Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Amsterdamse politie boos op supermarkten wegens aanjagen drankmisbruik Britten

  •  
31-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14544262576_ceba2de3e1_o

© cc-foto: Cost of Living https://flic.kr/p/oae9xS

De Amsterdamse politie had vorig wekend de handen vol aan stomdronken Britse voetbalsupporters. Die zijn berucht om hun drankinname maar in plaats van dat te ontmoedigen werkte aantal supermarkten uit winstbejag juist mee aan het verhevigen van het misbruik. Dat stelt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg tegenover AT5 :
Volgens de korpschef kochten meerdere supermarkten extra bier in vanwege de interland. (…) ‘Een supermarkt had speciaal de hele wand vol met blikjes om mee te nemen naar buiten.’ ‘Er is een verdienmodel om eerst heel veel te verdienen aan deze vijfduizend man. Vervolgens zijn ze stomdronken en dan hebben we een probleem’, zegt Aalbersberg. ‘Dat moet je ook niet willen.’ Een bewoner van het Wallengebied omschreef de situatie als een ‘oorlogsgebied’. De hoofdcommissaris kan zich wel vinden in die omschrijving. ‘Dit had een enorme impact. Niet één dag, maar drie dagen lang liepen er vijfduizend stomdronken Engelsen in de stad. Dit hoort niet bij voetbal en dit moeten we niet willen in Amsterdam. Stomdronken Britten die zich hier drie dagen lang vol laten gooien en dan de halve stad verbouwen: dat is een grens te ver’, aldus een zichtbaar geïrriteerde Aalbersberg. De politie moest zo veel mensen inzetten dat twee bureaus de deuren moesten sluiten. In het politiebureau aan de Lijnbaansgracht en het bureau IJtunnel konden geen aangiftes meer worden opgenomen.
Een van de bewuste supermarkten, een filiaal van Albert Heijn zegt in een reactie de dronkenschapoverlast erg vervelend te vinden: “Als na evaluatie van de gemeente en politie blijkt dat wij wellicht een bijdrage kunnen leveren aan een goed verloop van dit soort situaties of events dan staan wij altijd open om daarover in gesprek te gaan.”
De politie moest hard optreden om de overlast van de dronken supporters in te dammen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Hiltermann
Hiltermann5 apr. 2018 - 22:27

Aalbersberg doet alsof het als een verrassing voor de politie kwam dat die Engelsen flink aan het bier gingen. Dat was te voorzien, de supermarkten hadden er namelijk wel op gerekend. Anticiperen is waarschijnlijk te moeilijk voor de Amsterdamse politie, niet alleen in Amsterdam ook in Rotterdam is de zaak al een paar keer uit de hand gelopen. In Rotterdam waren daar niet eens Engelse supporters voor nodig. Bier kopen in een supermarkt betekent bier drinken op straat. Mag dat nog steeds in Amsterdam? Begin wanneer dat nog steeds mag dat eens te verbieden, dan kun je die Engelsen oppakken voordat ze straalbezopen allerlei ellende aanrichten. Meneer Aalbersberg klaagt onterecht. Wat heeft de politie zelf gedaan om deze situatie te voorkomen? Hij strooit royaal met verwijten naar anderen. Er is periodiek overleg tussen politie OM en de burgemeester. Zat er bij dat overleg echt niemand die dit voetbal feest en de risico's die dat meebrengt kon zien aankomen?

Diagoras
Diagoras3 apr. 2018 - 7:02

Wat een reacties allemaal, politie schuld, supermarkten schuld, alcohol schuld. De enige schuldigen zijn de raddraaiers. Waarom worden de schuldigen toch altijd in bescherming genomen? Ik hou ook van een drankje maar ik zal me nooit zo gedragen als deze gasten. En datzelfde geldt voor heel erg veel mensen.Dit zie je overigens nooit bij een tennistoernooi of hockeytoernooi. Zullen ze daar wel geen alcohol schenken.

Mick64
Mick642 apr. 2018 - 18:27

In het politiebureau aan de Lijnbaansgracht en het bureau IJtunnel konden geen aangiftes meer worden opgenomen....omdat de papierversnipperaar uit stond, wat een cliché.. Dit doet me denken aan de wapens in Amerika, het product is het kwaad en een handje vol *bekend bij justitie* kan z'n gang gaan. Systemen falen, eigen verantwoording is ver te zoeken...

