Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Amsterdam moet de informatievoorziening op orde brengen

  •  
17-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
31562987023_0846642170_c

© cc-foto: Guda Oly

Vattenfall blijkt een nieuwe energiecentrale te willen gaan bouwen aan de andere kant van de A10. Noorderlingen wisten van niets en zijn boos. Hoe kun je als gemeente beloven Amsterdammers te betrekken als zij zich overvallen voelen?
De inwoners van de wijken Elzenhagen en Jeugdland in Amsterdam-Noord ontdekten vorige week tot hun verbazing dat Vattenfall vlakbij een gasgestookte hulpwarmtecentrale wil bouwen. De buurt werd niet netjes geïnformeerd en betrokken door de gemeente, maar moest het nieuws vernemen via een blad van de provincie over de vergunningaanvraag. De buurtbewoners zijn ontsteld en terecht.
Een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck laat weten dat ze de ergernis goed kan voorstellen. Begrip, dat is een goed begin, zou je zeggen. Maar dat Amsterdammers via-via achter de plannen moesten komen schaadt weer het vertrouwen tussen inwoner en gemeentebestuur. ‘Weer’, want ondanks alle goede voornemens en participatie-experimenten van de huidige coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP – voornemens die Volt overigens enthousiast steunt, laat dat duidelijk zijn – gaat het nog steeds niet goed.
Het gedoe rond het nieuwe theater van de Meervaart, de huurverhoging voor volkstuinders in West, onvrede over de werkwijze rondom het plaatsen van windmolens en deze week nog de reuring over het gezeul met het ‘erotisch centrum’ voor sekswerkers  waar zelfs stadsdeelcommissies niks van bleken te weten: mensen voelden zich overvallen, het wantrouwen nam toe.
Permanent burgerberaad Om deze reden stelt Volt Amsterdam een permanent burgerberaad voor, naar voorbeeld van de Bürgerraten in oost-België en Aken. In plaats van ad hoc en per onderwerp het bijeenroepen van een groep ingelote Amsterdammers, zoals nu gebeurt, een permanent en geloot burgerberaad dat minimaal anderhalf jaar zit en op alle denkbare onderwerpen beraden organiseert. Met vooraf duidelijke afspraken met de gemeenteraad over de voorwaarden waaronder ideeën van Amsterdammers worden overgenomen. De ervaringen in Europa (Ierland, Frankrijk, België, Aken) zijn zeer positief; het vertrouwen en het draagvlak nemen toe.
Maar toch: je kunt participatie-initiatieven organiseren tot je een ons weegt, het is essentieel dat de informatievoorziening dan wel op orde is. Want vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard.
Als er een plan ligt om zoiets als een gasgestookte energiecentrale te bouwen vlakbij een woonwijk, in een tijd dat er veel gedoe is over grote staalbedrijven met hun uitstoot, dan is het vast niet te veel gevraagd als dit soort plannen onverwijld via de kennisgevingskanalen van de stad bekend worden gemaakt. Als Volt beloven wij dat wij hier werk van gaan maken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Ch0k3r
Ch0k3r18 jan. 2022 - 7:12

De aangedragen oplossing van volt is dus om beslissingen aan anderen over te laten, het liefst random gekozen mensen. Dan hoef je zelf namelijk nergens verantwoording voor af te leggen.

1 Reactie
Zandb
Zandb18 jan. 2022 - 12:49

Ch0k3r Dan moet je wel verantwoording afleggen, namelijk voor het feit dat je 'anderen (?)' laat beslissen om zo voor meer vertrouwen in wat de overheid beslist te zorgen.

Juppé🎗
Juppé🎗17 jan. 2022 - 17:42

« Vattenfall blijkt een nieuwe energiecentrale te willen gaan bouwen aan de andere kant van de A10. « …….tja, aan de andere kant of aan de andere kant. Lekker duidelijk van iemand die om goede informatie vraagt. Uiteraard ben ik tegen gas centrales. Als je die nu nog bouwt kun je de bouwsubsidie en de subsidie voor vroegtijdig afbreken tegelijkertijd uitkeren. Ook ben ik in beginsel voor Burgerraden maar die moeten zich wel houden aan landelijke en Europese kaders.Anders wordt het wij de lol en de buren de rommel. Niet vreemd in Amsterdam, ik vermeed er opdrachten.

