Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Amsterdamse basisschool dicht door lerarentekort

  •  
26-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
potloden

© Cc-foto: Monoar Rahman Rony

Amsterdam heeft een treurige primeur. De 16e Montessorischool in Amsterdam Zuidoost gaat later dit jaar dicht vanwege een tekort aan leraren. Het schoolbestuur heeft de ouders van de 111 leerlingen daarvan donderdagavond op de hoogte gebracht. Dat schrijft Het Parool. Op de school waren maar twee leerkrachten in vaste dienst.
"“We hebben lang geprobeerd de problemen op te lossen met ingehuurde leerkrachten en zzp’ers,” zegt de bestuurder. “En klassen verdelen is op een kleine school als deze lastig. We hebben vijf groepen en missen structureel leerkrachten. Als je twee klassen moet verdelen, betekent dat veertig leerlingen over drie klassen.”"
De leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 moeten na de herfstvakantie naar een andere school. Na de kerstvakantie moeten ook de andere leerlingen over zijn naar een nieuwe school.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Gi Raf
Gi Raf28 sep. 2019 - 8:25

Dat is dan in ieder geval 1 bijzondere school minder. Nu al die andere nog en alle kinderen (rijk/arm/slim/dom/reli/niet reli/allochtoon/autochtoon/wit/zwart etc.) naar de openbare school. Een openbare school waar 80% van de onderwijzers full time werkt. Omdat het afschaffen van tweeverdienersubsidie niet in het ''progressieve'' straatje past dan maar tijdelijk een premie op full time werken alleen voor onderwijzers. Die premie zou dan zo hoog kunnen zijn dat een full time onderwijzer netto per uur net zo veel verdiend als een parttimer met tweeverdienersubsidie. En als dat nog niet helpt dan moet er misschien nog meer premie betaald opdat de full timer netto per uur meer verdient dan een parttimer met tweeverdienersubsidie. Niet om de onderwijzers die slechts parttime willen werken aan te sporen om meer te gaan werken en minder achter het aanrecht te staan. Dat soort kunnen we immers missen, het gaat er om onderwijzers aan te trekken die wel les willen geven.

9 Reacties
Peterrr2
Peterrr228 sep. 2019 - 10:24

Ik vind het nogal een onsamenhangend verhaal. Wat is trouwens die tweeverdienerssubsidie? Er is toch alleen maar een belastingvrije voet die je evt kan overhevelen naar je partner. Volgens mij gaat het daarbij echt niet om enorme geldbedragen. Maar goed, ik begrijp dat je wil dat er minder parttime gewerkt wordt en als dat niet goedschiks lukt, dan maar kwaadschiks. Geldt die dwang alleen maar voor onderwijs? Of in andere sectoren ook? Alleen fulltime werken, anders hoepel je maar op. Is dat goed samengevat?

Klaas Punt
Klaas Punt28 sep. 2019 - 11:16

Sorry, een Montessorischool is toch een openbare school. Iedereen is er welkom, geen aparte godsdienst leer of zo. Alleen de methode is dus Montessori en die heeft z'n nut wel bewezen. Natuurlijk vast niet voor elk kind en daarom zijn er veel nieuwe onderwijsvormen bijgekomen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2019 - 12:37

Er zijn zo'n 160 montessoribasisscholen, en die zijn niet allemaal openbaar.

Klaas Punt
Klaas Punt28 sep. 2019 - 18:58

defoe - leg svp uit waarom zo'n montessori school NIET openbaar zou kunnen zijn. Restricties op inschrijving, godsdienst vd ouders, welstand?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2019 - 9:08

@Punt: simpel, een school op RK grondslag kan dat combineren met de montessorimethode. Een bijzondere school mag van leraren en leerlingen eisen dat ze een bepaalde godsdienst of levensovertuiging hebben maar hoeft dat niet te doen. RK scholen zijn tegenwoordig ook redelijk populair onder niet-religieuze ouders. als voorbeeld https://www.rkmontessori-soest.nl/de-school/identiteit/

Klaas Punt
Klaas Punt29 sep. 2019 - 17:47

Ok, dat is dus RK school die de montessori methode gebruikt.

