Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

De angst van moslims voor de PVV speelt Wilders juist in de kaart

  •  
07-02-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
17157117095_32b988546f_z

© cc-foto: Metropolico

De rechtsstaat is er voor iedereen, en elke Nederlander zou zich in ons land thuis moeten voelen
Afgelopen weekend stond er een verontrustend artikel in Trouw, waarin enkele politiek en maatschappelijk geëngageerde moslims aangaven angst te voelen. Angst voor wat er zou gebeuren met hen, en hun familie, wanneer Wilders aan de macht zou komen. Uit reacties op sociale media bleek dat zij niet de enige waren. Deze angst is er, en als samenleving kunnen we die niet negeren. Het is gemakkelijk om te stellen dat we deze angst tegen moeten gaan, want hoe gaan we dat toen? Zo simpel is dat niet. Desondanks is dat toch wat er moet gebeuren. Want deze angst speelt uiteindelijk alleen maar de Wilders’ en Trump’s van deze wereld in de kaart.
Er valt natuurlijk ook wel het een en ander op het beeld dat in het artikel werd geschetst af te dingen. Natuurlijk is het de vraag in hoeverre de geïnterviewden representatief zijn voor islamitisch Nederland. Maar desondanks kan eenieder die islamitische Nederlanders in zijn of haar omgeving heeft niet ontkennen dat het gevoel van ‘wat als’ iets is wat bij sommigen wel degelijk om de hoek komt kijken, zeker in de context van de gebeurtenissen in de VS en met het oog op de uitslag van de aanstaande verkiezingen. Dat die angst er is kunnen we niet ontkennen, al kunnen we er vraagtekens bij stellen hoe breed zij leeft.
En bij de gratie van het feit dat deze angst leeft onder een deel van onze medeburgers moeten wij Nederlanders hier wat mee doen. We kunnen dit niet links laten liggen. In een rechtsstaat zou geen enkele bevolkingsgroep angst voor een toekomst als burger van het land mogen ervaren. De rechtsstaat is er voor iedereen, en elke Nederlander zou zich in ons land thuis moeten voelen.
En ondanks dat het gevoel van ‘wat als’ een logische reactie is op de gebeurtenissen van de huidige tijd is, is de aanwezigheid van dit gevoel toch iets waarvan duidelijke negatieve effecten uitgaan. In de eerste plaats natuurlijk voor het welzijn van de persoon in kwestie zelf, maar ook voor de samenleving als geheel. Het uitkijken naar een ‘alternatief’, naar een andere plek op deze aardbol om te wonen, kan bij sommigen de band met Nederland verzwakken, en de band met een ander land versterken. Niet bepaald een gewenste uitkomst van de decennia van integratiebeleid die we in Nederland gehad hebben.
Ook kan het zeer openlijk uiten van deze angst op den duur leiden tot een vicieuze cirkel. Angst zal hierin angst versterken, en uiteindelijk ertoe leiden dat Nederlanders met een islamitische achtergrond overwegen om te vertrekken. En er is een partij die verheugd zal zijn bij een dergelijke ontwikkeling, en dat is het kamp Wilders. Want dan zal het immers ‘Minder, Minder’ zijn zonder dat er hiervoor veel concrete maatregelen genomen hoeven te worden.
Het is zelfs niet ondenkbaar dat een dergelijk idee al uitgebreid op de politieke tekentafels van Wilders en Trump voorbij is gekomen. Van het inreisverbod op burgers van zeven overwegend islamitische landen gaat bijvoorbeeld een sterk signaal uit naar burgers van deze landen: jullie zijn hier niet welkom. Los van of dit verbod het nu juridisch haalt of niet, het idee is bij velen reeds in het hoofd geplant, en het zal daar niet zomaar meer weggaan.
Idem dito bij de uitingen van Wilders over Marokkanen, het sluiten van moskeeën en het verbieden van de islam. Ook Wilders weet dat de uitvoering van deze maatregelen juridisch zeer moeilijk, tot onmogelijk, zal blijken te zijn. Dus wat is het alternatief? Een stemming creëren, door middel van het zaaien van angst, waardoor diegene die Wilders hier ongewenst acht zelf uiteindelijk zullen besluiten te vertrekken. Met één grote winnaar tot gevolg.
Dit zouden we als burgers van dit land die de liberale democratie en de rechtstaat koesteren dan ook niet mogen laten gebeuren. De angst mag niet overwinnen, en eenieder die de waarden van de liberale democratie en rechtsstaat deelt dient zou het gevoel moeten hebben hier in dit land een plekje te hebben. Ongeacht afkomst, geloof, of politieke voorkeur. We moeten deze angst dus bestrijden met de middelen die ons ter beschikking staan, om te voorkomen dat zij een deel van onze samenleving zal gaan overheersen. Wat kunnen we in het kader hiervan precies doen?
Als eerste is de persoonlijke connectie van belang. Nederland is nog altijd een gesegregeerd land. Burgers van dezelfde afkomsten en overtuigingen gaan vooral met leden van dezelfde groep(en) om. We moeten ons daarom meer met elkaar verbinden, meer met elkaar vermengen, om de segregatie te doorbreken. Laten we allen banden opbouwen met onze islamitische medeburgers en omgekeerd.
Daarnaast is het van belang om openlijk te erkennen dat moslims onderdeel van Europa zijn en blijven. Bij velen in onze samenleving leeft nog steeds de idee dat de islam en moslims iets zijn wat toch niet echt bij ons landje hoort, in veel gevallen ingegeven door een weinig positief gevoel over (bepaalde ideeën binnen) de islam. Maar je kunt prima de islam niks vinden terwijl je tegelijkertijd toch van mening bent dat je islamitische medeburger hoe dan ook je medeburger is, en op grond daarvan op dezelfde rechten en vrijheden aanspraak kan maken als jijzelf. Moslims zijn al sinds de middeleeuwen onderdeel van het Avondland, dragen bij aan onze samenlevingen, en zijn hier om te blijven. Eenieder die anders beweert dient hard weersproken te worden.
En tot slot is het op 15 maart belangrijker dan ooit dat een politicus die pleit voor ‘Minder Minder’, en het aantasten van de mensenrechten en fundamentele vrijheden die Nederland tot Nederland maken om zo veronderstelde ‘islamisering’ tegen te gaan een nederlaag zal leiden. Want een overwinning zou voor alle Nederlanders die staan voor de waarden van onze Nederlandse samenleving geen optie mogen zijn. We moeten een verkiezingszege van Wilders daarom ook voorkomen, in het stemhokje welteverstaan, om zo de angst die leeft bij sommige van onze medeburgers enigszins te temmen, om van daaruit toe te werken naar een samenleving waarin alle burgers zichzelf kunnen zijn en het gevoel hebben dat eenieder er ook echt bij hoort.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

