Joop

Angela Merkel: Klimaatspijbelaars moeten zelfs méér actie voeren

  •  
02-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Angela Merkel

© Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd de scholieren die voor het klimaat staken volledig te steunen. Ook vindt ze, in tegenstelling tot veel collega-politici in binnen- en buitenland, niet dat de scholieren hun acties in hun vrije tijd moeten organiseren. Merkel moedigt de scholieren zelfs aan nog meer actie te ondernemen, maar vraagt hen wel wat geduld te hebben,
Merkel deed haar uitspraken in een podcast. Daarin zei ze: ‘Ik ben het er helemaal mee eens dat scholieren voor de bescherming van het klimaat de straat op gaan en daarvoor strijden.’ Wel voegde ze eraan toe dat Duitsland de kolencentrales niet zo snel kan sluiten als de scholieren graag willen:
"Ik weet dat de scholieren willen dat veel dingen sneller gaan, zoals het afschaffen van kolengestookte energie. Maar als regeringsleider moet ik veel dingen in overweging nemen. We moeten banen en economische vooruitgang verenigen met de doelen van klimaatbescherming."
Merkel liet ook weten dat Duitsland vanaf 2038 zal stoppen met het opwekken van energie in kolencentrales: ‘Gezien vanuit de scholieren duurt dat heel erg lang, maar het is een grote uitdaging dat te doen en ik vraag ze om begrip hiervoor.’ In Duitsland gingen de afgelopen weken net als in onder andere Zweden, België en Nederland duizenden scholieren de straat op om actie te voeren voor een beter klimaatbeleid. De Duitse minister van Onderwijs Anja Karliczek liet in de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten weinig op te hebben met de stakingen en zei dat als de scholieren per se actie willen voeren, ze dat maar op hun vrije dagen moeten doen.
Bron: De Morgen / cc-beeld: bilderseo

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

JanB2
JanB23 mrt. 2019 - 22:42

Yowsa!!! Angela op de barricades! Komt het tóch nog goed.

Bouwman2
Bouwman22 mrt. 2019 - 18:32

Olav noemt de opstelling van mevrouw Merkel progressief, maar wat er aan de hand is komt neer op een conservatief generatieconflict, het zoveelste. De jongste generatie is gedupeerd door de oudere, zoals die weer slachtoffer werd van de vorige en die weer..... Allemaal leuk en aardig hoor, maar als je een berg wilt slopen moet je toch allemáál vroeg opstaan.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen2 mrt. 2019 - 22:15

En de toren van Babel is er uiteindelijk nooit gekomen omdat iedereen gewoon thuis bleef.

OlavM
OlavM3 mrt. 2019 - 14:33

@ Bouwman: [Olav noemt de opstelling van mevrouw Merkel progressief...] Het betreft alleen haar duidelijke steun aan tijdens schooltijd actie voerende scholieren. Ik zie niet wat daar mis aan is. (En het staat geheel los van wat je verder zegt).

LaBou
LaBou 3 mrt. 2019 - 14:57

Waar is nu meneer om uit te leggen wat Bouwman nu precies bedoelt?

Jacoba2
Jacoba22 mrt. 2019 - 18:13

Als frau Merkel de kerncentrales niet versneld had gesloten waren de kolencentrale niet nodig geweest.

W-74
W-742 mrt. 2019 - 17:39

En wie moeten die kinderen dan met hun extra demonstraties overtuigen? De Bondskanselier soms??

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot3 mrt. 2019 - 9:52

'En wie moeten die kinderen dan met hun extra demonstraties overtuigen?' Wat dacht je van de wegkijkers en ontkenners?

Jansen7
Jansen74 mrt. 2019 - 14:43

@Joe Speedboot: mijn overtuiging is dat de meesten wel overtuigd zijn maar weigeren de rekening te betalen. De industrie voorop. (Linkse en progressieve) scholieren die liever spijbelen dan een zaterdag of vakantiedag opofferen voor het milieu bevestigen alleen maar mijn overtuiging.

