Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Amsterdams college weigert loonsverhoging

  •  
11-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cohen-aan-de-gracht-300px.jpg
Burgemeester en wethouders vragen Ter Horst om bevriezing van hun eigen salaris
Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) in een brief gevraagd ook voor gemeentebestuurders geen loonsverhoging door te voeren in de nieuwe cao.
Volgens wethouder Marijke Vos (Personeel en Organisatie), die de brief namens het stadsbestuur heeft verstuurd, kan en wil het college dit niet uitleggen aan de ambtenaren.
”Wij vinden het onacceptabel om aan onze medewerkers te vragen de nullijn te hanteren, terwijl deze nullijn voor ons, de werkgevers niet geldt.” 
Vos heeft eveneens gevraagd de verhoging van de eindejaarsuitkering van 5,4 procent naar 8,3 procent voor 2010 achterwege te laten, zo meldt Het Parool.
De gemeenten en provincies willen dat in de nieuwe cao een nullijn wordt vastgesteld voor ambtenaren omdat er geen geld is voor een structurele verhoging. Dit tot grote frustratie van de vakbonden die een loonsverhoging eisen van 1,5 procent.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

BasPaternotte
BasPaternotte11 feb. 2010 - 13:49

Een aardige geste van het gemeentebestuur dat een kostenoverschrijding heeft gemaakt van 600 miljoen euro op het Noord-Zuidlijn project.

leftyloosyrightytighty
leftyloosyrightytighty11 feb. 2010 - 13:49

Gewoon een handig een-tweetje met minister ter Horst en haar onderhandelingen met de ambtenaren.

RobertBleeker
RobertBleeker11 feb. 2010 - 13:49

Goedkope Populistische Symboolpolitiek!

Paradox2
Paradox211 feb. 2010 - 13:49

Hulde! Nu hopen op navolging.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 feb. 2010 - 13:49

Dat voorbeeld zouden ze in de Gemeente Den Haag moeten volgen. Zijn ze meteen van Fritsma af!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 feb. 2010 - 13:49

Wat ik niet begrijp van mijn partij, de PVDA, zeg ik het meteen. Voor dat de PVDA in de regering komt hadden de PVDA-ers en vooral de heer Wouter Bos te vaak over één ding: de voedselbanken moeten weg en horen niet in Nederland. De heer Bos zei ook vaak te schamen dat de voedselbanken gegroeit tijdens de christen democraten in de regering, hoorde ik vaan de heer Bos zeggen. Waarom zijn de voedselbanken nu verdoebeld? ook in Amsterdam. Ik hoor dat sommige steden hebben nu tekort aan voedels om anderen te kunnen gratis voedel geven. Waarom is het niet de PVDA gelukt om van de voedelbanken af te komen?

daniel565
daniel56511 feb. 2010 - 13:49

De verkiezingen komen eraan

2 Reacties
Klaas2
Klaas211 feb. 2010 - 13:49

Kijk Fritsma, in plaats van dubbel proberen te vangen kan het ook zo. (voor Fritsma is het ook verkiezingen, maar het electoraat vind hij niet zo belangrijk)

vaclavklaus
vaclavklaus11 feb. 2010 - 13:49

Inderdaad lijkt dit verdacht, maar ja, de timing had niet echt anders gekund. Sowieso een prima signaal.

frankie48
frankie4811 feb. 2010 - 13:49

Mooi gebaar, maar wel een gevaarlijke. Want vanuit bepaalde posities het goede voorbeeld aandragen, eist ook om je open te zetten voor de node van andere, die niks opschieten met een nullijn. Dus als je dit gebaar in een meer positief en evenwichtig perspectief zou willen plaatsen, zou je behalve je eigen (negatieve) bijdragen, ook een om (positieve) bijdragen moeten vragen voor de mensen die nu amper rond kunnen komen. Want anders ga je later misschien je eigen opoffering gebruiken, om die van andere nog slechter te laten uitvallen.

1 Reactie
Paradox2
Paradox211 feb. 2010 - 13:49

De actie betreft het beschermen van het Amsterdams college haar geloofwaardigheid en staat wat dat betreft los van de minderingen op het ambtelijk bestel (die overigens landelijk worden aangestuurd). 1. Het gebaar kan geen effect hebben op latere resultaten gezien zij er niet over gaan. 2. Dit is een reactie op bezuinigingen. Dat valt niet om te draaien (retorisch). Als het regent wordt je nat, als je nat bent hoeft het niet te regenen.

frankie48
frankie4811 feb. 2010 - 13:49

Beste Jacob Gesink, Je geloofwaardigheid moet afgemeten worden als lokaal bestuurder aan de bijdrage die je levert aan de stad, voor de kiezer die jou gekozen heeft. Maar niet aan de handeling die je als symbool wilt aanvoeren, die moet lijken op dat van een sloeber die zijn laatste snee brood deelt met een andere sloeber. Want sloebers zijn deze mensen niet hoor. Nee, de solidariteit van dit college zit hem in het feit dat ze wel aanvoelen dat de ambtenaren van de gemeente Amsterdam het onacceptabel en als onbegrijpelijk zullen aanvoeren, nu ze zelf slachtoffer gaan worden van de bezuinigingen die dit kabinet voor ogen heeft. Maar behalve dat deze mensen ook gewoon vertegenwoordigers zijn van onze landelijk politieke partijen, waar deze maatregelen genomen gaan worden, kunnen ze toch zeker wel invloed hebben op de portemonnee van die sloeber in de straat die amper rond kan komen, en waarvan ze hopen dat het gebaar als sympathiek zal overkomen. Want bezuinigingen zijn door dit college al doorgevoerd, die mensen aan de onderkant van de maatschappij zullen gaan treffen, denk hierbij aan de aanvullende tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten die versoberd wordt en dat de gemeenteraad al besloten heeft om de minima niet te compenseren voor de hogere stookkosten wegens de lange koude wintermaanden. Dan had je op dat moment naar buiten moeten komen dat je de verhoging van je salaris niet kunt verdedigen. Omdat je ook niets kunt betekenen voor deze inwoners van je stad, en niet deze beslissing laten afhangen van de nullijn die voor ambtenaren gaat gelden.

1 Reactie
Paradox2
Paradox211 feb. 2010 - 13:49

Ik begrijp je punt. Ik ben met je eens dat bezuinigen niet als gevolg mag hebben dat het geld wordt weggehaald bij de personen die al op zwart zaad zitten. Met geloofwaardigheid refereer ik naar het college in haar positie van werkgever. In dat opzicht zou ik het ongeloofwaardig vinden te bezuinigen op ambtenaren, maar als beleidsmaker er op vooruit te gaan. Dat vind ik meer dan symboolpolitiek. Dat het college haar verantwoordelijkheid neemt als werkgever staat wat mij betreft los van haar armoede beleid. Daardoor valt een slecht armoede beleid niet te rechtvaardigen met een behoorlijk werkgevers beleid. Dat toch doen is retoriek. Daarmee is niet gezegd dat retoriek niet gebruikt gaat worden, zeker in verkiezingstijd. Laten we hopen dat men daar doorheen kan kijken.