Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Amsterdam verbiedt Airbnb-verhuur in deel binnenstad

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27071084566_3b8d24cc0e_k
Amsterdam verbiedt verhuurplatform Airbnb om nog langer zaken te doen in drie wijken in het centrum van de stad. De overlast in de binnenstad als gevolg van Airbnb-toerisme loopt dusdanig de spuigaten uit, dat bewoners hun huis niet meer als vakantiewoning mogen aanbieden via het platform. Het verbod gaat in op 1 juli.
Het gaat om de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Uit onderzoek is gebleken dat die gebieden overmatig veel last hebben van toerisme. Wethouder Laurens Ivens (SP) licht het nu ingestelde verbod op Airbnb-verhuur toe aan de NOS : ‘Op straat hebben ze al te maken met de gevolgen van toerisme. Daarom is het van belang dat bewoners in hun eigen woonomgeving geen overlast ervaren.’
Airbnb is al langer een doorn in het oog van de hoofdstad. Vorig jaar zag het bestuur van Amsterdam zich genoodzaakt de gestelde regels voor vakantiewoningverhuur te handhaven, omdat platformen als Airbnb en het door de coronacrisis in zwaar weer verkerende Booking.com weigerden daar actief beleid op te voeren. Dit ondanks herhaaldelijk waarschuwen van de gemeente.
cc-foto: OGS

Meer over:

amsterdam, nieuws, airbnb,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

hans21
hans2117 apr. 2020 - 6:41

Nu verbieden?Wat een lachertje.Er komt geen tourist meer????

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos16 apr. 2020 - 19:44

De gemeente zou de erfpachtregels kunnen gaan verstrengen. Ik vraag me alleen oprecht af op basis van welke wetten ze eigen huizen op eigen grond waar de eigenaar zelf in woont (ook daadwerkelijk) kunnen verbieden om loge's te ontvangen. In de Grondwet staat iets over de vrijheid van vereniging en vergadering. En daar gaat dit ook over. De volgende stap zou kunnen zijn dat je je eigen huis uitgezet wordt omdat er een zoontje van een Partijfunctionaris graaf in wil wonen.

5 Reacties
frankie48
frankie4817 apr. 2020 - 7:35

Misschien door weer met de oude woonvergunning van vroeger te gaan werken, waarin een woonplicht van de aanvrager voor het desbetreffende adres in staat vermeld, en daarin kun je ook onder- of vakantieverhuur strafbaar gaan stellen, was vroeger de normaalste zaak van de wereld.

frankie48
frankie4817 apr. 2020 - 7:36

Sorry, voor de aanvrager van.......

Brad Dingos
Brad Dingos17 apr. 2020 - 16:26

Nee daar moeten huurders bang voor zijn. Dat hun in nog prima staat verkerende huurwoningen gesloopt worden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij17 apr. 2020 - 17:33

[ In de Grondwet staat iets over de vrijheid van vereniging en vergadering. En daar gaat dit ook over. ] Dat heeft mijns inziens niets te maken met "logés ontvangen". En logés die meer moeten betalen dan een onkostenvergoeding zijn geen logés maar hotelgasten. En daar heb je een bedrijfsvergunning voor nodig.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 apr. 2020 - 6:00

'k vraag me alleen oprecht af op basis van welke wetten ze eigen huizen op eigen grond waar de eigenaar zelf in woont (ook daadwerkelijk) kunnen verbieden om loge’s te ontvangen.' Al eens overwogen je in te lezen. Ongeacht of een huis van jezelf is en op eigen grond staat heb je je gewoon aan zaken als bestemmingsplannen en andere gemeentelijke verordeningen te houden.

madbako
madbako16 apr. 2020 - 16:55

Nu de rest van de stad nog

2 Reacties
MountEverest
MountEverest16 apr. 2020 - 18:22

Ik vind dat iedereen die dat wil zijn huis moet kunnen verhuren. Maar het is niet de bedoeling dat iemand hele straten opkoopt en die via AirBnB verhuurt.

frankie48
frankie4817 apr. 2020 - 9:13

Beste madbako, Daar gebruiken zij doorgaans hetzelfde argument voor, één die ons bijna altijd laat zien dat het een belofte op papier is die in de praktijk niets waard zal blijken te zijn. Namelijk dat zij bij deze aanpak de maatschappelijke ontwikkeling in andere wijken/buurten goed in de gaten blijft houden, omdat het probleem zich in de regel daarna toe zal gaan verplaatsen.

Frits Jansen
Frits Jansen16 apr. 2020 - 15:54

Toch ligt hier een onopgelost dilemma. Als je eigenaar bent van een woning, mag je dan verdorie beslissen hoe je die gebruikt? Het EVRM maakt eigendom vrijwel onaantastbaar. De Duitse Grondwet bevat echter een interessante bepaling: Art 14 lid 2: (2) Eigentum verpflichtet. Sein Gebrauch soll zugleich dem Wohle der Allgemeinheit dienen. Dat heet de "Sozialbindung des Eigentums", de maatschappelijke binding van het eigendom. Dat is voer voor discussie: bij de Franse Revolutie (1789) zeiden ze nog dat eigendom een "droit inviolable et sacré" was, een heilig en onaantastbaar recht. Behalve dat AIrBnb mogelijk de rechten van eigenaars te zeer inperkt moet ook gedacht worden aan hotel- en pensionhouders die hun markt aangetast zijn. En dan moet de overheid/wetgever héél erg oppassen voor lobbies die alleen specifieke belangen dienen.

2 Reacties
madbako
madbako16 apr. 2020 - 16:57

Voor de goede orde Frits, Amsterdam ligt in Nederland en niet in Duitsland. In Nederland hebben we nu éénmaal afwijkende regels en wetten.

Robert Follon
Robert Follon17 apr. 2020 - 8:14

[Als je eigenaar bent van een woning, mag je dan verdorie beslissen hoe je die gebruikt?] Nee natuurlijk mag dat niet. Aan bepaalde soorten van gebruik zijn vergunningen en regels gebonden. Zo ook voor tijdelijk verhuur. Of zou je het ook een leuk en logisch idee vinden wanneer je buurman thuis een houtzagerij of hondenkennel zou beginnen?