Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Amsterdams raadslid Denk: fractieleider is vrouwonvriendelijk

  •  
03-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aysegul_kilic
Het Amsterdamse Denk-raadslid Ayşegül Kiliç heeft in een brief uitgehaald naar haar fractieleider Mourad Taimounti. Volgens Kiliç heeft Taimounti zich vrouwonvriendelijk, intimiderend en denigrerend gedragen. Ook zou Taimounti soms maanden niet verschijnen in de fractie. Dat meldt AT5.
"Ze vindt dat hij structureel te populistisch handelt. ‘Het tegen schenen schoppen en niet zoeken naar daadwerkelijke oplossingen. Omdat dit soort populistisch gedrag mensen uit elkaar drijft en tegenover elkaar zet, heb ik daar voor zover dat in mijn vermogen lag tegen geageerd en heb ik die lijn niet gekozen.’"
Kiliç heeft naar eigen zeggen mediation voorgesteld en verscheidene malen contact gehad met de partijtop. Dat had een averechts effect: Taimounti dreigt haar het vice-fractievoorzitterschap te ontnemen. De fractieleider verwerpt tegenover AT5 alle kritiek aan zijn adres. Hij noemt de beschuldigingen ‘lariekoek’.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Vrolijke Kaaskop
Vrolijke Kaaskop4 dec. 2019 - 8:44

Wat ben ik blij met deze positieve zelfkritiek van een vrouwelijk lid van Denk. Er is dus nog hoop op een progressief geluid binnen deze partij maar het zal zeer waarschijnlijk van de dames moeten komen. Kom op mannen binnen Denk, stap de 21e eeuw binnen en denk eens "out of the conservative box"

Freek3
Freek33 dec. 2019 - 19:07

Tja, denk dan even na voordat je besluit je aan te sluiten bij DENK...

2 Reacties
Martijn Schackmann
Martijn Schackmann4 dec. 2019 - 0:54

Geen een partij is perfect. Daarnaast doet DENK goede dingen voor representatie van allochtonen (om dat woord maar te gebruiken). Hoewel Taimounti nu wat minder: gaat nu over zijn persoon.

Freek3
Freek35 dec. 2019 - 16:19

[Daarnaast doet DENK goede dingen voor representatie van allochtonen...] Voor SOMMIGE allochtonen ja. Als je toevallig een kamerlid of andere volksvertegenwoordiger bent van Turkse afkomst en je stemt een keer op een manier die Erdogan niet leuk vindt, dan maakt DENK gratis een foto van je en publiceert die op social media zodat de Turkse geheime dienst er alles vanaf weet...

dirkdirk
dirkdirk3 dec. 2019 - 18:45

Een Erdogan partij die nooit meer dan 3 a 4 zetels zal halen, en laten we daar blij om zijn. Meer invloed van Erdogan is onwenselijk.

1 Reactie
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas9 dec. 2019 - 10:50

Loyaal aan de waarheid. DENK gaat straks minimal 4 zetels krijgen omdat steed meer mensen inzien dat die andere partijen hen niet vertegenwoordigd en onrechtvaardig behandeld. Wat betreft invloed, kijk maar eens naar de laatste NAVO top. ;)

Audio
Audio3 dec. 2019 - 15:42

Je mag er toch wel vanuit gaan dat niemand het voor DENK op gaat nemen? DENK is een partij die opgericht is door twee ex-PvdA'ers die vooral loyaal zijn aan Turkije en Erdogan. Deze partij doet zich voor als vooruitstrevend maar is in werkelijkheid een conservatieve islamitische partij. Ze gebruiken onfrisse praktijken om collega Kamerleden onder de druk te zetten.

2 Reacties
Salama.
Salama.3 dec. 2019 - 17:35

Deze partij staat voor van alles waar de gemiddelde progressieveling niet vrolijk van zal worden, maar, zoals jij ook aangeeft is de partij tevens islamitisch en dat is voor sommige progressievelingen voldoende om er in een soort Pavlov reactie voor in de bres te springen.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2019 - 23:18

