Amsterdam onderzoekt fraude terminale patiënten
• 17-07-2014
• leestijd 2 minuten
Verzorgers lieten ongediplomeerde krachten voor 50 euro per dag werken en staken 325 euro in eigen zak
In Amsterdam doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar fraudeurs in de thuiszorg bij terminale patiënten. De fraude zou zijn gepleegd bij de verzorging van patiënten die in de laatste levensfase zitten en 24 uur per dag zorg nodig hebben. Daarnaast zouden patiënten ook risico hebben gelopen.
Zelfstandig gediplomeerde ziekenverzorgers die de zorgopdrachten binnen kregen zouden die hebben uitbesteed aan ongediplomeerden die zij 50 euro per dag betaalden. Zelf zouden de zelfstandigen het gehele bedrag van 375 euro per dag hebben gedeclareerd bij de zorginstelling. Met die constructie zouden ze elke dag zo’n 325 euro hebben verdiend, zonder zelf de patiënt ooit gezien te hebben. Omdat de zorg door ongediplomeerde verzorgen gebeurde, zouden patiënten ook risico hebben gelopen.
Eén van de slachtoffers vertelt aan
NOS hoe de zaak aan het licht kwam. Jan de Roo uit Zwanenburg vertelt dat één van de ongediplomeerde verzorgers uit de school klapte toen een situatie uit de hand liep.
Wij dachten dat mijn moeder de zorg kreeg die ze nodig had, maar dat gebeurde door vrouwen die niet wisten wat ze deden. Zo kreeg mijn moeder enkele weken de verkeerde medicijnen of helemaal niet. Ook is zij niet goed verneveld. Ze raakte verward en is enkele malen thuis gevallen. Ook wist ze vaak niet meer waar ze was. Ik noem het misdadig dat je willens en wetens patiënten die in hun laatste maanden zitten daaraan blootstelt, louter en alleen om zelf geld op te strijken”.
Na dit ene geval is er direct aangifte gedaan en is de Gezondheidsinspectie op de hoogte gesteld. Ook zijn andere zorginstellingen voor dit soort praktijken gewaarschuwd. Inmiddels zijn al meerdere mensen gehoord, bevestigd een woordvoerder van de Inspectie tegen de
NOS.
De Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden vindt het zeer kwalijk dat misbruik is gemaakt van zwaar zieke patiënten. Helme Zijlstra spreekt van een schending van de beroepscode:
”Heel erg dat zoiets gebeurt, niet integer en ik ga op geen enkele manier hun handelwijze verdedigen”.