Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Andrew Cuomo weg als gouverneur New York na vernietigend MeToo-onderzoek

  •  
10-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Andrew Cuomo, vooraanstaand lid van de Democraten, neemt ontslag als gouverneur van New York na publicatie van een rapport waarin hij beschuldigd wordt van – seksueel – grensoverschrijdend gedrag tegen tal van medewerksters. Hij zou een vijandige cultuur tegenover vrouwelijke medewerkers hebben gecreëerd, zich verbaal agressief gedragen en zich schuldig maken aan ongewenste seksuele intimiteiten. Elf medewerkster hebben daarover belastende verklaringen afgelegd. De New Yorkse procureur-generaal die het onderzoek uitvoerde constateerde dat Cuomo vele malen de wet heeft overtreden met zijn gedrag. Justitie bekijkt of hij vervolgd gaat worden.
Cuomo, die goede sier trachtte te maken door de MeToo-beweging te steunen , volhardde dat hij onschuldig is. Hij zegt op te stappen omdat de aandacht voor de beschuldigingen zijn functioneren hindert.
President Biden had al eerder aangedrongen op het vertrek van Cuomo, net als andere prominenten uit de partij. De positie van Cuomo werd helemaal onhoudbaar nadat een topmedewerkster en vertrouwelinge opstapte. Uit het onderzoek was duidelijk geworden dat zij slachtoffers die de misdragingen aan de kaak stelden bewust tegenwerkte en intimideerde.
Cuomo wordt waarschijnlijk opgevolgd door Kathy Hochul. Zij wordt dan de eerste vrouwelijke gouverneur van de staat New York.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

Poeh, poeh
Poeh, poeh12 aug. 2021 - 13:28

Gisteren was er een persconferentie van Biden en die wees richting een vrouwelijke journalist en die vinger ging precies richting een van haar borsten. Benieuwd wanneer de aanklacht tegen hem openbaar wordt. Overigens verbaas ik me bij sommige democratische adepten bij dit item over de bochten die ze nemen om Cuomo toch nog enigszins in bescherming te nemen.

Pater
Pater11 aug. 2021 - 13:46

Dit was voor hele generaties succesvolle mannelijke klootzakken totaal normaal. Goed dat die tijd nu voorbij lijkt te zijn, tegelijk maakt dat Cuomo nog geen misdadiger.

3 Reacties
The Apple
The Apple11 aug. 2021 - 21:31

"Dit was voor hele generaties succesvolle mannelijke klootzakken totaal normaal." O ja? Nou ja, jij zult het ongetwijfeld beter weten dan ik. Ik verkeerde nooit in die kringen.

EenMening
EenMening12 aug. 2021 - 12:45

Hippiedom?!?

The Apple
The Apple13 aug. 2021 - 4:41

Slimme hippie

JohnVKR
JohnVKR11 aug. 2021 - 8:02

Dat Andrew Cuomo aftreedt is natuurlijk terecht. Bovendien heeft de man eenzelfde soort arrogantie en irritante betweterigheid als zijn broer Chris Cuomo, de CNN anchor. Maar wat er in de nieuwsmedia in de VS vervolgens gebeurt. is dat er over Andrew Cuomo wordt gesproken en geschreven alsof het om een met Jeffrey Epstein en Harvey Weinstein vergelijkbare zaak gaat. Dat ergert dus evenzeer. Andrew Cuomo is fout, zoals helaas een groot deel van de mannen op onze planeet fout is waar het gaat om de omgang met vrouwen. Maar dat maakt Cuomo nog geen crimineel (uiteraard totdat het tegendeel zou worden bewezen).

