Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Angela Merkel: Klimaatspijbelaars moeten zelfs méér actie voeren

  •  
02-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Angela Merkel

© Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd de scholieren die voor het klimaat staken volledig te steunen. Ook vindt ze, in tegenstelling tot veel collega-politici in binnen- en buitenland, niet dat de scholieren hun acties in hun vrije tijd moeten organiseren. Merkel moedigt de scholieren zelfs aan nog meer actie te ondernemen, maar vraagt hen wel wat geduld te hebben,
Merkel deed haar uitspraken in een podcast. Daarin zei ze: ‘Ik ben het er helemaal mee eens dat scholieren voor de bescherming van het klimaat de straat op gaan en daarvoor strijden.’ Wel voegde ze eraan toe dat Duitsland de kolencentrales niet zo snel kan sluiten als de scholieren graag willen:
"Ik weet dat de scholieren willen dat veel dingen sneller gaan, zoals het afschaffen van kolengestookte energie. Maar als regeringsleider moet ik veel dingen in overweging nemen. We moeten banen en economische vooruitgang verenigen met de doelen van klimaatbescherming."
Merkel liet ook weten dat Duitsland vanaf 2038 zal stoppen met het opwekken van energie in kolencentrales: ‘Gezien vanuit de scholieren duurt dat heel erg lang, maar het is een grote uitdaging dat te doen en ik vraag ze om begrip hiervoor.’ In Duitsland gingen de afgelopen weken net als in onder andere Zweden, België en Nederland duizenden scholieren de straat op om actie te voeren voor een beter klimaatbeleid. De Duitse minister van Onderwijs Anja Karliczek liet in de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten weinig op te hebben met de stakingen en zei dat als de scholieren per se actie willen voeren, ze dat maar op hun vrije dagen moeten doen.
Bron: De Morgen / cc-beeld: bilderseo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.