Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Andrea Leadsom gooit handdoek in ring, Theresa May wordt premier VK

  •  
11-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
tm
Update 17:00
David Cameron heeft bevestigd dat Theresa May vanaf woensdag de nieuwe premier wordt, meldt The Guardian. 
"We zijn niet van plan om een lange verkiezingscampagne te hebben. Ik denk dat Andrea Leadsom absoluut de juiste beslissing genomen heeft om zich afzijdig te houden. Het is duidelijk dat Theresa May de overweldigende steun van de conservatieve fractie heeft. Ik ben ook blij dat Theresa May de volgende minister-president zal zijn. Ze is sterk, zij bevoegd is, ze is meer dan in staat om de leiding van het land te zijn, die het nodig heeft in de komende jaren. Ik bied haar mijn volledige steun. Uiteraard hebben we, gezien de huidige veranderingen, nu geen lange overgangsperiode nodig. En daarom zal ik morgen mijn laatste kabinetsvergadering voorzitten. Op woensdag zal ik in het parlement het vragenuur bijwonen. En daarna verwacht ik naar het paleis te gaan om mijn ontslag aan te bieden. En laat ik op woensdagavond een nieuwe premier in het gebouw achter."
Ik ben ook blij dat Theresa May de volgende minister-president zal zijn. Ze is sterk, zij bevoegd is, ze is meer dan in staat om de leiding van het land te zijn, die het nodig heeft in de komende jaren. Ik bied haar mijn volledige steun. Uiteraard hebben we, gezien de huidige veranderingen, nu geen lange overgangsperiode nodig. En daarom zal ik morgen mijn laatste kabinetsvergadering voorzitten. Op woensdag zal ik in het parlement het vragenuur bijwonen. En daarna verwacht ik naar het paleis te gaan om mijn ontslag aan te bieden. En laat ik op woensdagavond een nieuwe premier in het gebouw achter.
Andrea Leadsom withdraws from the Conservative party leadership race, paving the way for Theresa May to become PM https://t.co/HwSeAkk13H
— Financial Times (@FT) 11 juli 2016
De Britse minister Andrea Leadsom heeft haar plan om te strijden voor het premierschap laten varen. Zij heeft laten weten haar tegenstander, Theresa May volledig te steunen. Die laatste kreeg 199 stemmen en Leadsom 89 van de partijgenoten bij de Conservatieven. May wordt dus waarschijnlijk de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.
De campagne van Leadsom – die nog niet eens was begonnen was – heeft een flinke deuk opgelopen toen zij in een interview in The Times stelde dat haar tegenstander May geen goede kandidaat zou zijn omdat ze geen kinderen heeft. Die uitspraak heeft veel schade aangericht en volgens de kandidaat werd ze flink bekritiseerd en door de mangel gehaald. May krijgt nu haar steun:
"Theresa May heeft meer dan 60 procent van de steun van de parlementaire partij. Ze is de ideale kandidaat om Brexit voorspoedig te laten verlopen voor het Britse volk – en ze heeft beloofd dat te zullen doen. Deze beslissing komt na zorgvuldige overweging. Ik geloof niet dat ik draagvlak heb om te leiden en ons land heeft een sterke en stabiele leider nodig. Ik heb geconcludeerd dat de belangen van ons land het best gediend zijn door de onmiddellijke aanstelling van een sterke en goed ondersteunde premier. Ik trek me dan ook terug uit de verkiezingen en ik wens Theresa May veel succes. Ik geef haar van mijn volledige steun."
Ik heb geconcludeerd dat de belangen van ons land het best gediend zijn door de onmiddellijke aanstelling van een sterke en goed ondersteunde premier. Ik trek me dan ook terug uit de verkiezingen en ik wens Theresa May veel succes. Ik geef haar van mijn volledige steun.
De woordvoerder van de Conservatieven geeft aan eerst te moeten overleggen met andere partijvoorzitters voordat May aangesteld kan worden. Het officiële gedeelte vereist wat tijd maar het is zo goed als zeker dat de minister van Binnenlandse Zaken degene wordt die de afgetreden David Cameron opvolgt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.