arjenZH
arjenZH8 feb. 2017 - 10:17

Niet alleen Moslims voelen zich angstig, ook de PVV aanhangers zijn bang. Bang voor de Islamitische medeburgers, bang voor de Islam. Het probleem met bange mensen is dat ze soms denken dat aanvallen de beste verdediging is, vandaar de agressie in de PVV aanhang. Vreselijk. Wie weet hoe we dit moeten oplossen mag het zeggen.

Hetty van Grootel
Hetty van Grootel7 feb. 2017 - 16:06

"We moeten ons daarom meer met elkaar verbinden, meer met elkaar vermengen, om de segregatie te doorbreken." Een cruciale vraag.Hoe verbinden mensen zich. Als baby en kleuter in je familie en hun vrienden. En daar worden je wortels gelegd. In welke cultuur je ook opgevoed wordt. En als die wortels niet samengaan dan wordt het moeilijk verbinden

1 Reactie
Dunya2
Dunya27 feb. 2017 - 18:51

Ach, vriendschap (en liefde) kent geen kleur. Je voelt je verbonden met mensen met wie je ideeën en passies deelt en vaak een gedeelde achtergrond (vaak dezelfde opleiding of werk). Dat kunnen allerlei mensen zijn uit verschillende culturen en religies. Bij de ene zijn het de ideeën, bij de ander voel je de klik en weer bij de ander gedeelde passies.Verrijk jezelf ermee en ervaar het.

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 feb. 2017 - 14:33

De angst voor Wilders is reèèl. We hebben gezien wasr Trump in staat is en we weten dat wilders een stuk verder wil gaan met deportaties. De vraag is alleen waar als elk land ze gaat weigeren.

1 Reactie
ton14024
ton140247 feb. 2017 - 18:13

Je kunt pas weigeren als er een aanbod ligt. Tot nu toe komt alleen Wilders´ strafbare -minder, minder- e.d. in de buurt van een aanbod.

PaPinkelman2
PaPinkelman27 feb. 2017 - 13:49

Gewoon negeren deze angst. De angst is ongegrond en onredelijk. Iedereen die deze angst heeft is xenofoob. Zo hebben we de angst vanaf de jaren 80 ook behandeld.

4 Reacties
Zandb
Zandb7 feb. 2017 - 15:21

Pardon Pa: Een politieke partij, die virtueel de grootste van ons land is en die zich zo expliciet tegen de islam verklaart en die bereid is de democratie zo aan te passen dat mensen gediscrimineerd mogen worden en die zich weinig genegen toont om de rechterlijke macht te respecteren, die kunnen we toch moeilijk over het hoofd zien.

joepjoep2
joepjoep27 feb. 2017 - 19:19

Deze angst is helemaal niet ongegrond. Onder de PVV aanhangers is een zeer grote groep, die er geen problemen mee heeft om er alles voor te doen om alle Moslims uit Nederland te verwijderen. Wordt wakker!

PaPinkelman2
PaPinkelman28 feb. 2017 - 6:51

@Zandb en Joepjoep. Het sarcasme ontgaat u? Ik vergelijk deze angst met de angst die vooral vanaf de jaren 80 hier en blijkbaar overal naar binnen is geslopen. De angst die voor het bestaansrecht van extreme partijen in de politiek heeft gezorgd. De angst die zolang werd weggewuift dat deze nu gevaarlijke vormen begint te krijgen. Niet alleen in Nederland, maar in meerdere landen. Ik hoop echt oprecht dat dit met een sisser gaat aflopen, maar goed.... we hebben nu in de US gezien dat dit tegenwoordig zeker niet het geval hoeft te zijn.

Zandb
Zandb8 feb. 2017 - 9:29

Pa: U kunt aan mijn wijze van formuleren niet aflezen, dat ik uitga van het de gedachte dat u dit sarcastisch bedoelt? Ik leg u slechts uit, waarom ik vind, dat we dit niet kunnen negeren. Dat heeft weinig met angst te maken maar alles met gezond verstand. Dat het resultaat zou zijn, dat je dan wat anders zou bewerkstelligen, kan m.i. al helemaal geen reden zijn om te negeren. Mensen die willen, vinden namelijk altijd wel een stok.

Peter Buitengaats
Peter Buitengaats7 feb. 2017 - 13:07

"Laten we allen banden opbouwen met onze islamitische medeburgers en omgekeerd." In de praktijk komt het van één kant en zijn de moslims altijd de grote afwezige bij vrijwilligerswerk op scholen, bedrijven en sportverenigingen.

