Joop

Angelina Jolie vraagt compassie voor Jemen, Denemarken zet Syrische vluchtelingen uit

  •  
07-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
314 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Angelina Jolie, naast actrice ook speciaal gezant van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR, vraagt aandacht voor die andere grote oorlog en de slachtoffers daarvan. “We kunnen niet selectief zijn als het gaat om wie er hulp verdient,” zegt ze na aankomst in Jemen, waar al zeven jaar een hevige oorlog woedt. “De mensen van Jemen hebben ook bescherming, steun en vrede nodig.”
“Deze week zijn een miljoen mensen gedwongen te vluchten door de afschuwelijke oorlog in Oekraïne,” schrijft ze op Instagram aan haar ruim 12 miljoen volgers. “Iedereen verdient hetzelfde medeleven. De levens van burgerslachtoffers van conflicten overal zijn van gelijke waarde.” De woorden van Jolie sluiten aan op de discussie die wereldwijd losbarstte na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne waarbij kritiek werd geuit op de manier waarop landen reageerden op de vluchtelingenstroom, in vergelijking met de wijze waarop vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië of Jemen tegemoet worden getreden.
“De situatie hier is een van de ergste humanitaire crises in de wereld, ieder uur wordt er een burger gedood of verwond. 20 miljoen Jemenieten zijn afhankelijk van humanitaire hulp.” Er zijn volgens schattingen al meer dan 100.000 mensen omgekomen bij de burgeroorlog.
De New York Times bericht hoe Denemarken inmiddels is begonnen met het uitzetten van Syrische vluchtelingen. Of althans daar pogingen toedoet. Veel van de uit te wijzen vluchtelingen kunnen nergens heen en worden ondertussen gevangen gehouden in het land dat er een berucht migratiebeleid op na houdt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Dehnus
Dehnus8 mrt. 2022 - 15:00

Ach ja... Denemarken, waar de buurt waar je woont je strafmaat bepaalt (Lees, je huidstint, maar dat durven ze nog net niet te zeggen). Waar je je juwelen in mag leveren alsof het 40-45 is bij aankomst, tenzij je "wit" gezien word, dan hoeft het niet (Oekraïners zijn buitengesloten... maar een Land dat ook door Rusland kapot gebombardeerd word Syrië niet). Ook in Denemarken regeert de racist al decennia.

Hansje6
Hansje68 mrt. 2022 - 12:34

Super dapper dat Jolie zich in dat land laat zien, en heel goed dat ze dit op de agenda krijgt. Jammer dat ze dat als westerse vrouw met een hoofddoek op doet, hiermee normaliseert zij vrouwenonderdrukking in een land wat er voor vrouwen al bijzonder slecht op staat. Ook Amnesty International krijgt door dat "forced niqab, child marriage, divorce shame, domestic violence and honor killings" bijdragen aan de verschrikkelijke omstandigheden voor vrouwen in Jemen. https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2019/12/yemen-one-of-the-worst-places-in-the-world-to-be-a-woman/

Déjà vu
Déjà vu8 mrt. 2022 - 8:29

In 2007 vingen de Amerikanen slechts 133 Iraakse vluchtelingen op. Als initiator van allerlei ellende op deze wereld, ontrekt Amerika zich vervolgens aan haar humanitaire verplichtingen. Dat mogen anderen oplossen is (blijkbaar) daar het devies. De oproep van Jolie past dan ook naadloos in dat stramien. https://nl.abcdef.wiki/wiki/Refugees_of_Iraq

