Maar gelukkig zijn de kinderfilms op TV ook maar gewoon vulling tussen de reclame. En reclameuitingen worden beoordeeld door een commissie dus dat zit wel goed. Daarom weg met die oude banden of DVDs en alleen de TV aan!
Niet doen. Aan het eind van de 19de eeuw ontstond er morele paniek in Victoriaans Engeland vanwege de zg "penny dreadfuls". Goedkope boekjes volgepakt met moord & doodslag, bigamie, kidnapping en wat al niet voor vreselijks. De arme kwestbare jongeren die zich deze lectuur konden veroorloven (Dickens enzo was te duur) zouden er en-masse door bedorven worden. Niet dus. Dezelfde hysterie vorige (en deze?) eeuw over de kwalijke invloed van strips en computergames. Allemaal onzin
Allemaal onzin? Is die conclusie niet wat overhaast? Is "kwalijke invloed" voorbehouden aan de bijbel en de koran?
Ik geloof wel in "parental guidance". Zolang je ouders je tijdig uitleggen dat boeken e.d niet letterlijk moeten worden genomen kunnen ze weinig kwaad.
De vloek van Woestewolf is dan toch heel wat stichtelijker: 'Dokter Kroch ontvangt van de hertog van Woestewolf een kist vol goud en een brief, waarin de hertog vraagt om genezing van zijn goudkoorts.'
Het lijkt me tijd worden om Disney of de lijst van terroristische organisaties te zetten.......
Cann raad niet aan de Disney films te boycotten. Het is uitstekend lesmateriaal, zeker voor oudere kinderen, waarmee ze bestaande gender stereoptypen kritisch kunnen leren bekijken. Dwergen zijn tenslotte zeer wel in staat hun eigen onderbroeken te wassen. Dat deden ze ook voordat Sneeuwwitje haar intrede deed (mogen we hopen!). zie ook haar proefschrift: ‘Appropriate Articulations of Taste: The (re)production of gender in contemporary youth taste cultures’ https://ueaeprints.uea.ac.uk/48771/1/CANN_THESIS_2013_FINAL.pdf
Ja, maar het summum is natuurlijk Bambi! Hoe de moeder van Bambi wordt vermoord door nietsontziende moordenaars die puur voor het plezier arme hertjes doodschieten terwijl ze net jongen hebben gebaard heeft mij voor de rest van mij leven een trauma bezorgd...
Ook schokkend: Disney brengt (of bracht) alleen maar mannelijke superhelden als merchandise op de martk. Kijk maar naar de TED talk van Christopher Bell: "Bring on the female superheroes" Dus ja: Disney is eigenlijk best een enge club.
"Bovendien zou de zeer smalle taille van het hoofdpersonage uit Doornroosje tot anorexia kunnen aanzetten" Dan zijn zo'n beetje alle films fout. Vrijwel altijd is de hoofdrolspeelster een fotomodel met een prachtig lichaam. Ik vind de Bond girls nou ook niet bepaald het voorbeeld van een doorsnee vrouw.
Ik heb het even nagekeken, maar er blijft nog voldoende keuze over. Dat is weliswaar minder dan 1%, maar er wordt zoveel zooi gemaakt dat je bijna kunt stellen dat je ze allemaal hebt gezien als je er eentje hebt gezien. Ik dacht bijvoorbeeld dat het Telly Savalas was, terwijl mijn dochter strak vol hield dat het Bruce Willis was, maar dat maakte geen bal uit, want eensgezind hebben we toen toch gelijk samen besloten om wat anders op te zoeken. Soms is de generatiekloof toch kleiner dan je denkt.
´´kinderen opzadelen met discutabele denkbeelden´´. Daardoor consumeren ze als volwassene meer.
Sommige mensen hebben niets beter te doen.
Muschien wat beter opletten en uw hoofd uit u handen halen? Het is sinds de jaren 60 gaande dat Disney word beschuldigt van propoganda en het beïnvloeden van kinderen.
Wat Cann laat zien is hoe zij als onderzoeker haar eigen referentie kader projecteert op de films die ze bevoordeelt. Een heel menselijk trekje, de meeste reageerders op Joop en andere sites doen niets anders, maar het heeft niks met wetenschap te maken.
