Joop

Amsterdam UMC genoodzaakt besmet personeel te laten werken

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Ziekenhuis is klaar voor behandeling corona-patienten

© AMSTERDAM - De afdeling spoedeisende hulp in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Het ziekenhuis heeft zich voorbereid op de behandeling van patienten met het coronavirus. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSE

Omdat de dienstroosters in het Amsterdam UMC ontregeld raken door corona-uitval, overweegt het ziekenhuis besmette medewerkers gewoon in te zetten. Dat blijkt uit navraag door de Telegraaf. In het ziekenhuis test inmiddels 1 op de 4 medewerkers positief op het virus , waardoor de zorgverlening in het gedrang komt.
Volgens bestuurder Mark Kramer wordt er serieus overwogen besmette medewerkers zonder symptomen alsnog in te roosteren. Zij zullen extra beschermende kleding krijgen. Ook laat hij weten dat het Amsterdam UMC geen speciale coronavleugels in het ziekenhuis te openen, omdat dit een te zware tol eist van de medewerkers. Datzelfde geldt voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Bestuurder Peter Langenbach laat weten: ‘Het is intensief en eentonig. Om het vol te kunnen houden, wil het personeel werken met meerdere soorten patiënten.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Vervatte
Vervatte8 jan. 2022 - 10:23

Goh de tijd schrijdt waardig vooruit. Niet één keer worden ongevaccineerden hier genoemd als boosdoeners en kern van alle problematiek, maar wordt er meer gedacht in oplossingen. Kudo's volk!

J.janssen2
J.janssen28 jan. 2022 - 8:22

Deze pandemie duurt al 2 jaar. Waarom zijn we niet in staat geweest om te zorgen voor meer personeel in de ziekenhuizen? Groot- Brittannië heeft dit opgelost door meer mensen op te leiden die dan weliswaar minder gekwalificeerd zijn maar in ieder geval het gekwalificeerde zorgpersoneel kunnen ondersteunen. Trouwens nog even over dat zgn. " goed gekwalificeerde" zorgpersoneel: deze zijn met handen en voeten gebonden aan de dwingende verzekeringsmaatschappijregels die weinig tijd en initiatief laten voor werkelijke zorg.

pahan
pahan8 jan. 2022 - 6:56

Hier uw roepende in de woestijn: Dat is in verschillende sectoren al lang weer de enige manier om te kunnen werken hoor. Zag je dat het licht aan was toen die meneer dat interview gaf? Dat doen kaboutertjes.

Winterdepressie
Winterdepressie7 jan. 2022 - 16:58

Lijkt me niet een vreemde afweging. Als de gemiddelde zorgmedewerker die besmet is een persoonlijk R onder de 1 heeft, dan moet dit gewoon kunnen in tijden van tekorten. Het alternatief kan vele malen erger zijn. De enige schuldige aan deze situatie is onze overheid die de zorg door de jaren heen weg geprivatiseerd en bezuinigd heeft.

2 Reacties
Pfff
Pfff7 jan. 2022 - 18:24

"een persoonlijk R onder de 1"??? Ach ach ach

Winterdepressie
Winterdepressie7 jan. 2022 - 18:53

@Pfff, Lekker veel inhoud weer. Zo moeilijk is dat concept toch niet? Leg anders even uit met cijfertjes waarom dit principe volgens jouw zo "ach ach ach" is?

Jaap13
Jaap137 jan. 2022 - 15:37

Logisch eerst was daar het vertrek van de baby-boomers waar geen nieuw personeel voor in de plaats kwam en nu wil niemand nog in de zorg werken (laat staan dat jongeren voor een opleiding/baan in de zorg kiezen) want je moet je 10 slagen in de rondte werken voor een totaal flutsalaris. Kijk maar eens op de vacatures van het LUMC, tientallen staan er open.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter7 jan. 2022 - 18:43

Salaris is helemaal niet de reden die zijn overigens helemaal niet zo slecht. Het komt vooral door een gebrek aan loopbaanperspectief en goed werkgeverschap. https://www.nursing.nl/bijna-helft-nieuwe-zorgmedewerkers-binnen-2-jaar-weg-en-niet-vanwege-salaris/

djh
djh7 jan. 2022 - 14:44

Kortom, het heeft geen zin om ongevaccineerd personeel te weigeren zoals ooit het plan was, want of je nou wel of niet gevaccineerd bent, bij een coronabesmetting mag je gewoon werken.

lmgikke
lmgikke7 jan. 2022 - 11:48

"Ook laat hij weten dat het Amsterdam UMC geen speciale coronavleugels in het ziekenhuis te openen, omdat dit een te zware tol eist van de medewerkers." Met andere woorden, de besmette medewerkers zullen ook ingezet worden ter behandeling van anderen die niet met COVID besmet zijn. Het begin van het einde.

