Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Wat een schok. Anil Ramdas was ongeveer de enige waarnaar ik altijd keek op de Nederlandse televisie. Ramdas was een voorbeeld voor alle andere televisiemakers, want zijn programma's kostten niets en waren zeer interessant. Het wegvallen van zijn scherpe geest is een ramp voor het Nederlandse televisie-aanbod, waarvan de gemiddelde kwaliteit nu in één klap is gekelderd. Wij allemaal gecondoleerd.
Anil, rust in vrede. Ja, daar schrik je van. Een levendig, intelligent man, presentator, journalist, schrijver, en zo te zien in de kracht van zijn leven, is heengegaan. Ik heb veel van hem mogen lezen en zien, en ben daar dankbaar voor. Ik wens zijn nabestaanden (familie, vrienden, kennissen, collega's) veel sterkte toe. F.L.
Een "zelfverkozen dood", schrijft de NRC. Ik hoop dat hij een uitgebreide afscheidsbrief heeft geschreven. Ik schrok enorm! Hij was een van de NRC-columnisten die ik het graagst las. Hij was slim, zag grote verbanden, had een brede kijk op de wereld, en hij gaf een extra inkijk in z'n Surinaamse en vooral ook z'n Hindoestaanse achtergrond.
Hier krijg ik tranen van in mijn ogen. Ik was het soms niet met hem eens maar dit is een groot verlies voor het Nederlandse debat.
Wat diep triest. Hij maakte in zijn krantenstukjes de indruk dat het gif en de waanzin van het 'nieuwe Nederland' hem soms teveel werd.
Dit komt voor mij als een grote schok want deze man was voor mij in vele opzichten een held en een voorbeeld. Rest in peace Anil!!!!
Hoe jammer en verdrietig. Zijn intellectuele bijdragen aan het debat zal gemist worden. Ik hoop in ieder gevalk dat zijn zelfverkozen overlijden zal worden gerespecteerd. Het blijkt ook steeds weer hoe moeilijk het is om je in deze samenleving staande te houden. Zijn boek Badal geeft dat heel duidelijk weer. In onze familie hebben we het verleden maand ervaren.
Ik kan me het dispuut met Joost Swagerman nog herinneren als de dag van gisteren. The middle man in discusie met de man die nietsontziend zijn mening geeft en hoe ik het eens was met Ramdas. Ik heb hem zelfs nog andere argumenten aangereikt die hij dankbaar in ontvangst nam. Want ondanks zijn scherpe stellingname was het een aimabele mens in de persoonlijke omgang. Net als van Gogh trouwens. Toch was zijn positie uiteindelijk een verloren positie want in realiteit zijn mensen mensen en nooit zo eendimensinaal als je zou willen. Niemand laat zich in een hokje stoppen. En terecht. Maar voor de duidelijkheid in de discussie was Ramdas onmisbaar, hij schetste met zijn uitgesproken typeringen het beeld dat progressief Nederland heeft van de minder beschaafden van ons land; dat culturele (en dus beschavings-) achterstand een van de peilers is onder het fundament van de PVV. Jammer dat hij er geen zin meer in had. We zullen hem gedenken in onze gedachten.
Achter iedere zelfmoord schuilt een groot persoonlijk drama. Hoe verschrikkelijk ik s'man overtuigingen ook vond: Rust in vrede en alle sterkte aan de nabestaanden gewenst.
"Afgelopen zaterdag presenteerde Ramdas nog het praatprogramma Z.O.Z. bij de VPRO. Aanstaande zaterdag wordt de aflevering die hij woensdag opnam nog uitgezonden. Volgens de VPRO was Ramdas zelf erg trots op die aflevering" Één dag voor zijn dood heeft hij dat programma nog gemaakt,toen wist hij vast al wat hij de volgende dag zou gaan doen. Ben heel benieuwd naar die uitzending....daar komt vast meer duidelijkheid
Ramdas tot de woordvoerder van de Joost Zwager Stichting ter bescherming van de PVV-kiezer: "Uw strijd om beschaving kan mij helaas niet overtuigen. Dagelijks worden wij overspoeld met de hufterigheden van de PVV en zijn aanhang, maar nooit hoor ik u en uw trouwe vrienden daarover. Boos wordt u pas als ik de aanhang van Wilders een naam geef: ze zijn blank en het is tuig, kortom White Trash. " http://www.deburen.eu/nl/nieuws-opinie/detail/eenakter-voor-twee-heren Ramdas had gelijk, maar dat kon hem niet baten.
