Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Angst is een slechte raadgever, ook in verkiezingstijd

  •  
21-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1985 keer bekeken
  •  
ANP-484360177

Door: Femke Merel van Kooten-Arissen en Thijs Bogers

'Kom naar ons, maak ons de grootste, zie het gevaarlijke monster op rechts.’

Er gebeuren bizarre dingen tijdens deze verkiezingscampagne. We maken ons altijd (terecht) druk om beïnvloeding vanuit het buitenland. We hebben de mond vol over het tegengaan van desinformatie. Maar de afgelopen weken zien we de zeer schadelijke beïnvloeding van peilers die niet eens de illusie willen wekken dat ze objectief zijn, dagelijks in de media aanschuivend met hun self-fulfilling prophecy’s, lafjes onderbouwd met een pseudowetenschappelijk sausje. Hun eigen verdienmodel opstuwend tot grote hoogte door de onzekere kiezers te overspoelen met virtuele doemscenario’s, inclusief ongevraagd stemadvies: stem de nieuwe politiek weg, ga vol voor de strategische stem op de oude politiek.

Ondertussen is er op links paniek uitgebroken. Blinde paniek. Vroeger haalde de PvdA, mét ideologische veren, met gemak een duizelingwekkend aantal zetels. Ze hadden in de Tweede Kamer zelfs een eigen toren. Totdat zij in Rutte II, na een soortgelijke kunstmatige links/rechts-strijd, samen met de VVD in het kabinet belandden. Ze verloren hun idealen, gingen voor “pragmatisch polderen” en neoliberaal afbraakbeleid. Ze gingen voor de macht, vervreemdden van hun achterban en de zetels verdampten. Uit lijfsbehoud zijn zij nu op het pad van “verenigd links”, hebben GroenLinks stevig tegen zich aangedrukt, smoren ook hun idealen en doen, verblind voor de macht, de oproep aan de overgebleven stemmers die op andere midden-/linkse partijen stemmen: ‘Kom naar ons, maak ons de grootste, zie het gevaarlijke monster op rechts.’ Ze beseffen niet dat ze daarmee links verder verzwakken. Want het links/rechts-denken is oude politiek en er is door hun eigen toedoen nu geen meerderheid bij progressieve partijen. Bij de formatie worden ze straks weer buitenspel gezet.

GL/PvdA vervreemdt de oorspronkelijke linkse stemmer steeds verder, regelrecht in de armen drijvend van volksvertegenwoordigers op conservatief rechts die wél luisteren. Als het ze lukt om als Rupsje Nooitgenoeg alle linkse partijen op te eten, staan ze er straks alleen voor. Helemaal alleen. Want ga maar eens in debat met tien conservatieve partijen op rechts, nadat je je bondgenoten hebt opgegeten. Eén keer vier minuten spreektijd per plenair debat voor de progressieve idealen die PvdA nog eerst eens moet gaan zoeken. Ik wens jullie een goede wedstrijd, maar het land wel heel wat beters toe. Angst is een slechte raadgever. Terwijl de macht binnen handbereik ligt. Maar jullie zien het niet!

Ik wil een oproep doen voor verbindende politiek. Door te laten zien dat je progressief kunt zijn én vasthoudend aan je idealen met rechts kan, nee móet!, samenwerken. We hebben geen tijd voor loze oorlogsretoriek en verdere polarisatie. Er is al meer dan genoeg crisis. We moeten resoluut stoppen met elkaar uitsluiten en kiezers angstig maken voor “de vijand” van een andere politieke kleur. Alleen door zelf met een goed doordachte toekomstvisie te komen, die hoop geeft en verbindend is, en door de kiezers het vertrouwen te geven dat zij op basis van inhoud en een open ideeënstrijd de juiste volksvertegenwoordigers zullen kiezen, kunnen we gezamenlijk de grote problemen die in de samenleving spelen het hoofd bieden.

