Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Ancilla Tilia, Zihni Özdil in Vrijheidscolleges

  •  
08-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ancilla
Onder andere cabaretiers Dominee Gremdaat, Andre Manuel en Vincent Bijlo, data-activiste en voormalig model Ancilla Tilia, schrijfster Jessica Durlacher en beroepsmilitair Mostafa Hilali zijn bevestigd als spreker voor de Vrijheidscolleges. De colleges zijn een jaarlijkse serie lezingen over vrijheid die tussen 29 maart en 5 mei in plaatsvinden negen provincies in Nederland. Op 29 maart leidt minister Lodewijk Asscher het eerste Vrijheidscollege in, het college van Mostafa Hilali over de Vrijwaring van Angst in Utrecht. 
Wat betekent de vrijheid van meningsuiting in een tijdperk van terrorisme en ‘haat-imans’? Geldt de vrijwaring van vrees en gebrek ook voor economische vluchtelingen? Hoe gaan we om met de vrijheid van religie wanneer fundamentalisten het debat bepalen? Dit zijn thema’s van nu, allemaal thema’s die aan bod komen tijdens de Vrijheidscolleges 2016.
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen van bekende opiniemakers en denkers met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. In samenwerking met negen Bevrijdingsfestivals brengen de Vrijheidscolleges een publiek op de been voor deze fundamenten van onze rechtstaat en democratie. In elke provincie vinden vier lezingen plaats: in de aanloop naar 5 mei, en op 5 mei zelf tijdens het Bevrijdingsfestival.
‘Four Freedoms’  Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘Four Freedoms’ rede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech & Expression en Freedom of Worship. Ruim zeventig jaar later zijn de Vrijheid van Meningsuiting en van Religie, en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is.
Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Charlie Hebdo en de Bataclan, over vluchtelingen en Keulen, over Palestijnen en Israël, over IS, schuldenproblematiek en meer.
Actueel  De Vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Vanaf 15 februari is het mogelijk via de website van de Vrijheidscolleges te reserveren voor de individuele lezingen. Het programma is vrijwel rond: een compleet overzicht is onderaan dit bericht te vinden: op de website  staat het meest actuele overzicht.
De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, Brabant, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum. Partners: Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Humanity in Action en Geschiedenis Magazine
Joop is mediapartner van de Vrijheidscolleges

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

jellevwal
jellevwal9 feb. 2016 - 7:33

Roosevelt, de man die heel O Europa uitleverde aan Stalin. In 1990 werden ze vrij. En de man van de onvoorwaardelijke Duitse capitulatie, de schattingen hoeveel doden dat gekost heeft lopen zeer uiteen. En vooral de man die van de VS het meest oorlogszuchtige land ooit maakte. Hoe de VS vrijheid van meningsuiting ziet zie je aan Assange, die zit al jaren in een ambassade in Londen.

1 Reactie
Noort2
Noort29 feb. 2016 - 12:27

Ja erg he die Amerikanen. Dat ze de brutaliteit hadden om ons te bevrijden van de Duitsers. Oost Europa is bevrijd door de Russen, die er tegen alle afspraken in niet meer weg gingen. Net als nu in Syrië, ze worden binnen gehaald als redders maar blijken nog grotere slachters dan IS. http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/2605515/2016/02/03/Russische-bommen-doden-voor-het-eerst-meer-burgers-dan-IS-of-Assad.dhtml

Meta Foor
Meta Foor9 feb. 2016 - 6:45

goed initiatief van de partijen van de vrijheid ; ik hoop dat de bijeenkomsten niet verstoord worden door de gangbare kliek van raddraaiers.

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen29 feb. 2016 - 8:58

Welke zijn de partijen van de vrijheid? En uit wie bestaat de 'gangbare kliek van raddraaiers'? Vragen, vragen, vragen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo9 feb. 2016 - 0:40

Ancilla Tilia, Zihni Özdil in Vrijheidscolleges. De grootste bedreiging van onze vrijheid en de vrijheid van anderen komt van een kant, waarvan we het niet verwachten. Het is geen klassieke religie, maar een wetenschap. De geestelijke stroming, die ik bedoel, heeft vrijheid in haar naam. Een perfect masker. Maar het is allemaal anders dan het lijkt. De omgekeerde wereld. Tegengesteld. Het is de neoliberale economie, een product van de wetenschap. Een extremisme 1) en totalitair 2). Druk, drang en dwang, met de stok. De maatschappij maximaal polariserend in binnenland en buitenland. We kunnen het tegenwoordig weer waarnemen. En de huidige gestudeerde elites? Weinig of niets positiefs geleerd uit de geschiedenis *). Doof voor kritiek *). Hoe loopt dit af? Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Sommigen uitgezonderd. 1) Vanwege de wetenschappelijke, economische of wiskundige optimalisatie principes, hier een eufemisme voor extremisme. 2) Vanwege het intellectuele globalisme, met invloeden op alle andere wetenschappen en domeinen van ons leven.