Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Shell en ExxonMobil spanden VVD’er Kamp voor hun karretje na zware aardbeving Groningen

Oliegiganten zaaiden twijfel over gevaren gaswinning
Joop

Amsterdammer raakt huis kwijt na verhuur via Airbnb

  •  
19-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10524666043_2349a7e175_k

© cc-foto: Alper Çuğun

Een bewoner van de Amsterdamse buurt De Pijp staat op straat nadat hij zijn woning onderverhuurde via Airbnb. De huurder werd al in 2013 op de vingers getikt maar ging door met het exploiteren van de huurwoning. Na klachten van buren vanwege overlast trof een medewerker van de woningcorporatie vier toeristen aan. Zij verklaarden de woning te hebben gehuurd via Airbnb.
Enkele dagen daarop heeft de man in het bijzijn van een vertegenwoordiger van de woningcorporatie het huurcontract schriftelijk opgezegd. Maar later bedacht hij zich en stapte naar de rechter waar hij verklaarde onder druk te zijn gezet door de verhuurder. De rechter constateerde dat er geen bewijs was voor die bewering en dat het duidelijk was dat de man de huurovereenkomst heeft geschonden, meldt AT5. Hij is zijn huurwoning daarmee definitief kwijt.
De onderverhuur van particuliere woningen aan toeristen is een groeiend probleem in Amsterdam, onder meer vanwege de overlast die het met zich meebrengt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Kees Apollo
Kees Apollo20 mrt. 2016 - 12:14

Alleen een woningeigenaar mag via airbnb woekerwinst boeken op het exploiteren van een woning. Uiteraard mag de huurder van die windhandel geen graantje meepikken, dan is het hek van de dam. http://www.volkskrant.nl/economie/amsterdammers-negeren-massaal-huurregels-airbnb~a3731888/

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus21 mrt. 2016 - 4:23

"Uiteraard mag de huurder van die windhandel geen graantje meepikken" Dan koop je maar een huis of huur je een hotel of pension. En dan voldoe je maar keurig aan de voorwaarden qua bestemmingsplan, brandveiligheid enzovoorts. Dan hebben we het nog maar niet over de asociaaltjes die daar sociale huurwoningen voor misbruiken. Dan zijn er slechts twee mogelijkheden: of ze hebben die sociale huurwoning helemaal niet nodig of ze worden gepamperd met een sociale huurwoning die zoveel te groot is dat ze er een deel van kunnen verhuren. In beide gevallen maken ze misbruik van sociale voorzieningen. Maar in jouw wereldbeeld is dat kennelijk heel normaal. Waarmee je in geen enkel geval gebruik van zo'n voorziening zou moeten mogen maken.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mrt. 2016 - 10:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje20 mrt. 2016 - 16:34

Ik ken zo iemand die nogal naar dacht over mensen met een uitkering. Om vervolgens haar door de gemeente verschafte woning nav haar invaliditeit onder te verhuren om zelf jaren te gaan samenwonen in een nog veel beter huis met haar vriend. Maar goed, dat mocht natuurlijk , want zij had een baan. Zelf zag zij die ironie natuurlijk niet. De huursubsidie stak ze in eigen zak. Goede kans dat ze ook verdiende op de huur, want in Amsterdam Zuid in de rivierenbuurt.

Van der Wal
Van der Wal19 mrt. 2016 - 20:30

Amsterdammer zegt huur op na verhuur via Airbnb.

truusbeek2
truusbeek219 mrt. 2016 - 18:51

Terecht! Lees eerst je contract, ook je hypotheekovereenkomst voor dat je je met onderverhuur rijk rekent

Leowieke
Leowieke19 mrt. 2016 - 17:53

Terecht natuurlijk. Als dit een sociale huurwoning was moet hij wegens fraude ook maar de bak in.

Tijgernoot2
Tijgernoot219 mrt. 2016 - 16:20

Tsja, zo werken contracten nou eenmaal. Beide partijen moeten zich eraan houden en anders wordt het ontbonden. Het is ook niet bijster slim om je eigen huurwoning, terwijl je weet dat het niet mag, op Airbnb te zetten.

5 Reacties
adriek
adriek19 mrt. 2016 - 18:19

Maar dat contract leest toch niemand? Dat is alleen maar voor de vorm, staat vol met kleine lettertjes, en ook nog eens moeilijke woorden.

truusbeek2
truusbeek219 mrt. 2016 - 18:52

Adriek dat is geen enkel excuus

adriek
adriek20 mrt. 2016 - 1:33

@truusbeek helemaal waar - maar wie leest de contracten van zijn verzekeringen, telefoonverkopers, softwareleveranciers? We klikken op OK, zetten onze handtekening, en denken vooral niet te veel na, want de wereld verandert zo snel... Daartegenover is het 'common knowledge' dat onderverhuur niet zomaar mag, zeker niet als je huursubsidie en/of een uitkering hebt (al weet ik niet of dat in dit geval speelt), maar het wordt ook als 'heel gewoon' ervaren als iemand met een uitkering bijklust, of op een andere manier ongeregistreerde inkomsten heeft. Van je buurman of je zwager vindt je het ook niet zo'n punt, maar als de staat Miljarden misloopt dan vinden we het ineens een schande. Rare jongens, die Nederlanders.