Femke Merel van Kooten - Lijsttrekker Splinter
Thijs Bogers - Kandidaat-Kamerlid Splinter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 nov. 2023 - 13:57

Zo komt Splinter door de winter. Met oude koeien, verdachtmakingen en nietszeggende retoriek. Splinters bijdrage om rechts aan de macht te helpen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 nov. 2023 - 12:46

Desinformatie? Of alleen nieuws vanuit je eigen bubble willen geven? Het negeren van de aanval op baudet gisteren bij K&S zet te denken. Het dedain naar de kijker is imo kwalijk. Zolang links niet wil weten waar ze voor moeten staan, helpt links zichzelf steeds verder om zeep.

Volrin
Volrin21 nov. 2023 - 11:04

Dit: "Maar de afgelopen weken zien we de zeer schadelijke beïnvloeding van peilers die niet eens de illusie willen wekken dat ze objectief zijn, dagelijks in de media aanschuivend met hun self-fulfilling prophecy’s, lafjes onderbouwd met een pseudowetenschappelijk sausje." gekoppeld met de werkelijke minimale aandacht in de media voor partijen die niet aan kop gaan is echt funest voor de Nederlandse democratie.

Volrin
Volrin21 nov. 2023 - 11:02

Ik zou het woordje 'ook' in de titel vervangen voor 'zeker'.

EUpiet
EUpiet21 nov. 2023 - 9:57

Helemaal mee eens beste mevrouw van Kooten. Dit circus zien we nu al een jaar of 30 en alleen de rechtse partijen spinnen er garen bij terwijl links steeds verder wegkwijnt. Verkiezing na verkiezing wordt totaal links kleiner en holt de PvdA met deze strategie de echte linkse partijen uit. Want de PvdA kan alleen maar over rechts regeren. Immers haar kleinere zusjes heeft ze niet alleen leeg gegeten maar ook nog eens te vuur en te zwaard betreden. Het lijkt me beter om totaal links zo groot mogelijk te houden en zo meer invloed te houden. Laat rechts het maar eens vier jaar doen, zonder links of progressief rechts (D66) Het mag niet zo zijn en ik gooi dan ook nu de handdoek in de ring. Voor PvdAers ben ik altijd de vijand geweest. Een kwaadaardige populist met een hang naar het verleden en ook nog eens EU sceptisch. Een verwerpelijke nationalist die alleen maar aan de mensen die het minder hebben in eigen land denkt. Dat moet dan maar zo zijn. Als ik links stem dan stem ik tegen mijn eigen belang in financieel. Het enige halfbakken links van betekenis heeft een gruwelijke afkeer van me. Dus nooit een stem op GL/PvdA. En dus ga ik nu over naar rechts. Links is een verloren zaak. Dan maar voor mijn eigenbelang. De strategische stemmers van al die jaren mogen zelf gaan nadenken hoe ze dit ooit nog willen repareren. Veel succes ermee. Voorspelling: Verkiezingen 2028 GL/PvdA 15 zetels rest van links weggevaagd.

7 Reacties
LaBou
LaBou 21 nov. 2023 - 11:07

En na dit(inmiddels ongeloofwaardige) verhaal heeft de schrijver besloten om rechts met zijn stem te steunen. Misschien kan hij een volgende keer beter zijn mond houden.

Vuurrood
Vuurrood21 nov. 2023 - 14:21

EUpiet: Regelrechte onzin! U presenteert slechts een smoesje om uw stem op rechts, misschien wel extreem rechts, te rechtvaardigen. Dat doen alleen mensen welke zich schamen voor hun stemgedrag!

EUpiet
EUpiet21 nov. 2023 - 16:44

@LaBou. De PvdA is al sinds begin jaren 90 niet links meer maar met jullie strategische stem op die club wordt echt links helemaal kapot gemaakt in Nederland. Ik heb sinds 1978 links gestemd. Ben zowel van de PvdA en de SP lid geweest maar het is nu einde verhaal. De laatste paar jaren van mijn leven stem ik voor mijn eigen belang want met strategische stemmers is het vechten tegen de bierkaai. Links heeft geen toekomst meer in Nederland.

