Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdamse school weigert leerlingen zonder coronapas

  •  
16-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Kabinet overweegt coronatoegangsbewijzen breder toe te passen

© Ramon van Flymen

Leerlingen van het Codam Coding College, een particuliere opleiding voor softwareprogrammeurs in Amsterdam, zijn niet langer welkom als ze geen CoronaCheck kunnen overleggen. ”Leerlingen moeten een QR-code kunnen tonen om het gebouw binnen te komen”, vertelt directeur David Giron aan AT5. De ongevaccineerde Mark (een gefingeerde naam omdat de persoon in kwestie anoniem wil blijver) tekent protest aan tegen de beslissing. Onderwijsinstellingen mogen volgens hem een dergelijke maatregel niet opleggen.
"Het Codam College is een particuliere school en dat maakt volgens de directeur het verschil. “Voor een particuliere opleiding, die niet erkend wordt door de overheid, is het helaas niet helder, welke regels we moeten volgen.” Om de gezondheid van studenten te waarborgen, heeft de school deze beslissing genomen. Volgens Besselink moet z’n besluit proportioneel zijn. Hij denkt dat de school dit mag doen, maar volgens Mark is dit discriminatie. Hij overweegt een advocaat in de arm te nemen."
Eerder liet de opleiding weten dat ongevaccineerden überhaupt niet welkom zijn maar dat besluit is inmiddels na klachten teruggedraaid en vervangen door de CoronaCheck, die ook in onder meer de horeca gebruikt gaat worden. Mark stelt het oneens te zijn met het besluit en wijst er op dat de school zegt voor inclusiviteit te zijn. Het Codam Coding College werd in 2019 geopend door koningin Máxima. De programmeerschool wil een oplossing bieden voor het tekort aan goed opgeleide programmeurs in Nederland. De school biedt op Marineterrein Amsterdam een driejarige, kosteloze programmeeropleiding aan.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Frans Kwakman
Frans Kwakman16 sep. 2021 - 11:00

Dag zandb, wat vind je hiervan? Wij gaan op reis. Mijn vrouw en ik, meer dan 55 jaar gehuwd. We hebben altijd een mobiele telefoon in onze bagage gehad, om evt. naar huis te kunnen bellen maar meer ook niet. In de reisbescheiden die ik toefestuurd kreeg staat doodleuk dat we allebei een smartphone zouden moeten hebben ok die QR-code te kunnen tonen. Nou dat gaat mij ruimschoots te ver. We hebben dus geen smartphone nodig, alleen bellen als nodig is. Wij hebben via een liieve kleindochter papieren met zo'n code erop. Maar wordt die geaccepteerd?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2021 - 13:31

U hebt dus wel een smartphone nodig. De lieve kleindochter kan u en uw vrouw ook vast wel inwijden in de geheimen van de nieuwe smartphones. Uw hoop vestigen op Nederlandstalige papieren lijkt me riskant.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 15:13

Op marktplaats koopt u voor 25 euro een 2e hands smartphone. Uw kleindochter kan u binnen een uur alle belangrijke functies uitleggen. Alvast een hele fijne vakantie gewenst samen met uw vrouw!

Zandb
Zandb17 sep. 2021 - 8:36

Frans Iemand die helemaal geen telefoon wil, geen radio, t.v., internet, krant...... die heeft het inderdaad heel zwaar in deze wereld. Maar ik vind wel, dat ook voor zulke mensen plaats moet zijn op deze aardkloot. Dat ze dat dan maar gauw even regelen.

Dehnus
Dehnus16 sep. 2021 - 10:40

Nee Mark, je bent een Virus Wappie of zwaar gereformeerd. Dat is geen discriminatie, dat doen we ook met de Taliban of andere extremisten.

Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 10:17

Dit is particulier onderwijs aan niet leerplichtigen. Dan lijkt me dat geen probleem op te leveren, in juridische zin. Of je zoiets moet doen of willen, dat is een andere kwestie. Gelukkig ga ik daar in dit geval niet over (en dat is maar goed ook, want ik weet er te weinig van) en vechten ze het eventueel maar voor de rechter uit. Zalig zij die er voor kunnen kiezen een probleem gewoon een probleem te laten. En tel uw zegeningen.