2 Reacties
Stientje2
Stientje27 feb. 2017 - 15:35

O ja, ik heb anders hele andere ervaringen met moslims. Ook zij nemen zo mogelijk deel aan vrijwilligerswerk of sluiten zich aan bij sportverenigingen, waar ze niet altijd even gewild zijn. Bent U weleens in de Musea van Amsterdam geweest, of op een peuterspeelplaats? En ja, niet te vergeten het ouderenwerk? Zij doen zéér nuttig werk.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach7 feb. 2017 - 17:39

"Wantrouwen, voorzichtig zijn, kat uit de boom kijken dat is een natuurlijke reactie als je met iets onbekends wordt geconfronteerd", stelt Zephyr hieronder. Jouw reactie: hear, hear! Nou, misschien kijken die moslims van jou ook wel de kat uit de boom.

bob b.
bob b.7 feb. 2017 - 12:35

'Want deze angst speelt uiteindelijk alleen maar de Wilders’ en Trump’s van deze wereld in de kaart.' Dat klinkt als een statement, maar verklaar die eens. Misschien lees ik er over heen maar ik zie nergens een verklaring waarom de angst van moslims populisten in de kaart speelt. Natuurlijk moeten we van die angst af. Maar hij is wel het gevolg van de angst voor moslims. Moslims zijn bang voor Wilders om begrijpelijke redenen. Hij wil ze weg hebben. Andersom is die angst volkomen kunstmatig, geen enkele moslim heeft gezegd dat hij Nederlanders weg wil hebben. Daarom is het inderdaad tijd af te rekenen met het fenomeen Wilders. Om Nederland weer terug te geven aan de Nederlanders.

3 Reacties
Robbels
Robbels7 feb. 2017 - 14:31

'Dat klinkt als een statement, maar verklaar die eens. Misschien lees ik er over heen maar ik zie nergens een verklaring waarom de angst van moslims populisten in de kaart speelt.' Omdat (wederzijdse) angst zicht vertaalt in (wederzijds) wantrouwen tussen groepen die al in meer of mindere mate in parallele samenlevingen leven. Dat probleem word zo niet opgelost maar juist verergerd. De angst (en het cultiveren daarvan door Wilders/Trump) polariseert de samenleving steeds meer richting een punt waar het buigen of barsten wordt. En die dreigende escalatie, daar wijzen de heren populisten dan weer triomfantelijk met het eigen gelijk op. Vergelijk het er mee dat je continue een hond met een stok aan het slaan bent waarop de hond op een gegeven moment in je arm bijt en je verongelijkt naar de politie gaat en vraagt om de hond in te laten slapen omdat hij gebeten heeft. Technisch gezien wellicht correct. Moreel gezien volstrekt verwerpelijk.

Pater Familias
Pater Familias7 feb. 2017 - 17:06

Wellicht heeft U er overlezen. Meneer Geling schrijft, dat als mensen zich hier niet welkom voelen en vertrekken dat Wilders dan zijn zin krijgt zonder daadwerkelijke uitzet actie`s te organiseren.

bob b.
bob b.7 feb. 2017 - 20:33

Dank Robbers en Pater. Angst zorgt voor segregatie en uiteindelijk voor vertrek. Duidelijk.

Irons
Irons7 feb. 2017 - 12:30

Een lastig verhaal. Hoe verbind je met mensen die denken in termen van 'hoeren' en 'slechte meisjes' als het om autochtone meisjes en vrouwen gaat? Hoe verbind je met mensen die vinden dat de wetten van Allah voor onze wetten gaan? Hoe verbind je met mensen die het best vinden als je met hun dochter trouwt, mits je maar bekeert tot hun geloof? Etc. Ik vind het lastig. Ik vind Islam net zo min tot het Europa dat de UNHR onderschrijft horen als bijvoorbeeld communisme en fascisme. Gelukkig geldt dat veel moslims inderdaad de regels van hun geloof niet al te nauw nemen, het zijn immers veelal mensen zoals jij en ik, maar met heel gelovige moslims voel ik geen enkele neighing me ermee te verbinden. Ik verbind me ook niet met AFA of VNU adepten. Ik kijk uit naar de tijd dat als moslim geborenen massaal in het openbaar afstand doen van hun 'geloof' en ervoor uit durven en kunnen komen in feite atheist te zijn.

6 Reacties
Irons
Irons7 feb. 2017 - 12:30

VNU moet zijn NVU....

Robbels
Robbels7 feb. 2017 - 14:16

@ Irons Ik kan me voor een groot deel heel goed vinden in uw reactie maar op het einde gaat het voor mij toch mis. U stelt: 'Gelukkig geldt dat veel moslims inderdaad de regels van hun geloof niet al te nauw nemen, het zijn immers veelal mensen zoals jij en ik' en daarna 'Ik kijk uit naar de tijd dat als moslim geborenen massaal in het openbaar afstand doen van hun ‘geloof’ en ervoor uit durven en kunnen komen in feite atheist te zijn.' U vraagt dus gematigde moslims (ik vergelijk ze met CDA-christenen) te zeggen dat ze eigenlijk atheist zijn. Waarom is dat noodzakelijk? Waarom is het niet voldoende om te stellen: onze democratische rechtstaat is ten alle tijde leidend en alle vormen van extremisme die deze ter discussie stellen moeten worden aangepakt?

