Joop

Anderhalf jaar cel voor criminelen die boeren hielpen bij megamestfraude

  •  
20-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1535 keer bekeken
  •  
mest

De rechtbank in Den Bosch heeft drie mannen veroordeeld omdat ze veeboeren hielpen bij grootschalige mestfraude. Het trio kreeg anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een vierde man kwam ervan af met een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijk, meldt de NOS.

Bij de fraude waren honderden boeren en transporteurs in Oost-Brabant en Limburg betrokken. In plaats van de mest netjes af te voeren, verdween de mest illegaal de grond in – met alle desastreuze gevolgen voor de natuur en de waterkwaliteit. Om de fraude te maskeren reden transporteurs met lege vrachtwagens rond.

De nu veroordeelde medewerkers van Bergs Advies in het Noord-Limburgse Heythuysen hielpen met het vervalsen van documenten. Volgens de rechtbank was er sprake van een criminele organisatie. “Het meedenken met de klant betekende het overtreden van de wet door middel van valsheid in geschrifte”, constateert de rechtbank.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 22:24

Hebben die lui geen agenda? Telefoon? Wie waren die boeren?

PVDB2
PVDB220 dec. 2022 - 16:54

Heel mooi. En de boeren zelf? Heeft men al een idee om hoeveel boeren het gaat en om welke hoeveelheden het gaat per boer en wat men erop heeft "verdient". Uitgespaard door dit economische inzicht, wat vrij illegaal is en waarbij overbemesting ook nog eens je eigen grond of dat van een andere veehouder verkloot.

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2022 - 16:23

Het probleem met deze casus is dat alleen de consultants vervolgd en veroordeeld zijn en niet ook die honderden boeren. Die hebben willens en wetens deze misdrijven gepleegd. Een veroordeling van die boeren dat hen wellicht tot het inzicht gebracht dat zij geen slachtoffers zijn maar daders. Die kans heeft justitie laten liggen. En hiermee wordt de Nederlandse rechtstaat zwaar beschadigd. Misdaad loont als je maar boer bent.

7 Reacties
Gio Servas
Gio Servas21 dec. 2022 - 5:33

Hmm willens en wetens? Hoe weet u dat? Als ik een adviesbureau inschakel doe ik dat om mij te ontzorgen en alhoewel ik natuurlijk wel verantwoordelijk blijf, mag ik wel verwachten dat een adviesbureau mij van goede adviezen voorziet en niet de boel bedonderd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2022 - 7:02

Er zijn wel al boeren veroordeeld. Of de rest volgt weet ik niet. Ik hoop van wel. Het zat volgens mij zo geraffineerd in elkaar dat ze een weinig mest in de transportauto's deden voor de geur. Het zat heel geraffineerd in elkaar en heeft jaren geduurd. Dat er nu pas vervolging dreigt is mij een raadsel. De NRC heeft er al behoorlijk lang een heel dossier over opgemaakt en gepubliceerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2022 - 9:39

Zonder drastische inkrimping van de veestapel komt er ook geen oplossing voor het mestprobleem. De NRC berichte daar al jaren geleden over. Bij mestfraude gaat het om heel wat meer dan alleen een adviesbureau en een paar boeren die zich van den domme houden. Vergeet ook de mesthandel niet. "Boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars in Brabant en Limburg frauderen op grote schaal met mest. Ze rijden met lege vrachtwagens heen en weer, vervalsen administratie en omzeilen gps-controles. . ‘Wie niet meedoet, heeft geen werk.’ " Aldus NRC 10 november 2017. Iedereen in de omgeving moet er ook van geweten hebben. Het beperkt zich niet tot Brabant en Limburg en het gaat ook de grens over. Mesthandelaren zijn daarbij de spil in de illegale praktijken

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2022 - 10:12

Een van de grootste mestverwerkingsbedrijven stond (?) in Friesland. Tussen 2015 en 2017 31 maal betrapt en 14 keer beboet. In 2021 failliet verklaard. Hoe het inmiddels met de herstart onder een nieuwe eigenaar is weet ik niet. Omwonenden gingen naar de rechter vanwege de niet te harden stank.

badgast
badgast21 dec. 2022 - 11:35

@bio: natuurlijk wisten ze van niets. Het advies om lege vrachtwagens binnen te halen en leeg te laten vertrekken en onderdehand het mestoverschot uit te rijden op het eigen land, dat is helemaal geen raar advies waarvan je zou moeten beseffen dat het fraude ijs. Neen hoor, jhr het helmaal gelijk. Het zijn geen frauderende boeren, het zijn juist onschuldige slachtoffers

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 dec. 2022 - 12:41

Gio, niet zo naïef doen. Lees wat Daniëlle schrijft. Iedereen was op de hoogte en werkte mee. Het was een netwerk vol illegaliteit. Het is niet voor niets dat het OM dat betitelde als een criminele organisatie.

DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2022 - 18:30

@ Gio Servas Jij schrijft: mag ik wel verwachten dat een adviesbureau mij van goede adviezen voorziet en niet de boel bedonderd. Nee dat mag je niet. Een ondernemer maakt een dergelijke fout nooit. Maar je hebt gelijk. Die boeren kunnen niet ondernemen. Daarom die bedrijven sluiten en degenen die willen een loondienstverband onder aansturing van een baas die wel oog heeft voor de markt, het milieu, zijn dieren en zijn personeel. Die boeren die hier misdaden pleegden zijn inderdaad te dom om de verantwoordelijkheid te dragen die bij hun business hoort.

oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 16:20

En die boeren?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2022 - 10:17

10 klanten, boeren uit het hele land, stonden ook terecht

Joop  den Uil
Joop den Uil20 dec. 2022 - 16:11

Geen toezicht , geen overzicht, geen overheid ... kan alleen maar Limburg zijn dus.