dat je weet waar opruiing voor staat? Kijk het WvSr er zelf even op na, art 132 e.v. Het gaat hier om een legale handeling, die nergens toe oproept. Laat staan dat er enig strafrechtelijk verband staat met debielen die op basis van een sprookjesboek, zich vervolgens 'gedwongen' voelen te gaan handelen.... Ben je niet in de war met de wetten zoals deze in landen gelden, waar een specifieke ideologie de regels en het leven bepaalt? (en zelfs daar betreft het geen opruiing. Maar maakt jouw fictieve B zich zelf schuldig aan een verboden handeling)

MG1968-2
MG1968-225 jan. 2023 - 20:15

@michelle Zoals gezegd, je kunt er op verschillende manieren tegen aan kijken. De jouwe is er ene van. Serieus nagedacht over hetgeen ik naar voren bracht? Die andere benadering? Waarom is het doel waarom iemand iets doet nooit van belang? Was het doel demonstreren of was het kennelijke doel gericht op het laten (provoceren) gebeuren waartegen het protest in woord tegen gericht was. In dit geval ga ik van het laatste uit. En als dat zo is, nogmaals, waarom doet het doel er niet toe?

Norsemen
Norsemen24 jan. 2023 - 12:49

Ze denken een hekel aan elkaar te hebben, maar die Pegida voorman en Erdogan zijn eigen wapenbroeders.

6 Reacties
MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 13:13

Ja....

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 13:22

Zie hier het Hoefijzermodel.

Norsemen
Norsemen24 jan. 2023 - 15:32

"Zie hier het Hoefijzermodel" Dat klopt niet, beide zijn namelijk uiterst rechts.

GeenProbleem
GeenProbleem24 jan. 2023 - 18:28

@norsemen 'Dat klopt niet, beide zijn namelijk uiterst rechts. ' Zo ziet niet iedereen het, kijk maar eens naar de reactie van onze 'Hannes'.

Norsemen
Norsemen24 jan. 2023 - 22:48

Hannes zegt of bedoelt toch niet dat Erdogan extreem links is

oproerkraaier
oproerkraaier25 jan. 2023 - 14:27

GeenProbleem: het lijkt me uiterst nuttig als jij eens een cursus logisch redeneren gaat volgen. Veel van je reacties "don't compute".

Baldrr
Baldrr24 jan. 2023 - 12:31

Even zoek hoor. Is het bijna verkiezingstijd in Turkije? jup. Hoe staat Erdogan er voor? Blijkbaar niet zo goed. Stoerdoenerij van Erdo. Zelfde geldt voor zijn gekibbel met Zweden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 jan. 2023 - 12:26

Wordt er hier nu een grondrecht uitgeoefend? Dit lijkt mij eerder vallen onder verboden zaken als haatzaaien, opruien, groepsbelediging, verstoren van de openbare orde.

Gio Servas
Gio Servas24 jan. 2023 - 12:22

Dan te beseffen dat het grootste gevaar en belediging voor de Islam mensen zoals Erdogan zelf zijn.

Joop  den Uil
Joop den Uil24 jan. 2023 - 12:12

Paniek; is de 2e Kamer al teruggeroepen van reces ? En is er al een ervaren diplomaat ingevlogen ? En wat zegt de EU hiervan ?

1 Reactie
Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:26

Joop Ik wist niet dat de Kamer met reces was. Maar meent u nu echt dat Erdogan niet zou weten dat het er niets toe doet, wat zijn mening hierover is? Het komt niet in u op dat Erdogan, gezien de komende verkiezingen, bezig is het vege lijf te redden?

Onne Smeets
Onne Smeets24 jan. 2023 - 12:09

Dat islamofascisten gewoon zijn om mensen hun vrijheden te ontzeggen waaronder, met de vrijheid van meningsuiting, ook het demonstratief verscheuren, verbranden, of anderszins onder handen nemen van "heilig" verklaarde symbolen valt, is geen verrassing net als er ook hier zijn die zulks in ons land verboden zouden willen zien.

1 Reactie
Zandb
Zandb24 jan. 2023 - 13:29

Onne Laat het interpreteren van de wet maar over aan justitie. Zij is prima in staat om te bepalen wanneer het verbranden van boeken o.i.d bv als opruiing gezien moet worden.

oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 12:02

Die Wagenveld zou helemaal niets zijn zonder de Islam. Hij zou wel wat danbaarder mogen zijn.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 13:17

"Hij zou wel wat danbaarder mogen zijn" Dat is hij ook. Sterker nog. Hij activeert voor eigen gewin diegene binnen de islam waar hij zegt tegen te ageren. Roept op (provoceert) tot gedrag waarvan hij zegt dat het er niet zou moeten zijn. Behalve ten dienste van zich zelf natuurlijk.