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 feb. 2017 - 14:43

Mr. Plat Wat doen we met ouders die hun dochters weigeren met negroide thuis te komen? Wat doen we mensen die achter elk baard een haat voellen? Wat gaan we doen met mensen die achter elk hoofdoek een onderdrukte vrouw zien en ze willen bevrijden met hun eigen onderdrukking? Maar het alle belangerijkse: wat doen we met mensen die onze eige grondwet willen negeren om een deel van de burgers hun eigen religie te ontzeggen? Niemand vraagt je je met welk mens dan ook te verbinden, alleen dat je ze behandelt als mensen die gelijkwaardig zijn aan jouw. Bijna elke ouder doet zijn best om zijn kroost zo goed mogelijk te beschermen. De eene ziet dat zijn kinderen slecht terecht komen als ze met iemand trouwen met een ander religie, de ander als ze met iemand trouwen anders dan hun houdskleur. Dat wil nog niet zeggen dat je ze anders moet behandelen, alleen dat je de discussie nooit moet stoppen om dat onderdeel gelijk te trekken. En Ja de islam hoort net zo in europa als de christelijke religie. Het zijn allebij namelijk afkomstig uit het oosten.

Mark Huysman
Mark Huysman7 feb. 2017 - 15:19

[Ik vind Islam net zo min tot het Europa dat de UNHR onderschrijft horen als bijvoorbeeld communisme en fascisme.] Ik vind neoliberalisme net zo weinig tot de beschaving horen als fascisme. Toch ga ik om met PvdA’ers, GL’ers, CDA’ers en soms zelfs met een VVD-stemmer. [Hoe verbind je met mensen die denken in termen van ‘hoeren’ en ‘slechte meisjes’ als het om autochtone meisjes en vrouwen gaat?] Als mensen zich in die zin uitlaten dan hoef je daar toch niet per se mee om te gaan? Ik had vroeger een tante die altijd zat af te geven op hoe jonge meiden gekleed gaan, die vermeed ik dan ook liever -die tante bedoel ik. Ik heb diverse kennissen met een moslim-achtergrond die prima feministische opvattingen hebben. Je moet wat verder kijken dan de cliché’s. [Hoe verbind je met mensen die vinden dat de wetten van Allah voor onze wetten gaan?] Hoeveel mensen overtreden nu daadwerkelijk “onze” wetten? [Ik kijk uit naar de tijd dat als moslim geborenen massaal in het openbaar afstand doen van hun ‘geloof’ en ervoor uit durven en kunnen komen in feite atheist te zijn.] Ten eerste: waarom zet je geloof tussen aanhalingstekens? Ten tweede als iemand eens duidelijk stelt geen gelovig moslim te zijn, zoals Abou Jahjah, dan is het vooral de PVV-clan die begint te schuimbekken. Ten derde: wat maakt het uit wat iemand gelooft? Het gaat er om hoe iemand zich gedraagt, lijkt mij.

Zandb
Zandb7 feb. 2017 - 15:34

Irons: U stelt zinnige vragen. Maar die betreffen toch niet alleen moslim?

Stientje2
Stientje27 feb. 2017 - 15:47

Een vredesduifje????

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2017 - 12:19

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zandb
Zandb7 feb. 2017 - 15:30

ThWil: Wat mij betreft - zoals ik de wet lees - is het volgende verboden om na te streven: – Verbod op overige islamitische uitingen die in strijd zijn met de openbare orde! – Alle moskeeën en islamitische scholen dicht, verbod koran.l – Preventief opsluiten radicale moslims. – Criminelen met een dubbele nationaliteit denaturaliseren en uitzetten. Ik verbaas mij er dan ook over, dat zoiets ongemoeid blijft. PVV-ers moeten toch ook kunnen begrijpen, dat met dergelijke politieke programmapunten net zo goed voor het invoeren van een sharia gepleit kan worden: – Verbod op niet-islamitische uitingen die in strijd zijn met de openbare orde! – Alle kerken en christelijke en joodse scholen dicht, verbod bijbel. – Preventief opsluiten radicale niet-moslims. – Geen immigranten uit niet-moslimlanden

ton14024
ton140247 feb. 2017 - 18:00

´´Al zou de pvv de absolute meerderheid verwerven zal volledige realisering van bovenstaande punten nooit plaatsvinden.´´ Alleen omdat tegen die tijd het merendeel al is volbracht.

Okke2
Okke27 feb. 2017 - 12:15

In absolute zin zijn veel meer mensen bang voor de toekomst, de mensen die hun wijk hebben zien islamiseren bijvoorbeeld, de mensen die de scholen hebben zien islamiseren, de winkels. of juist de mensen die dat in naastgelegen buurten hebben gezien, of in de nabijgelegen stad. Dus je kan je op de niche van politiek en of maatschappelijk geengageerde moslims richten die een angst voelen voor de toekomst waar zij als goede die onder de kwade lijden last zouden kunnen krijgen van een politicus. Je hebt ook een veel reeelere angst, namenlijk een verandering die al zichtbaar is sinds de jaren 80, waar wijken veranderen tot buurten als in den Haag schilderswijk en Amsterdam west.

9 Reacties
rvb2
rvb27 feb. 2017 - 13:37

Er zijn in nederland geen mensen die islamisering hebben gezien. Zij hebben alleen waanideeen over de nietbestaande islamisering in europa.

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 feb. 2017 - 14:50

Okke. Vergelijk aub het aantal dooden aan de islamitische kant door staat tereur van het westen en de islamitische tereur in het westen en vertel mij is wie er meer bang moet zijn voor zijn leven. Ik heb niet over huis haard of werk. Ik heb het over levens. Een totaal oorlog met de islam kent alleen verliezers net zoals de kruistochten destijd.

jandebakker
jandebakker7 feb. 2017 - 16:20

@rvb Dat Islamisering (de groei van de invloed van de islamitische religie en cultuur in een samenleving) bestaat is gewoon een gegeven. Een gegeven dat voortvloeit uit de immigratie van mensen met een islamitische achtergrond. Door te schrijven dat de Islamisering niet bestaat zegt u dus indirect dat u moslims niet ziet als onderdeel van onze samenleving. nb: dit betekent uiteraard niet dat je niet met o.a. Wilders van mening kan verschillen over de wenselijkheid en de (huidige en toekomstige) omvang van de islamisering.