Zwerfstein
Zwerfstein2 mrt. 2019 - 17:22

En wat zei Rutte ook alweer tegen de scholieren, iets van 'ik kan jullie niet helpen' of vergelijkbaar? Lakse houding VVD t.o.v. het milieu gaat ze hopelijk goed opbreken op 20 maart.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot4 mrt. 2019 - 16:15

'De PVV en FVD gaan flink scoren, mark my words.' Dom volk genoeg.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 mrt. 2019 - 17:10

Hulde aan Merkel. Beste bondskaanselier ooit! Wat een topvrouw. Ik steun klimaatspijbelaara ook als het kan. Ik ga naar de demo's toe en geef voorlichting wwt en hoe ze dingen moeten doen. Leren van een beroepsdemostrant is ook leerzaam.

1 Reactie
Jansen7
Jansen74 mrt. 2019 - 14:47

Korte termijn beleid. Op korte termijn (ook met de vluchtelingencrisis) heeft links Duitsland de tijd van zijn leven. Maar een paar jaar bleek opeens de gehate Afd in de Bondsdag te komen. En, niemand kan de toekomst voorspellen, maar Duitsland doet hetzelfde als wat ook in de VS, UK, Frankrijk en Italië tot steeds diepere verdeeldheid heeft geleid. Maar het zijn vooral de neutrale burgers die dit een verlies vinden. De kraker/activist met het profiel: "lekker politie provoceren" zal minder zitten met een diep verdeelde samenleving.

OlavM
OlavM2 mrt. 2019 - 16:38

Goed dat Merkel zich heirover op deze manier uitlaat. Beter dan Rutte c.s. dus. Nu ziet Mutti Angela het einde van haar bondskanselierschap in zicht komen, en in die situatie plegen bewindslieden zich wat vrijer (en niet zelden progressiever) uit te laten dan tevoren.

4 Reacties
Case65
Case653 mrt. 2019 - 10:18

Over 20 jaar stoppen met energie opwekken door bruinkoolcentrales, ja, dat is progressief!

OlavM
OlavM3 mrt. 2019 - 14:27

@ Case65: Hallo, ik heb het hier alleen over déze uitspraak. En verder zeg ik geheel in het algemeen (en niet speciaal Merkel en ook niet Merkel in al haar uitspraken) dat bewindslieden zich aan het eind van hun termijn niet zelden (dus: niet altijd) wat progressiever plegen uit te laten. Gebeurt in Nederland ook. (B.v. Lubbers en van Agt).

Jansen7
Jansen74 mrt. 2019 - 14:41

Ik zie ook dat het grote CDU als centrumpartij weer beide vleugels loopt te bedienen: Merkel bedient de progressieve vleugel en de Minister bedient de conservatieve vleugel (die zegt dat spijbelen toch niet de bedoeling kan zijn).

adriek
adriek4 mrt. 2019 - 18:53

@Case65: de bruinkoolcentrales kunnen morgen uit, dat is het probleem niet. Allen moeten dan het licht, de koelkast, wasdroger en de computer van de burger ook een groot deel van de tijd uit tot er genoeg alternatieven voorhanden zijn.

madbako
madbako2 mrt. 2019 - 15:43

Toch wel 'komisch' dat Duitsland na de wat sinistere periode '32-'45 tot op de dag van vandaag een absolute voorbeeldfunctie heeft voor Europa en steeds meer voor de hele wereld. Hulde aan Merkel en met name Duitsland

3 Reacties
Gaitj
Gaitj2 mrt. 2019 - 20:21

De honderdduizenden Duitse gezinnen die dankzij de hoogste energietarieven van Europa de rekening niet meer kunnen betalen zullen dat niet zo komisch vinden, vermoed ik. Als we dat voorbeeld volgen, en daar lijkt het sterk op, gaat het in NL dezelfde kant op.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 mrt. 2019 - 10:51

'zullen dat niet zo komisch vinden, vermoed ik. ' Dus daarom de destructie gewoon maar door laten gaan..

Jansen7
Jansen74 mrt. 2019 - 14:37

@Joe Speedboot: nee, zelf de maatregelen betalen. Demonstreren op een vrije dag als je scholier bent. En inleveren op kunst-, cultuur en mediasubsidies omwille van het milieu. Of mag vooral Otto Otto Normalverbraucher de rekening betalen? Of de gepensioneerde met zijn ein euro jobs? Gelukkig lijkt in Duitsland de industrie minder ontzien te worden dan in Nederland maar dat is natuurlijk relatief.