Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Amsterdam onderzoekt fraude terminale patiënten

  •  
17-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rolstoel_300.jpg
Verzorgers lieten ongediplomeerde krachten voor 50 euro per dag werken en staken 325 euro in eigen zak
In Amsterdam doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar fraudeurs in de thuiszorg bij terminale patiënten. De fraude zou zijn gepleegd bij de verzorging van patiënten die in de laatste levensfase zitten en 24 uur per dag zorg nodig hebben. Daarnaast zouden patiënten ook risico hebben gelopen.
Zelfstandig gediplomeerde ziekenverzorgers die de zorgopdrachten binnen kregen zouden die hebben uitbesteed aan ongediplomeerden die zij 50 euro per dag betaalden. Zelf zouden de zelfstandigen het gehele bedrag van 375 euro per dag hebben gedeclareerd bij de zorginstelling. Met die constructie zouden ze elke dag zo’n 325 euro hebben verdiend, zonder zelf de patiënt ooit gezien te hebben. Omdat de zorg door ongediplomeerde verzorgen gebeurde, zouden patiënten ook risico hebben gelopen.
Eén van de slachtoffers vertelt aan NOS hoe de zaak aan het licht kwam. Jan de Roo uit Zwanenburg vertelt dat één van de ongediplomeerde verzorgers uit de school klapte toen een situatie uit de hand liep.
Wij dachten dat mijn moeder de zorg kreeg die ze nodig had, maar dat gebeurde door vrouwen die niet wisten wat ze deden. Zo kreeg mijn moeder enkele weken de verkeerde medicijnen of helemaal niet. Ook is zij niet goed verneveld. Ze raakte verward en is enkele malen thuis gevallen. Ook wist ze vaak niet meer waar ze was. Ik noem het misdadig dat je willens en wetens patiënten die in hun laatste maanden zitten daaraan blootstelt, louter en alleen om zelf geld op te strijken”.
Na dit ene geval is er direct aangifte gedaan en is de Gezondheidsinspectie op de hoogte gesteld. Ook zijn andere zorginstellingen voor dit soort praktijken gewaarschuwd. Inmiddels zijn al meerdere mensen gehoord, bevestigd een woordvoerder van de Inspectie tegen de NOS
De Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden vindt het zeer kwalijk dat misbruik is gemaakt van zwaar zieke patiënten. Helme Zijlstra spreekt van een schending van de beroepscode:
”Heel erg dat zoiets gebeurt, niet integer en ik ga op geen enkele manier hun handelwijze verdedigen”.
cc-foto: Don Buciak

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

basOoms
basOoms17 jul. 2014 - 15:33

En weer sperken we er scande van. De daders zullen worden veroordeeld hopen we) Maar verder gebeurt er niets. Fraude zal niet worden tegengegaan.

JanB2
JanB217 jul. 2014 - 15:33

Misselijkmakend.

adriek
adriek17 jul. 2014 - 15:33

Sinds jaar en dag zetten tandartsen stagiaires en mondhygienisten in voor klussen die onder verantwoordelijkheid van de tandarts zelf vallen, en rekent daar zijn normale tarief voor. De tandarts is uiteindelijk verantwoordelijk, maar stuurt voor het herstel van voorkomende fouten wel gewoon een rekening. Zo zijn er, binnen of buiten de zorg, nog talloze voorbeelden van lieden die hoge tarieven rekenen voor werk dat door lager, of niet, gekwalificeerde mensen gedaan wordt.

Meta Foor
Meta Foor17 jul. 2014 - 15:33

'' de een zijn dood , is de ander zijn bonus ''

brbrwr
brbrwr17 jul. 2014 - 15:33

Laat weer eens duidelijk zien hoe het met Nl gesteld is. Zo'n geneeskundige inspectie stelt ook geen bal voor, bezoeken worden voor- aangekondigd en er is geen pro-actief beleid, geen handhaving. Zie ook andere fraudes en verspilling van belastinggeld aan allerhande megalomane projecten

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten17 jul. 2014 - 15:33

Goh wat gek, dat had nou niemand ooit kunnen bevroeden dat dat ooit een keer zou gaan gebeuren!

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2014 - 15:33

Dit is dan alleen nog de fraude bij terminale patienten. En de rest van de patienten? De hele zorg is kapot. Gefeliciteerd met de ''marktwerking'' PvdA/VVD/D66/SGP/D66/CU.

2 Reacties
JanB2
JanB217 jul. 2014 - 15:33

Sluit ik me bij aan.

lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 15:33

Helemaal eens!

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2014 - 15:33

Ik vind het meer zorgwekkend dat dit op een site als Joop komt en de landelijke media zulke schandalen laten zitten. Ons land is doordrenkt van zakkenvullers.

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer217 jul. 2014 - 15:33

"Ons land is doordrenkt van zakkenvullers" Ons land is doordrenkt van ondernemers, zo ook in dit geval. Ons land is doordrenkt van rechtslieden die denken dat zorg en winstmaximalisatie samen kunnen gaan. De grootste zakkenvullers vullen rechts. Hun ideologie en voorwerp van verering heet: "De Vrije Markt"

pietdeg2
pietdeg217 jul. 2014 - 15:33

"Ik vind het meer zorgwekkend dat dit op een site als Joop komt en de landelijke media zulke schandalen laten zitten" Om te beginnen is joop.nl geen lokaal medium (ondanks al die Rotterdamse berichtjes) maar het is je bovendien kennelijk ontgaan dat de informatie is overgetikt van de NOS, ook al een landelijk medium.

Bouwman2
Bouwman217 jul. 2014 - 15:33

Ik vraag me af of het iets uitmaakt of je nu verzorgd wordt door iemand met diploma of door iemand zonder. Me dunkt dat het aansluiten op de morfinepomp geen handeling is die jaren studie vereist. Wat betreft anderen het werk laten doen en zelf de revenuen daarvan opstrijken, is dat niet precies die VOC menraliteit waar dringend behoefte aan is?

1 Reactie
lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 15:33

Morfine komt gelijk in de bloedstroom. Dat mag je nooit aan mensen overlaten die amper weten wat ze doen. http://www.annevillegroep.nl/files/Palliatieve_zorg/p_kit/subcutaan_inbrengen_naald_aankoppelen_systeem_pomp.pdf Zelfs een gewone zoutoplossing aanbrengen is niet iets voor leken. Evenmin als bloed prikken, of injecties geven.

RobGeurtsen
RobGeurtsen17 jul. 2014 - 15:33

Ik ben een paar dagen niet op Joop.nl wezen kijken. En de misdadige huoding van de ZZP-ers in deze takvangezondheidszorg blijkt volstrekt geaccepteerd een non-issue. Kwetsbaren, dementen, en stervenden, who cares... laat ze rotten onder bruggen en in parken of in handen van onderskundige mensen, leve de participatiemaatschappij en gebrekkige kwaliteitscontrole in de gezondheidszorg.

1 Reactie
lembeck
lembeck17 jul. 2014 - 15:33

En het wordt alleen maar erger..... ter ere van de grote god: Mammon.