MijnMening3
MijnMening37 feb. 2017 - 16:46

@rvb Hahahaha. U bent zeker lang niet meer in Europa geweest. Waar heeft u zich verstopt?

TotCo Ring
TotCo Ring7 feb. 2017 - 17:26

als je uigaat van slechts 5% moslims in Nederland dan wordt er verdomd veel over gesproken en wordt er buitenproportioneel aandacht aan besteed. Waarom toch? Nou omdat die 5% heel erg veel verlangt van de andere 95%, en er is een groep binnen die 95% erg bang voor die dwingende 5%(of het kleine dominante gedeelte daarvan). Maar dat moeten we gewoon negeren, want dat is onzin.

Appi Mohamud
Appi Mohamud8 feb. 2017 - 0:09

@ Martin Decker. "Nou omdat die 5% heel erg veel verlangt van de andere 95%,........" Het enige wat we van je verlangen is dat we hetzelfde recht hebben als jij hebt niet meer niet minder, (althans van mijn kant en bijna 99.99% van die 5% van je), als dat te veel gevraagd is in uw ogen is er een groot probleem in nederland ben ik bang. Kunnen we niet gewoon gescheiden zwemmen als daar de animo voor is en een zwembad eigenaar ziet brood in? Of gewoonweg met ze alle gaan zitten in de bus waar je ook maar wilt zitten (zolang de stoel leeg is welteverstaan)?

Zandb
Zandb8 feb. 2017 - 9:36

Okke: In absolute zin geeft u de mensen een excuus, een alibi, een reden om bang te zijn, voor wie of wat? Waarom doet u dat? En waarom richt u zich niet op de niche van "bange mensen" en maakt u hen duidelijk, dat ze wel bang mogen zijn maar dat ze die bangheid niet kunnen projecteren op een bevolkingsgroep die evenveel rechten bezit als zij? En waarom toont u zo weinig begrip voor de mensen die een "veel reëlere angst", voor de virtueel grootste partij van Nederland kunnen tonen?

DaanOuwens
DaanOuwens8 feb. 2017 - 19:08

@ jandebakker Jij schrijft: Dat Islamisering (de groei van de invloed van de islamitische religie en cultuur in een samenleving) bestaat is gewoon een gegeven. Prima definitie maar dan is islamisering niet iets om ons druk over te maken. Bovendien is het logische gevolg van jouw definitie van islamisering alle PVV racisten zijn. En dan is er niet een probleem met 1 miljoen moslims maar met 2 miljoen racisten. Een aanmerkelijk groter probleem dus. Kortom aardig dat je een definitie probeert te geven aan islamisering. Ik meen toch te begrijpen dat PVV-ers onder islamisering verstaan het te niet doen van homo rechten en vrouwen rechten. christenen die ook moslim moeten worden en moslims mogen overal op straat bidden en iedere week moet er een zelfmoord aanslag plaatsvinden. Dat lijkt mij niet aan te sluiten bij jouw definitie. Kortom weet je zeker dat jouw definitie van islamisering klopt? Of zijn er meerdere definities en kan RVB gewoon gelijk hebben?

Willem100
Willem1009 feb. 2017 - 17:12

Zo Daan, jij maakt het wel heel bont met verdraaien om het verhaal jouw richting op te krijgen. Je zou beter valide argumenten kunnen geven. Op deze manier is het erg duidelijk dat je wel degelijk begrijpt wat er bedoeld wordt maar daar niet op in wil gaan en daarom maar een kronkel opzet om u tegen te zeggen. Volgende keer maar weer eens een een tegenargumentje proberen?

Nagus
Nagus7 feb. 2017 - 12:13

De rechtstaat is er inderdaad voor iedereen (die deze accepteert). Ik ben echter benieuwd hoeveel moslims zich thuis voelen in onze rechtstaat en hoeveel liever een ander systeem zouden hanteren. Het wordt tijd dat dat eens wordt onderzocht.

3 Reacties
Zandb
Zandb7 feb. 2017 - 15:32

Nagus: Wilders (en daarmee hoeveel PVV- sympathisanten? Zou eens onderzocht moeten worden) accepteert de rechtsstaat niet. Wat wilt u daarmee doen dan?

Pater Familias
Pater Familias7 feb. 2017 - 17:10

Dat is al een keer onderzocht door Ruud Koopmans.

ton14024
ton140247 feb. 2017 - 17:53

´´(die deze accepteert)´´? Gaarne uitleg.