Maghetweten
Maghetweten1 apr. 2018 - 22:56

Amsterdam staat n de hele wereld bekent om Sex drank en drugs. Overal ter wereld wordt je daar te pas en te onpas op aangesproken. Dat is het enige wat ongeveer 5 miljard wereld burgers van Nederland weten. Slechts een fractie daar van is pas op bezoek geweest. De rest wil ook nog langs komen.

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois2 apr. 2018 - 11:45

En af en toe zie je iemand op een bankje zitten die (bijv) de esthetiek van een authentieke smeedijzeren brug ervaart. Zo iemand weet dat het eigenlijk de gebouwde omgeving is . Want in een nare wijk komt men minder gauw voor het vertier.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 apr. 2018 - 18:43

En maar lobbyen om al de grote sporttoernooien vooral naar Nederland te halen, desnoods samen met andere EU-landen, om de economie te stimuleren en het toerisme te promoten. Goed voor de economie toch. Nederland op de kaart zetten, heet dat geloof ik. Welnu dat is goed gelukt. Geheid dat die Britten nog een keer terugkomen! En zo hoort dat ook. Is getekend....

2 Reacties
Paddy3
Paddy32 apr. 2018 - 8:13

Want bij alle grote sporttoernooien zijn er rellende hooligans?

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2018 - 8:29

Paddy Nee, het ging hier over het aanbieden van bier en marketing/marktwerking. We hebben ook nog het Holland-Heinekenhuis natuurlijk.

punt2
punt21 apr. 2018 - 15:25

De Politie moet de schuld van haar falen toch ergens neerleggen... Een alcoholverbod loslaten omdat handhaven niet lukt ...;-) Het was gelukkig de allereerste keer dat er Engelse supporters nar Amsterdam kwamen, en dat zij ook liefhebbers zijn van alcoholische versnaperingen was ook niet bekend Het draaiboek van de politie gaven een paar lacunes weer van onwetendheid en onkunde, het bleef bij reageren op en niet pro-actief opereren. Er was geen enkele vorm van overleg voor de enorme invasie van drankbeluste Engelsen de hoofdstad binnen kwamen vallen, er was geen plan, er was een back-up plan en al helemaal geen overzicht. "zal wel goed voor de horeca omzet zijn"was de gedachte.... Het was pijnlijk om te zien hoe de Amsterdamse Politie als een stel dorps veldwachters achter de feiten aanliepen. Geen afspraken met de middenstand over alcoholverkoop Geen afspraken met de horeca over alcoholverkoop Geen opvang voor de supporters Geen verzamelpunt en entertainment buiten het centrum Geen enkel plan om ze uit het centrum weg te houden Geen alternatief.... Ze werden als een stel losgeslagen barbaren losgelaten op de binnenstad...... en nu krijgen de winkeliers de schuld ..... makkelijk.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 apr. 2018 - 16:48

Zo is het maar net! geachte Rob Roy 1 april 2018 at 17:25

henk543
henk5431 apr. 2018 - 12:25

Gebeurde enkele jaren geleden bij de facebookrellen (Project X)in Haren ook. De plaatselijke AH was op een bepaald moment door de biervoorraad heen.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin2 apr. 2018 - 16:37

@ Henk54 - men zou bijna gaan denken dat Project X uit de koker van Heineken en AH samen kwam. Ik sta nergens meer van te kijken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 apr. 2018 - 14:44

henk 54 Dat heet 'alles aan de markt' overlaten! Wat sport betreft kennen we inderdaad het Holland Heineken huis. Iedereen weet dat als de Britten komen het 'raak' is. Het lijken wel Nederlanders.( hooligans) Goh, waarom zou dat een Engels woord zijn.

bako2
bako21 apr. 2018 - 10:06

maar in plaats van dat te ontmoedigen werkte aantal supermarkten uit winstbejag juist mee aan het verhevigen van het misbruik. Wat hebben die supermarkten dan precies gedaan om zo' n uitspraak te rechtvaardigen. Stond er een reclamebord buiten met een extra korting special voor britse supporters oid in die aard dat je zou kunnen zeggen dat ze hebben meegewerkt aan het verhevigen van het misbruik? Trek dan als de driehoek een grote broek aan en verbied tijdens deze evenementen waar sowieso britten bij betrokken zijn de verkoop van alcoholische versnaperingen. Jammer voor de goeden, maar die moeten er dan maar even 2 dagen mee leven. En mocht je dan toch drank in je bezit hebben, meteen het land uit sodemieteren en er nooit meer in.