LaBou
LaBou 21 nov. 2023 - 17:57

Oh, dat de pvda al sinds kok niet links ben ik met de reageerder eens. Maar ik gebruik dat in ieder geval niet als smoes om dan maar rechts te stemmen. Want dat komt op hetzelfde neer om domrechts hier alles vol te laten schijten zonder weerwoord te geven: het helpt niet altijd maar als je het niet doet is het hier helemaal bruine bagger.

Pedas
Pedas21 nov. 2023 - 18:43

De bbb is gewoon rechts. Met standpunten als “tegen rekening rijden” en tegen afschaffing muntgeld. Het privé belang gaat voor milieu en dat is rechts.

LaBou
LaBou 22 nov. 2023 - 17:46

"Het privé belang gaat voor milieu en dat is rechts." Dat is dan ook precies zoals ik deze reaguurder inschat: rechts tot extreemrechts.

Pedas
Pedas22 nov. 2023 - 21:48

Helaas. Ik ben links van het spectrum. In tegenstelling tot jou, ben ik voor oa invoering rekening rijden en voor afschaffing muntgeld. Is beter voor het milieu.

Radio-Head
Radio-Head21 nov. 2023 - 9:51

De eerste 5 min. van deze documentaire (link) over de Sex Pistols (andere tijdgeest met hetzelfde uurwerk), maken de bovenstaande opinie beeldend, en vertalen de gevoelens en emoties die ook het mechanisme van een huidige werkelijkheid verklaren. The Filth and the Fury - Sex Pistols Documentary https://www.youtube.com/watch?v=zUNAr4Uj1xM Steek je een vinger in het verdienmodel en verstoor je de machine, door de olie weg te pakken of de in stand houdende oliemannetjes aan te vallen, dan wordt je zwart gemaakt, aangevallen, buitengesloten of weggehoond. BBC bans Johnny Rotten in 1978 for outing Jimmy Saville https://www.youtube.com/watch?v=v4OzI9GYag0 Oftewel nothing has changed.

Jonathan2
Jonathan221 nov. 2023 - 9:34

Blaaskaakverhaaltje dat volstaat met ernstige verdachtmakingen zonder een greintje bewijs - onze peilers zouden allemaal deel uitmaken van een soort manipulatie- complot, eigen zakken vullen eerst - en een redenatie die zo schaamteloos bespottelijk is dat hij slechts werkt op de lachspieren. PvdA wordt verweten dat ze deelnamen aan kabinet met rechtse partijen en daarmee hun idealen verkwanselden voor de macht door compromissen te sluiten.Blijkbaar moet zelfs VVD worden uitgesloten als regeringspartner als ze niet bijna het gehele PvdA-programma overnemen. Nou dat is niet echt verbindend, he. Maar zo werkt dat niet in een democratie waarin na een verkiezing rechts sterker is dan links. Dan zouden we pas echt gaan kunnen verbinden en luisteren naar de rechtse stemmers waardoor we de volgende keer een geheel progressief programma van het regeringsakkoord kunnen maken. Ole, Ole.

2 Reacties
r v b
r v b21 nov. 2023 - 10:50

We hebben al decennia lang kabinetten die door rechtse partijen gedomineerd worden. Er wordt al heel veel naar rechtse stemmers geluisterd, en er wordt dus ook al jaren rechts beleid gevoerd.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 nov. 2023 - 11:19

"Er wordt al heel veel naar rechtse stemmers geluisterd" Heb je daar een voorbeeld van hoe dat in beleid is geworden tijdens Rutte-IV?

