Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdamse politie wil etnisch profileren bestrijden met app

  •  
11-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
etnischprofileren
De politie in Amsterdam wil de omstreden en onwettelijke praktijk van etnisch profileren tegengaan met behulp van een nieuw te ontwikkelen applicatie. Dat meldt het Parool. Met de app kunnen gebruikers melding doen van een onterechte staandehouding en lezen wat hun rechten en plichten zijn wanneer er sprake is etnisch profileren. De politie heeft daarvoor de hulp ingeroepen van de maatschappelijke organisatie Control Alt Delete, die al langer proberen om de app met behulp van crowdfunding te lanceren.
Mogelijk gaat het Amsterdamse politiekorps in een later stadium daarnaast ook werken met stopformulieren. Hierop moeten agenten aangeven waarom ze iemand staande hebben gehouden. Dergelijke stopformulieren zorgen in Engeland al voor een hoger percentage succesvolle controles, maar hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg is geen fan. De formulieren zouden onder meer te weinig ruimte bieden aan het ‘kennis- en buikgevoel’ van de agent en bovendien zorgen voor meer bureaucratische rompslomp. Burgemeester Van der Laan wil echter eerst de uitkomst van het landelijke onderzoek naar stopformulieren afwachten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.