Joyce Klassen
Joyce Klassen1 apr. 2018 - 9:36

Wat is er eigenlijk mis met een verkoopverbod voor alcohol rond voetbalwedstrijden ?

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin2 apr. 2018 - 20:19

@ Joyce - daar is dit op tegen: contrôle is onmogelijk. Tenzij je zeer intiem de supporters gaat fouilleren op drank, XTC, cocaïne, goedkope speed, en andere troep. Ze zullen altijd dat meenemen en gebruiken dat ze nodig menen te hebben. Een gedegen persoonlijk onderzoek vergt heel veel mankracht, tijd, en geld. Het zou op een militaire exercitie neerkomen, met andere woorden. En zou een brave diender heus een gepiercte, getatoeëerde, extreem gespierde Brit met een vocabulaire van 4 woorden grondig durven te bevoelen? Overigens acht ik het zeer goed mogelijk dat, wanneer jouw ideaal van nuchtere supporters verwezenlijkt zou kunnen worden, dat die lui gaan kijken naar een wedstrijd met 22 heren, die voor het optimaal uitvoeren van hun atavistisch geïnspireerde miljardenballet zélf tot aan de nok toe vol zitten met 'prestatiebevorderende' chemicaliën. Ik kan het anders stellen: het is niet onmogelijk dat alcohol door zijn sederende effect de allerergste tribale impulsen bij deze 'supporters' onderdrukt, zijnde: het onthoofden van de fans van de tegenpartij, als de uitslag tegenvalt, en ook het martelen van de leden van de eigen ploeg, als die onder de maat 'gepresteerd' hebben. Joyce, we zijn terug in de Middeleeuwen, en daar doe ik die Middeleeuwen tekort mee. Wellicht zou 'Neanderthalers' een betere metafoor zijn, als ik maar niet dat moeilijk te onderdrukken idee had dat zelfs die Neanderthalers menselijker waren dan de geld- en vermaaksbarbaren anno 2018.

Appie Fries
Appie Fries1 apr. 2018 - 4:53

Tjeemig, een supermarkt die iets uit winstbejag doet... Het moet niet gekker worden. Maar goed, openbare dronkenschap is toch verboden? Waarom heeft de politie dan niet iedereen aangehouden en een boete gegeven? Dan hadden ze er ook nog flink aan kunnen verdienen. Als ze hun werk dus net zo goed zouden hebben gedaan als de winkeliers waren ze er rijker van geworden. Verder is het natuurlijk onzin om te zeggen dat veel bier drinken en voetbal niet samen gaan. Als je om en nabij een wedstrijd bij een voetbal liefhebber op bezoek komt wordt je bijna omringt door een muur van kratten bier. Ook gisteren boodschappen gedaan, langs een hele muur met wijn gelopen, een fles gekocht en samen met mijn vrouw 1 glaasje wijn gedronken na het eten. Daar baal ik van, ik had net zo goed het halve dorp in elkaar kunnen meppen en de verantwoordelijkheid bij de supermarkt kunnen neerleggen.

Hiltermann
Hiltermann31 mrt. 2018 - 20:53

Alcohol is een harddrug, hoe vaak moet dat nog gezegd worden. Beperk de verkoop tot 2 blikjes per persoon of leg de verkoop helemaal stil. Wettelijk zal het niet kunnen maar een verkoopverbod aan buitenlanders tijdens voetbalwedstrijden zou dit soort excessen ook kunnen voorkomen. Amsterdam heeft het.

