Joop

Angstaanjagende beelden tonen gevolg van extreme regenval Australië

  •    •  
10-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-03-10 om 12.24.40
De oostkust van Australië wordt geteisterd door stortregens en overstromingen, waardoor veel huizen inmiddels compleet zijn verwoest. Op timelapse-videobeelden van de bewakingscamera’s van de Queensland Reconstruction Authority is te zien hoe angstaanjagend hard het water steeg.
Premier Scott Morrison kondigde donderdag aan dat Queensland officieel wordt aangemerkt als rampgebied, tot grote frustratie van deelstaatpremier Annastacia Palaszczuk die vindt dat Morrison een week te laat in actie komt. Het water is inmiddels gezakt en de lokale overheid is begonnen aan herstelwerkzaamheden. Palaszczuk wil dat de nationale overheid diep in de buidel tast om de schade te compenseren.
Video niet te zien? Klik hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Eid
Eid10 mrt. 2022 - 11:54

Voordat we dit ook direct als 'klimaarcrisis' willen bestempelen: Zullen we eerst de rapporten even afwachten, of het wellicht een veranderde straalstroom is, en hoe dan? Want is het te droog is, dan is het oh de aarde droogt uit, klimaat! En als t te nat wordt, ook! Kan allebei waar zijn, maar zorgvuldigheid versterkt t vertrouwen.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt10 mrt. 2022 - 15:40

Ja. Dat is natuurlijk zo. Als dit komt door een veranderde straalstroom, is er niets aan de hand. En dan hoef je ook niet te vragen waardoor die straalstroom veranderd is. Dwaas.

lmgikke
lmgikke10 mrt. 2022 - 16:38

lol. typische reactie. Laten we het onderzoek naar de oorzaak afwachten.... Feit is gewoon dat het gruwelijk overstroomt, en je met onderzoeken geen zak verder komt in voorkomen of herstellen. Lekker blijven ontkennen dat er iets aan de hand is. Je zou eens je gedrag moeten gaan veranderen, dat is geen vrijheid meer!

evertjan1
evertjan110 mrt. 2022 - 18:28

Beste Eid. Ik herinner me dat in de jaren negentig gewaarschuwd werd voor klimaatverandering met het kenmerk dat met name de extremen zouden toe gaan nemen. 'Dus extremere hitte, extremere droogtes, extremere stormen, extreme regenval. Toen ging het nog over 'midden volgende eeuw'. Die extremen treden nu - 25 jaar eerder dan toen voorspelt - al op. Natuurlijk kan een enkele op zichzelf staande extreme hoosbui, storm of droogte nooit voor 100% rechtstreeks aan klimaatverandering worden gekoppeld, maar wel de toename frequentie van die extremen, zoals voorspelt

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 mrt. 2022 - 7:21

Die rapporten zijn er al. Het is EN klimaatverandereing EN el nino. https://www.abc.net.au/news/science/2022-03-10/floods-nsw-queensland-climate-change-worst-ever-natural-disaster/100894956 Dit stuk gaat er om dat de federale regering niet regeert. Ze willen niet en hebben de capaciteit ervoor weggedaan. Het zijn namenlijk liberalen en die breken elk sociaal model af, wanneer ze maar kunnen, en handellen in de verkoop van de democratie, zodat de burgers een lagere klasse minder ontwikkelde mensen worden dan voorheen, behalve die rijken en een paar mensen die de lotto of zo winnen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 mrt. 2022 - 7:36

Pardon. Nina. Meer detail hier. https://theconversation.com/the-east-coast-rain-seems-endless-where-on-earth-is-all-the-water-coming-from-178316

adriek
adriek11 mrt. 2022 - 10:18

De mensheid heeft de zondvloed overleefd dus waarom zou je je druk maken over een beetje regen in Australië ?

vdbemt
vdbemt11 mrt. 2022 - 12:21

@Eirda. Dat is het lastige van geschreven teksten. Het gevoel erbij is niet altijd juist in te schatten. Ik vraag me dus af of dit cynisch bedoeld is. Of dat het enorm dom is. De overstromingen zijn immens met enorm veel leed en schade. Dat zou je wat moeten doen.