Pater
Pater8 mrt. 2022 - 2:42

Schrijnend, zet alsjeblieft een enorme druk op de landen achter die oorlog (Iran, Saoedie-Arabië) en zorg voor medische en voedselhulp ter plaatse, de wereld laat dat onverantwoord doorsudderen. Elke tien minuten sterft er in Jemen een kind onder de vijf jaar aan ziekten die te voorkomen zijn. Kinderen die ernstig ondervoed zijn hebben elf keer meer kans op overlijden dan een gezond kind. De waanzin is ook dat een paar honderdduizend mensen uit de Hoorn van Afrika voor het geweld daar naar ... Jemen zijn gevlucht. Maar het principe van opvang in de eigen regio betekent dat het opvangen van een paar miljoen gevluchte Oekraïners in Europa niet te vergelijken is met de opvang van een paar miljoen gevluchte Jemenieten in Europa. Daar vraagt Jolie ook niet om. '“We hebben met z’n allen de situatie zien verslechteren tot we nu aan de vooravond van een hongersnood staan en te maken hebben met de grootste cholera-uitbraak van de afgelopen decennia.” Angelina Jolie vraagt de landen in de VN-Veiligheidsraad om te onderhandelen over een einde van het conflict, en toe te zien op naleving van het internationaal recht op bescherming van de burgerbevolking.'

3 Reacties
Satya
Satya8 mrt. 2022 - 8:52

Laat de VS en EU stoppen wapens te leveren. Lijkt me een mooi begin

Pater
Pater8 mrt. 2022 - 12:03

@Satya Absoluut. De echt grote verkopers zijn voor Saudi-Arabië de afgelopen jaren de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk geweest. Opvallend: Duitsland, een iets minder grote wapenexporteur, heeft de export naar S.-Arabië verboden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mrt. 2022 - 9:47

Als Iran en Saoedie-Arabië ophouden met hun strijd om de hegemonie in Jemen uit te vechten kunnen de burgers in eigen land worden opgevangen. Overigens was Jemen al decennia een ecologisch rampgebied dat niet in staat was de eigen bevolking te voeden. Er moet heel veel gebeuren om Jemen op de rails te krijgen.

Hernandez
Hernandez7 mrt. 2022 - 20:15

'Veel van de uit te wijzen vluchtelingen kunnen nergens heen en worden ondertussen gevangen gehouden in het land dat er een berucht migratiebeleid op na houdt.' Migratie is toch iets anders dan het opvangen van vluchtelingen?

13 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra7 mrt. 2022 - 22:51

Welk land wordt hier bedoelt?

∆
8 mrt. 2022 - 0:43

@ Hernandez Het is inmiddels wel duidelijk hoor, welke migranten jij liever ziet vertrekken dan komen. Momenteel vindt er om zeer begrijpelijk redenen een massamigratie plaats van voornamelijk Oekraïense vrouwen, kinderen en soms ook ouderen op zoek naar veiligheid. We kunnen ons flauwe woordspelletjes besparen door de Rijksoverheid te raadplegen. Hoe en waarom migreren mensen? Migratie is de verplaatsing van (groepen) mensen van de ene plaats naar de andere. Mensen migreren bijvoorbeeld om in een ander land te gaan werken. Of omdat zij op de vlucht zijn voor oorlog. Manier van migratie Er zijn verschillende manieren waarop mensen kunnen migreren. Als zij zich aan de geldende regels houden, dan migreren ze op een legale manier. Doen zij dit niet, dan is er sprake van een irreguliere migratie. Reden van migratie De reden waarom mensen migreren kan verschillen. Zo komt asielmigratie voor als mensen op zoek zijn naar een veilige plek. Bijvoorbeeld omdat ze moeten vluchten voor oorlog en ellende. De meeste mensen migreren om andere redenen. Bijvoorbeeld om in een ander land te werken (arbeidsmigratie) of om te studeren (kennismigratie). Maar ook om met hun familie samen te zijn (gezinsmigratie). In die gevallen is er sprake van reguliere migratie. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/migratie/vraag-en-antwoord/hoe-en-waarom-migreren-mensen

Zandb
Zandb8 mrt. 2022 - 6:54

Hernandez En wat wilt u nu met die opmerking? Uiteindelijk gaat het toch om de vraag of iemand als vluchteling beschouwd wordt of als migrant. Een land dat nog al gemakkelijk mensen als migrant behandelt i.p.v. als vluchteling, dat os toch een land dat er "een berucht migratiebeleid" op na houdt, lijkt mij.