adriek
adriek29 sep. 2019 - 20:00

Niet omdat het Montessori is, maar een school met 111 leerlingen, tien tot vijftien per groep, is niet levensvatbaar. Samenvoegen. De officiele grens ligt nu op 23 leerlingen als ik me niet vergis, die mag gerust naar 150. Dan zijn er landelijk aanzienlijk minder leraren nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2019 - 23:34

Deze school was inderdaad niet langer in staat voldoende leerlingen te trekken. Op het platteland zijn het nog wel eens scholen op religieuze basis die met kunst en vliegwerk in de lucht worden gehouden (zie ook Jannie) .

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2019 - 23:42

PS om verdere verwarring te voorkomen: De 16e Montessorischool ‘Gaasperdam’ in Amsterdam Zuidoost was dus wel een openbare school.

MountEverest
MountEverest27 sep. 2019 - 19:37

Ik weet niet of het lerarentekort in het BO te wijten is aan deze of de vorige regering. Enkele decennia geleden had het beroep nog enig aanzien. Maar door veranderingen in de maatschappij zoals de toegenomen mondigheid van ouders en leerlingen, is het respect sterk voor de leerkracht sterk gedaald. Daarbij komen bezuinigingen uit het verleden (HOS). Het beroep van leraar werd daardoor minder aantrekkelijk en het aantal aanmeldingen voor de pabo nam daardoor af; met name het aantal mannen liep sterk terug. Momenteel is ruim 80 % van de leerkrachten vrouw, die veelal in deeltijdbanen werken (7 op de 10). Er zijn dus veel meer mensen nodig om alle fte's in te vullen. Het aantal jongens dat voor de pabo kiest, neemt weer toe maar slechts 37% van en komt voor de klas te staan, https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/26/leerkrachten-in-het-basisonderwijs

jantje
jantje27 sep. 2019 - 10:38

Daar waar het jarenlang tegen gehouden is, komt nu in ons dorp een fusie tussen twee scholen. In de tijd dat ik er leerde op de Openbare Lagere School,(ongeveer 1967) werden wij door de gereformeerde gemeente (en de kinderen op de gereformeerde school) l voor heidenen uitgemaakt. Terwijl er op onze school ook iedere week een dominee kwam. Dominee Boesenkool kon mij niet veel meer leren want ik ging al vanaf klein meisje naar de zondagschool.. Maar nu gaan ze samen onder één dak de kinderen les geven en samen op schoolreis.. Hoe mooi is dat? Samenwerken met de OLS was voor de andere school uitgesloten. En nu

Gefaald
Gefaald27 sep. 2019 - 10:29

De middengroepen worden uit Amsterdam weggepest. De armen worden door de gemeente gepamperd, de rijken kopen de stad op, en de middengroepen zijn noch rijk genoeg noch zielig genoeg. Amsterdam, een stad van uitersten.

6 Reacties
jantje
jantje27 sep. 2019 - 12:09

Misschien een optie voor de Amsterdamse scholen om ook meer samen te werken. En meer dingen zelf te gaan doen. De eerder door mij genoemde school bakt ieder jaar oliebollen en verkopen ze. Het netto bedrag wordt gebruikt voor schoolreisjes en/ of andere recreatie-doelen. (die oliebollen verkoop was in 1967 ook mijn idee geweest, mijn pa nam grote emmers van zijn werk mee en daar werd het beslag in gemaakt. Tegenwoordig moet alles onder controle van 'professionele' bakkers gebeuren. Het stinkt ook niet meer zo in de recreatie-ruimte. En wij verzamelden altijd oud papier.. Dat gebeurd tegenwoordig nog wel, om de beurt met de voetbalclub.

Gefaald
Gefaald27 sep. 2019 - 16:16

@Jannie Allemaal goede suggesties, maar de leraren moeten meer verdienen, want er zijn nauwelijks woningen voor zelfs de goedverdienende leraren in Amsterdam. In de huidige situatie is het zo dar alleen als de oliebollen en het oud papier enkele tonnen opleveren de goedbedoelende vrijwilligers een deuk in een oliebol zullen slaan. De echte oplossing moet van de gemeente Amsterdam komen. Alle scheefwoners de sociale huurwoningen uitgooien en ze aan leraren verhuren.

