Joop

Amsterdam wil leeftijdsgrens prostitutie verhogen

  •    •  
19-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-LodewijkAsscher300.jpg
"Meeste slachtoffers van vrouwenhandel tussen 18 en 23", zegt verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (PvdA).
De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wil de minimumleeftijd van prostituees op de Wallen verhogen van 18 naar 23 jaar. Dat heeft hij gezegd in een dinsdag gepubliceerd interview in De Telegraaf.
Het is een van de maatregelen waarmee hij onder meer de vrouwenhandel en uitbuiting van vrouwen wil tegengaan. “Op 18-jarige leeftijd zijn meiden uit Bulgarije, Roemenië of Hongarije uitermate kwetsbaar. Zij worden hierheen gehaald, maar zijn niet opgewassen tegen de druk. Een vrouw van 23 is meer volwassen, die is weerbaarder,” aldus Asscher.
Ook zou hij het liefst een nachtelijke sluiting van de Wallen zien. Hij wil dat er tussen 04.00 ’s nachts en 08.00 uur ’s ochtends geen prostitutie mag plaatsvinden. “Die uren lopen alleen de grootste dronkenlappen en engerds rond”, zei de wethouder tijdens een toelichting op Radio 1. “Vrouwen zien er erg tegenop om dan te werken. Dan worden alleen de meest kwetsbare vrouwen ingezet.”
Lees hier meer

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek19 jan. 2010 - 7:26

Volgens mij worden allerlei arbeidsrechtelijke zaken op nationaal niveau geregeld... en niet in Staphorst aan het IJ. Maar dat terzijde. Tip voor Asscher: vrouwen van 55 zijn nog meer volwassen!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jan. 2010 - 7:26

O! wat erg, ik dacht juist dat deze halve-sympatieke wethouder gaat onderzoeken doen naar de motieven van de jonge onschuldige meisjes die in de prostitutie terecht zijn gekomen of gedwongen om dat te doen. Geen enkel meisje doet het met plezier, heb ook nooit op school een meisje horen zeggen: ik wil een hoe... worden. Er zijn genoeg problemen die een van meisje een slavin maakt, mama mia, in Nederland.

ReneeO
ReneeO19 jan. 2010 - 7:26

Nee, men moet veroordeelde vrouwenhandelaren niet laten ontsnappen zodat ze vrolijk een disco in hun land van herkomst kunnen beginnen... Een nachtverbod lijkt me overigens voor het terugdringen van overlast niet zo'n gek idee, maar vrouwen die slachtoffer van vrouwenhandel zijn help je daar natuurlijk niet mee.

vaclavklaus
vaclavklaus19 jan. 2010 - 7:26

Het lijkt mij niet onverstandig om dit op deze wijze te gaan regelen. Prostitutie is toch gelegaliseerd om het te reguleren. Van 18 naar 21 of 23 lijkt logisch, van 4 t/m 8 gesloten ook. Als wij overlast voor deze vrouwen kunnen beperken is dat winst - en het zijn geen onredelijke voorstellen.

borissie
borissie19 jan. 2010 - 7:26

Die loverboys die op hun poen staan te wachten pik je er zo uit op straat. Waarom worden ze niet opgepakt dan? Doe eens wat dat daadwerkelijk helpt PvdA!

Linkser
Linkser19 jan. 2010 - 7:26

Dacht dat Amsterdammers al bekend stonden als ouwehoeren?

Operator3
Operator319 jan. 2010 - 7:26

Dit is uiteraard weer een dom plan van de PvdA. Het gaat de PvdA allang niet meer om de inhoud, maar om electorale inkoppertjes. Beetje refereren naar Saban B, loverboys en geweld. Inderdaad zaken die keihard moeten worden aangepakt; maar door de leeftijd te verhogen naar 23 jaar sta je als overheid al helemaal machteloos... dan gebeurd het wel ergens anders... in het illegale circuit! Dit voorstel van de PvdA (kan ook weer niet anders) gaat alleen om wat mensen aan de buitenkant zien, maar het gaat niet om de inhoud: werkelijk die meisjes helpen. Als de PvdA dat nou eens zou zien... maar goed... het gaat alleen maar om wat populistisch gebral waar de wereld echt niet beter van wordt! Het punt is inderdaad ook wanneer iemand volwassen is; is iemand volwassen op zijn 16e, 18e, 23e of inderdaad zoals d'Holbach aangaf op zijn 55.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jan. 2010 - 7:26

En al die arme 19 jarige studentes dan, die hun studie bekostigen, door als vrouw van lichte zeden te werken? Moet die de illigaliteit in, of gewoon stoppen met haar studie?

1 Reactie
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek19 jan. 2010 - 7:26

We zullen ze missen ;-)

TheGreenMachine
TheGreenMachine19 jan. 2010 - 7:26

Absurd. Op je achttiende ben je krachtens de wet volwassen en wordt je geacht je eigen keuzes te kunnen maken. Er is geen enkele juridische basis voor het optrekken van de leeftijd naar 23. Je kan ook op je 18e uit vrije wil naar Afghanistan gestuurd worden om daar kapot geknald te worden, maar seksen voor geld mag dan weer niet? Hypocriet, dat is het, en er komen zeker weer verkiezingen aan he Lodewijk? Blijf gewoon af van de Wallen, de broodwinning van de prostituees en pak de ECHTE loverboys, de echte criminelen maar aan die het verpesten voor iedereen.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO19 jan. 2010 - 7:26

Ik vind dat je er een beetje aan voorbij gaat dat veel van deze vrouwen - ook op de wallen - geen enkele keus hebben, en het slachtoffer zijn van vrouwenhandel. Hun paspoort wordt hen afgenomen, ze worden in hun bewegingsvrijheid belemmerd en als ze hun 'target' niet halen worden ze afgeranseld. Het is niets anders dan moderne slavernij. Aangezien wij geen dienstplicht hebben, weten soldaten dat ze in een oorlogssituatie ingezet kunnen worden en daarbij risico's lopen, hoe vreselijk dat ook is. Maar bij hen is in ieder geval sprake van een keuze.

SirCharles
SirCharles19 jan. 2010 - 7:26

Ze worden veelal geweldadig gedwongen dan kun je niet van eigen keuze spreken ! Wil hier mee uiteraard niet zeggen dat dwang voor dames ouder dan 23 jaren het dan minder erg is.

doeidoei
doeidoei19 jan. 2010 - 7:26

De droogleggingen van diverse soorten blijken nergens ter wereld te werken, of het nu drank, drugs of prostitutie is. Helaas zeg ik er direct bij want het misbruik is groot. Wie gaat in vredesnaam die leeftijdgrens controleren? Komt het in de PVDA op dat er dan en verschuiving kan gaan plaats vinden van de legale naar de illegale prostitutie? Zijn de vrouwen daar beter af? Zijn er wereldwijd succesvolle projecten te noemen waar deze aanpak werkte? Begint dit niet gewoon bij de klanten?

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus19 jan. 2010 - 7:26

Het begint juist niet bij die klanten, die zullen er altijd zijn. Een leeftijdsgrens van 23 is net zo goed te controleren als die van 18, voordeel is dat als er in de toekomst gesjoemelt wordt dat deze dames dan tenminste nog meerderjarig zullen zijn. Het is te makkelijk te zeggen dat ik er niets aan te doen is. De afgelopen jaren is het al verbeterd, dit is een volgende stap. In steden als Athene, Barcelona of Praag is het veel slechter dan in Amsterdam, legalisatie en regulering werkt.