4 Reacties
adriek
adriek7 jan. 2022 - 13:29

Laten we het leger inzetten, of medisch personeel inhuren via het uitzendbureau, of ze allemaal ontslaan en weer inhuren als ZZPers... Kritiek is makkelijk.

lmgikke
lmgikke7 jan. 2022 - 15:07

Is geen kritiek, het is een constatering. Als het zo ver komt zoals nu, dan is het kiezen uit meerdere kwaden. Het is de landelijke overheid kwalijk te nemen dat het zover gekomen is. Die dienen dit te voorkomen, zo niet, dan hebben ze geen bestaansrecht.

Thuiszitter
Thuiszitter7 jan. 2022 - 18:36

Zij zullen extra beschermende kleding krijgen. Vanwaar het eind zoek ?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 jan. 2022 - 6:44

Inderdaad, Thuiszitter. Als de beschermingsmiddelen de ene kant op werken, doen ze dat ook in de andere richting. Vooral musa legt de vinger op de zere plek, namelijk die van de hypocrisie.

Bert de Vries
Bert de Vries7 jan. 2022 - 11:30

Als je besmet personeel in ziekenhuizen laat werken, voer je beleid dat nieuwe doden voor lief neemt. De beste maatregelen om dramatische personeelstekorten te voorkomen zijn minder administratie (vraagt 40% van de werktijd) en een hogere beloning op de werkvloer.

5 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg7 jan. 2022 - 12:59

Misschien waar, maar helaas niet van vandaag op morgen ingevoerd.

adriek
adriek7 jan. 2022 - 13:32

Het makkelijkst en het veiligst is om vanaf vandaag geen coronapatienten meer in ziekenhuizen toe te laten. Er staan genoeg sporthallen leeg en daar leggen we ze gewoon op brancards, met soldaten om toezicht te houden.

Jaap13
Jaap137 jan. 2022 - 15:39

Er gaat niemand dood aan Omikron beste Bert de ziekenhuizen lopen zelfs leeg.... Mensen willen gewoon niet (meer) in de zorg werken. Ik ben er 4 jaar geleden ook uitgestapt en werk tot grote tevredenheid al 4 jaar in het Onderwijs. Dik12 weken betaald vakantie per jaar een schaal lager maar toch ruim meer salaris, ha, ha goed man.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 jan. 2022 - 6:45

@ Eirda Want in sporthallen is de beademingsapparatuur zo fantastisch? En wat doen we met de patiënt die een hartinfarct heeft, en symptoomloos geïnfecteerd blijkt?

Bert de Vries
Bert de Vries8 jan. 2022 - 14:27

Hanneke, waar. Maar toen Rutte bijna een jaar geleden in de Kamer werd gevraagd om de IC-capaciteit op te schalen, zei hij dat niet te zullen doen. "Want als het er niet druk is, dan ziteen ze maar met hun duimen te draaien." Daarnaast is er nooit een plan ontwikkeld om de zorg in ziekenhuizen aan te passen, zodat verplegenden minder belast worden met eenvoudige taken die ook door lager geschoolden kunnen worden uitgevoerd. Of door in te grijpen in de administratieterreur die de zorgverzekeraars uitoefenen. Er is zelfs geen seconde gepiekerd over de ontwikkeling van zo'n plan. En dan gaat men er toe over om, godbetere, besmette verpleegkundigen te laten opdraven.

Thuru
Thuru7 jan. 2022 - 11:12

Dan zou ik eerder niet gevaccineerden niet toelaten in ziekenhuis en zeggen dat ze thuis maar moeten uitzieken. Lijkt me zeer onverstandig om positief geteste zorgverleners te laten werken.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 jan. 2022 - 6:50

Niet gevaccineerden niet toelaten tot het ziekenhuis? Wat bedoel je daarmee? Je bedoelt mensen die een hersenbloeding hebben maar geen prik hebben gehad laten creperen? Ongevaccineerd maar niet-geïnfecteerd personeel niet toelaten? Ik snap de zin waarschijnlijk niet; wat ik constateer is namelijk een bizar voorstel.

Willem D2
Willem D27 jan. 2022 - 11:09

Waarschijnlijk ben ik heel dom (niet te enthousiast bevestigen aub), maar wat is er op tegen om mensen die besmet zijn met COVID-19 te laten behandelen doorverpleegkundigen die besmet zijn en nergens last van hebben ?

4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2022 - 11:51

Eenvoudig dit: de medewerkers gaan naar huis! Herbesmettingen…. Mutaties….

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 12:32

Ze hebben het m.i. niet enkel over het behandelen van Covid-patiënten

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg7 jan. 2022 - 13:04

@ Willem De bestuurder van het AMC wil de bewuste verpleegkundigen niet alleen op COVID-afdelingen inzetten om de motivatie onder het personeel te behouden; de zorg voor COVID-patienten geldt als eentonig en zwaar. Het alternatief voor het personeel is: thuis gaan zitten. Waarschijnlijk proberen ze op deze manier afdelingen open te houden. En ja, dat betekent een hoger risico voor patienten. Omgekeerd: nu is er wél genoeg beschermingsmateriaal, en met datzelfde beschermingsmateriaal mag niet-besmet personeel ook op de COVID-afdeling werken. Je mag er daarmee van uit gaan, dat die beschermingsmiddelen voldoende werken om patienten in ieder geval geen onnodig risico te laten lopen. Een kwart van de afdelingen dicht heeft namelijk ook zo zijn risico's...