Peterrr2
Peterrr227 sep. 2019 - 17:40

@Gefaald, waarom moeten leerkrachten altijd de problemen oplossen? Waarom accepteer je niet gewoon dat een leerkracht ingehuurd wordt om les te geven. Om de kinderen dingen te leren. Ik snap mensen niet die vinden dat leerkrachten maar van alles moeten doen buiten het lesgeven om. En dan zijn ze ook nog eens verbaasd dat veel leerkrachten afhaken vanwege alles wat erbij komt.

Gefaald
Gefaald28 sep. 2019 - 9:29

@Peterrr Ik heb niet het gevoel dat de taakuitbreidingen de oorzaak zijn van het lerarentekort. Het zij toch vooral plaatsgebonden problemen. De scholen in moeilijke wijken in de Randstad krijgen te weinig sollicitanten, de scholen op het platteland niet. Volgens mij kunnen leraren simpelweg geen huis vinden vanwege de geëxplodeerde woningmarkt in Amsterdam, en de bezetting van de sociale huurwoningen door mensen met prima inkomens. Dus markt noch sociale huur zijn toegankelijk voor de leraar die nog niet in de stad woonachtig is. Tel daarbij op de kop-van-jut-positie van de leraren op probleemscholen, en je hebt de oorzaak van de crisis te pakken. Ook jouw punt, dat leraren tegenwoordig ook maatschappelijk werkers schijnen moeten te zijn, doet zich uiteraard vooral gevoelen op scholen in probleemwijken, in de grote steden sdus, waar de leraren ook nauwelijks een woning kunnen vinden.

Peterrr2
Peterrr228 sep. 2019 - 20:49

@Gefaald, met dat laatste heb je zeker gelijk. Ik heb jarenlang in een grote stad gewerkt. Op dit moment werk ik (als invaller) op een dorpsschool en het verschil is enorm. Dus dat is zeker een reden dat de problemen als eerste in de grote steden openbaren. Daarbij komt idd ook nog eens het huisvestingsprobleem. Toch onderschat je de impact van alles wat leerkrachten NAAST het lesgeven zelf moeten doen. Ik ben van mening als dat beter geregeld wordt, dus meer ondersteunend personeel op scholen, dat je dan mensen langer binnenboord weet te houden. De kwaliteit van onderwijs gaat dan - met meer ondersteuning in de school - in ieder geval vooruit. 28 september 2019 at 11:29 @Peterrr Ik heb niet het gevoel dat de taakuitbreidingen de oorzaak zijn van het lerarentekort. Het zij toch vooral plaatsgebonden problemen. De scholen in moeilijke wijken in de Randstad krijgen te weinig sollicitanten, de scholen op het platteland niet. Volgens mij kunnen leraren simpelweg geen huis vinden vanwege de geëxplodeerde woningmarkt in Amsterdam, en de bezetting van de sociale huurwoningen door mensen met prima inkomens. Dus markt noch sociale huur zijn toegankelijk voor de leraar die nog niet in de stad woonachtig is. Tel daarbij op de kop-van-jut-positie van de leraren op probleemscholen, en je hebt de oorzaak van de crisis te pakken. Ook jouw punt, dat leraren tegenwoordig ook maatschappelijk werkers schijnen moeten te zijn, doet zich uiteraard vooral gevoelen op scholen in probleemwijken, in de grote steden sdus, waar de leraren ook nauwelijks een woning kunnen vinden.

jantje
jantje1 okt. 2019 - 11:03

Dat pamperen valt wel mee denk ik.. En prompt een dag na mijn vertellen hier over het oud papier, staat er in de krant dat het niets meer waard is en het niet meer loont om het op te halen.. Tja. Verder kan ik er niet meer over meepraten, heb geen kinderen meer op de lagere school. Wat mij wel opvalt is dat er zowat nergens meer handenarbeid en handwerk-lessen op de scholen worden gegeven. Heel jammer want daarmee verdwijnt ook een groot stuk zelfredzaamheid voor de kinderen.

