Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam wil hard optreden tegen sissen naar vrouwen op straat

  •  
29-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-11-29 om 14.22.14
In Amsterdam kom je binnenkort niet meer weg met sissen, fluiten of anderszins vervelend gedrag naar vrouwen op straat. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, wordt de Algemene Plaatselijke Verordening zo aangepast, dat dergelijk gedrag voortaan strafbaar is.
Het voorstel is afkomstig van VVD en CDA die daarmee willen laten zien dat Amsterdam ‘geen enkele vorm van straatintimidatie tolereert’. Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat van de duizend ondervraagde vrouwen, meer dan de helft een of meerdere vormen van intimidatie op straat heeft ervaren. In de leeftijdscategorie 15 tot 34 jaar gaat het zelfs om 83 procent. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om nafluiten, sissen, naroepen, agressief om seks vragen, volgen of betasten.
Zulk gedrag aanpakken is in de praktijk erg moeilijk, zo is tot nu toe gebleken. Tenzij daders op heterdaad betrapt worden, is er vrijwel nooit bewijs. Om de pakkans te vergoten, wil het stadsbestuur daarom anonieme toezichthouders inzetten die bij overtredingen actief moeten optreden.
Bron: AD , cc-beeld: Jan de Boer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.