Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam zonder stroom vanwege extreme weersveranderingen

  •  
25-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3763 keer bekeken
  •  
ANP-489174059

De grote stroomstoringen die de hoofdstad deze weekk troffen zijn veroorzaakt "door de grote wisseling in weersomstandigheden van afgelopen tijd". Dat meldt energieleverancier Liander na onderzoek. Op maandagochtend 22 en dinsdagavond 23 januari viel in grote delen van Amsterdam de stroom uit. Maandag werden 68.000 huishoudens en bedrijven getroffen door een storing van anderhalf uur. Dinsdag ging het om 57.000 huishoudens en bedrijven. Liander stelt dat de impacte ervan "enorm" was.

Het uitvallen van de elektriciteit is volgens Liander een gevolg van de extreme wisseling in weersomstandigheden.

De afgelopen dagen is het station aan de Hemweg volledig onderzocht. Daaruit is gebleken dat het op drie plekken mis is gegaan. Vooral de veranderende weersomstandigheden spelen een grote rol. Het is een periode erg koud geweest, waar de temperatuur nu hoger ligt. Daarnaast heeft het de afgelopen tijd veel geregend en staat het grondwaterpeil hoog. Dat heeft geleid tot vocht in het station, waardoor technische onderdelen kapot zijn gegaan.  Daarnaast bleek de verwarmingsinstallatie in het station niet goed te werken. Hierdoor bleef het vochtig en kon het vocht zich verder verspreiden. Hoewel de kapotte verwarming op zichzelf niet tot zo'n grote storing had kunnen leiden, is nu sprake van een optelsom van factoren. 

Experts waarschuwen al jaren dat de klimaatcrisis leidt tot extreme veranderingen in het weer. Die waarschuwingen zijn lang in de wind geslagen. En dat gebeurt nog steeds. De PVV die bij de laatste verkiezingen de grootste werd wil zelfs alle maatregelen om de klimaatcrisis te bestrijden afschaffen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Pipolakki
Pipolakki26 jan. 2024 - 11:25

Whahahahahaaaa wat een slap excuus!

PamVlam
PamVlam26 jan. 2024 - 10:19

Het weer wordt wel erg vaak genoemd als oorzaak van mismanagement. Het kan net zo goed de winstmaximalisatie zijn waardoor amsterdammers in de kou zitten. Dat een paar dagen vorst de oorzaak zou zijn is niet te geloven. Dat kan zelfs iemand met nog een paar werkende hersencellen niet serieus nemen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut26 jan. 2024 - 9:29

Dit is een argument in de serie; de brug stond open. Zorg gewoon dat je de zaakjes goed voor elkaar hebt, dan was deze storing te voorkomen geweest.

Frits Jansen
Frits Jansen26 jan. 2024 - 5:15

In Zoetermeer was ooit drie keer achter elkaar stroomstoring, na tientallen jaren storingsloze elektriciteitslevering. Maar toen werd de schuld niet in de schoenen geschoven van eigentijdse stokpaarden, maar van illegale wietkwekerijen die op gestolen stroom draaien en vaak kortsluiting hebben.

JasDon
JasDon25 jan. 2024 - 18:56

Als het op drie plekken mis is gegaan had je op drie plekken betere maatregelen kunnen treffen.

Erikbo
Erikbo25 jan. 2024 - 18:37

Dit is echt leiderschap. Geen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen planning, maar gewoon de schuld geven aan het klimaat.