mayhem
mayhem27 sep. 2019 - 7:52

Deze school heeft maar 116 leerlingen, de opheffingsnorm in Amsterdam ligt op een leerlingaantal lager dan 195. Deze school heeft sowieso geen bestaansrecht meer en ik denk dat het lerarentekort als reden wordt aangevoerd maar dat de problemen veelzijdiger zijn en het lerarentekort een bijkomstigheid. Als piepkleine school kan je nou eenmaal minder opvangen bij uitval door ziekte en als zinkend schip ben je ook geen aantrekkelijke werkgever voor leerkrachten, die de banen voor het uitzoeken hebben.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens27 sep. 2019 - 9:30

@ mayhem Jij schrijft: Deze school heeft sowieso geen bestaansrecht meer en ik denk dat het lerarentekort als reden wordt aangevoerd maar dat de problemen veelzijdiger zijn en het lerarentekort een bijkomstigheid. Inderdaad. Een school in Amsterdam Zuid Oost met 116 leerlingen. Daar moet meer aan de hand zijn dan een lerarentekort.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2019 - 12:24

Bij een basisschool kan het voorkomen dat de kinderen in de buurt "opraken". De geboortecijfers dalen ook. De uni houdt de aantallen op peil mede door het aantrekken van buitenlandse studenten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 sep. 2019 - 23:16

DanielleDefoe 27 september 2019 at 14:24 [ Bij een basisschool kan het voorkomen dat de kinderen in de buurt “opraken”. ] Wat je in mijn buurt (postcode 1011) typisch ziet is dat mensen hier enthousiast kinderen beginnen te krijgen, wat leidt tot onderbouwklassen die lopen van a tot e (en soms zelfs f). Vijf, zes jaar later trekken die families alsnog de buurt - of zelfs de stad uit - voor grotere woningen en dus zie je in de bovenbouw vaak niet meer dan 2 groepen 8, waarvan één dan ook nog vaak gecombineerd moet worden met een halve groep 7. Maar goed, in Zuidoost heb je weer een hele andere dynamiek.

r d h
r d h27 sep. 2019 - 6:57

Hier in her oosten krijgen basisscholen nog steeds veel meer sollicitaties dan dat er vacatures zijn. Maar naar amsterdam is vaak geen optie. Met de auto of trein heen en weer is vertraging gevoelig en een huis is amsterdam is nog minder te doen.

Peterrr2
Peterrr227 sep. 2019 - 5:15

Ik vrees dat het hier niet bij zal blijven. Schoolbesturen hebben hier trouwens ook zelf schuld aan. De afgelopen jaren zijn er genoeg capabele leerkrachten buiten de deur gehouden omdat ze geen vaste aanstelling kregen. Een aantal van hen heeft nu werk buiten het onderwijs gevonden (er moest toch brood op de plank komen) en die ben je nu kwijt. En nog steeds willen besturen vooral mensen hebben die ze kunnen inzetten als het nodig is en die het zelf maar uit moeten zoeken als het niet nodig is. Als je weet dat er een tekort gaat uitgroeien naar een groot tekort, dan moet je zuinig zijn op je personeel.

6 Reacties
Oranje2
Oranje227 sep. 2019 - 11:08

Zolang je leerkrachten niet serieus neemt en ze jarenlang afscheept met waardeloze flex overeenkomsten kun je de bal verwachten. Schoolbesturen zijn inderdaad medeschuldig aan het gebrek aan leerkrachten. Peil eens hoeveel mensen die de Pabo hebben doorlopen daadwerkelijk in het onderwijs terecht zijn gekomen. Wanneer dat meer dan de helft is mag je je handen dichtknijpen. De rest is voor altijd voor het onderwijs verloren gegaan.

Audio
Audio28 sep. 2019 - 8:44

@Oranje %De cijfers voor vrouwen ken ik niet maar voor mannen is het 37%. Het was altijd al zo dat de pabo voor een aantal mensen, die niet naar de uni konden of mochten, een springplank was naar andere beroepen en functies.