@ Audio Jij schrijft: Je mag er toch wel vanuit gaan dat niemand het voor DENK op gaat nemen? Er zijn allerlei verschillende mensen in Nederland. Dus ook mensen die op Denk stemmen, dat blijkt uit de verkiezingsuitslagen. Er zijn ook mensen die het opnemen voor de PVV of het FvD. Terwijl je als je logisch nadenkt ook zou mogen veronderstellen dat niemand het voor die partijen zal opnemen. @ Salama Jij schrijft: dat is voor sommige progressievelingen voldoende om er in een soort Pavlov reactie voor in de bres te springen. Voor extreem rechtse mensen is de Pavlov reactie iedereen te veroordelen die zich moslim noemt. Het gevolg daarvan is dan progressieve mensen zeggen dat iedereen mag geloven wat die wil. Het gevolg daarvan is dat extreem rechtse mensen beweren dat progressieve mensen altijd voldoende reden zien om in een soort Pavlov reactie voor moslims in de bres te springen.

I am Legion
I am Legion3 dec. 2019 - 13:17

Om even met Zihni Ozdil te spreken zoals onlangs in zijn NRC-column over de weer alomtegenwoordige vorm van zwartekousenclubs actief in Nederland als verscheidene politieke en religieuze organisaties zoals die b.v. in verband te brengen zijn met Turkije en de daar heersende combinatie van zeer orthodoxe islam en fanatiek nationalisme. Het "is in vrijwel ieder geval een fundamentalistische, fascistische, antisemitische, homofobe beweging". Wat moet er dan veel beter zijn voor vrouwen en vooral die meer ruimte zoeken? https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/30/islamitische-zwartekousenclubs-nog-altijd-alom-aanwezig-a3982201

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens4 dec. 2019 - 17:32

@ I am Legion Jij schrijft: in verband te brengen zijn met Turkije en de daar heersende combinatie van zeer orthodoxe islam en fanatiek nationalisme. Meer geinformeerde en inteligente mensen hebben over deze uitspraak van jou een meer genuanceerde mening. https://www.trouw.nl/nieuws/turkije-was-altijd-al-islamitisch-lang-voor-de-komst-van-erdogan~b52d3027/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Paul250371
Paul2503713 dec. 2019 - 11:00

Ahhh, DENK krijgt weer eens een veeg uit de pan (verrassend, gebeurt niet vaak) en de rechtse haviken staan vooraan om hun genuanceerde mening weer eens te geven.

8 Reacties
MountEverest
MountEverest3 dec. 2019 - 11:15

@paul Tegenover de rechtse haviken staan de goedgelovigen die niet door hebben wat DENK voor partij is. Wie DENK steunt, steunt het patriarchaat en indirect ook nog eens Erdogan.

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 dec. 2019 - 11:18

Bij Denk stond iemand op die kieslijst, die geld ging inzamelen voor de veroordeelde die een grensrechter had dood getrapt. De persoon in kwestie deed het voorval af als een akkefietje en vond dat moslims in welke situatie dan ook, elkander moeten helpen. Met zo'n partij wil ik niks te maken hebben.

Ch0k3r
Ch0k3r3 dec. 2019 - 11:41

Je kan de vinger nu wel wijzen naar 'rechts', maar de kritiek komt vanuit de partij zelf, en DENK is ook nog een keer een partij die zich op de rechterflank begeeft. Daarbij komt ook nog een keer dat een mede-partijgenoot van haar, haar verhaal in twijfel trekt (getuige het artikel van AT5). Dat is een man overigens. En dan is het toch niet raar dat mensen erop wijzen dat in de Islam de vrouw een ondergeschikte rol heef tov de man, en dat situaties als dit daardoor redelijk te voorspellen zijn?

Daniel Blank
Daniel Blank3 dec. 2019 - 12:32

DENK is toch ook rechts?

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg3 dec. 2019 - 12:38

jij vindt het dus wel normaal dat taimounti zich vrouwonvriendelijk, intimiderend en denigrerend heeft gedragen?!

Tigranes
Tigranes3 dec. 2019 - 13:36

Sommige racisten hebben nou eenmaal niet door dat het goedpraten / wegkijken bij bepaalde groepen die zich misdragen de problemen alleen maar groter maken.

MountEverest
MountEverest3 dec. 2019 - 15:51

@paul Ik zie jouw probleem wel. Jij bent zo bang voor extreemrechts dat je bereid bent alles te accepteren van de islam. Als ze jou in 2015 hadden opgedragen om in een oranje overall af te dalen boven IS-gebied, had je het gedaan.

dirkdirk
dirkdirk3 dec. 2019 - 18:48

Paul250371 3 december 2019 at 12:00 Paul schiet weer in zijn policor reflex, dat hij even vergeet dat DENK een partij is die een Fascistisch Dictator steunt, en daarmee een gevaar is voor onze samenleving. Wees geen Paul.