Rick Hofland
Rick Hofland7 feb. 2017 - 12:06

De angst die menigeen heeft voor de groepen islamitische jongeren die winkelcentra en woonwijken terroriseren is een hele reële angst, net als de reële zorg die veel mensen in Europa tegenwoordig hebben dat zij zelf of hun kinderen bij publieke evenementen slachtoffer kunnen worden van islamitisch geweld. Voor deze reële zorgen en angsten worden helaas door bijna alle politieke partijen weggekeken, of gedaan alsof diegene die dit zo ervaart een racist is en zich vergist in zijn of haar waarnemingen. Helaas is de enige partij die dit wel durft te benoemen de PVV. De manier hoe Wilders spreekt en veel van wat hij zegt is absoluut niet waar veel mensen zich in herkennen, maar waar moeten bezorgde burgers dan terecht? Nergens kan je heen als je gezirgd bent en je niet gehoord voelt door de politiek, aan de ene kant is er de xenofobe en racistische Wilders met zijn PVV die wel je zorgen benoemd en aan de andere kant de rest van het spectrum waarbij men stelsel matig maar hoopt en duimt dat "het vanzelf wel goedkomt" met de islamitische integratie in onze maatschappij.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman7 feb. 2017 - 17:12

[De angst die menigeen heeft voor de groepen islamitische jongeren die winkelcentra en woonwijken terroriseren is een hele reële angst] Doe normaal. Her en der wat vervelende hangjongeren, dat heb je altijd en overal gehad. Om dat ‘terroriseren’ te noemen en te linken aan de Islam, is tamelijk suf. [net als de reële zorg die veel mensen in Europa tegenwoordig hebben dat zij zelf of hun kinderen bij publieke evenementen slachtoffer kunnen worden van islamitisch geweld.] Hoe reëel is dat dan? Hoeveel slachtoffers zijn er in Nederland van 'islamitisch geweld' en hoe verhoudt zich dat met het aantal slachtoffers van verkeersongevallen? Of met het aantal doden en gewonden als gevolg van uitglijden op de trap? [Voor deze reële zorgen en angsten worden helaas door bijna alle politieke partijen weggekeken] Ten eerste zijn het geen reële zorgen en angsten en ten tweede zeurt zo’n beetje elke partij hier wel eens over. Veel reëler en zorgelijker zijn de gevolgen van de bezuinigingen in de gezondheidszorg, thuiszorg, ouderenzorg, etc. maar juist daar wordt stelselmatig van weg gekeken.

Zephyr2
Zephyr27 feb. 2017 - 11:47

Wantrouwen, voorzichtig zijn, kat uit de boom kijken dat is een natuurlijke reactie als je met iets onbekends wordt geconfronteerd. Dit is ingebakken in onze natuur door duizenden jaren natuurlijke selectie waarbij minder voorzichtige soortgenoten eerder het loodje legden. Wij vertrouwen de leden van onze eigen stam en zijn wantrouwend tegen ieder ander. Terecht of onterecht. Dit is een gegeven waar beide partijen zich bewust van moeten zijn en rekening mee moeten houden. Als je ergens als nieuw komt en afwijkend bent van de al aanwezigen, zul je zelf je best moeten doen om te laten zien dat je geen bedreiging bent voor de al aanwezigen. Dat begint met bijvoorbeeld lokale taal gaan spreken, lokale gebruiken en gewoontes respecteren en accepteren. Decennia lang is het omgekeerde beleid gevolgd. Nieuwkomers werden bevestigd in hun eigen culturele gebruiken en gewoontes en taal en autochtone bewoners werd xenofobie, racisme en islamofobie verweten als ze zich onzeker en bedreigd voelden (terecht of onterecht). Dit gebrek aan begrip voor deze gevoelens bij vele oorspronkelijke bewoners is de kiem voor het succes van PVV. Waar wij verwachten dat tolerantie en begrip als zodanig positief wordt ervaren en leidt tot wederzijds respect, ziet men het in andere culturen als teken van zwakte en onderdanigheid en bevestiging van eigen superioriteit.

4 Reacties
Peter Buitengaats
Peter Buitengaats7 feb. 2017 - 13:28

Hear hear!

ton14024
ton140247 feb. 2017 - 17:47

Wantrouwen is een slechte raadgever.

paul1111
paul11117 feb. 2017 - 19:50

Nu kan iemand wel "Hear hear" schrijven (fijne inhoudelijke reactie overigens), maar Zephyr slaat natuurlijk wel de spijker op zijn kop. Enige kennis van andere culturen zou handig zijn voordat men een oordeelt velt. Met name zou men zich eens moeten verdiepen in hoe men in die andere culturen omgaat met het begrip "wederkerigheid". Men zou eens kunnen nagaan in hoeverre vriendelijkheid elders wordt verward met zwakte. Zou leerzaam kunnen zijn...

Haastig
Haastig8 feb. 2017 - 0:17

Ton14010 7 februari 2017 at 18:47 "Wantrouwen is een slechte raadgever." Vertel dat maar aan de Indianen. En de Aboriginals. En de Indonesiërs. En de dodo's...

rbakels
rbakels7 feb. 2017 - 11:41

Trapt de schrijver van dit stukje een open deur in? Misschien toch niet. het is schrikbarend hoe weinig mensen zich realiseren dat moslimhaat een belangrijke oorzaak is van moslimterrorisme. Als de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding zijn werk serieus zou nemen zou hij Wilders meteen laten opsluiten. Bij voorbeeld door de grenzen van Limburg dicht te gooien. Moslimhaters bepleiten dat de islam met wortel en tak wordt uitgeroeid. Het mag niet verbazen dat deze geachte moslims op z'n minst bang maakt - en op z'n ergst tot terroristische daden beweegt. We vrezen moslimterrorisme, maar "the elephant in the room" is dat we niet beseffen dat we zelf terrorisme jegens moslims bedrijven - die makkelijk als boemerang kan werken. Ik begin bijna terug te verlangen naar de tijd dat de communisten nog de universele vijand waren. Al leidde dat ook tot escalatie (wapenwedloop). Nee, ik ben geen moslim maar heb me wel goed van de islam op de hoogte gesteld, o.a. door moslimlanden te bezoeken. Wist u dat er moslimlanden zijn waar je praktisch geen hoofddoeken ziet?

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2017 - 13:51

Moslimterrorisme komt ook voor in regio's waar nauwelijks sprake is van anti-islamsentimenten. Islamitische terroristen worden primair gedreven door de "zuivere islam".