1 Reactie
Joyce Klassen
Joyce Klassen1 apr. 2018 - 9:37

Een verkoopverbod alleen voor buitenlanders is niet uitvoerbaar. Nee, dan gewoon een algemeen verbod voor iedereen.

msj_meijerink
msj_meijerink31 mrt. 2018 - 20:09

Als Britten bier zien, gaan ze allen het slempen tot het op is, zonder uitzondering.

simpson_jr
simpson_jr31 mrt. 2018 - 19:22

Beetje vreemde reactie van politie. Wie zuipt er nl en wie heeft deze drug legaal gemaakt? Het lijkt me beter dat ze zowel de zuigers als hun baas, de staat, aankijken.

De Vries3
De Vries331 mrt. 2018 - 18:33

Met ‘de eigen verantwoordelijkheid kreet’ ga je niets oplossen. Alcoholschade moet gewoon in geld uitgedrukt worden en middels accijns aan de alcoholprijs worden doorberekend. En persoonlijk vind ik dat alcohol geen normaal middel is en burgermeesters altijd de macht moeten hebben om alcohol verkoop tijdelijk stil te leggen. Als Engelsen de stad verbouwen, dan mag van mij de burgermeester besluiten dat voor de rest van de dag nergens alcohol in het centrum verkocht mag worden.

1 Reactie
Paddy3
Paddy32 apr. 2018 - 8:15

Gezien de accijnsheffing wordt dat al gedaan.

jsbijl
jsbijl31 mrt. 2018 - 17:46

Wat een onzin. Waar vraag is zal aanbod ontstaan. Basisles economie. Laat iedereen voor ingang stadion even blazen. Heb je drank op kom je er niet in.

1 Reactie
Joyce Klassen
Joyce Klassen1 apr. 2018 - 9:39

Waarom niet gerrit ? Je mag zoveel niet als je alcohol op hebt. Als drank zo vaak tot ellende leidt rond het voetbal dan is een systeem van drooglegging rond wedstrijden best een goed idee.

quatsch
quatsch31 mrt. 2018 - 16:01

Als die Britten niet hoeven te dokken voor hun wandaden, dan blijven ze verbouwen. Zorg er toch voor dat dat Britse tuig ons land niet meer inkomt.

Cave Canem
Cave Canem31 mrt. 2018 - 15:02

Die Engelsen hebben volgens Pieter-Jaap dus geen eigen verantwoordelijkheid? Mag ik dan ook veronderstellen dat het vooral mijn supermarkt valt te verwijten wanneer ik met een stuk in de kraag van de aldaar gekochte drank met mijn auto een ongeluk veroorzaak?

Bernie2
Bernie231 mrt. 2018 - 14:53

Ik snap de woede van de politie wel. Alcohol zijn (hard)drugs, daar moet je natuurlijk helemaal niet mee over straat. En het moet weg uit de supermarkten. Shops die het verdovende goedje verkopen maken zich inderdaad medeschuldig aan excessen tgv. drank.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus31 mrt. 2018 - 17:58

Je moet in dat geval geen vergelijking maken met een supermarkt maar met een tankstation. En daar is de verkoop van alcohol verboden.

ruma ankka
ruma ankka31 mrt. 2018 - 14:41

Boos op de supermarkt? Nou ja, het ligt dus weer eens aan een ander en niet aan de amokmakers zelf.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus31 mrt. 2018 - 21:54

"het ligt dus weer eens aan een ander" Je bent onbekend met situaties waarin er meerderen schuld hebben? Zeker nog nooit gehoord dat kroegbazen niet aan dronken klanten mogen schenken.

Haastig
Haastig2 apr. 2018 - 11:10

@Piet Je kan dan dus hooguit stellen dat supermarkten verantwoordelijk zijn als Britten dronken alcohol kochten on de supermarkt. Nuchter mag je kopen wat je wilt -nix onder 18- Waarbij overigens de supermarkten wellicht weer naar de politie wijzen als ze de dronken supporters niet durfden te weigeren uit angst dat de toko verbouwd zou worden..

Piet de Geus
Piet de Geus2 apr. 2018 - 15:48

"Je kan dan dus hooguit stellen dat supermarkten verantwoordelijk zijn als Britten dronken alcohol kochten on de supermarkt. Nuchter mag je kopen wat je wilt" Extra voorraden bier in blik uitstallen kun je toch op zijn minst de kat op het spek binden noemen.

mark3
mark331 mrt. 2018 - 14:38

Supermarkten mogen rond koningsdag beperkt of geen alcohol verkopen. Waarom klaagt de hoofdcommissaris bij de winkels? Volgens mij is de burgemeester in deze de geschikte persoon om tegen te klagen. En is deze vorm van etnisch profileren wel oké of hadden we hier ook staan klagen als de grootgrutter preventief niets ging verkopen omdat ze dezelfde redenatie als meneer Aalbersberg hanteerden?