Peterrr2
Peterrr228 sep. 2019 - 10:34

@Audio, Mensen die via de PABO naar een andere opleiding gingen deden dat (in mijn tijd tenminste) vaak al na het behalen van de propedeuse. Dus zij rondden meestal niet eerst de PABO zelf af. Dat slechts 37% van de mannen die hun PABO afronden voor de klas gaat staan is echt schrikbarend laag. Ben wel benieuwd wat het meetmoment is. Gaan die mannen niet eens het onderwijs in, of haken ze na verloop van tijd af? En waar gaan ze dan heen? Ik weet dat er de nodige basisschoolleerkrachten doorstromen naar het VO. Dan blijven ze tenminste voor het onderwijs behouden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2019 - 11:12

PABO was/is (?) ook een route om alsnog de UNI binnen te komen.

Peterrr2
Peterrr228 sep. 2019 - 20:51

@Danielle, misschien is het ondertussen veranderd, maar in mijn tijd had je dan aan je propedeuse genoeg. Moet je nu dan eerst je PABO afronden om naar de universiteit te kunnen? Dan ben je al vier jaar kwijt en moet je daarna nog aan de studie beginnen die je eigenlijk zou willen. Dat is wel een flinke omweg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2019 - 12:51

Er zijn zelfs academische Pabo opleidigen tegenwoordig. Een academische Pabo is een combinatie van de Pabo en een opleiding Pedagogiek. Of het betere docenten oplevert is mij onbekend. Studenten die doorgaan voor een master zullen wellicht ook niet voor de klas gaan. Met een hbo-propedeusediploma kan het mogelijk zijn in te stromen in een universitaire bachelor. Mits de student voldoet aan de eventuele aanvullende instroomeisen van de opleiding. Voor veel studenten met een hbo-propedeuse blijkt de opleiding aan de universiteit echter toch te hoog gegrepen te zijn.

Tom7
Tom727 sep. 2019 - 3:33

Amsterdam huilt. Was er een paar weken geleden, de sfeer deed me, raar maar waar, aan Lagos/Nigeria denken. Lagos werd in de jaren negentig door Lonely Planet als de Hel op aarde beschreven. Verschrikkelijk natuurlijk voor de geboren en getogen Amsterdammers, om je stad gehuld in smog en fijnstof zo te zien aftakelen. Maar dus ook geen plaats meer om je kind een gezonde en veilige jeugd te bieden.

9 Reacties
Karingin
Karingin27 sep. 2019 - 14:55

Volgende keer naar t prachtige Zuidoost komen. Kom net uit n supergezellig winkelcentrum, waar toevallig een megagrote markt was. Heerlijke sfeer.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 sep. 2019 - 20:01

' de sfeer deed me, raar maar waar, aan Lagos/Nigeria denken. Lagos werd in de jaren negentig door Lonely Planet als de Hel op aarde beschreven.' Gek dan toch dat diezelfde Lonely Planet zeer positief is over Amsterdam, dat het één van de meest populaire steden is onder expats en dat het toerisme er welig tiert. Ik ben benieuwd waar je precies geweest bent?

Tom7
Tom728 sep. 2019 - 7:38

Ja de Wereld verandert snel dame en heer, het kwaad kan in kleine stapjes komen. Een dagelijkse moord wordt dan zomaar heel gewoon. Misstanden kijkt men weg, want op de Markt is de Gulden een Daalder waard. Zelfgenoegzaamheid en onverschilligheid zijn sluipmoordenaars. En echt Amsterdam is niet de Wereld, maar wel een toonbeeld van de teloorgang vam een beschaving. https://www.ad.nl/home/maandenlang-illegale-arbeid-in-het-amc-ziekenhuis-verschrikkelijk~adb21576/

Tom7
Tom728 sep. 2019 - 9:31

Hoop niet dat jullie beschermende sprookjesbubbel nu in je gezicht uit elkaar spat. Open your mind and look arround you.???? https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/auteur-maffiaboek-gomorra-de-maffia-in-amsterdam-is-erger-dan-in-napels~b3e90a15/