Ganneke
Ganneke3 dec. 2019 - 10:53

Ik geloof haar wel. Mannen die opgroeien in patriarchaten hebben een grotere kans om zo te worden.

hartpine
hartpine3 dec. 2019 - 10:23

En als het nou gewoon waar is dat deze mevrouw slecht functioneerde? Zou dat dan geen ander licht op de situatie werpen?

3 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet3 dec. 2019 - 11:11

Afgaande op debatten in Amsterdam, was ze na Sylvana de minste. Dus ja, daar zou een kern van waarheid in kunnen zitten.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg3 dec. 2019 - 12:41

Dat zou vrouwonvriendelijkheid, intimidatie en denigrerend gedrag niet goedpraten. Je zou dan verwachten dat iemand gaat coachen, begeleiden en helpen. Of gewoon op non-actief zetten.

hartpine
hartpine4 dec. 2019 - 21:09

Tuna Gretberg 3 december 2019 at 13:41 Dat zou vrouwonvriendelijkheid, intimidatie en denigrerend gedrag niet goedpraten. Je zou dan verwachten dat iemand gaat coachen, begeleiden en helpen. Of gewoon op non-actief zetten. Is er sprake geweest van intimidatie en denigrerend gedrag? Voor zo ver ik weet hebben we alleen haar uitspraken daar over.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof3 dec. 2019 - 10:08

Goh, wie had dat nu ooit kunnen denken...

I am Legion
I am Legion3 dec. 2019 - 9:15

Voor wie is dat nog nieuws? https://www.facebook.com/watch/?v=1851183991833052

Juppé🎗
Juppé🎗3 dec. 2019 - 9:15

Positieve ontwikkeling. Wel zetel opgeven en lid worden van een van de vele partijen die wel gelijkheid nastreven en dat tot daden weten om te zetten. Over vier jaar zien we haar dan hopelijk in de raadszaal terug.........zonder hoofddoekje.....het moge bij haar een volledig eigen vrije keuze zijn, maar voor veel vrouwen is het dat helaas niet.

10 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt3 dec. 2019 - 13:52

Ik zie niets mis met de hoofddoek. Mevr. Kilic kan duidelijk haar eigen boontjes wel doppen.

Juppé🎗
Juppé🎗3 dec. 2019 - 14:36

inderdaad Klaas, het ziet er gelukkig naar uit dat ze haar boontjes zelf kan doppen en ze mag zich uiteraard kleden hoe dat zelf wil tot in de raadszaal toe (NL is geen laïque land). Het hoofddoekje is echter een symbool van vrouwenongelijkheid en veel vrouwen en meisjes moeten dat verplicht dragen. Zoiets draag je zelf niet als je dat begrijpt en gezien haar houding van nu heb ik hoop dat dat over vier jaar zo is. Zo trek ik zelf geen lonsdale broek aan ook al zit die mogelijk heerlijk.

Klaas Punt
Klaas Punt3 dec. 2019 - 16:12

Ik begrijp toch niet dat u er een punt van maakt. Zeker niet met de achtergrond van o.a. een voorstel om "kopvoddentaks" in te voeren door lieden die op z'n zachts gezegd mijn sympathie niet hebben. Ik hoop alleen maar ook niet de uwe.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2019 - 16:22

Juppé???? 3 december 2019 at 10:15 Waar ik bang voor ben is dat ze gelijk heeft maar het niet gaat krijgen.Mocht ze een getalenteerde politicus zijn dan is overstappen geboden. Ik zie ook net als Halsema liever dat vrouwen hun haar laten wapperen maar zij lijkt mij niet het type. Zelfonderdrukking is niet verboden.

Klaas Punt
Klaas Punt3 dec. 2019 - 17:03

Danielle, heb je overwogen dat er mogelijk mohammedaanse vrouwen zijn die de hoofddoek dragen als protest tegen al die negatieve landgenoten. Of uit gewoonte. Over verplichtingen, in mijn jeugd gingen sommigen 2 of 3 keer op zondag naar de kerk. Dat soort is verdwenen. De kerken zijn vaak bijna leeg, behalve in de "black belt" misschien. Ik denk dat juist door de Juppe kritiek de hoofddoek nog lang te zien zal zijn in ons land en mag ik als "male chauvinist pig" opmerken, de dame ziet er mooi uit.