Hernandez
Hernandez8 mrt. 2022 - 8:11

@Driehoek 'Het is inmiddels wel duidelijk hoor, welke migranten jij liever ziet vertrekken dan komen.' Ik ben een voorstander van opvang in de regio en voorstander van het uitzetten van mensen die uitgeprocedeerd zijn. 'Momenteel vindt er om zeer begrijpelijk redenen een massamigratie plaats van voornamelijk Oekraïense vrouwen, kinderen en soms ook ouderen op zoek naar veiligheid.' Ze vluchten voor oorlog en geweld, want ze kunnen verder ook nergens naar toe; dit is de regio.

watcher3
watcher38 mrt. 2022 - 8:30

Is er iemand die wat anders beweert?

Eid
Eid8 mrt. 2022 - 8:51

@Zandb In uw inmiddels beruchte woordspelletjes, zou dan het omgekeerde ook gelden: Groeperingen die nogal makkelijk mensen als vluchteling bestempelen ipv dat het eigenlijk gewoon migranten zijn, zouden er dan ook een berucht vluchtelingenbeleid op na houden... lijkt mij.

∆
8 mrt. 2022 - 11:30

@Hernandez [Migratie is toch iets anders dan het opvangen van vluchtelingen?] Je bent dus voorstander van regionale opvang van vluchtelingen. Daarom vind je nodig, om een semantische vraag te stellen over het onderscheid tussen de termen migratie en vluchtelingenopvang. Die definitie kon je simpel opzoeken via Google. Je zou ook geloofd worden met de boodschap dat je geen vluchtelingen of andere migranten wil, als ze niet uit de regio of landen met een Westerse cultuur komen, tenzij ze kapitaalkrachtig of zeldzaam gekwalificeerd zijn.

∆
8 mrt. 2022 - 11:41

@Eid Jolie vraagt hier om medeleven voor vluchtelingen uit Jemen. Ben jij van mening, dat oorlogsvluchtelingen uit Jemen eigenlijk migranten zijn die onterecht en te gemakkelijk als vluchteling worden beschouwd?

Hernandez
Hernandez8 mrt. 2022 - 16:11

@Driehoek 'Je zou ook geloofd worden met de boodschap dat je geen vluchtelingen of andere migranten wil, als ze niet uit de regio of landen met een Westerse cultuur komen, tenzij ze kapitaalkrachtig of zeldzaam gekwalificeerd zijn.' Jij bent een voorstander van het binnenhalen van mensen die hun hele leven afhankelijk zijn van een uitkering?

∆
8 mrt. 2022 - 17:06

@Hernandez Het gaat niet om mijn opvatting daarover, maar dat je niet kunt beheersen om het onderwerp van onbeschrijfelijk oorlogsleed gretig als excuus te gebruiken. En dan niet recht op de man af, maar langs een geniepig laffe retorische vraag.

Zandb
Zandb8 mrt. 2022 - 18:01

Eid Dat klopt helemaal. Dat kan helaas heel goed. Waarom u dat een woordspelletje noemt, is mij een raadsel.

Hernandez
Hernandez8 mrt. 2022 - 18:34

@Driehoek Ik ben vóór opvang in de regio en vóór het toelaten van migranten die zichzelf kunnen onderhouden. 'En dan niet recht op de man af, maar langs een geniepig laffe retorische vraag' Niks geniepigs aan, als je mensen binnen blijft halen die hun hele leven afhankelijk zijn van een uitkering gaat de verzorgingsstaat klappen. 'onderwerp van onbeschrijfelijk oorlogsleed gretig als excuus te gebruiken.' Dat doe jij toch ook?

∆
8 mrt. 2022 - 22:06

@Hernandez [...hun hele leven afhankelijk zijn van een uitkering gaat de verzorgingsstaat klappen.] Ik beperk me tot de informatie van het CBS en Vreemdelingenzaken. Daar komt een ander beeld naar voren. Dat is niet ideaal, maar jouw vooroordeel berust niet op de werkelijkheid in Nederland, aldus het CBS en Vreemdelingenzaken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 mrt. 2022 - 20:14

Als je de reden van deze discussie niet begrijpt, dan is er ook geen oplossing.