Qizilbash2
Qizilbash220 mrt. 2016 - 9:53

"De huurder werd al in 2013 op de vingers getikt maar ging door met het exploiteren van de huurwoning" De huurder was al gewaarschuwd dus er was geen sprake van kleine lettertjes of niet op de hoogte zijn dat het niet mocht. Al die mensen die in Amsterdam dakloos zijn (velen zonder verslaving en psychische problemen) of de stad hebben moeten verlaten omdat alles en iedereen moest wijken voor het toerisme, zijn de dupe van deze fraudeurs en de vastgoedmaffia. Woningcorporaties hebben de afgelopen jaren 40% van de sociale huurwoningen verkocht, en de winst aan zichzelf uitgekeerd middels bonussen, waardoor er nu een ontzettend groot tekort is aan sociale huurwoningen (wachttijden opgelopen tot meer dan 10 jaar). Zelfs de Universiteit van Amsterdam is geïnfiltreerd door de vastgoedmaffia en verkoopt een voor een haar gebouwen in het hartje van Amsterdam zodat er luxe hotels van gemaakt kunnen worden. Moeten nu ook van sociale huurwoninen klene hotels gemaakt worden? Verder vind ik het woord 'bijklussen' voor iemand die in de uitkering zit een eufemisme voor fraude. Een uitkering krijg je als je zonder werk zit. Als je 'bijklust' werk je gewoon en moet je dat doorgeven.

Piet de Geus
Piet de Geus21 mrt. 2016 - 4:26

"Maar dat contract leest toch niemand?" Natuurlijk lezen ze dat contract wel. Maar alleen wat de rechten betreft die ze daaraan kunnen ontlenen. De plichten slaan ze gemakshalve over, want daarvan heeft de calculerende burger zogenaamd geen weet.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon19 mrt. 2016 - 15:22

Mijn inschatting is dat er in een stad als Amsterdam veel sociale huurwoningen illegaal worden onderverhuurd. Niet alleen aan studenten maar nu dus ook via het lucratieve Airbnb. Huurders die zich hieraan schuldig hebben gemaakt zouden nooit meer in aanmerking mogen komen voor een sociale huurwoning en ook eventueel verstrekte huurtoeslag terugvorderen!

1 Reactie
adriek
adriek19 mrt. 2016 - 18:18

Zou wel dat gedeelte van het woningtekort in een klap oplossen :)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 mrt. 2016 - 14:51

Het onderverhuren op welke manier dan ook is een vervelende zaak als het gaat om woningen uit het sociale huur bestand. Sociale huurwoningen zijn goedkope huurwoningen voor mensen die niet over genoeg financiële middelen beschikken om een woning te huren in de vrije sector. Als deze woningen dan met winstoogmerk doorverhuurd worden is dat asociaal en strafbaar. Buiten ze de huur op te zeggen lijkt het me ook noodzakelijk om hoge boetes en de verkregen gelden in beslag te nemen. De woningnood en behoefte aan goedkope woningen is overduidelijk en misbruik dient gestraft te worden. Mocht je een huurwoning hebben in de private sector dan nog lijkt het me voor de particuliere verhuurder uiterst vervelend als er onderverhuurd wordt meestal is dit opgenomen in het huur contract en is verboden.

PietManeo
PietManeo19 mrt. 2016 - 14:34

Tsja, je zal maar naast of onder zo'n woning wonen als die elke week volgepropt wordt met feestende jongeren. Als het structureel overlast veroorzaakt dan lijkt het me simpel, huurwoning kwijt. Ik kan me trouwens herinneren van mijn studentendagen dat je een huurwoning niet mag onderverhuren voor meer dan de huurprijs. Dus waar zit het winstmodel?

JasDon
JasDon19 mrt. 2016 - 14:27

Is de belastingdienst ook al op de hoogte? Huurtoeslag ook terugvorderen svp.

Acid Prune
Acid Prune19 mrt. 2016 - 14:02

Dat hele Amsterdam is toch een toeristenoverlastfeest ?

1 Reactie
PocoPoco
PocoPoco19 mrt. 2016 - 16:22

Het valt mee voor sommige buurten rondom het centrum, het centrum zelf is al verloren ;).