Ewout Pool
Ewout Pool25 jan. 2024 - 18:34

Gek dan dat in de rest van Nederland (met dezelfde weersomstandigheden) er niks stuk is gegaan.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra26 jan. 2024 - 11:38

@Ewout - Dit artikel spreekt over stroomstoringen in het hele land ten gevolge van extreme regenval. https://www.ad.nl/binnenland/al-die-stroomstoringen-zijn-geen-toeval-zegt-netbeheerder-liander-komt-door-extreme-regenval~a7c81d49/

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 jan. 2024 - 18:29

Toen het licht om kwart voor negen 's avonds uitviel, heb ik even gekeken op twitter hoe ernstig deze stroomstoring was. Een groot deel van Amsterdam West, tot in het centrum zat zonder electra. Uiteraard wisten velen direct de oorzaak. 'Dat heeft Jetten toch maar mooi voor elkaar gekregen!' 'Mooi man, die transitie door incompetente wensdenkers.' 'Vooral doorgaan met miljoenen extra inwoners die allemaal een huis en elektrische auto moeten hebben!' 'Lekker links blijven stemmen, komt goed zo.' Nu duidelijk is geworden dat niet laadpalen en zonnepanelen, maar extreme weerschommelingen de oorzaak zijn van de stroom uitval weten de twitterreageerders: 'Klimaatverandering oorzaak stroomuitval in Amsterdam, jaja ' 'Allemaal leugens!' Uiteraard ook vele reacties (die ik niet wil herhalen) met scheldpartijen aan het adres van Rob Jetten, want die móet de schuld krijgen. Gewoon eerlijk bekennen dat de energietransitie misschien niet zo'n gek idee is, blijkt enorm moeilijk te zijn.

Kees Mierlo
Kees Mierlo25 jan. 2024 - 16:13

Wat een slap excuus! Gewoon te zuinig geweest met onderhoud en investeren in betere voorzieningen.

1 Reactie
pahan
pahan25 jan. 2024 - 19:35

Inderdaad. Bullshit, maar een leuk verhaal voor op tv.

Bert van der Neut
Bert van der Neut25 jan. 2024 - 14:10

Dit is een argument in de serie; de brug stond open. Zorg gewoon dat je de zaakjes goed voor elkaar hebt, dan was deze storing te voorkomen geweest.

Mieck
Mieck25 jan. 2024 - 14:06

Oja, en dan nog even op de PVV afgeven, zo goedkoop! Misschien gaat diezelfde PVV wel alle "Lianders" van Nederland verplichten goede verwarming aan te leggen in stroom huizen, huisjes etc.

Mieck
Mieck25 jan. 2024 - 14:02

Wat een journalistieke onzin! Hoewel de storing veroorzaakt werd door een niet goed functionerende verwarming geeft Landerd als reden klimaatverandering, huh? Valt nu alles onder klimaatverandering? En dan ook nog journalistiek die schijnbaar zonder kritiek dit klakkeloos noteert. Lijkt wel een dorps berichtje, al zijn die vaak beter geïnformeerd. Klimaatverandering? Het zou fijn zijn als journalistiek de berichtgeving wat nuchterder brengt over echte klimaatzaken

tinekea2
tinekea225 jan. 2024 - 13:44

wat een flauwekul. Dus het heeft een klein beetje gevroren en de vloerisolatie is niet op orde?

Anna R. Chist
Anna R. Chist25 jan. 2024 - 13:15

Niet om het een of ander, maar vroeger hadden we ook extremen en ook wel eens raar weer. Dat is geen klimaatontkenning maar gewoon een constatering. Is dit niet gewoon een smoesje van het bedrijf hun eigen tekortkomingen te maskeren?

VeganHarrie
VeganHarrie25 jan. 2024 - 13:08

Wat een smoes van Liander, ik gok toch dat achterstallig onderhoud een belangrijke rol speelt. Zo extreem was het weer nu ook weer niet.

Oud links
Oud links25 jan. 2024 - 12:44

Lieve hemel, dus een kwakkel winter is al te veel voor dat gebouw? We kijken vanuit Nederland wel eens met dedain naar huizen in verre landen die na een aardbeving instorten omdat ze niet stevig gebouwd zijn, maar blijkbaar bouwen wij ook op een manier die ons gematigde zeeklimaat niet aan kan

android1984
android198425 jan. 2024 - 12:34

Kapotte verwarmingsinstallatie is een gevolg van klimaat en niet van achterstallig onderhoud?