Gaz Typari
Gaz Typari17 jan. 2022 - 14:55

Een groep burgers die zich met het beleid benoemt? En waarvan het bestuur de ideeën overneemt? Over allerlei onderwerpen? Dat klinkt als een soort gemeenteraad. Het verschil is dat de gemeenteraad wordt gekozen en niet geloot. Een best wel antidemocratisch voorstel.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗17 jan. 2022 - 17:49

Als dat onder democratische supervisie staat niet.

Cruise
Cruise17 jan. 2022 - 13:16

Alhoewel de communicatie blijkbaar beter had gekund is de gasgestookte warmwatercentrale die net aan de niet bewoonde kant van de A10 moet worden gebouwd ( alhoewel hier tijdelijk wel met gedoogvergunning de ex ADM’ers wonen) niet echt iets om je vanuit milieu/ veiligheid zorgen over te maken. Een soort gelijke mega “ warmtewaterboiler” om het afvalwater van het Warmtenet ( afkomstig van afvalcentrale AEB , gascentrale Diemen samen met biomassa centrale Westpoort) op temperatuur te houden voordat het naar de huizen gaat is ook recent in Zuid West / Riekerpolder gereedgekomen en er zullen de komende jaren nog meerdere volgen voor de tienduizenden nog te bouwen en gerenoveerde huizen die van individuele CV naar het Warmetnet van Vattenfall/ AEB overgaan.

Herengracht
Herengracht17 jan. 2022 - 12:28

Als de besluitvorming te ver van de burger staat, dan moet de volksvertegenwoordiging zich aanpassen, er moeten geen nieuwe comiteetjes worden opgericht. Die houden daarmee de falende volksvertegenwoordiging in stand. Volt is een sympathieke partij, maar dit is een erg slecht idee.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2022 - 11:25

Als we een beetje vaart willen maken met de klimaattransitie moet er juist minder inspraak zijn. Niemand wil een winmolen, gascentrale of kerncentrale in zijn achtertuin. Nederland is te vol voor inspraak.

Greendutch
Greendutch17 jan. 2022 - 11:12

de A’damse gemeenteraad heeft nog geen andere cultuur beloofd maar zou zich wel netter op kunnen stellen want in een tijd waarin alles om communicatie draait , en er zoveel middelen om te communiceren zijn, zal dat toch ee betere invulling moeten krijgen. daarvoor, om dat op te zetten, is dan wel een informatieronde nodig.

JoostdeV
JoostdeV17 jan. 2022 - 10:33

"Als Volt beloven wij dat wij hier werk van gaan maken" Hoe dan?

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 jan. 2022 - 11:55

'Om deze reden stelt Volt Amsterdam een permanent burgerberaad voor, naar voorbeeld van de Bürgerraten in oost-België en Aken. In plaats van ad hoc en per onderwerp het bijeenroepen van een groep ingelote Amsterdammers, zoals nu gebeurt, een permanent en geloot burgerberaad dat minimaal anderhalf jaar zit en op alle denkbare onderwerpen beraden organiseert. Met vooraf duidelijke afspraken met de gemeenteraad over de voorwaarden waaronder ideeën van Amsterdammers worden overgenomen. ' Zo?

jandebakker
jandebakker17 jan. 2022 - 21:59

@stokkickhuysen. Nee want op die manier moet een random gekozen groep Amsterdamers er werk van maken. En bestaat er ook nog eens de kans dat deze random groep bewoners daar helemaal geen werk van gaat maken. Als je voorstel is om alle keuzes door een ander orgaan te laten maken is elk verder standpunt dat je inneemt automatisch in strijd met dat voorstel