Joop den Uil
Joop den Uil11 aug. 2021 - 7:25

over 3 jaar stelt hij zich beschikbaar als presidentkandidaat. het ware beter geweest als hij ontslagen zou zijn ipv '' de eer aan zichzelf''

OlavM
OlavM10 aug. 2021 - 22:55

Een gedegen pleitrede van Andrew Cuomo, gelardeerd met die typisch Amerikaanse sentimentaliteit. Het komt me voor als een Bill Clinton-achtig geval. Te losse, grensoverschrijdende en vanuit de machtspositie intimiderende omgangsvormen met vrouwen, hoewel het voor zover bekend niet om daadwerkelijk seksueel contact ging. In dit MeToo-tijdperk totaal niet meer geaccepteerd, en natuurlijk kon Cuomo uiteindelijk niet anders dan aftreden. Na meer dan 10 jaar gouverneurschap van de staat New York misschien sowieso goed om te doen. In het TV- interview komt de ex-topassistent overigens heel geloofwaardig over. Bewijs is in dit soort gevallen meestal uiterst moeilijk te leveren. Maar dat maakt niet uit.

4 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...11 aug. 2021 - 4:52

O, het komt Olaf bekend voor van als een Bill Clinton-achtig geval... Bill Clinton die zich alleen heeft laten zuigen door een stagiaire... En wat te denken van Trump Olaf? Dat zegt je kennelijk niets? Die ook jarenlang hele dikke vriendjes was is ene met Epstein? Dat zegt jou natuurlijk helemaal niets, dat is véél langer geleden natuurlijk...

badgast
badgast11 aug. 2021 - 5:45

Je verhaal geeft me de indruk dat je de details van de Clinton-schandalen een beetje bent vergeten. Zoals het waarheidsgehalte van het statement "I did not have sex with that woman".

OlavM
OlavM11 aug. 2021 - 8:15

@ sAt0Ri: Zeur toch niet zo. Ik behoor zeker tot degenen die op Joop enkele jaren talloze anti-Trumpcommentaren hebben geschreven. Het punt is hier, dat de vergelijking zit in een carrieremaker van de Democratische Partij. @ badgast: Nee, ik ben geen details vergeten, hoor. Ik schrijf niet voor niets: "...hoewel het voor zover bekend niet om daadwerkelijk seksueel contact ging." Hiermee bedoel ik dus het geval Cuomo in tegenstelling tot het geval Clinton, snap je? Goh, wat kunnen sommigen hier toch kinderachtig zeuren......

badgast
badgast11 aug. 2021 - 10:46

Beste Olav, Ik ben bang dat de telepathische gaven van de gemiddelde lezer beperkt zijn. Je kan niet verwachten dat we lezen wat je bedoelt, als je iets anders schrijft dan wat je bedoelt.

Bouwman2
Bouwman210 aug. 2021 - 21:11

Het lijkt sprekend op de affatre met wijlen Ruud Lubbers,die er zeer beschadigd door raakte. De Amerikaanse samenleving is een stuk preutser dan de Nederlandse. Het was voor Lubbers al niet mogelijk uit te leggen dat latijnse temperamenten verschillen van die van Konigin Victoria, ( lay back and think of England my dear) en dat van Cuomo met Italiaanse spontane wortels. Het calvinisme heeft veel wonden geslagen.. Het is wellicht beter om als je graag op toneel staat daar een gezelschap voor uit te zoeken dat naar oude traditie alle personages door mannen - al dan niet in travestie - laat invullen.

Durk Morrees
Durk Morrees10 aug. 2021 - 20:04

Ik zie hier een breder probleem wat al langer speelt en toeneemt. Het is vooral ten gevolge van social justice warriors, via de sociale media, met vrijwel onmiddellijke en tot iedereen beschikbaar staande mogelijkheden tot verspreiden van wat men wil en verder verspreiden door derden, dat dit soort zaken vóór enige gerechtigde aanklacht, rechtsvervolging, en bevoegde uitspraak, tot dit soort gevolgen leidt. Dat beperkt zich langs die weg niet alleen tot werkelijk schuldigen, zoals die m.i. toch alleen via een rechtsweg veroordeeld zouden moeten worden en in geen geval via deze aanklagers en veroordelende krachten met het middel van social media, maar veel belangrijker ook onschuldigen, en net zo belangrijk, mensen die ondanks dat kritiek op hun handelen gerechtvaardigd is een dergelijk gevolg niet verdienen. Het geweld van de social justice warriors e.a. via social media heeft al vele onschuldige slachtoffers gemaakt en beoogd te maken naast degenen die wel schuldig waren maar dan gewoon een gerechtsvervolging hadden verdiend.