RaymondenJoop
RaymondenJoop31 mrt. 2018 - 14:28

‘Waarom worden dit soort excessen niet toegeschreven aan het totaalverval der zeden? Ohja, omdat Amsterdam overlopen wordt door UvA-sociologen en ander links VOLK dat de politie en de pers corrumpeert met het verhaal dat wangedrag van parasitaire groepen in de samenleving altijd komt door de omgeving en nooit door de morele kaders en de deugden van de groepen in kwestie.‘

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois31 mrt. 2018 - 21:32

Sociologen hebben het ook over groepsgedrag.

Gaitj
Gaitj31 mrt. 2018 - 14:15

Die Britten vinden altijd wel een plek om drank te kopen. Als dat niet bij AH is dan is het wel ergens anders. Beetje kortzichtig om de schuld nu bij een supermarkt te leggen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin31 mrt. 2018 - 14:05

Ach - naar verluidt is het in Amsterdam zeer zelden rustig. Het aantal luide 'events' is groot, evenals de overlast die de doorsnee Amsterdammer daarvan ondervindt. Ook vertellen mijn informanten me over iets dat zij als 'AirBnB-terreur' omschrijven. Nu waren er dus drie dolle dagen, met enige hyperactiviteit van gretige bierconsumenten uit het Verenigd Koninkrijk, een land dat het toch al zo moeilijk heeft. Dat die sportliefhebbers dringend aan een verzetje toe waren, dat laat zich raden. De afzet van Nederlands kwaliteitspilsener, die vertoonde door kundig vooruitzien van de vakmensen in de detailhandel prachtige pieken, zelden eerder zo gezien; en die vakmensen werken dan ook nog eens voor Albert Heijn, een schitterende merknaam, een sieraad voor de Nederlandse ondernemingsgeest. Blijkens een bewoner van het geliefde, zeer mondaine uitgaansgebied De Wallen leek zijn omgeving op een oorlogsgebied. Als er iets is wat we van een oorlogsgebied kunnen zeggen, is het wel dat het noodzakelijke herstel, de wederopbouw, welke de vroegere allure in volle glorie kunnen herstellen, voor ruime werkgelegenheid en economisch zinvolle uitgaven zullen zorgen. Hoofdcommisaris Aalbersberg*) meent dat zelfs de halve stad verbouwd werd. Dit bevestigt mijn gunstige inschatting van de te verwachten rentabiliteit van alle onverwachte maar welkome werkzaamheden in onze hoofdstad. Er is voor Amsterdam dus plenty reden om dat vrolijke, kwajongensachtige leger van Britse sportliefhebbers dankbaar te zijn. *) is er een passender naam voor een hoge functionaris van de politie denkbaar, dan die van Hoofdcommissaris Aalbersberg? Ik dacht meteen met weemoed terug aan al die jongensboeken die ik lang geleden verslond: Bob Evers, Commissaris Achterberg, Pim Pandoer, Bas Banning, en ga zo maar door.

1 Reactie
Geert6
Geert631 mrt. 2018 - 17:07

Veldwachter Zwart.

Coffee1
Coffee131 mrt. 2018 - 13:19

Wat een onzin. Laat die debielen de verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. Dus straks mag ik ook mijn Audi van de hand doen. Want daarmee faciliteer ik sommige lieden die graag op alternatieve wijze willen pinnen bij een geldautomaat.

2 Reacties
Maarten Janssen
Maarten Janssen31 mrt. 2018 - 15:51

Het gaat hier niet om het verkopen van bier in het algemeen maar om het extra promoten daar van tijdens voetbalwedstrijden. Als Audi met een speciale ramkraak versie komt van hun modellen dan lijkt me dat ook niet helemaal kies.

Hiltermann
Hiltermann31 mrt. 2018 - 20:59

Die versies zijn er al, De A8 voor het rammen. De RS6 als vluchtwagen.