"Wat Cann laat zien is hoe zij als onderzoeker haar eigen referentie kader projecteert op de films die ze bevoordeelt." Kun je ons ook vertellen welk referentiekader dat is en/of waaraan je dat kunt herkennen en welk referentiekader in plaats daarvan de voorkeur verdient? Of zijn alle referentiekaders per definitie gebaseerd op vooroordelen?
Kijk, daar gaat Martin zijn vingers niet aan branden natuurlijk.
Wat Cann aan refetentiekaders heeft staat in haar staat in haar proefschrift: ‘Appropriate Articulations of Taste: The (re)production of gender in contemporary youth taste cultures’ https://ueaeprints.uea.ac.uk/48771/1/CANN_THESIS_2013_FINAL.pdf
HM, dan moet je het haar onderzoek en haar bevindingen lezen. Dank je Danielle. Dat is Canns referentiekader. Of lees het artikel van Han hierover. Er is geen referentiekader dat beter is dan het andere, daarom zijn het referentiekaders. Maar het idee achter wetenschap is dat je dat subjectieve referentiekader vervangt door objectieve criteria. Omdat je anders alleen maar bezig bent je eigen ideeën te bevestigen. Dat had je kunnen weten als je daar over had nagedacht in plaats van bezig te zijn met je publiekelijke wedstrijdje ver plassen.
"het idee achter wetenschap is dat je dat subjectieve referentiekader vervangt door objectieve criteria." Je bent blijkbaar van mening dat Cann bij het schrijven van dat proefschrift daar niet aan heeft voldaan. Kun je ons ook vertellen waaruit dat blijkt en welke objectieve criteria niet zijn geformuleerd? Walt Disney’s Education for Death – https://www.youtube.com/watch?v=6vLrTNKk89Q
Haar proefschrift zal hebben voldaan aan de regels die voor een essay gelden. Maar dan heb je het over de formele eisen en niet over de inhoud. De inhoud is een mening of een opvatting die in dit geval de hare is. Maar dat zegt niets over de geldigheid van die opvatting. Het is en blijft haar mening. En die mag ze natuurlijk hebben maar haar essay maakt het niet tot de waarheid. Het is en blijft een subjectieve mening vormgegeven in een wetenschappelijke verhandeling.
En zo kun je overal wel iets van vinden. Dus al die jaren hebben we onze kindjes gehersenspoeld? Wat is dan nog wel verantwoord om naar te kijken?
Toevallig heb ik onlangs meer dan 500 tekenfilms zitten bekijken en dat was wel even schrikken. Niet zo lang geleden zaten de kinderen van een van onze gasten naar een tekenfilm te kijken over Mozes en de plagen van Egypte. Ik weet niet of dat conform de bijbel is, maar er zat een stukje in waarin iedereen in paniek wegrende voor vuurballen die uit de hemel neerdaalden, waarop ik opmerkte dat dat toch niet zo aardig was van de heere, Daarop reageerde hun moeder gelijk zo heftig dat alles wat de heere doet perfect is om dat het van de heere is, dat ik geschrokken mijn mond heb gehouden uit angst voor een slechte beoordeling op Google, waar we nu met afstand de ranglijst aanvoeren.
Meeste commentaar op de sprookjes zijn niet door Disney verzonnen, maar door de schrijvers van de sprookjes. Alladin vind ik er persoonlijk niet als blanke man uitzien; hij is (net zoals Yasmine) zeker getint. Je zou eerder stellen dat hij van semitische komaf is dan dat hij arisch is. 't Is nogal spijkers op laag water zoeken, wat mij betreft. Ondertussen gaan duizenden kinderen naar de zondagsschool en om daar te leren dat ze het verdienen om eeuwig te branden in de hel. Ik weet, dat is whataboutism, maar nogal wat schadelijker dan de tekenfilms van Disney.
Alleen zijn kinderen dol op Disney en niet op de zondagsschool. Heb je de laatste aflevering van "Ice Age" al eens bekeken?
“Ondertussen gaan duizenden kinderen naar de zondagsschool en om daar te leren dat ze het verdienen om eeuwig te branden in de hel. Ik weet, dat is whataboutism, maar nogal wat schadelijker dan de tekenfilms van Disney.” Denk je dat de duizenden kindertjes die in Nederland naar de koranschool ook niet te horen krijgen dat de ongelovigen eeuwige moeten branden in de hel? Niet discrimeren hoor!