Nick the Stripper
Nick the Stripper28 sep. 2019 - 17:12

@Tom [ Was er een paar weken geleden, de sfeer deed me, raar maar waar, aan Lagos/Nigeria denken. ] Ach, jongen toch... [ Amsterdam is niet de Wereld, maar wel een toonbeeld van de teloorgang vam een beschaving. ] Hemeltje. En daar moet ik dan wonen en werken met mijn gezinnetje. [ Hoop niet dat jullie beschermende sprookjesbubbel nu in je gezicht uit elkaar spat. ] Omdat Saviano iets geroepen heeft? Ik vond Gomorra een mooie film, maar Saviano illustreert als geen ander de wijsheid dat een hamer alleen nog maar spijkers ziet. Enniehoe: als je Amsterdam zo vre-se-lijk vindt, doe maar lekker wegblijven. Doei!

Tom7
Tom729 sep. 2019 - 6:05

Beste Nick, ik heb aangeven dat Amsterdam aftakeld en dat dat voelbaar is aan de sfeer. Ik onderbouw dat met wat feiten, die je overigens dagelijks terug kan vinden in de dagbladen. Van oude oma,s die op straat overhoop gestoken worden tot een wekelijks, bijna dagelijkse afrekening. Ik vind het zoals gezegd verschrikkelijk voor de echte Amsterdammers, heb er eind zeventig een poosje gewoont, vond het fijn volk. Maar ja jij bent geen echte Amsterdammer. Daarnaast lijkt het, zoals je te kennen geeft, dat je ook niet geinteresserd bent in wat er gebeurt in jouw omgeving. Of het is een beetje onverschillig reageren omdat jej e stiekum toch wel een beetje ongerust maakt, kan natuurlijk ook. Maar enfin, veel plezier in jou(????) Amsterdam, have a nice day.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 sep. 2019 - 13:09

Ach films. Gomorra heeft een fraaie soundtrack. Napels is een mooie stad waar ook normale mensen wonen. Maar mijn ervaring is beperkt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 sep. 2019 - 16:07

'Maar ja jij bent geen echte Amsterdammer.' Ik wel, en ik woon er net zoals vrienden en familie nog steeds met veel plezier. Natuurlijk zie ik ook de criminaliteit maar de kans dat je daarmee rechtstreeks wordt geconfronteerd is statistisch gezien nog steeds tamelijk minimaal. In de jaren 80 was de verloedering vele malen erger dan nu. Toen waren wijken als De Pijp nog achterstandswijken, en wilde je in de Bijlmer niet dood gevonden worden. Sindsdien zijn grote delen van de stad er enorm op vooruit gegaan. Het zijn vrnl mensen uit de provincie die lopen te miepen over Amsterdam, Amsterdammers zijn i.h.a. verknocht aan hun stad.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 sep. 2019 - 23:10

Tom 29 september 2019 at 08:05 [ Daarnaast lijkt het, zoals je te kennen geeft, dat je ook niet geinteresserd bent in wat er gebeurt in jouw omgeving.] Zulks geef ik helemaal niet te kennen. In de verste verte niet. Lezen is kennelijk niet je sterkste punt. Net zomin als schrijven, trouwens. Of feiten onderscheiden van meningen. Maar dat is prima. Verder weet ik niet helemaal wat je bedoelt met 'echte Amsterdammer'. Hebben we het dan over penozetiepjes met een gouden hartje (en een lelieblank velletje) zoals Pistolen Paultje, Sam Klepper en Willem Holleeder? Fijn volk, zoals jij het noemt, dat nog kon genieten van die echte Mokumse gein en feilloos wist waar de lepel in de brijpot stond? Tsja, als dat de Echte Amsterdammer is, dan val ik inderdaad af. Ik ben nou eenmaal niet zo eentje die zingt van hela hola holadiejee. En wat zou het ook: ik mag al meer dan dertig jaar in de leukste en (in mijn subjectieve beleving) veiligste stad van Nederland wonen. Ooit ben ik geboren als een oprjochte Fries, die - ondanks de Oostenrijkse komaf van mijn moeder - feilloos de Bûter, brea en griene tsiis-test kan afleggen. Als het moet wel 30 keer op een dag. Bring it on, Grutte Pier! Dan maar geen 'Echte Amsterdammer'. Desondanks en niettegenstaande blijf ik hier lekker nog even hangen. En dan maar hopen dat we de Tom-achtigen buiten de deur (of in elk geval de Ring) kunnen houden met lekker pittige parkeertarieven.