9 Reacties
Sonic2
Sonic210 aug. 2021 - 21:02

Bij Cuomo is er toch wel heel duidelijk een patroon te zien. In de verhalen van de vrouwen die hem aanklagen. Iemand is pas veroordeeld als hij echt schuldig is, maar om dit nu aan de social justice warriors te wijten. Net als er bij Trump natuurlijk in de verhalen van al die vrouwen een duidelijk patroon zit. Iemand die vrouwen overmeestert. Maar dat krankzinnige volk wat er achteraan loopt denkt dat het allemaal fake news is. En al dat gemekker over SJW'ers. Richt je eerst op het rechts nationalisme. Dat is pas fout.

badgast
badgast10 aug. 2021 - 21:06

Sonic, gebruik van whatabout wordt meestal gezien als zwaktebod.

Durk Morrees
Durk Morrees10 aug. 2021 - 21:11

@Sonic Ik heb het hier er niet over of Cuomo veroordeeld dient te worden. Maar wanneer dat het geval is, dient dat alleen via een rechtsweg te gebeuren. Ik heb het over het toenemende fenomeen dat via de veel meer efficiënte hedendaagse social media dan conservatieve moraalridders dat vroeger konden, tegenwoordig vooral social justice warriors mensen aanklagen en veroordelen met een druk als gevolg dat iemand in feite al gestraft wordt, en belangrijker, dat dat vaak ook volstrekt onschuldigen treft, en daarnaast mensen die men weliswaar kritiek mag geven om een of ander maar zeker geen straf.

Bouwman2
Bouwman210 aug. 2021 - 21:23

Wat een lange zinnen schrijf je me daar, je kunt ook zeggen "heel veel aangiftes komen voort uit de behoefte aan wraak de klassike hoofdzonde. .". .

plainview
plainview10 aug. 2021 - 21:55

Het verschil tussen Trump en Cuomo is heel simpel. Beide ontkende het toen het in het nieuws kwam. Bij Cuomo is er een onderzoek van de AG van NY geweest en pas daarna is hij weggegaan. Hij is ook enkel weggegaan omdat er meerdere onderzoeken naar hem lopen voor andere zaken. En als hij weg gegaan zou zijn door impeachment kan hij niet meer over een aantal jaar voor iets anders runnen.

Loebkesman
Loebkesman10 aug. 2021 - 21:56

Juist Sonic. Snel de andere kant op kijken hoor. Ja maar Trump. Ja maar rechts. Schei toch uit. De grootste smeerpijpen zitten gewoon op links als ik ook even mag trollen. Bah. Getsie.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 aug. 2021 - 22:01

@Toverbal [ dat dit soort zaken vóór enige gerechtigde aanklacht, rechtsvervolging, en bevoegde uitspraak, tot dit soort gevolgen leidt. ] Hoe ' bevoegd ' had je dat rapport willen hebben, oh onverbeterlijke onleesbarezinnenbreier? " On March 1, 2021, the Office of the Governor of the State of New York (the “Executive Chamber”) made a referral pursuant to N.Y. Executive Law section 63(8) (“Section 63(8)”) for the New York State Attorney General (“NYAG”), Letitia James, to select independent lawyers to investigate “allegations of and circumstances surrounding sexual harassment claims made against the Governor” " Oftewel: Cuomo heeft zelf gevraagd om een onafhankelijk onderzoek, door onafhankelijke juristen. Het verslag van dat onderzoek was dermate vernietigend dat aftreden onvermijdelijk werd geacht door iedereen - behalve Cuomo zelf aanvankelijk. En wat dat rapport ook pijnlijk duidelijk maakt: zelfs als Cuomo aftreedt zijn civiele en zelfs strafrechtelijke claims behoorlijk kansrijk. Dat had je kunnen weten als je het rapport had gelezen, of zelfs maar even vluchtig doorgebladerd. Maar de ervaring leert dat jij liever maar wat roept. Zoals je hier ook maanden lang de meest baarlijke onzin hebt lopen roeptoeteren over het Mueller-rapport. En als ik je dan op de man af vroeg of je dat rapport nou eindelijk eens gelezen had (quod non) maakte je je uit de voeten. Om in een volgend draadje precies de zelfde ongefundeerde BS te spuwen.