@HM van der Meulen Eigenlijk kijk ik alleen documentaires (en oke, toegegeven, de nieuwe Star Trek op Netflix volg ik ook). Maar daar houdt het wel mee op. Films als Ice Age Zoveel staan niet op mn to-watch-lijstje. @BigKnor Helemaal waar. Normaal gesproken gooi ik in mijn reacties zoals deze alle religies ook op een hoop. Momentje van verstandsverbijstering denk ik :)
Ch0k3r - En ik ga nu eenmaal nooit naar de zondagsschool; ik heb nu eenmaal een zwak voor dom kinderlijk vermaak, dat is je vast al eerder opgevallen. In het begin kwam ik daar in het geval van Ice Age best wel mee aan mijn trekken, maar toen het ontaarde in een cursus klassieke oorlogvoering was dat wel afgelopen
Ik zou zeggen : boycot Disney! Verderfelijke Amerikaanse zooi. Dan is onze Nederlandse Floris met zijn uit India meegereisde fakir Sindala heel wat beter. Ik vind trouwens Barbie ook veel te slank. Maar ja, de huidige clips uit de rap- en hiphopscene zijn bijzonder seksistisch. Mag dus ook niet. Verder zijn zowel helden als schurken in jeugdboeken voornamelijk mannen. Meisjes zijn doorgaans alleen bangig en/of verliefd op een van de hoofdpersonen : https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/3823486/helden-en-schurken-kinderboeken-meestal-mannen-meisjes-vaak-een-beetje Het valt niet mee....
@KorHeiden “India meegereisde fakir Sindala” Floris moet geboycot worden vanwege culturele approbatie.
Voordat ik een uitglijer maak: waar komen grobbebollen precies vandaan?
Het is maar goed, dat Disney niet de oorspronkelijke verhalen heeft verfilmd, die waren een stuk gruwelijker.
Het is nog beter dat Disney dit allemaal niet meer hoeft mee te maken.
Een stuk gruwelijker en een waarheidsgetrouwe afspiegeling van onze superieure joods-gristelijke cultuur, niet te vergeten.
Overschatten we nu niet de invloed van een paar films? Hoeveel tijd kijkt een kind nu echt naar dat soort films, en welke lessen trekken die kinderen daaruit? Ik kan nergens uit opmaken dat hier een goed wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd naar de daadwerkelijke (lange termijn) effecten op kinderen, alleen dat die mensen naar de films hebben gekeken en daar wat op aan te merken hebben. Niets over daadwerkelijke impact op kinderen die de films wel gekeken hebben en vergeleken met kinderen die de films niet gekeken hebben. En als we het dan toch over fictie hebben, moet je je dan niet veel meer zorgen maken over de bijbel en alle slechte voorbeelden die daarin staan? En die fictie wordt er bij kleine kinderen wel echt ingeramd.
[ Hoeveel tijd kijkt een kind nu echt naar dat soort films, ] Eh, geen kinderen zeker? Uúúren achter elkaar, dagen aaneen. Disney-films zijn de beste investering die je als ouders kunt doen: ze worden talloze keren opnieuw gekeken én ze houden het kroost stil op de achterbank tijdens lange autoritten. [ en welke lessen trekken die kinderen daaruit? ] Ik denk dat dat afhangt van het kind én van de ouders. [ Ik kan nergens uit opmaken dat hier een goed wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd ] Ik gok van niet. Maar zonder dat epistel van Cann nou te willen lezen durf ik nu al te concluderen dat deze onderzoekster een pijnlijk gebrek aan fantasie tentoonspreidt.
Jongeheer Defoe was dol op oude tapes van Paulus de Boskabouter. Ik trouwens ook.
Ik heb zeker kinderen. Kleine kinderen. Ze mogen een half uur per dag 'schermtijd'. Niet meer. En dan spelen ze vooral computerspelletjes.
kweenie 9 april 2019 at 11:59 [ Ik heb zeker kinderen. Kleine kinderen. Ze mogen een half uur per dag ‘schermtijd’. ] Als je dat de komende jaren weet te handhaven dan zeg ik: chapeau.
"Maar zonder dat epistel van Cann nou te willen lezen durf ik nu al te concluderen dat deze onderzoekster een pijnlijk gebrek aan fantasie tentoonspreidt. " Ik ken haar werk ook niet. Het is prima fictie op een wetenschappelijke manier te bestuderen. Oproepen tot censuur is natuurlijk wel uit den boze.