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2023 - 9:27

"We hebben geen tijd voor loze oorlogsretoriek en verdere polarisatie" Precies. De polen links en rechts zijn eigenlijk al voldoende. Verdere polarisatie is overbodig want geënt op eigen kleine differentiële puntjes, die ook kunnen worden bediend door een van die groepen: Links of Rechts. Nou ja, misschien is er ook nog bestaansrecht voor een groep Midden. Want Femke Merel Arissen moet ook ergens onderdak kunnen vinden. En ja... over verkiezings- /oorlogsretoriek...: "Alleen door zelf met een goed doordachte toekomstvisie te komen, die hoop geeft en verbindend is etc. etc..." Gek, maar volgens mij zeggen alle partijen dat zo'n beetje. Links, Rechts en Midden. Kortom, bij gebrek aan drie duidelijke, grote partijen in de Kamer, zeg ik: stem strategisch.

Jonathan2
Jonathan221 nov. 2023 - 9:08

Ik snap helemaal niets van de redenatie. We moeten meer luisteren naar de rechts conservatieve stemmer door nog meer vast houden aan onze linkse en progressieve idealen, en ze niet te verkwanselen voor de macht. Verzin in het vervolg wat logischere lulkoek om te proberen wat stemmen af te snoepen van Pvda/GL . Nou veel succes in het verbinden met Geert om zo je links/progressieve idealen terug te zien in beleid zonder concessies te hoeven doen. En wat is er nou zo erg aan premier die al 15 jaar verbindende racistische drek spuit, 40 miljoen moslims uit Europa wil zuiveren, een religie wil vernietigen, de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid wil beperken en fascistische massamoordenaars zoal Putin, steunt. Nogmaals succes met verbinden, lukt meestal erg goed verbinden met extreemrechts om je progressieve idealen te verwezenlijken.

Satya
Satya21 nov. 2023 - 8:51

Ideeenstrijd ook zo'n luxe die je enkel kunt veroorloven als Wilders niet achter jou of je geliefden aankomt. Dan ook nog over ideologische veren durven beginnen. Stem libertaire partij.

2 Reacties
Volrin
Volrin21 nov. 2023 - 11:13

"Stem libertaire partij. " Is dat serieus of sarcasme?

Karingin
Karingin21 nov. 2023 - 13:53

Ja ik snap dat ook niet, Libertair betekent een compleet uitgeklede overheid, nog meer macht naar de markt...scary shit

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 nov. 2023 - 8:49

Mooi verwoord. Inderdaad heeft strategisch stemmen om een ander 'uit het torentje te houden' nooit gewerkt. Dat lukte in het verleden bij Kok tegen Lubbers, Bos tegen Balkenende, Samson/Asscher/Kaag tegen Rutte al niet en zal Timmermans nu ook niet helpen. Ik vrees dat deze oproep vooralsnog aan dovemansoren is gericht, wat perfect wordt geïllustreerd met het recente fragment met Van der Plas bij Khalid & Sophie, toen die bubbel pijnlijk duidelijk werd..

JaapBo
JaapBo21 nov. 2023 - 8:34

Een betere stelling is: stem op basis van principes, op een partij die wil regeren obv principes ipv obv aanmodderen

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk21 nov. 2023 - 11:21

"Een betere stelling is: stem op basis van principes" Daarom stem ik ook nooit 'strategisch'.

adriek
adriek21 nov. 2023 - 8:25

In de praktijk gaan de verkiezingen nog steeds vooral om de X-factor. Wie heeft de snedigste oneliners of weet de tegenstander het 'leukst' onderuit te schoffelen. Factfree beloftes doen, veel in het nieuws komen en links de schuld geven van alles dat mis is in Nederland. En het werkt. Al jaren. Omtzigt stond op veertig zetels zonder kieslijst, zonder programma, puur en alleen omdat mensen erop vertrouwen dat hij de wereld zal redden. Net als Baudet bij de vorige verkiezingen, Wilders daarvoor en Fortuyn daar weer voor. We willen verandering en stemmen op degene die dat het best verkoopt.