Willem D2
Willem D28 jan. 2022 - 0:45

Hanneke bedankt Helder!

adriek
adriek7 jan. 2022 - 10:42

Kunnen we Amsterdam niet aan Thierry verkopen?

4 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jan. 2022 - 11:40

@Eirda, ja een eigen republiek, met Thierry als president, en dan noemen we het Forumdam

Uw Psychiator
Uw Psychiator7 jan. 2022 - 16:12

@ Eirda (& A Little Bit) - uitstekend script voor een horror-film. Eentje die niet anders kan eindigen dan in een Armageddon, met daarna een ijzige en eeuwige stilte, zonder enig leven.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 jan. 2022 - 6:52

@ Eirda Wil dan wel graag asiel verlenen aan een paar sympathieke liederen aldaar. En vergis je niet: morgen is de rest van het land aan de beurt; de grote steden lopen alleen maar voor.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 jan. 2022 - 6:55

@ psychiater Gelukkig biedt bijvoorbeeld het zenboeddhisme nog wel een tegenhanger tot de bombastiek uit Hollywood.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 10:01

Tja voorspelbaar!

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 jan. 2022 - 6:54

Het begin van het einde, waarschijnlijk in alle opzichten. Ik hoop van harte dat iedereen hier zijn booster binnen heeft.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 9:55

Maar goed dat Rutte zoveel zorgmedewerkers ontslagen heeft anders waren er nog meer besmette mensen aan het werk geweest

8 Reacties
Jozias2
Jozias27 jan. 2022 - 10:33

Hoeveel verpleegkundigen zijn er door Rutte dan in de universitaire ziekenhuizen ontslagen?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jan. 2022 - 11:03

@Griezel, er is wel een jaar of 5 geleden een dipje geweest, maar er hebben nog nooit zoveel mensen in de zorg gewerkt dan nu, namelijk 1,4 miljoen. Dat zijn er meer dan toen Rutte startte.

Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2022 - 11:54

Sunshine, Is er een berekening gemaakt van aantal behandeluren aan het bed gemiddeld? Dat er niet ook al het administratief personeel wordt meegerekend? Dat er de zwaarte van de opgenomen patiënten wordt meegewogen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 12:34

Veel mensen zijn naar de particuliere klinieken gegaan, en gaan gewoon door met plastisch chirurgie en bijvoorbeeld borstimplantaten. Dat is het wrange.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jan. 2022 - 13:21

@Grijsje, vraag maar aan griezel of er een berekening is, die plempt hier weer een negatieve stelling neer zonder enige onderbouwing. Er werken meer mensen in de zorg, maar door de vergrijzing zijn er veel meer patiënten. Veel behandelmethoden zijn weer efficiënter dan 10 jaar geleden en het kantoor lijkt mij vanwege automatisering juist ook leger dan 10 jaar geleden (ook al denken sommige mensen dat het alleen maar voller is, geen idee waarom, alle kantoren lopen leeg, maar in de zorg lopen ze volgens sommigen vol) Maar geen idee hoe het met uren aan het bed zit.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2022 - 13:58

@ Grijsje63 Jij schrijft: Is er een berekening gemaakt van aantal behandeluren aan het bed gemiddeld? Waarom zou dat relevant zijn? Jij steunt de bewering van Griezel in post-gezellig Nederland ook zonder enige onderbouwing. Heb jij al aangetoond dat er minder personeel werkt in de academische ziekenhuizen? De meer dan in het verleden tijd doorbrengen met administratie? Als je dit soort discussies op een infantiele manier met infantiele spelregels wil voeren kan je ze niet halverwege veranderen voor de tegen partij.

Jozias2
Jozias27 jan. 2022 - 14:58

@Daan "Als je dit soort discussies op een infantiele manier met infantiele spelregels wil voeren kan je ze niet halverwege veranderen voor de tegen partij." Je weet het dus wel..

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2022 - 23:11

@ Jozias Jij schrijft: Je weet het dus wel.. Jij denkt dat mijn spelregels die van jou zijn. Dat is niet het geval. En je denkt dat jouw spelregels die van iedereen zijn, dat is ook niet het geval. Hier gaat het om de vorm waarin Griezel in post-gezellig Nederland zijn kritiek giet en vervolgens Grijsje63 anderen verbiedt om in dezelfde vorm te gieten. De discussie die wij frequent hebben gaan over het feit dat jouw spelregels voor een grote groep Nederlanders slachtoffer maakt van overheidshandelen en jij weigert daarvoor de verantwoordelijkheid te nemen, net zoals Rutte dat ook niet doet. Daarmee is het een andere discussie het gaat dan vooral over ethiek en integriteit. Dat die zaken een punt van discussie zijn bij jouw opvattingen bevestig je weer met je reactie hier.