Juppé🎗
Juppé🎗3 dec. 2019 - 20:22

@Danielle &Klaas.....Maakt U geen zorgen, ik heb niets met mensen als wilders, die er juist voor zorgen dat deze vrouwen van feministen weinig steun meer krijgen (is in Frankrijk gelukkig anders). Zelfonderdrukking mag uiteraard, maar die keuze staat niet los van omgevingsfactoren. Je haren laten wapperen is heerlijk maar niet verplicht.... ook hier zijn met diverse accessoires leuke oplossingen te vinden die afstand nemen van dit symbool van afhankelijkheid.

Juppé🎗
Juppé🎗3 dec. 2019 - 20:45

« Ik denk dat juist door de Juppe kritiek de hoofddoek nog lang te zien zal zijn in ons land en mag ik als “male chauvinist pig” opmerken, de dame ziet er mooi uit.......ik uitte geen kritiek maar slechts de hoop en verwachting dat het over vier jaar anders zou zijn....maar OK dat kan critique op termijn worden. U kunt het als foto mooi vinden, ik vind het met de achtergrond die er is een tristesse, want, zoals Danielle impliceerde...gaat ze het redden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2019 - 0:50

Ten overvloede, ik heb totaal geen sympathie voor Wilders cs.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2019 - 0:58

PS of de dame mooi of lelijk is, is niet relevant in verband met haar competentie.

Klaas Punt
Klaas Punt4 dec. 2019 - 13:48

Maar Danielle, het ging over de hoofddoek. Over competentie kan ik geen zinnig woord bijdragen. Ik ben duidelijk geen DENK kiezer.

Dr. Drees
Dr. Drees3 dec. 2019 - 9:02

Wordt Denk ooit een mainstream partij? Ik DACHT het niet.

Thuru
Thuru3 dec. 2019 - 8:47

Tsja, DENK.... Deze dame heeft groot gelijk. Ik hoop dat deze kwestie goed word opgelost, maar ik vrees van niet. Waarschijnlijk word ze meer gewaardeerd in elke andere partij uitgezonderd PVV en misschien SGP. Ik wens haar veel succes in haar politieke carrière. We zullen het zien wat er gaat gebeuren wel of niet.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser3 dec. 2019 - 8:46

Een partij waarbij de waarden en normen gebaseerd zijn op gedachtengoed waar de SGP in de loop der jaren met veel pijn en moeite afscheid van heeft genomen en nog verder afscheid van zal moeten nemen “vrouwonvriendelijk”? Wie had dat nu kunnen bevroeden...

1 Reactie
Tuna Gretberg
Tuna Gretberg3 dec. 2019 - 12:43

Het gaat nu niet over de SGP.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2019 - 8:24

Mooi dit, blijkbaar krijgen ook de mannen van Denk last van emanciperende vrouwen. Denk wordt langzamerhand een normale Nederlandse club. Ze zijn daar al sneller mee dan het SGP. De fractievoorzitter reageert trouwens op de meest domme manier. Hij heeft nog een lange weg te gaan op het gebied van emancipatie. Lijkt mij ongeschikt voor zijn rol.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 dec. 2019 - 11:35

DENK kon anders dan de SGP met een schone lei beginnen. De SGP sleept een geschiedenis achter zich aan.

Herr Vorragend
Herr Vorragend3 dec. 2019 - 8:23

Deze mevrouw zal ongetwijfeld een punt hebben. Maar ze zal toch niet echt verbaasd zijn ? Als je je aansluit bij een populistische rechts-conservatieve partij dan kan je populisme en b.v. vrouwonvriendelijkheid verwachten, dunkt me.

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 dec. 2019 - 8:21

Goh, machocultuur bij Denk. Dat had ik niet verwacht. Ozturk bijvoorbeeld lijkt mij een type dat feminisme hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast, als je zo voor gelijkheid bent, neem dat de eerste stap door die al niet vrijwillige hoofddoek af te doen.

MountEverest
MountEverest3 dec. 2019 - 8:16

Het lijkt erop dat DENK Amsterdam vrouwen op de lijst zet om te voorkomen dat ze, net als de SGP, als vrouwonvriendelijk worden gezien. Maar in de praktijk stroomt het bloed waar het niet gaan kan.