plainview
plainview11 aug. 2021 - 11:10

Nick de geschiedenis van de aanstelling was aanzienlijk anders. https://www.axios.com/andrew-cuomo-sexual-harassment-new-york-investigation-a613e9bf-bced-43a3-9a9a-6c0ae07e27fb.html

Nick the Stripper
Nick the Stripper11 aug. 2021 - 13:28

Erik B 11 augustus 2021 at 13:10 [ Nick de geschiedenis van de aanstelling was aanzienlijk anders. ] Ik zou zeggen, ga je beklagen bij NYAG Laetitia James. De feitenweergave is afkomstig uit haar rapport. Dat Axios-verhaal gaat over de dagen die vooraf gingen aan het formele verzoek dat nodig was om een onderzoek in te kunnen stellen.

Hallo4
Hallo410 aug. 2021 - 18:48

Andrew Cuomo heeft zijn taak vervuld door begin 2020 op de vliegvelden van New York iedereen ongehinderd door te laten lopen. Zonder enige controle op covid bij lieden waarvan iedereen wist dat die op de EU vliegvelden e.d. ook zonder enige controle waren doorgelopen. Het resultaat was overweldigend, het hele door. En dan heel hard in koor roepen dat het allemaal de schuld is van die ander. En nu is als dank Cuomo dus door de democraten bij het oud vuil gezet. Kathy Hochul zit ook sinds 2015 al op haar handen in New York dus wat daar van moet komen is mij een raadsel. https://en.wikipedia.org/wiki/Kathy_Hochul

6 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 aug. 2021 - 19:40

Nee. Het besluit tot het al of niet afsluiten van (internationale) vliegvelden is een federale aangelegenheid waar Cuomo geen zeggenschap over heeft.

sAt0Ri...
sAt0Ri...10 aug. 2021 - 19:50

Ja tuurlijk joh... Het ligt niet aan die mafkaan van een Trump, die dan weer wel dan weer niet zei dat het een hoax was, of dat er goede medicijnen waren die hij zei dagelijks te nemen - hydroxychloroquine - of ontelbare andere achterlijke stompzinnige dingen heeft gedaan, gelogen of gezegd. Nee, het ligt aan Cuomo en de democraten. Waar denk je dat je bent, Amerika, Rusland, China of Brazilië ofzo?

sAt0Ri...
sAt0Ri...10 aug. 2021 - 19:55

Quote Kathy Hochul zit ook sinds 2015 al op haar handen in New York dus wat daar van moet komen is mij een raadsel. Nee, dan beter de Republikeinen inderdaad... De ene achterlijke omhooggevallen idioot - Bush - is nog niet weg, of hij wordt opgevolgd door een andere witteboorden crimineel, die zó in en in slecht is, dat zelfs die Bush nog een hoogleraar lijkt als je ze naast elkaar zet. En wat je Wikipedia link betreft, dat wordt door mensen zelf online gezet en is ook zelf door iedereen aan te passen hè? Lekker betrouwbare bron ook, héél overtuigend...

badgast
badgast10 aug. 2021 - 21:03

Vertel eens hoe een gouverneur acties kan ondernemen die voorbehouden zijn aan de federale overheid. Bijvoorbeeld het sluiten van luchthavens voor international verkeer?