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 feb. 2017 - 17:37

"Toch slaat gelling hier de plank enigszins mis. Het gaat mij om deze zin:" Ben vaak met je eens maar dit keer niet. Je kan gerust een religie niks vinden, en de mensen die ze belijden met rust laten. Heel veel mensen hebben niks met cientology maar leven toch samen met die mensen. Je word pas intollerant als je de mensen toebedeelt wat de religie doet of andersom.

DaanOuwens
DaanOuwens7 feb. 2017 - 11:15

Toch slaat gelling hier de plank enigszins mis. Het gaat mij om deze zin: Maar je kunt prima de islam niks vinden terwijl je tegelijkertijd toch van mening bent dat je islamitische medeburger hoe dan ook je medeburger is, en op grond daarvan op dezelfde rechten en vrijheden aanspraak kan maken als jijzelf. Dat is namelijk exact wat Wilders ook zegt, de islam is niets en daarmee spreek ik niet de moslims aan. Dat verzwakt het hele betoog van Gelling. De islam is gewoon een van de geloofsovertuigingen in nederland. En het is niet relevant of iemand het wel of niet iets vindt. Iedereen mag geloven wat hij of zij wil. Christen, jood, moslim, boeddhist of atheïst. Dat grondrecht moet iedereen als uitgangspunt hebben. En dat moet de overheid veel agressiever handhaven. Door actief PVV-ers te vervolgen voor racisme en de PVV als partij te verbieden. Maar ook radicale imams en ronselaars aanpakken en alle extremisten die vergelijkbare initiatieven ondernemen. Wij gaan teveel uit van het idee dat de gemiddelde burger een verstandig denkend mens is. Dat blijkt toch niet het geval. Dus is het verstandig de fundamenten van de rechtsstaat ook daadwerkelijk de handhaven.

8 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2017 - 13:43

Dus je mag geen mening hebben over een religie noch kritiek hebben de uitwassen van een religie? Ik meende toch dat wij in een vrij land leefden. Als ik het geloven in het bestaan van imaginaire opperwezens infantiel en stompzinnig vind en het aanhangen van een gedachtengoed van 1400 jaar geleden als achterlijk beschouw, is dat mijn goed recht. Al meen ik dat de EU concrete plannen had om voor de islam een uitzonderingspositie te creeren, complete waanzin natuurlijk.

Andreas Cappen
Andreas Cappen7 feb. 2017 - 14:28

De islam is gewoon een van de geloofsovertuigingen in nederland. En het is niet relevant of iemand het wel of niet iets vindt. >> Dat lijkt me toch wel. Ik mag toch vinden dat ik een bepaalde religie verschrikkelijk vindt, bijvoorbeeld omdat het in strijd is met elementaire mensenrechten. Als je kritiek op een religie gaat verbieden, gaan we richting een dictatuur.

Arie Roos
Arie Roos7 feb. 2017 - 14:55

[Dus je mag geen mening hebben over een religie noch kritiek hebben de uitwassen van een religie?] Zucht. Nee. Waarom blijft deze onzin na 15 jaar toch steeds maar weer terugkomen ?

DaanOuwens
DaanOuwens7 feb. 2017 - 17:44

@ Gadfly Jij mag best van mening zijn dat moslims achterlijk zijn, maar je houdt je kritiek maar gewoon voor je zelf. Gezien je tekst ben je niet in staat om de opvattingen van moslims te respecteren dus waarom zouden zij jouw mening respecteren? Jouw PVV-benadering leidt dus alleen tot polarisatie en niet tot een gesprek. Schelden op deze mensen gaat ook niet leiden tot vernieuwing van de islam. Dat kunnen moslims zelf wel doen en dat gebeurt ook al. Ik denk dat veel van die zogenaamde islam kritiek gewoon een soort verpakking is voor plat racisme en haat voor mensen die andere opvattingen hebben of een andere etnische achtergrond. Of die islam critici zijn gewoon dom. Effect zal die aanpak zeker niet sorteren. In ieder geval wordt de bewegingsvrijheid van extreem rechts en moslims net zoals die van alle anderen beperkt door de grondwet en andere wetten. En ook wordt hun vrijheid door de wetten gewaarborgd, dat is voldoende. Dat de EU voor moslims een uitzonderingspositie zou willen is typisch PVV-nepnieuws, je zal het wel op je facebook pagina gelezen hebben.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 feb. 2017 - 18:49

@ Daan Ouwens 14.43 Mijn punt is dat ik de vrijheid heb om hier een mening over te hebben en dat geen enkele religie gevrijwaard dient te worden van kritiek. Omdat ik kritisch ben op de islam positioneert u mij ten onrechte meteen in de Wildershoek. Ik heb een sterke afkeer van alle religies, m.u.v. het boeddhisme, maar vind de islam de meest dwingende en verstikkende religie die ik ken. Ik heb absoluut niets tegen moslims, sterker nog ik heb een aantal moslims in mijn kennissenkring en ik denk dat ik vaker spreek met moslims dan menig Joper. Dat plan van de EU heb ik niet via FB. Zou idd best een hoax kunnen zijn, als dat zo is ben ik daar mooi ingetuind.

Zandb
Zandb8 feb. 2017 - 9:44

Gadfly: Een mening hebben dat anderen geen mening mogen hebben..... Dat mag. Maar niet in de vorm van een ideologie die er naar streeft om zoiets (politiek) te verwezenlijken. Dat is het kader en daarin proberen Frits en ik u, ieder op zijn wijze, te houden. U hebt al namelijk al meerdere malen laten blijken dat u de scheiding tussen kerk en staat slechts op één manier accepteert: De religie (nou ja, de islam) mag zich niet met de politiek bemoeien maar de staat wel met de religie.

