Joop

Angstzweet kun je werkelijk ruiken

  •  
09-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over hoe deodorant je huwelijk verstoort, maar ook kan redden
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Onderzoekers uit Utrecht hebben onderzoek gedaan naar de juistheid van het gezegde ‘je kon zijn angst ruiken’. Het lijkt erop of dat klopt, maar het geldt niet alleen voor angst maar ook voor weerzin en waarschijnlijk voor nog een aantal andere emoties. Het zou hierbij gaan om zogenaamde ‘chemosignalen’.
Voor het onderzoek keken mannelijke vrijwilligers naar films die of angst of een gevoel van weerzin opriepen. Gedurende de twee dagen voorafgaande aan het experiment mochten de proefpersonen geen voedingsmiddelen gebruiken die een sterke geur afgeven (denk daarbij aan knoflook, asperges, petehbonen etc). Ook mochten ze geen alcohol drinken of roken (dat zouden ze trouwens eigenlijk niet alleen tijdens die 2 dagen voor het experiment moeten doen). Ze mochten in verband met zweetlucht niet sporten en geen deodorant, parfum of aftershave gebruiken (van de onderzoekers kregen de geurloze cosmetica mee naar huis die wel mocht). Na het zien van de films namen de onderzoekers zweetmonsters van de mannen af.
De geur van die mannen kregen vrouwelijke vrijwilligers te ruiken terwijl ze een kijktest moesten uitvoeren en daarbij werden oogbewegingen en gelaatsuitdrukking van de vrouwen vastgelegd. Aan dat laatste konden de onderzoekers vervolgens zien of de mannen waar ze het zweet van roken een enge film hadden gezien en ook konden ze zien of de mannen een walgelijke films hadden bekeken.
Wat een vervelend idee. Je partner weet dus precies wanneer je bang bent, terwijl je flink wilt doen en als je partner iets doet waarvan je niet gecharmeerd bent kan jij dat ruiken. Er valt niets meer verborgen te houden. Of zou een flinke dosis deodorant of aftershave hier nog uitkomst kunnen brengen? Om zo je huwelijk te redden?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van donderdag nalezen: Hebben tieners met een smartphone vaker seks? Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Tom Meijer
Tom Meijer9 nov. 2012 - 10:32

Aangezien onze reuk uiterst belangrijk is bij het bepalen van vrienden en partners is het zeer onverstandig om deodorants te gebruiken, afgezien dat het sowieso een smerige gewoonte is (bij mannen en vrouwen). Deodorant gebruiken tijdens een kennismakingsperiode is zeer onverstandig. Later kom je er dan mogelijk achter dat je partner eigenlijk 'stinkt' als zij/hij deodorantloos is.

eeweew
eeweew9 nov. 2012 - 10:32

Bij mythbusters kon alleen een getrainde geurspecialist het.

startmeop
startmeop9 nov. 2012 - 10:32

Kan een neus ook op een onderbewust niveau ruiken? Ik ruik niets namelijk. Gevolg van een ongeluk. Dus de vraag is: Kan iemand angstzweet registreren zonder daadwerkelijk dit zweet te ruiken? En vervolgens: wat is de reactie?