robert vos
robert vos16 sep. 2021 - 9:57

Prima beslissing van deze school. Ongevaccineerden hebben het recht om zich niet te laten vaccineren, dan heeft de school ook het recht hen te weigeren. Ik raad ongevaccineerden aan om eens een kijkje op de “Corona” afdeling van een ziekenhuis te gaan nemen of een gesprek aan te knopen met een persoon die Corona heeft gehad en daar nog steeds de (blijvende) gevolgen van ondervindt. De horeca, die terecht steun heeft ontvangen van de overheid daagt nu dezelfde overheid uit om te weigeren mee te werken aan een simpele controle. In Parijs, waar ik enige weken verbleef had men geen enkele moeite met deze controle en dat terwijl Parijzenaars toch niet echt als volgzaam bekend staan.als je een beslissing neemt: oké, maar aanvaard dan ook de consequenties.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus16 sep. 2021 - 10:41

Als Mark een Wappie is dan is dat een "Leugen die zijn ziek van vaccinatie of van een andere ziekte!" en als hij gereformeerd is dan is het "God's straf!. Dus ik denk niet dat Mark het veel interesseert als je hem naar de corona afdeling stuurt. Dit is veel beter, want dit doet Mark veel meer pijn. Mark mag namelijk graag immuunzieke kindertjes over de kling jagen. Nu hij dat niet meer mag, is Mark boos.

JoepJos
JoepJos16 sep. 2021 - 9:54

Tsja. Gisteren een verhaal gehoord van een student die zich ziek meldt en waarvan de mentor vraagt of zij zich heeft laten testen. Het antwoord was nee, dat was ze ook niet van plan. Tussen neus en lippen meldt zij dat zij niet gevaccineerd is. De mentor meldt dat nu de hele klas zich moet laten testen en dat de student enige weken niet welkom is omdat zij wellicht Corona heeft. De student pikt dit niet en wil toch naar school komen.

1 Reactie
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 15:15

Die student is wel erg sociaal... Misschien moet je een spiegel kopen voor haar.

Bouwman2
Bouwman216 sep. 2021 - 9:14

Je moet mensen niet dwingen of manen. Je moet ze verleiden. Volgens Macchiavelli. Zeg dus nooit: du sollest. Maar zeg, wat wil je dat ik doe om je te overtuigen? Doe een beofte: dals jij dit doet geef ik jou dat. Dat is de kunst van onderhandelen, Even concreet: als jij nou even die perik ontvangt, krijg je van mij voorrang als woningzoekende. Het is niet helemaal eerlijk, want of je nu nummer 18000 bent of 17800 is lood om oud ijzer. Maar het werkt natuurlijk wél Loterijen doen het ook zo. Koop het Lot, leg het in eigen handen. Lange rijen stellen zich op. Maar de kans op teleustelling is enorm. Maar dat ga je de mensen natuurlijk niet aan erlui neus hangen. Mundus vult decipi ergo decipiatur. Vanmorgen zat mijn oude leraar klasieken, een jezuiet, hier onder de kansel. Van verbazing kon ik even geen woord uiitbrengen. Maar later heb ik em meegenomen op de pastorie. Hij zei: dominee, je hebt moot gepreekt. Hij bleek toch een aardig iemand,zoals je ze maar zelden ziet. Hij vertelde dat hij was getrouwd, dat het een fijn huwelijk vond en dat zij em overgehaald had het ware geloof te verruilen. Een" fatale vrouw ?," knikte ik vragend , maar hij zei: " inderdaad een sterke vrouw,wie zal haar vinden?" j.

1 Reactie
Jozias2
Jozias216 sep. 2021 - 11:05

Als je je laat vaccineren hoef je je niet telkens te testen. Met een coronapas mag je naar de horeca Zoiets?

nikita72
nikita7216 sep. 2021 - 9:09

Het is een particuliere, gratis school. Voor zover ik weet, zonder overheidssteun. Overigens krijgt Mark ook een groene corona-check als hij zich laat testen.

herman46
herman4616 sep. 2021 - 8:47

Terechte maatregel. Doorpakken!

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -16 sep. 2021 - 8:40

Onderwijs voor iedereen ... die slogan voor Nederland kan nu dus ook in de prullenbak. (terwijl een software opleiding zich bij uitstek leent voor online cursussen) ""scheer je weg Hugo ...''. en laat je vervangen door iemand met minder babbels maar meer brains.

1 Reactie
PintOfAle
PintOfAle16 sep. 2021 - 10:57

Dit is een particuliere school, dus de eerste zin slaat nergens op. Wat heeft Hugo hiermee te maken? Ik zou eerst naar de minister van onderwijs kijken...