DaanOuwens
DaanOuwens8 feb. 2017 - 11:16

@ Gadfly Jij schrijft: Omdat ik kritisch ben op de islam positioneert u mij ten onrechte meteen in de Wildershoek Ik doe niets, jij bent zelf in die hoek gaan staan. En blijkbaar zit je te veel op facebook en neem je te weinig nieuws tot je uit normale media want er zijn ook landen waar boeddhisten moslims vervolgen. Verder heb ik duidelijk toegelicht dat kritiek op de islam van mensen zoals jij geen enkel positief resultaat oplevert. Er zijn al voldoende wetten en regels waar alle geloven en overtuigingen zich aan moeten houden. En binnen die kaders is iedereen vrij te doen wat hij wil. Ook moslims en boeddhisten, en zo lang mensen zich houden aan die beperkingen moeten ze gevrijwaard blijven van mensen zoals jij die blijkbaar van mening zijn dat ze anderen, die niets verkeerds doen, hun wil mogen opleggen. Dat is niet het geval.

Carlos H.
Carlos H.9 feb. 2017 - 14:29

@DaanOwens Juist dit gedachtegoed is de voedingsbodem voor de PVV. De overheid doet vrijwel niets met het aanpakken van radicale imams, jihad ronselaars en extremisten. De boel wordt de boel gelaten, en daardoor is er een grote onderstroom in de Nederlandse maatschappij die op zich niet of nauwelijks racistisch is, maar die zich nu wel aangesproken voelt door Wilders en zijn trawanten. Ze worden in de handen gedreven van Wilders door het niet acteren van de overheid, het niet uitzetten van uitgeprocedeerde vreemdelingen (als je ze toch niet uitzet, waarom dan geld verspillen aan een procedure..?), het niet aanpakken van radicale haatimams, het niet afpakken van het paspoort van Syriegangers, enz. enz. Daar zit bij een flink deel van de bevolking heel veel pijn, maar ook angst. Nederland is van oudsher een gastvrij land, maar daar is weinig van over. Mijn voorspelling is dat Wilders dichter bij de 40 zetels komt, dan welke partij dan ook. Met dank aan VVD en PvdA, die veel lullen over van alles, maar dit punt van hoe om te gaan met het opnemen en integreren van vreemdelingen, finaal negeren. Ik denk dat de kiezers dit niet zal ontgaan, en dat links bij de komende verkiezing het daardoor enorm lastig zal krijgen, lijkt mij en feit. Dus ik ben het niet met je eens dat de PVV als partij moet worden verboden, we leven in een parlementaire democratie, ook dat gedachtengoed heeft recht op een stem.

Popiejopie3
Popiejopie37 feb. 2017 - 11:06

De PVVer zou wat vaker moeten toegeven dat al zijn gewauwel en argumentatie gedreven wordt door angst. De moslim mag wat vaker openlijk boos zijn op Wilders én de eigen geloofsgenoten (i.p.v. de 'koude' reactie bij aanslagen: "ik hoef me niet te verontschuldigen voor het gedrag van anderen"). Zou verbinding makkelijker maken.

pieterkamper
pieterkamper7 feb. 2017 - 10:46

Ik denk, na de undercover reportage uit Deense moskeeën, met als triest hoogtepunt de uitspraak 'wij zijn geen Denen, wij zijn Moslims', dat de enige vijanden van Moslims Moslims zijn.

2 Reacties
rvb2
rvb27 feb. 2017 - 13:17

Waarom hechten sommige mensen toch zo veel belang aan denkbeeldige lijntjes op een kaart? Dat is voor mij betekenisloos. Ik ben geen nederlander, ik ben een wereldburger. We moeten zo snel mogelijk van die onzinnige opdeling in landen af, we zijn allemaal mensen. Het is alleen maar toe te juichen dat mensen zich niet met onzinnige dingen als landen identificeren.

pieterkamper
pieterkamper7 feb. 2017 - 15:07

Het gaat hier niet over lijntjes op een kaart, het gaat er om dat Deense wetten worden nageleefd.

Kaas de Vies
Kaas de Vies7 feb. 2017 - 10:40

Nou, houdt u zich dan maar goed vast als de eerste uitslagen op 15 maart binnenkomen, meneer de Arabist, want de PVV zal i.m.h.o. tussen de 35 en de 40 zetels uitkomen. En weet u wel waarom? Omdat een groot deel van het electoraat geen enkel voordeel ziet in de toestroom van mensen met een islamitische achtergrond maar alleen maar nadelen. Wedden?

1 Reactie
ton14024
ton140247 feb. 2017 - 17:42

Ja, jij hebt het veel te hoog zitten. Ik wed op 15 zetels, want het gaat langzaam beter met Nederland, dus gaat PVV verliezen.

Meta Foor3
Meta Foor37 feb. 2017 - 10:00

Geling beperkt zich tot een kleine groep in Nederland, Als ik echter -zijn onderzoeks methodiek volgend- op de sociale media kijk, met medebewoners spreek en algemene tendensen waarneem, moet ik echter ook opmerken dat andere groepen in Nederland zich ook angstig voelen ! en die angst wordt ook onderbouwd door statistieken dat ze zich terecht bang maken. Dus Geling (et al) moeten niet alleen de kleine groep ''kapen'' waar hij zich druk over maakt.

1 Reactie
Robbels
Robbels7 feb. 2017 - 11:18

Het verschil is dat het hier de mogelijk straks grootste partij in Nederland betreft waarvoor mensen bang zijn. Niemand zou bang moeten zijn in Nederland voor zijn of haar bestaansrecht.