Joop

Android-app werd jaar na verschijnen haast ongemerkt kwaadaardig en luisterde gebruikers af

  •    •  
25-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12319 keer bekeken
  •  
ANP-366908208

Een Android-app waar in eerste instante niet veel mis mee leek, werd een jaar later alsnog kwaadaardig. Dat blijkt uit berichtgeving van techblog ArsTechnica. De app, genaamd iRecorder Screen Recorder, nam heimelijk audio op en stuurde dat door naar de server van de ontwikkelaar.

De app verscheen voor het eerst in de Play store in september 2021. Bijna een jaar later, in augustus 2022, bleek de app plotseling een nieuwe functie te hebben. Elk kwartier schakelde hij zichzelf in om vervolgens een minuut geluid op te nemen en dat direct via een versleutelde verbinding door te sturen naar de ontwikkelaar. Op het moment dat de inbreuk op privacy werd ontdekt en de app werd verwijderd, was die ruim 50.000 keer gedownload.

Volgens onderzoeker Lukas Stefanko schiet de evaluatie van nieuwe apps geregeld te kort. Ontwikkelaars leiden zowel platforms als Apple en Google, maar ook gebruikers om de tuin, door de app in abonnementsvorm aan te bieden en valse recensies achter te laten. Wanneer de app eenmaal een tijdje beschikbaar is, wordt er slecht gecontroleerd of de apps niet met de bestaande toestemmingen aan de haal gaan en op de achtergrond nieuwe functionaliteiten invoeren die niet per se goedaardig zijn.

Google zegt inmiddels te werken aan een nieuwe eigen update die gebruikers maandelijks moet vertellen welke apps hun data-activiteiten hebben gewijzigd. Dat moet dan nog wel eerst worden ontdekt.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

onyxcumulus
onyxcumulus25 mei 2023 - 16:34

Chinese of Russische app? Of is dat te makkelijk?

r v b
r v b25 mei 2023 - 16:20

Niks ergers dan wat de AIVD doet.

1 Reactie
Jan links
Jan links25 mei 2023 - 19:31

Heb je daar last van?