Lilian Emma
Lilian Emma26 sep. 2019 - 23:27

Zeg, moet deze neoliberale regering zich niet een beetje achter de oren gaan krabben? Het geld klotst tegen de plinten bij de pensioenfondsen, maar Knot van DNB stuurt aan op kortingen ondanks de jarenlange hoge rendementen. Sinds 1934 waren deze rendementen 6%, echter heden ten dage zijn er rendementen van 15%. Geleuter over verliezen wegens de lage rentestand is een pertinente leugen! Hoezo KNOT ? Kom dat eens uitleggen bij Buitenhof! Het onderwijs voor onze kinderen staat op de tocht, scholen gaan de deuren sluiten wegens leraren tekort. Het verplegend personeel kan de werkdruk niet meer aan. De zorg heeft zorgen, de rek gaat eruit met als gevolg dat de kwaliteit van zorg achteruit gaat. Frauderende banken... VVD uit de regering lijkt mij een eerste goede zet. Weg met deze inferieure partij!!

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens27 sep. 2019 - 9:37

@ 12345Emma Jij schrijft: Het geld klotst tegen de plinten bij de pensioenfondsen, maar Knot van DNB stuurt aan op kortingen ondanks de jarenlange hoge rendementen. Het onderwerp is : Amsterdamse basisschool dicht door lerarentekort Lijkt mij dat je enigszins de weg kwijt bent op deze site. veder is het geld dat tegen de plinten klotst nodig om met name de pensioenen te betalen van de ouderen die er meer geld uithalen dan zij er ooit ingestopt hebben met de rente meegerekend. Dat klotsende geld is het geld van jongere generaties die zich nu afvragen waar ze eigenlijk die honderden euro's pensioenpremie per maand voor betalen. Dus als jij nu uitlegt aan werkende mensen van rond de 30 waarom zij jouw pensioen moeten betalen dan kan Knot later wel naar Buitenhof komen. Terug naar het onderwerp. De tekorten in het onderwijs zijn vooral te wijten aan slecht functionerende opleidingen, geen loopbaan perspectief en een slecht personeelsbeleid. Wie wil er nu 40 jaar land voor de klas staan en na 40 jaar vrijwel dezelfde dingen doen als tijdens de start van je loopbaan? Een goede leraar doet dat geen 40 jaar. De slechte helaas wel.

Peterrr2
Peterrr227 sep. 2019 - 12:38

DaanOuwens zegt: "Wie wil er nu 40 jaar land voor de klas staan en na 40 jaar vrijwel dezelfde dingen doen als tijdens de start van je loopbaan? Een goede leraar doet dat geen 40 jaar. De slechte helaas wel." En je hebt nog steeds niet door hoe je op deze manier een grote groep bevlogen en goed functionerende leerkrachten schoffeert? Het klinkt trouwens wel logisch hoor. Als je goed functioneert als leerkracht dan moet je van Ouwens toch na 20 jaar arbeid stoppen en wat anders zoeken. Daarmee gaat de kwaliteit vast omhoog en het tekort wordt ook meteen opgelost. Inderdaad...

JanB2
JanB226 sep. 2019 - 23:12

Gaat ie lekker zo, in de BV Nederland?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 sep. 2019 - 18:39

Je wordt er bijkans misselijk van! Althans ik wel! Hoe je als politiek in korte tijd een land naar de klote kan helpen!

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2019 - 11:15

Deze school stond al jaren onder verscherpt toezicht.

Klaas Punt
Klaas Punt26 sep. 2019 - 21:41

Ik heb wel eens een school meegemaakt die moest sluiten wegens eenbtekort aan leerlingen. Maar vanwege te weinig leerkrachten? Inderdaad een schandalige primeur. En rechtstreeks verwijtbaar aan de lamlendige leiding vanuit de regeerders. Schande.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt27 sep. 2019 - 11:12

Het blijkt dat ik te vroeg gereageerd heb. Sorry.