Hallo4
Hallo410 aug. 2021 - 21:47

Je hebt gelijk Arjan. Eind Januari 2020 verbood de VS president al inreizen vanuit China. En maart 2020 moest de president ook nog een inreisverbod afkondigen voor de EU omdat EU populisten (o.a. Schiphol) en VS populisten (o.a. New York) de covid controles op de vliegvelden niet serieus namen. Dat is wel een fout geweest van de VS president. Toch achteraf teveel vertrouwen gehad in het soort Rutte/Cuomo etc. En hij had het kunnen weten omdat de populistische media bol hebben gestaan van achterlijk viruswaanzinnig commentaar op zijn eerdere besluit reizigers vanuit China te verbieden.

itsme3
itsme311 aug. 2021 - 8:00

Ha Kees, Weer een nieuw profieltje zie ik.

plainview
plainview10 aug. 2021 - 17:50

Er lopen nog heel wat andere onderzoeken naar Cuomo. Het is niet dit dat hem de das om doet.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman210 aug. 2021 - 21:28

Het is niet dit, maar dat. Kom op Erik, niet zo geheimzinnig, zijn. vertel rustig verder. Ik heb biechtgeheid en de tijd. ,Het blijft onder ons..... .

plainview
plainview11 aug. 2021 - 11:12

Er lopen nog heel wat onderzoeken naar hem. https://nymag.com/intelligencer/article/cuomo-investigations-possible-impeachment.html Hij wilt gewoon een iimpeachment voorkomen. Als hij zo weg moest zou hij nooit meer voor een office kunnen runnen.

Greendutch
Greendutch10 aug. 2021 - 17:27

zo'n sterk optreden tijdens coronapandemie en dan dit. worden politici en bestuurders op morele waarden en eigenwaarde getest om te controleren of respect hoog op hun lijstje staat, of zij kunnen respecteren? er wordt hier zoveel geschreeuwd door bep. politici over wangedrag door mannen uit het midden oosten van bep. religie maar dit , en Weinstein, en Britse prins Andrew tonen aan dat het overal en in alle lagen voorkomt. rechters in Zwitserland en overal ter wereld bezin uzelf

6 Reacties
plainview
plainview10 aug. 2021 - 17:46

"zo’n sterk optreden tijdens coronapandemie en dan dit" Zijn optreden was waardeloos. Meeste aantal doden per capita. Over de ruggen van de slachtoffers heeft hij miljoenen verdiend.

Jozias2
Jozias210 aug. 2021 - 17:48

Je kunt dit niet in 1 adem noemen met weinstein. De ernstigste beschuldiging is dat hij een borst betast zou hebben. Verder zou hij zijn hand op iemands rug hebben gelegd tijdens het maken van een foto en meer van dat soort ‘toxische mannelijke dominantie’.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 aug. 2021 - 18:45

Greendutch 10 augustus 2021 at 19:27 [ zo’n sterk optreden tijdens coronapandemie en dan dit. ] Het zijn 2 kanten van dezelfde medaille. Cuomo liet zich in de coronacrisis kennen als het alfamannetje dat de problemen wel even zou fiksen. Dat testosteronvertoon is (voor velen) geruststellend als je in een crisis zit. Maar het is minder geruststellend wanneer je als vrouw met datzelfde alfamannetje een kantoor, dienstauto of lift moet delen.

badgast
badgast10 aug. 2021 - 21:08

Erik, denk na voor je post. "Meeste doden per capita". Het maximale aantal doden per capita is één.

Loebkesman
Loebkesman10 aug. 2021 - 21:57

Cuomo was een mislukkeling maar werd door ‘fatsoenlijk’ (proest) blauw op een schild gehesen.

plainview
plainview11 aug. 2021 - 11:19

badgast ja? Doden per capita een rate. Dat is een veelgebruikte uitdrukking. Of je doden per miljoen of per capita gebruikt. De interpretatie blijft exact hetzelfde.