Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Angela Merkel ontvangt Europese klimaatjongeren

  •  
20-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
GERMANY - POLITICS - CLIMATE - FRIDAYS - FOR - FUTURE

© (L-R) German climate activist from the "Fridays for Future" movement Luisa Neubauer, Swedish founder of the "School Strike for Climate" movement Greta Thunberg, and climate activist from Belg

Angela Merkel ontvangt donderdagmorgen enkele vooraanstaande Europese klimaatstakers om te bespreken wat EU-voorzitter Duitsland de komende maanden kan doen. De Duitse bondskanselier is daarmee de eerste Europese leider die ingaat op de open brief die de jongeren eerder dit jaar opstelden.
Greta Thunberg, die twee jaar geleden het initiatief nam tot de klimaatstakingen, verklaarde eerder deze week al in een interview dat er tot nu toe veel te weinig is gebeurd. “Een mix van onwetendheid en ontkenning is de kern van het probleem.”
De Belgische Anuna De Wever legt aan De Standaard uit dat de coronacrisis overheden een enorme kans biedt om de economie anders in te richten. Helaas grijpen de regeringsleiders die mogelijkheid niet aan.
"‘Momenteel moeten we net onze emissies veel harder afbouwen en dus moeten we die doelstelling aanpassen. Met de coronapandemie zijn er biljoenen euro’s vrijgemaakt om de economie opnieuw op te starten, maar er zijn geen beperkingen in opgenomen voor het produceren van fossiele brandstoffen. Ze blijven met dezelfde bedrijven werken die onze wereld al aan het kapotmaken waren. Het is business as usual."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

P Haan
P Haan20 aug. 2020 - 20:51

'vooraanstaande Europese klimaatstakers' Toe maar. Ze hebben wel gelijk. Wat we de afgelopen maanden hebben gezien is dat het gewoon kan. We hoeven niet te vliegen, te rijden, te stoken en te consumeren. De wereld draaide gewoon door. De beelden van steden die ineens uit de smog opdoken toonden aan dat we het zelf in de hand hebben. Maar die keus durft niemand te maken. Terug naar voor de pandemie is het devies, en daar mag alles voor stuk.

GoudenBergen
GoudenBergen20 aug. 2020 - 18:46

De klimaatactivisten hadden het momentum totdat de pandemie begon. In februari beheerste Greta nog het nieuws, een een maand later was ze volledig uit beeld. De bevolking is nu niet bezig met de zeespiegelstijging in 2080 maar is bang voor een tweede lockdown of het verlies van hun baan. Dat zal voorlopig niet veranderen. Door Corona is wel de CO2-uitstoot afgenomen.

frankie48
frankie4820 aug. 2020 - 13:33

Heb medelijden met de jeugd van tegenwoordig, worden met een aantal grote maatschappelijke vraagstukken opgescheept in de nabije toekomst, omdat onze hebzucht het won van 50 jaar lang waarschuwen dat er bedenkelijke grenzen aan de ongebreidelde groei vastzitten.

Leontrotsky
Leontrotsky20 aug. 2020 - 11:34

Angela Merkel is ertoe veroordeeld tot het eind van haar leven Bondeskanselier van Duitsland te blijven. We zeggen wel eens niemand is onvervangbaar maar in het geval van Angela moeten we zeggen. "Zij is onvervangbaar , er is in Europa niemand die haar taak kan overnemen, zij zal de boeken ingaan als de berste bundeskansler van Duitsland ooit en waarschijnlijk ook als beste politica ooit.

2 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong220 aug. 2020 - 14:18

'Angela Merkel is ertoe veroordeeld tot het eind van haar leven Bondeskanselier van Duitsland te blijven. ' Dat denkt onze vriend in Wit-Rusland ook, en in Noord-Korea ook en in het verleden dacht een andere Duitse regeringsleider dit ook.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks21 aug. 2020 - 6:11

@Marco de Jong "Dat denkt onze vriend in Wit-Rusland ook, en in Noord-Korea ook en in het verleden dacht een andere Duitse regeringsleider dit ook" Laat dat 'ook' in dit geval maar weg, Merkel lijkt een stuk minder gehecht aan het pluche en de macht. Jouw vergelijking zou een stuk logischer zijn als je hem maakte met Erdogan of Trump.