Erg triest. Je hoefde het niet altijd in alles met hem eens te zijn maar hij was een scherpe observator.
De gehele dag zijn beeld op mijn netvlies. Waarom eigenlijk, omdat hij een man was die stond voor de zaak. Het Nederland waarbij rechts zich heeft verlaagd tot een punt dat feitelijk niet te accepteren is. Was Anil zo onschuldig om te denken dat Nederlanders in alle soort situaties en samenstellingen zich naar behoren zouden gedragen, dat Nederlanders andere culturen de ruimte geven om een stap verder te komen, dat Nederlanderse werkgevers niet stelselmatig profiteren van het zwakkere aanbod. Wij weten niet waarom hij gekozen heeft voor de dood. Wel kunnen wij gezien zijn werkzame leven zien dat hij in alle diepte ging waarbij een mens zich zou kunnen afvragen moet ik dat wel doen. De jaren in India, de tijd in Suriname, zijn laatste roman het leek of hij alleen zichzelf kon verblijden met de zwaarste thema's. Ik zat vandaag te wachten bij DWDD dat Sanders en anderen gast zouden zijn maar er kwam niets. Een goed mens, een knappe verschijning is er niet meer.
Het zou zo mooi zijn als er, ook nu hij er niet meer is, echt naar Anil Ramdas geluisterd werd. Het is niet zo moeilijk om al de negatieve dingen waarover hij schreef en zich openlijk bezorgd maakte in positieve zin te veranderen. De NRC publiceerde vandaag nog eens het interview dat Elsbeth Etty met hem had, naar aanleiding van zijn laatste boek. Het zou een start kunnen zijn. http://www.nrc.nl/boeken/2012/02/17/ik-wou-dat-we-nog-gevaarlijk-waren-2/
Ik was het meestal niet met hem eens, maar je moet ook wel eens doorbijten en in de spiegel kijken naar je zelf en kunnen zeggen R.I.P. man. Jammer dat je kroonjuweel Suriname nooit van de grond is gekomen. Vorig jaar ben ik er nog geweest, er komen steeds meer mooie villa's te staan, die meestal onbewoonbaar maar die wel bewaakt worden door mensen die echt geen Blokker blaffers bij zich dragen. Zonde van dat mooie land, met een President die op een kruispunt van een woonwijk een door getrokken lijn op het asfalt probeert op te snuiven het is echt jammer.
En weer een de 65 niet gehaald. Blijft toch mooi sprookje dat we allemaal ouder worden.
Ik heb ooit flinke discussies gevoerd met Anil via internet omdat hij oa mij als PVV-stemmer voor minderwaardig mens uitmaakte. Neemt niet weg dat ook ik dit nieuws vreselijk vind. Rust zacht Amil...
Hoe haal je het in je hoofd dat hij dat gezegd zou hebben....Anil was een hele lieve aardige man die nooit en te nimmer zoiets zou zeggen. Gatver...over de dood van iemand zulke dingen gaan beweren waartegen iemand zich niet meer verweren kan....wat een lage streek
Ik hoorde op de radio dat de dood van Ramdas een zelfgekozen dood was en dat recht heeft hij. Wat ik echter wel vreemd vind is dat wanneer iemand gedood wordt door een enge ziekte dat altijd vermeld wordt maar op het moment dat iemand zelf de dood verkiest er in enen een vreemd soort taboe op rust om zulks te melden. In het redactioneel commentaar geen woord daarover en ook op het journaal blijft die zelf gekozen dood onbenoemd. Ik vond Ramdas een warme persoonlijkheid met een oprechte interesse voor anderen. Maar ik respecteer zijn keuze.
" Wat ik echter wel vreemd vind is dat wanneer iemand gedood wordt door een enge ziekte dat altijd vermeld wordt maar op het moment dat iemand zelf de dood verkiest er in enen een vreemd soort taboe op rust om zulks te melden." Ik denk dat dat komt doordat nabestaanden, vaak onterecht, bij zelfmoord een sterk gevoel van falen en schaamte hebben omdat zij niet hebben kunnen voorkomen dat iemand zo leed dat hij tot deze finale daad kwam. Zij blijven vaak met veel schuldgevoel achter. En in verschillende religies is zelfmoord verboden, dus een idee van een zonde kan ook reden zijn voor verzwijgen.